ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΑΓΡΟΤΙΑ
Παρακαταθήκη ο αγώνας στα μπλόκα

Στα χωριά μεταφέρεται η πείρα της πολυήμερης κινητοποίησης και σχεδιάζονται τα επόμενα βήματα

Στα χωριά μεταφέρουν τώρα οι αγρότες την πείρα από τον αγώνα στα μπλόκα
Στα χωριά μεταφέρουν τώρα οι αγρότες την πείρα από τον αγώνα στα μπλόκα
Την αποφασιστική συνέχεια στον αγώνα της προετοιμάζει η μικρομεσαία αγροτιά. Μια κινητοποίηση έφτασε στο τέλος της, αλλά ο αγώνας δε σταματά. Αλλωστε το νέο αγωνιστικό ραντεβού δόθηκε για τις 15 του Μάρτη στο Κιλελέρ. Η αγροτιά, μετά από 15 συνεχείς μέρες σκληρού αγώνα βγήκε κερδισμένη σε αγωνιστική πείρα και με μεγαλύτερη δύναμη να συνεχίσει την πάλη της πιο δυνατά, πιο μαζικά, ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της φτώχειας και του ξεκληρίσματος.

Ο αγώνας που προηγήθηκε πρέπει και μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για νέους πιο μαζικούς αγώνες. Οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ και των αγωνιστικών αγροτικών Ομοσπονδιών, με μεγαλύτερη ορμή και ζήλο μεταφέρουν αυτές τις μέρες τη δάδα του αγώνα σε όλα τα χωριά, με ενημερωτικές συγκεντρώσεις, με συσκέψεις, περιοδείες. Η αγροτιά παλεύει ενάντια στη μείωση του εισοδήματός της, στο ξεκλήρισμα, στην ερήμωση των χωριών και της υπαίθρου συνολικότερα. Ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την αντιαγροτική πολιτική των κυβερνήσεων που οξύνουν τα χρόνια προβλήματά της και χειροτερεύουν την κατάσταση. Ενάντια στην πολιτική εμπαιγμού και αδιαλλαξίας των εκάστοτε κυβερνώντων.

Αυτό τον αγώνα έχει συμφέρον να τον πάει ως το τέλος. Η κυβέρνηση της ΝΔ αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα ουσιαστικά αιτήματά της αγροτιάς, έδειξε εχθρική στάση και προσπάθησε να θολώσει τα νερά για να κρύψει τον εμπαιγμό των χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών και των οικογενειών τους. Το πακέτο που εξήγγειλε, όχι μόνο δεν απαντάει στα άμεσα αιτήματα της αγροτιάς, αλλά επιδιώκει βασικά να ενισχύει τους μεγαλοαγρότες σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών. Εγινε για άλλη μια φορά φανερό, πως τίποτα δε χαρίζεται και μόνο με αγώνα κατακτιέται.

Στον αγώνα της η αγροτιά, όπως φάνηκε από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις, δεν είναι μόνη. Η έμπρακτη στήριξη από το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα, από συνδικαλιστικές οργανώσεις αυτοαπασχολούμενων δείχνει το δρόμο της αγωνιστικής συμπόρευσης με την εργατική τάξη και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα. Στη διάρκεια αυτής της μάχης εκφράστηκε μαζικά η αλληλεγγύη στο μπλόκο της Νίκαιας από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Αναδείχτηκε για άλλη μια φορά η αναγκαιότητα ενίσχυσης της κοινής δράσης και οικοδόμησης της κοινωνικής συμμαχίας ανάμεσα στη μικρομεσαία αγροτιά, στην εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, τους ανέργους, τους νεολαίους, τους συνταξιούχους κ.ά.

Γιατί, η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων είναι κομμάτι μιας συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής, που καταδικάζει στην ανέχεια και την ανεργία τους εργαζόμενους, χρεοκοπεί τους αυτοαπασχολούμενους - επαγγελματοβιοτέχνες ξεκληρίζει αγρότες, σε όφελος των μονοπωλίων. Στην κατεύθυνση αυτή η μικρομεσαία αγροτιά μπορεί και πρέπει να συνεχίσει την πάλη για να γίνουν πράξη τα αγωνιστικά αιτήματα, όπως τέθηκαν στο μπλόκο της Νίκαιας και έχει στο αγωνιστικό της πλαίσιο η ΠΑΣΥ. Τα αιτήματά της αποτελούν το «σήμερα και το αύριο», γιατί είναι τα μόνα που μπορούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις να μείνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες στα χωριά τους, να κρατήσουν τα χωράφια τους και να υπάρχει προοπτική στην αγροτική παραγωγή της χώρας μας.

ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Επαναλήφθηκε το όργιο της καταστολής

Νέα επίθεση δέχτηκαν χτες οι διαδηλωτές αγρότες από την Κρήτη. Να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα, τους κάλεσε ο Σπύρος Χαλβατζής που βρέθηκε στο λιμάνι επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΚΚΕ

Αγρια καταστολή γνώρισε και χτες η κινητοποίηση των αγροτών από την Κρήτη

Eurokinissi

Αγρια καταστολή γνώρισε και χτες η κινητοποίηση των αγροτών από την Κρήτη
Σε πεδίο μάχης μετέτρεψε και χτες η κυβέρνηση της ΝΔ το λιμάνι του Πειραιά δίνοντας εντολή στις δυνάμεις καταστολής να εξαπολύσουν για δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες άγρια επίθεση με χημικά και δακρυγόνα σε βάρος των αγροτών από την Κρήτη. Οι αγρότες είχαν φτάσει προχτές τα ξημερώματα στο λιμάνι με τα πλοία της γραμμής. Η κυβέρνηση, τους «υποδέχτηκε» με ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί σε όλο το λιμάνι και στους γύρω δρόμους με αποστολή να μην επιτρέψουν στα τρακτέρ να βγουν στο δρόμο, να εμποδίσουν στους αγρότες να διαδηλώσουν τα αιτήματά τους. Με την αποβίβαση των αγροτών οι δυνάμεις καταστολής με εντολή εισαγγελέα, βρέθηκαν σε πλήρη δράση. Επιτέθηκαν στους αγρότες με χημικά, δακρυγόνα και συλλήψεις. Σκηνικό που επαναλήφθηκε και χτες.

Το μεσημέρι, ύστερα από τη γενικευμένη κατακραυγή που προκάλεσε το όργιο της καταστολής και κάτω από την επιμονή των αγροτών και άλλων πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων, οι δυνάμεις καταστολής αποχώρησαν. Οι ίδιοι επιβιβάστηκαν ξανά στα πλοία της γραμμής και αναχώρησαν το βράδυ για το νησί.

Να χτυπηθεί η μήτρα του προβλήματος

Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκε το μεσημέρι κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπ. Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος. Η αντιπροσωπεία του Κόμματος αρχικά συναντήθηκε με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών όπου και ενημερώθηκε για τις κυβερνητικές εξαγγελίες που δεν ικανοποίησαν τους αγρότες. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση μελών της ΣΕΑ προς την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, στην οποία τόνισαν ότι «έπειτα από 20 χρόνια, αποδείχτηκε ότι είχατε δίκιο για τον ρόλο και τον χαρακτήρα της ΕΕ».

«Εμείς δεν είμαστε ούτε "έξυπνοι", ούτε "προφήτες", αλλά διαβάζουμε και τα "ψιλά γράμματα". Η μείωση του αγροτικού πληθυσμού στο 7%, η κυριαρχία των μονοπωλίων, είναι μια πολιτική που προετοιμάζεται εδώ και χρόνια και σήμερα αρχίζουν να φαίνονται οι συνέπειές της. Παλεύουμε για έναν διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, ο οποίος έρχεται σε κόντρα με τη σημερινή πολιτική εξαφάνισης του μικρού αγρότη και της μετατροπής του σε εργάτη γης στα σύγχρονα τσιφλίκια», απάντησε ο Σπ. Χαλβατζής.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τη ΣΕΑ, ο Σπ. Χαλβατζής απηύθυνε χαιρετισμό προς τους συγκεντρωμένους αγρότες. Καταδίκασε την αυταρχική δράση των δυνάμεων καταστολής, τονίζοντας πως για μία ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε ότι για να περάσει μια αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική, η οποία εκπορεύεται από την ΕΕ με τη συμμετοχή και των ελληνικών κυβερνήσεων, πρέπει να συνοδεύεται από τα ρόπαλα και τα δακρυγόνα. Υπογράμμισε ακόμη ότι στις σημερινές συνθήκες η αγροτιά πρέπει να βγάλει και πολιτικά συμπεράσματα, σε σχέση με το ποιος είναι μαζί της και ποιος εναντίον της και κατέληξε λέγοντας ότι οι αγρότες «κλείνουν τους δρόμους για να μην τους κλείσουν τα σπίτια».

Σε θολά νερά

Να ψαρέψουν σε θολά νερά επιχείρησαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας, που επίσης επισκέφτηκαν χτες τους αγρότες. Ο πρώτος κατήγγειλε την καταστολή, ξεχνώντας πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ματοκύλισε το ίδιο λιμάνι το 2002 και χτύπησε με βία προηγούμενες αγροτικές κινητοποιήσεις. Ενώ ο δεύτερος σκόρπισε αυταπάτες για μια δήθεν φιλοαγροτική μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, αθωώνοντας την πηγή των προβλημάτων για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες. Στο ίδιο μήκος κύματος της δημιουργίας εντυπώσεων ήταν και το αίτημα που διατύπωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου για «παραίτηση της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Αστυνομίας».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΑΣΥ
Ξεχώρισαν οι εχθροί και οι φίλοι των αγροτών

Ανακοίνωση για τα συμπεράσματα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς από τον πολυήμερο αγώνα στα μπλόκα

Στιγμιότυπο από τα αγροτικά μπλόκα
Στιγμιότυπο από τα αγροτικά μπλόκα
Τους μικρούς και μεσαίους αγρότες του νομού και όλης της χώρας, που κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες έδωσαν ένα σκληρό πολυήμερο αγώνα, παλεύοντας για την επιβίωσή τους, για το μέλλον τους, χαιρετίζει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΥ. «Φεύγουμε από τους δρόμους με ψηλά το κεφάλι», τονίζεται στην ανακοίνωση. «Οι αγώνες μας δεν πήγαν χαμένοι. Με τις κινητοποιήσεις μας φέραμε στην επικαιρότητα και προβάλαμε τα τεράστια προβλήματά μας, αποκτήσαμε πολύτιμες εμπειρίες και εφόδια. Μπορούμε πλέον σαφέστερα να βγάλουμε συμπεράσματα για συμμάχους και αντιπάλους».

Υπογραμμίζει ότι απέναντί τους οι αγρότες έχουν: Την αντιαγροτική πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης, τα ασφυκτικά πλαίσια που βάζει η ΚΑΠ, το ΠΑΣΟΚ που τήρησε εχθρική στάση στους αγώνες, τις άλλες δυνάμεις που διακηρύσσουν τον «ευρωμονόδρομο» και ζητούν απλά διορθώσεις ή «ελαστικοποίηση» της ΚΑΠ. Επίσης, απέναντι στους αγρότες βρίσκονται οι διεφθαρμένες ψευτοηγεσίες τύπου ΣΥΔΑΣΕ-ΓΕΣΑΣΕ-ΠΑΣΕΓΕΣ, οι παλιοί και νέοι αγροτοπατέρες.

«Μαζί μας, αντίθετα, ήταν το ΠΑΜΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, όλοι οι εργαζόμενοι της πόλης και της υπαίθρου, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και βιοτέχνες και τα σωματεία τους, οι σύλλογοι γυναικών, το φοιτητικό κίνημα, που με διάφορες μορφές εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση, και τονίζεται: «Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους. Επόμενος μεγάλος σταθμός των αγώνων μας θα είναι ο αγωνιστικός γιορτασμός του Κιλελέρ, στις 15 Μάρτη», καταλήγει η ανακοίνωση της Γραμματείας Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΥ.

Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα από τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις, αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ θα περιοδεύσει αύριο, Πέμπτη, 5 του Φλεβάρη, στο Λουδία Θεσσαλονίκης στις 6.30 μ.μ. με επικεφαλής τον βουλευτή Γιάννη Ζιώγα και θα συζητήσει με τους αγρότες.

Διαμαρτυρία στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης

Στο μεταξύ, παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥ και του ΠΑΜΕ, συνοδευόμενη από τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Ζιώγα, στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Η διαμαρτυρία αφορούσε στην εισαγγελική παρέμβαση, η οποία επιχειρεί την ποινικοποίηση του δίκαιου αγώνα της αγροτιάς και μπορεί να οδηγήσει σε ποινικές διώξεις αγροτών, σε στήσιμο νέων «αγροτοδικείων».

Οπως τόνισε η αντιπροσωπεία, η πολιτική καταστολής του αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ είναι συνέχεια αυτής του ΠΑΣΟΚ, που η αγροτιά τη γνώρισε στους μεγάλους αγώνες προηγούμενων ετών. Είναι απόρροια των αντιδημοκρατικών οδηγιών και μέτρων της ΕΕ. «Οι αγρότες που υποφέρουμε από την ΚΑΠ και την πολιτική της ΕΕ, που βλέπουμε το εισόδημά μας να μειώνεται και να μην μπορούμε να ζήσουμε στη γη, όπου δουλεύουμε σκληρά, δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να λυγίσουμε από την προσπάθεια τρομοκράτησης. Ο αγώνας μας για επιβίωση είναι δίκαιος και δεν μπορεί να τον σταματήσει ούτε η τρομοκρατία, ούτε οι διώξεις που ετοιμάζονται», επισήμαναν τα μέλη της αντιπροσωπείας.

Και χτες, εξάλλου, κλειστά παρέμειναν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα από τους αγρότες των Σερρών στο μπλόκο του Προμαχώνα. Σήμερα οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση και θα αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Σημαντικό στήριγμα των πολυεθνικών

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Τούσσα σε σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στη συζήτηση σχετικά με τις δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «Εκτίμηση των επιπτώσεων του συμβιβασμού που επετεύχθη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της Ντόχα για την πρόσβαση στην αγορά των μη αγροτικών προϊόντων και για τις υπηρεσίες στα τέλη του Ιουλίου 2008», ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, τόνισε τα εξής:

«Στρατηγική επιλογή της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, μεσούσης της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης - κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου και υπερπαραγωγής - που μαστίζει και τα κράτη - μέλη της ΕΕ, είναι και η αξιοποίηση του ΠΟΕ σαν σημαντικό στήριγμα, με ενεργό ρόλο για την επιβολή της πλήρους απελευθέρωσης του εμπορίου και των συναλλαγών, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις εξαγορές, τη διείσδυση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων σε νέες αγορές, για τη λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών και την εκμετάλλευση των λαών.

Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για κατάληξη των συνομιλιών του γύρου της Ντόχα, έχουν σαν στόχο τη συντονισμένη ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου, ώστε οι πολυεθνικές επιχειρήσεις να λεηλατήσουν τις πρώτες ύλες των τρίτων χωρών και να αυξήσουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο.

Η αντιλαϊκή ΚΑΠ της ΕΕ και το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, είναι το αντάλλαγμα για την προώθηση των στόχων της ΕΕ, για την απελευθέρωση των αγορών μη αγροτικών προϊόντων και υπηρεσιών, προκειμένου να κατοχυρωθούν θέσεις στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Είναι προφανές ότι μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου. Οι συμφωνίες όμως του ΠΟΕ και οι διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου της ΕΕ, μόνο δεινά μπορούν να επιφέρουν για τους εργαζόμενους. Είναι αδύνατο σε ιμπεριαλιστικές συνθήκες οι παγκόσμιες συναλλαγές να είναι ισότιμες και στη βάση του αμοιβαίου οφέλους. Εργαζόμενοι και αγρότες πρέπει να εντείνουν τον αγώνα τους σε αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση σύγκρουσης και ρήξης με την ΕΕ, τον ΠΟΕ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις και οργανισμούς».

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Εκδήλωση για τους αγρότες

Ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση με θέμα «Η Πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για το αγροτικό ζήτημα και οι θέσεις του Κόμματος με αφορμή τις εξελίξεις και τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς στο Νομό», θα πραγματοποιήσουν από κοινού οι Επιτροπές Υπαίθρου και Πόλης Ηρακλείου του ΚΚΕ την ερχόμενη Πέμπτη 5 Φλεβάρη. Η πολιτική συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Ελευθερίας, στις 6.30 το απόγευμα, με ομιλήτρια την Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτή του Κόμματος και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΠΑΣΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Αγροτική κινητοποίηση σήμερα

Αγροτική κινητοποίηση γίνεται σήμερα στη Λακωνία, με πρωτοβουλία της τοπικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ. Το αγωνιστικό ραντεβού είναι στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης. Η ΠΑΣΥ Λακωνίας απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην αγροτιά του νομού.

ΚΚΕ
Συνειδητή αναμέτρηση με την αντιαγροτική πολιτική

Σε ανακοίνωση για τις κινητοποιήσεις των αγροτών της Κρήτης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή του: «Το ΚΚΕ καταδικάζει τη συνεχιζόμενη καταστολή που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση κατά των αγροτών από την Κρήτη στο λιμάνι του Πειραιά. Χαιρετίζει την αλληλεγγύη που από την πρώτη στιγμή επέδειξαν στους αγρότες τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία και τα άλλα ταξικά σωματεία του Πειραιά.

Ο δρόμος που έχουν οι μικρομεσαίοι αγρότες της Κρήτης και όλης της χώρας για να απαντήσουν στην καταστολή και στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης καθώς και στον εμπαιγμό της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι να οργανώσουν πιο αποφασιστικά σε πανελλαδικό επίπεδο την πάλη τους και να γίνει πιο συνειδητή κατά της πολιτικής της ΕΕ και των κομμάτων που την υπηρετούν.

Είναι ψέμα ότι δεν υπάρχει εθνική στρατηγική. Η ΚΑΠ που ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά είναι η κοινή στρατηγική όλων των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Για την απόκρουση και ανατροπή αυτής της πολιτικής, χρειάζεται η συμμαχία της μικρομεσαίας αγροτιάς με την εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, αποδυνάμωση των κομμάτων που υπηρετούν τα μονοπώλια».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ