ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΘΗΝΑΣ «ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Σήμερα η σύσκεψη για το συλλαλητήριο της 1η Μάρτη

Στις 6.30μ.μ., στην αίθουσα Λογιστών

Το πρόγραμμα δράσης και η προετοιμασία συγκέντρωσης - συλλαλητηρίου την 1η Μάρτη στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια είναι το αντικείμενο της σύσκεψης, στην οποία καλεί σήμερα τους μαζικούς φορείς από το χώρο της Παιδείας, εργατικά σωματεία, μαζικούς φορείς των ΕΒΕ, των σπουδαστών και των φοιτητών, η Επιτροπή Αθήνας της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Η σύσκεψη πραγματοποιείται στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Οπως σημειώνει η Επιτροπή Αθήνας «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» «το εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας, θα είναι μια περίοδος που θα ενταθεί από την ΕΕ και την κυβέρνηση η προσπάθεια για αντιδραστικές αλλαγές, με γνώμονα τις επιταγές και τα συμφέροντα του μεγάλου, μονοπωλιακού κεφαλαίου». Στο πλαίσιό της, θα πραγματοποιηθούν δύο συμβούλια, μια άτυπη συνάντηση υπουργών Παιδείας, μια διάσκεψη υπουργών Παιδείας των κρατών - μελών της ΕΕ και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, 16 συνέδρια, 7 συνεδριάσεις της επιτροπής Παιδείας, πέντε συναντήσεις υπηρεσιακών παραγόντων υψηλού επιπέδου. «Ολοι αυτοί οι πολιτικοί υπηρέτες της ολιγαρχίας, θα συνεδριάζουν, προκειμένου να προωθήσουν την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, να εντείνουν τον αποκλεισμό των φτωχών λαϊκών στρωμάτων από τη γνώση, να δημιουργήσουν μηχανισμούς αξιολόγησης - υποταγής των εκπαιδευτικών συστημάτων και των λειτουργιών τους, στην καπιταλιστική αγορά και να εντείνουν την ιδεολογική υποταγή της εκπαίδευσης και των φορέων της στις κατευθύνσεις της ΕΕ», σημειώνει η Επιτροπή Αθήνας «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και καλεί «να τους υποδεχτούμε αγωνιστικά, υπερασπίζοντας το δικαίωμα στη μόρφωση, διεκδικώντας εκπαίδευση, που να εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων».

  • Ενόψει της άτυπης Συνόδου υπουργών Παιδείας, σε πανεκπαιδευτική σύσκεψη καλούν τους μαζικούς φορείς της Παιδείας οι ΕΛΜΕ και οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Λεκανοπεδίου που συντονίζουν τη δράση τους. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα στα γραφεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ).
ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Συνέντευξη σε Γάλλους δημοσιογράφους

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου συναντήθηκε με Γάλλους δημοσιογράφους από τις εφημερίδες «Le Monde», «La Tribune», «La Croix» και «La Provence» και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Radio France», RTL και «Radio France International».

Μεταξύ άλλων ο κ. Παπαντωνίου απαντώντας σε ερωτήσεις των Γάλλων δημοσιογράφων επισήμανε πως η «πρωτοβουλία των οχτώ» να στηρίξουν τις ΗΠΑ, θέτει ζήτημα συνοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρατήρησε πάντως ότι η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διεθνή κοινότητα και δεν υπάρχει πρόθεση ρήξης. Παράλληλα, επανέλαβε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να στηρίξει μονομερείς πρωτοβουλίες αντίθετες στις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας μίλησε για δυο σχολές σκέψης στο εσωτερικό της ΕΕ. Η μία, την οποία στηρίζουν η Γαλλία, η Γερμανία και η Ελλάδα, προσβλέπει στη δημιουργία μιας Κοινής Αμυντικής Πολιτικής και αντιμετωπίζει τη δημιουργία της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης ως ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Η δεύτερη σχολή σκέψης είναι αντίθετη με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπαντωνίου τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της εκπλήρωσης του Γενικού Στρατιωτικού Στόχου και της κάλυψης των ελλειμμάτων σε δυνατότητες προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης.

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός αναφέρθηκε στο ευνοϊκό κλίμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες και στις προσπάθειες που γίνονται για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, τονίζοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι τα προβλήματα παραμένουν τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο. Αναγνώρισε ότι υπάρχει μια νέα θετική δυναμική με τη νέα τουρκική κυβέρνηση, παρέμεινε, όμως, επιφυλακτικός, χαρακτηρίζοντας το Κυπριακό ως την πρώτη δοκιμασία της νέας τουρκικής κυβέρνησης για να αποδείξει τις καλές της προθέσεις.

Εγένετο φόρουμ υπό τη σκέπη του ΣΥΝ

Υπό τη σκέπη του ΣΥΝ και με σαφή αντιΚΚΕ προσανατολισμό, συγκροτήθηκε την Κυριακή το μεσημέρι το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, κλείνοντας με τον τρόπο αυτό τις εργασίες της ιδρυτικής συνάντησής του, που πραγματοποιήθηκαν για τρεις μέρες στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ο ΣΥΝ, λοιπόν, προχώρησε στη «συγκρότηση ενός ...κινήματος», το οποίο πρώτιστο στόχο έχει να αποτελέσει το «αντίπαλο δέος» στις δυνάμεις που προωθούν την ταξική πάλη, προβάλλοντας το όραμα «του ανθρώπινου καπιταλισμού» ή όπως κυριάρχησε στις εργασίες του Φόρουμ του αφηρημένου όσο και αποπροσανατολιστικού συνθήματος: «Ενας άλλος κόσμος είναι εφικτός».

Πρέπει να επισημανθεί ότι οι 200 «συλλογικότητες», που ανακοίνωσαν μέλη του Φόρουμ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν πριν την έναρξη των εργασιών ότι θα συμμετέχουν στις πρωτοβουλίες και στις δραστηριότητες του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, περιορίστηκαν στις 100 συμμετοχές στην ιδρυτική συνάντηση, σύμφωνα με το επίσημο δελτίου Τύπου. Προέκυψε, επίσης, μέσα από τις συζητήσεις και τα «στρογγυλά τραπέζια» που έγιναν αυτές τις μέρες, έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των συμμετεχόντων για τις σχέσεις που πρέπει να αναπτύξει το Φόρουμ με το κυβερνών κόμμα του ΠΑΣΟΚ...

ΒΟΥΛΗ
Σήμερα η συζήτηση για τη διαφθορά στο Δημόσιο

Με θέμα τη διαφθορά στο Δημόσιο, συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα η Βουλή, σε προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, ύστερα από αίτηση της Νέας Δημοκρατίας. Η συζήτηση θα γίνει σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και πρόκειται να μεταδοθεί ζωντανά από τη ΝΕΤ. Η συζήτηση προοιωνίζεται υψηλών τόνων, αφού την προηγούμενη βδομάδα ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας προανήγγειλε την κατάθεση λίστας «διεφθαρμένων» στελεχών του Δημοσίου, ενώ ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του, αναμένεται να αναφερθεί στα οικονομικά της Νέας Δημοκρατίας.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Πόρισμα για το ασυμβίβαστο

Στόχος του Συντάγματος είναι η διασφάλιση των συνθηκών απερίσπαστης άσκησης των δραστηριοτήτων του βουλευτή, εκτιμά, μεταξύ άλλων, στο πόρισμά της για το ασυμβίβαστο η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής. Η έκθεσή της - που αναμένεται να προκαλέσει περισσότερες συζητήσεις για το θέμα - αναφέρεται στον ορισμό της έννοιας του επαγγέλματος σε σχέση με το ασυμβίβαστο με τη βουλευτική ιδιότητα, σημειώνοντας ότι ο κοινός νομοθέτης οφείλει με σαφήνεια να αποκλείσει το ενδεχόμενο απασχόλησης στο δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Να σημειώσουμε ότι ο - εκτελεστικός του Συντάγματος - νόμος για το ασυμβίβαστο αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα στην Ολομέλεια της Βουλής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ