Τρίτη 4 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Συνέντευξη σε Γάλλους δημοσιογράφους

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου συναντήθηκε με Γάλλους δημοσιογράφους από τις εφημερίδες «Le Monde», «La Tribune», «La Croix» και «La Provence» και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Radio France», RTL και «Radio France International».

Μεταξύ άλλων ο κ. Παπαντωνίου απαντώντας σε ερωτήσεις των Γάλλων δημοσιογράφων επισήμανε πως η «πρωτοβουλία των οχτώ» να στηρίξουν τις ΗΠΑ, θέτει ζήτημα συνοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρατήρησε πάντως ότι η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διεθνή κοινότητα και δεν υπάρχει πρόθεση ρήξης. Παράλληλα, επανέλαβε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να στηρίξει μονομερείς πρωτοβουλίες αντίθετες στις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας μίλησε για δυο σχολές σκέψης στο εσωτερικό της ΕΕ. Η μία, την οποία στηρίζουν η Γαλλία, η Γερμανία και η Ελλάδα, προσβλέπει στη δημιουργία μιας Κοινής Αμυντικής Πολιτικής και αντιμετωπίζει τη δημιουργία της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης ως ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Η δεύτερη σχολή σκέψης είναι αντίθετη με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπαντωνίου τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της εκπλήρωσης του Γενικού Στρατιωτικού Στόχου και της κάλυψης των ελλειμμάτων σε δυνατότητες προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης.

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός αναφέρθηκε στο ευνοϊκό κλίμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες και στις προσπάθειες που γίνονται για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, τονίζοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι τα προβλήματα παραμένουν τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο. Αναγνώρισε ότι υπάρχει μια νέα θετική δυναμική με τη νέα τουρκική κυβέρνηση, παρέμεινε, όμως, επιφυλακτικός, χαρακτηρίζοντας το Κυπριακό ως την πρώτη δοκιμασία της νέας τουρκικής κυβέρνησης για να αποδείξει τις καλές της προθέσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργία στο κρατικό ραδιόφωνο(2015-04-08 00:00:00.0)
Η Ελλάδα στους ...ισχυρούς του Ευρωστρατού(2003-10-07 00:00:00.0)
Νέα συγκεντροποίηση στις αερομεταφορές(2003-10-01 00:00:00.0)
Ταιριάζει «γάντι»(2003-07-29 00:00:00.0)
Προσαρμογή στις ΝΑΤΟικές απαιτήσεις(2003-02-05 00:00:00.0)
Θατσερικότερος της Θάτσερ(2001-06-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ