ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΡΘΜΕΙΑΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ
Την Πέμπτη στους καταπέλτες

Αύριο η σύσκεψη στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, ώρα 10.30 π.μ., για την 24ωρη απεργία

Για να υπερασπίσουν τα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα οι ναυτεργάτες βγαίνουν και πάλι στους καταπέλτες
Για να υπερασπίσουν τα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα οι ναυτεργάτες βγαίνουν και πάλι στους καταπέλτες
Στους καταπέλτες βγαίνουν την Πέμπτη οι ναυτεργάτες των πλοίων, που εκτελούν πορθμειακές γραμμές, στα πλαίσια 24ωρης απεργίας, που κήρυξαν τα κατά τόπους σωματεία τους, σε συνεργασία με τις Ενώσεις Μηχανικών και Θερμαστολαδάδων, για να υπερασπίσουν τα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα, που πλήττονται βάναυσα από την αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και την ασυδοσία των εφοπλιστών. Ετσι, την Πέμπτη, θα μείνουν κλειστά τα πορθμεία Ρίου - Αντιρρίου, Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας και Θάσου - Καβάλας. Για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας, αύριο Τετάρτη, στις 10.30 το πρωί, θα γίνει σύσκεψη στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ.

Σε ό,τι αφορά στα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα, είναι χαρακτηριστικό ότι με την τροπολογία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτη που ψηφίστηκε στη Βουλή, για τη δήθεν αύξηση των συντάξεων του ΝΑΤ, οι ναυτεργάτες αυτής της κατηγορίας πλοίων δέχτηκαν σφοδρό χτύπημα, καθώς είδαν σημαντική μείωση, που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνά τα 350 ευρώ. Αυτό οφείλεται στους απαράδεκτα χαμηλούς μισθούς που προβλέπουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας τους, που με το νέο νόμο αποτελούν και τη βάση του υπολογισμού του ποσού της σύνταξης - πριν ο υπολογισμός της σύνταξης γινόταν με βάση τη ΣΣΕ στην ακτοπλοΐα - αλλά και στο διαφορετικό τρόπο αμοιβής του επιδόματος των Κυριακών ύψους 22%.

Για τα εργασιακά τους δικαιώματα απαιτούν την τήρηση της νομοθεσίας και των ΣΣΕ, που συστηματικά παραβιάζονται από τους εφοπλιστές με ευθύνη του ΥΕΝ και των υπηρεσιών του, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια της ζωής ναυτεργατών και επιβατών.

Οι ναυτεργάτες απαιτούν υπογραφή ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης, που θα περιλαμβάνει και τους ναυτεργάτες των πορθμείων και των φορτηγών πλοίων εσωτερικού με αυξήσεις 15% στους μισθούς και τα επιδόματα. Να κατοχυρωθεί το επίδομα Κυριακών στη Συλλογική τους Σύμβαση, δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση. Ακόμα, διεκδικούν κατοχύρωση του ναυτικού επαγγέλματος ως βαρέος, ανθυγιεινού και επικίνδυνου, σύνταξη στα 50 χρόνια, σταθερή εργασία 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο με σύστημα εναλλαγής των πληρωμάτων μία μέρα εντός πλοίου, μία μέρα έξω με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση στο ΝΑΤ σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και άλλα.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΝΑΥΤΩΝ
Ψήφος διεκδίκησης και αγώνα

Σε τρεις μέρες κλείνουν οι κάλπες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Πανελλήνια Ενωση Ναυτών (ΠΕΝΕΝ) και οι ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις του κλάδου έχουν ριχτεί στη μάχη του ψηφοδελτίου, για να μην πάει ούτε λεπτό χαμένο, οργώνοντας ολόκληρη τη χώρα, τα καράβια, τα λιμάνια, τα στέκια των ανέργων ναυτεργατών. Ο συνδυασμός Αγωνιστικός Συνδυασμός Ναυτών (ΑΣΝ) έχει σημάνει ταυτόχρονα γενικό συναγερμό, καλώντας τους ναύτες, τους λοστρόμους, τους μαραγκούς και τα τζόβενα να θεωρήσουν πρώτιστο καθήκον τους τη συμμετοχή τους στις εκλογές, υπερψηφίζοντας το ψηφοδέλτιο του ΑΣΝ, ώστε η Ενωση Ναυτών να βγάλει από το «σβέρκο» της τους εργατοπατέρες και να ξαναγίνει όπλο αγώνα και διεκδίκησης στα χέρια του κλάδου και όλων των ναυτεργατών.

Ταυτόχρονα, πυρετωδώς δουλεύουν και οι μηχανισμοί του ΥΕΝ και εφοπλιστών, στηρίζοντας ανοιχτά τη σημερινή πλειοψηφία στη διοίκηση της ΠΕΝΕΝ και τον πρόεδρο Αν. Νταλακαγιώργο, ώστε το σωματείο να παραμείνει υπό τον έλεγχό τους. Ο ΑΣΝ, στην ανακοίνωσή του, παρουσιάζει αποσπάσματα από το ναυτιλιακό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία, τα εφοπλιστικά και κυβερνητικά επιτελεία έχουν έτοιμα τα νέα αντιναυτεργατικά μέτρα, για την παραπέρα μείωση των οργανικών συνθέσεων και το πέταμα των Ελλήνων ναυτών στη στεριά, όμως δεν τα ανακοινώνουν, επειδή ακριβώς είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εκλογών στην ΠΕΝΕΝ και θα ερχόταν σε δύσκολη θέση ο «εκλεκτός» τους.

Σε ό,τι αφορά τη «δράση» της ομάδας Νταλακογιώργου, όπως καταγγέλλει ο ΑΣΝ, έχει ήδη λάβει το μήνυμα του κλάδου και «με άθλιες κραυγές και σπασμωδικές πρακτικές, προσπαθούν να προετοιμάσουν το έδαφος για προσφυγές και δικαστήρια, μετά το άνοιγμα της κάλπης, όταν θα έχουν απολέσει την πλειοψηφία». Η εν λόγω ομάδα δε διστάζει να παραβιάσει η ίδια το καταστατικό και τη νομοθεσία, προκειμένου, στη συνέχεια, να επικαλεστεί ακριβώς την παραβίαση που έκανε η ίδια, αν το αποτέλεσμα δεν την ευνοεί. Τελευταίο της «κόλπο» είναι η απόφασή της να μην ξεκινήσει η διαλογή των ψήφων αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, την Παρασκευή στις 6 το απόγευμα, αλλά τη Δευτέρα! Και οι κάλπες να... φυλαχτούν σε... τράπεζα.

Ο ΑΣΝ έστειλε επιστολή προς την εφορευτική επιτροπή, ζητώντας να τηρηθεί το καταστατικό και η νομοθεσία, ώστε να διαφυλαχτεί το αδιάβλητο των εκλογών, ενώ θέτει τον κλάδο σε επαγρύπνηση.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Αναγκαία η αλλαγή των συσχετισμών

Πολλά τα προβλήματα των εργαζομένων, επιτακτική η ανάγκη για ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων στις επικείμενες εκλογές το Μάρτη

Ο «κυκλώνας» των αναδιαρθρώσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και των ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις σαρώνει και τους εργαζόμενους της Εθνικής Τράπεζας, η οποία επιδίδεται σε μια δυναμική προσπάθεια διατήρησης της ισχυρής της θέσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δικαιώματά τους. Η κατάσταση και τα προβλήματα των περίπου 15.000 εργαζομένων θα αναδειχτούν συνολικά στην επικείμενη τακτική Γενική Συνέλευσή τους στις 15 Φλεβάρη, που θα προετοιμάσει και τις εκλογές, το Μάρτη, για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Σύλλογο Εργαζομένων (ΣΥΕΤΕ).

Η Ενιαία σ.α.κ. και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ρίχνονται στη μάχη των εκλογών προτείνοντας στους εργαζόμενους το δύσκολο δρόμο του αγώνα, της διεκδίκησης λύσεων και της αντίστασης. Τη μόνη επιλογή που έχουν για αποτελεσματική υπεράσπιση των κατακτήσεων που έχουν απομείνει και τη διεύρυνσή τους. Τα στελέχη των ταξικών δυνάμεων εκτιμούν ότι μπορεί και πρέπει να υπάρξει αλλαγή των συσχετισμών στη διοίκηση και ενίσχυση της παράταξης έναντι των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Οι εργαζόμενοι έχουν αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα από τις αναδιαρθρώσεις στον τραπεζικό κλάδο, τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές, μεταξύ άλλων της ΕΤΕΒΑ, της Κτηματικής, της Εθνικής Στεγαστικής. Υπήρξε και μείωση προσωπικού μετά τις συγχωνεύσεις, αλλά και μειώσεις μισθών μέσα από διάφορους τρόπους, όπως το «πάγωμα» επιδομάτων που έπαιρναν οι εργαζόμενοι των άλλων τραπεζών, αλλά όχι και αυτοί της Εθνικής.

Το νέο, μεγαλύτερο, ωράριο λειτουργίας των τραπεζών, το οποίο η ΟΤΟΕ χαιρέτισε ως «κατάκτηση» του κλάδου, όχι μόνο δε μείωσε το ωράριο εργασίας, αλλά οδήγησε σε εντατικοποίηση της εργασίας και απλήρωτες υπερωρίες. Η εντατικοποίηση της εργασίας στην Εθνική Τράπεζα εκφράζεται και προκαλείται επίσης και με τις επιπλέον αμοιβές (μπόνους), που για να τις διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι υποβάλλονται σε εξοντωτικά πλάνα δουλιάς.

Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και εκατοντάδες υπάλληλοι που δουλεύουν ως έκτακτοι, με μερική απασχόληση και ως «ενοικιαζόμενοι», με αποτέλεσμα να έχουν λιγότερα δικαιώματα και μεγαλύτερη ανασφάλεια. Ενδεικτική για την πολιτική που ασκεί η διοίκηση της τράπεζας είναι η κατάργηση μιας σειράς ειδικοτήτων, όπως καθαρίστριες και φύλακες ή και τμήματα όπως αυτό της αλληλογραφίας.

Τα τελευταία χρόνια, με την ΔΗΣΥΕ (ΠΑΣΚΕ) να κατέχει την πλειοψηφία στη διοίκηση του Συλλόγου, αυτά τα ζητήματα όχι μόνο δεν έχουν αντιμετωπιστεί, αντίθετα έχουν οξυνθεί. Σε πολλές περιπτώσεις, η πλειοψηφία συντάχθηκε με τη διοίκηση της τράπεζας, υιοθετώντας τις θέσεις της για την «ανταγωνιστικότητα». Η συστράτευσή της με τις «κοινωνικοεταιρικές» δυνάμεις στη διοίκηση της ΟΤΟΕ ολοκληρώνουν την εικόνα για την τακτική της πλειοψηφίας, τη ΔΗΣΥΕ, τη ΔΑΚΕ, τη ΔΑΣ (ΣΥΝ).

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την περίοδο, όπου τίθεται σε εφαρμογή ο τελευταίος αντιασφαλιστικός νόμος και η ΟΤΟΕ βιάζεται για τη δημιουργία του Ενιαίου Ταμείου κάτω από τη βαριά σκιά των ρυθμίσεων αυτού του νόμου, ο Σύλλογος της Εθνικής ανταποκρίθηκε πρώτος από όλους και ήδη υπάρχει απόφαση για συμμετοχή σε σχετική επιτροπή διαλόγου.

Συνέλευση εργαζομένων στα τρόφιμα και ποτά

Τους εργαζόμενους όλου του κλάδου καλεί η διοίκηση του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Ζύθων Ποτών και Τροφίμων να συμμετέχουν μαζικά στη Γενική Συνέλευση την Κυριακή 9 Φλεβάρη 2003 στις 10.30 το πρωί.

Τα θέματα της συνέλευσης είναι: Δημιουργία Συνδικάτου στον κλάδο, συλλογική σύμβαση εργασίας, αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 15 Φλεβάρη και απεργία στις 20 Μάρτη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ