Σάββατο 4 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σχολική έκθεση ... απειλεί τον Μπους!

Ηρθε και «έδεσε» με την ελληνική επικαιρότητα των υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων μελών της πολιτικής, στρατιωτικής ηγεσίας και άλλων, το χτεσινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ που μας πληροφορεί ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έθεσαν υπό παρακολούθηση έναν μαθητή γυμνασίου (!) επειδή υπέπεσε στο ατόπημα (!) και συνέγραψε σχολική έκθεση ...απειλητική για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, και μεγάλες αμερικανικές εταιρίες!!!

Η είδηση θα μπορούσε να είναι κωμική, για γέλια, αν δεν αποτελούσε συνέπεια του πλέγματος που έχει στηθεί για την παγίδευση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων. Ο υπερβάλλων ζήλος των αμερικανικών διωκτικών αρχών θα μπορούσε να θεωρηθεί γελοίος αν δεν αποδείκνυε πως σε συνθήκες ιμπεριαλιστικής αποχαλίνωσης ελέγχεται ακόμα και η σκέψη, ένα βήμα δηλαδή πριν αρχίσει να διώκεται κιόλας. Δυστυχώς, όμως, δεν ήταν μόνο οι μυστικές υπηρεσίες που επέδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο. Το ίδιο έκανε και ο δάσκαλος (!!!) και ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής (!!!), οι οποίοι έσπευσαν να ειδοποιήσουν την τοπική αστυνομία κι αυτή με τη σειρά της τις μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τις οποίες η «απειλή κατά του Προέδρου των ΗΠΑ» θεωρείται κακούργημα, κατά συνέπεια η υπόθεση ...ερευνάται! Η αντιτρομοκρατική υστερία, το αναμάσημα κάθε τρεις και λίγο από την ηγεσία των ΗΠΑ των δήθεν απειλών και κινδύνων που διατρέχει το αμερικανικό έθνος έχουν ως αποτέλεσμα να θεωρείται ο χαφιεδισμός ύψιστη υπηρεσία προς την πατρίδα και να σημειώνονται κωμικοτραγικά περιστατικά, όπως το παραπάνω.

Το γεγονός προκάλεσε, και δικαίως, την αντίδραση της Αμερικανικής Ενωσης Πολιτικών Ελευθεριών, που επισήμανε πως «ίσως να ήταν απαραίτητο ο δάσκαλος να δείξει το κείμενο στους κοινωνικούς λειτουργούς του σχολείου αλλά η απόφαση να εμπλακούν η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες παραβιάζει τα δικαιώματα του μικρού μαθητή». Ανάλογες αντιδράσεις είχαν προκληθεί πριν λίγο καιρό όταν γνωστοποιήθηκε πως οι μυστικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ ελέγχουν την αλληλογραφία Αμερικανών πολιτών εάν τους φανεί ύποπτη η χώρα προέλευσης ή αποστολής.

Τέτοιου είδους γεγονότα είναι η κορυφή ενός παγόβουνου συστηματικών παρακολουθήσεων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, αλλά και κινήσεων και δράσεων τόσο μεμονωμένων ανθρώπων όσο, κυρίως, κινημάτων και κομμάτων που αρθρώνουν φωνή εναντίωσης στο σύστημα. Πολλές εκ των οποίων έχουν νομιμοποιηθεί από διακρατικές συμφωνίες και νόμους. Οσοι σήμερα στη χώρα μας τρίβουν τα μάτια τους δήθεν έκπληκτοι από την υπόθεση των υποκλοπών προφανώς ζούσαν στον ...Αρη όλα τα προηγούμενα χρόνια που πέρναγαν το ένα μετά το άλλο μέτρα ωμής παραβίασης δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, όταν καταγγέλλονταν περιστατικά παρακολούθησης με την παρουσία, π.χ., ασφαλιτών σε εκδηλώσεις του ΠΑΜΕ και σε λαϊκές κινητοποιήσεις.

Η απάντηση σ' αυτή την επικίνδυνη κατηφόρα δεν είναι η ενίσχυση των θεσμών ελέγχου, οι οποίοι με τη σειρά τους αποτελούν σάρκα εκ της σαρκός του συστήματος που γεννά και αναπαράγει τα φαινόμενα αυτά, που η καταστολή και ο αυταρχισμός είναι προϋποθέσεις για τη μακροημέρευσή του. Η απάντηση είναι συσπείρωση και πάλη λαϊκή για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων που πλήττονται, μέτωπο λαϊκό για την ανατροπή του.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org