ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑμεΑ
Διαδήλωσαν για τις σύγχρονες ανάγκες τους

Μέρα αγώνα και διεκδίκησης η 3η Δεκέμβρη, μετά από κάλεσμα του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος

Από τη χτεσινή κινητοποίηση αναπήρων και χρονίως πασχόντων

Eurokinissi

Από τη χτεσινή κινητοποίηση αναπήρων και χρονίως πασχόντων
Για την κάλυψη των αναγκών τους διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας, χτες, Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρία, ανάπηροι, χρόνια πάσχοντες και οι οικογένειές τους, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής. Κινητοποιήσεις έγιναν επίσης στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, ενώ στη Χίο το γραφείο του Συλλόγου των ΑμεΑ παρέμεινε ανοιχτό όλη μέρα για συζήτηση με τους ανάπηρους και τους χρόνια πάσχοντες του νησιού.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση έγινε στον πεζόδρομο της Κοραή, όπου παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων Μονάδων - Ιδρυμάτων - Σωματείων Ειδικής Αγωγής, του Πανελλήνιου Συλλόγου Αναπήρων Πολιτών, του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, του Συλλόγου Γονέων του Κέντρου Εκπαίδευσης - Αποκατάστασης Τυφλών, του αθλητικού συλλόγου ΑμεΑ «Κεραυνός», του Μουσικού Γυμνασίου - Λυκείου Αλίμου. Συμπαράσταση εκ μέρους του ΚΚΕ εξέφρασε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ.

Εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ ο Γ. Μπίλης κατήγγειλε τη δήθεν φιλανθρωπική δράση και την επιχειρηματική δράση σε Πρόνοια - Ειδική Αγωγή. Ο Μιχ. Λαλαδάκης, γραμματέας του Ενιαίου Συλλόγου, αναφέρθηκε στην έκθεση του ΟΟΣΑ που προβλέπει την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση των επιδομάτων. Ο αριθμός των δικαιούχων θα μειωθεί σχεδόν κατά 50%, όπως και το ύψος του επιδόματος. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Ν. Δαπόλας, εκ μέρους του «Κεραυνού».

Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών ζήτησε συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, όπου τους αρνήθηκαν ακόμη και να κλείσουν ραντεβού για άλλη μέρα! Στη συνέχεια, ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες έκαναν πορεία προς τη Βουλή φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Κόβετε επιδόματα, συντάξεις και μισθούς, μας πάτε στο μεσαίωνα όλους "καρφωτούς"». Εξω από τη Βουλή και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συναντήθηκαν με τους σχολικούς φύλακες, φωνάζοντας: «Τέρμα πια ο εμπαιγμός, ανθρώπινος δεν γίνεται ο καπιταλισμός».

Το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα επέδωσε στις κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των κομμάτων - εκτός της Χρυσής Αυγής - ψήφισμα με τα αιτήματά του:

  • Πολιτική Πρόληψης της Αναπηρίας.
  • Καμιά συμμετοχή σε φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες, τεχνικά βοηθήματα, να παρέχονται σε όλους δωρεάν.
  • Να μην περάσει ούτε γραμμή από τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και της ΕΕ όσον αφορά στις αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα.
  • Εκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ για όλες τις οικογένειες των ΑμεΑ.
  • Οχι στα «σφαγεία» των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας και του Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας.
  • Επαναφορά των μισθών και των συντάξεων στο προ των περικοπών επίπεδο.
  • Κρατική χρηματοδότηση των ιδρυμάτων Πρόνοιας και των Κέντρων Ειδικής Αγωγής. Οχι στα τροφεία και στην παρακράτηση συντάξεων σε αυτά. Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους.
  • Μέτρα προστασίας των ανέργων. Μαζικές προσλήψεις αναπήρων και γονιών και κηδεμόνων ΑμεΑ με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια - Ειδική Αγωγή, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε αυτούς τους ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς.

Η πορεία συνεχίστηκε προς το Μέγαρο Μαξίμου. Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκε με τον Αντρ. Παπαστάμο, ο οποίος, με την επιμονή των αναπήρων, αναγκάστηκε να κλείσει συνάντηση της ΣΕΑΑΝ με τον υφυπουργό Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου, την Παρασκευή, στις 9 το πρωί.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΟΠΥΥ
Με καρότο και μαστίγιο απέναντι στην απεργία

Με την προσφορά «μορατόριουμ» ενός ή δύο μηνών επιχείρησε χτες η κυβέρνηση να διεμβολίσει την απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, που αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης για μεταρρύθμιση της ΠΦΥ, που συνοδεύεται από προτάσεις για διαθεσιμότητα και απολύσεις γιατρών.

Χτες, στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), ο υφυπουργός Υγείας, Αντ. Μπέζας, και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Δ. Κοντός, πρότειναν στους γιατρούς να «παγώσουν» οι όποιες αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ για έναν ή δύο μήνες, με την προϋπόθεση να σταματήσουν τις 24ωρες απεργίες που έχουν εξαγγείλει μέχρι τις 9 Δεκέμβρη. Ωστόσο, δε δεσμεύτηκαν ότι μετά την παραπάνω περίοδο δε θα αρχίσουν οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις, με αποτέλεσμα οι γιατροί να απορρίψουν την πρόταση.

Την τελική απόφαση για το αν θα συνεχιστούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις μετά την 9 Δεκέμβρη, θα την πάρει στη σημερινή συνεδρίασή του το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Επίσης, με χτεσινές δηλώσεις, ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα «εκτρέψει» τους ασθενείς προς εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, για να κάνουν τις προγραμματισμένες στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ εξετάσεις, οι οποίες ακυρώνονται, εξαιτίας της απεργίας των γιατρών.

Απαντώντας, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ δήλωσε ότι οι επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων γίνονται με ραντεβού, που μπορεί να φτάσουν από κάμποσους μήνες μέχρι και ένα χρόνο. Επιπλέον, είπε ότι οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων δεν πρόκειται να γίνουν απεργοσπάστες σε βάρος των αγωνιζόμενων συναδέλφων τους στον ΕΟΠΥΥ.

Σήμερα αναμένεται να παρουσιαστούν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής οι άξονες για τη «μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ» και την Παρασκευή θα παρουσιαστεί το πόρισμα της επιτροπής αξιολόγησης για τον ΕΟΠΥΥ.

Η κυβέρνηση βάζει χέρι στη σύνταξη των αναπήρων

Η εξαίρεση των συνταξιούχων με βαριά αναπηρία, ποσοστού 80% και άνω από την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης (Δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα και επίδομα άδειας) έχει αναγγελθεί αλλά δεν εφαρμόζεται! Αυτό καταγγέλλει στον «Ριζοσπάστη» ο Γιάννης Σεχρεμέλης, συνταξιούχος του Δημοσίου, νεφροπαθής με 85% αναπηρία, εκλεγμένος στο ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών με την Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση.

Σύμφωνα με σχετικό νόμο (4111/2013), τα δώρα και το επίδομα αδείας των ΑμεΑ θα έπρεπε να επιμερίζονται στο ποσό των συντάξεων σε δωδεκάμηνη βάση. Δηλαδή, οι συντάξεις του Δημοσίου θα έπρεπε κάθε μήνα από 1/1/2013 να είναι αυξημένες κατά 134,40 ευρώ. Αυτό, όμως, δεν έχει συμβεί για τους συνταξιούχους με βαριά αναπηρία, όπως επίσης δεν τους έχουν δοθεί αναδρομικά τα ποσά που παρακρατήθηκαν για 3 μήνες, δηλαδή πριν από την εξαίρεση των ανάπηρων συνταξιούχων από τις περικοπές. «Χρωστάνε σε χιλιάδες συνταξιούχους του Δημοσίου με αναπηρία πάνω από 1.600 ευρώ. Μόνο "στα χαρτιά" εξαιρέθηκαν από τις περικοπές», σημειώνει ο Γ. Σεχρεμέλης.

Καθημερινές παρεμβάσεις για την Υγεία

Στη Σαλαμίνα η Λαϊκή Επιτροπή θα κάνει κινητοποίηση σήμερα στις 10 π.μ. στο κτίριο του ΕΟΠΥΥ. Στην Ηλιούπολη η Λαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κάνει παρέμβαση αύριο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο, ενώ την Τρίτη, 10 Δεκέμβρη θα γίνει πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με αφετηρία την πλατεία Ηρώων (Φλέμιγκ). Η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ υλοποιεί πρόγραμμα δράσης για την Υγεία. Μεταξύ άλλων, αύριο στις 9 π.μ. θα γίνει διαμαρτυρία στην Περιφέρεια και το Σάββατο σύσκεψη σωματείων στις 7 μ.μ. στον Παμμικρασιατικό Σύλλογο. Την Τρίτη 10/12 θα γίνει συγκέντρωση στις 6 μ.μ. από την πλατεία Γεωργίου. Στις 13 Δεκέμβρη θα κορυφωθούν οι αγωνιστικές παρεμβάσεις των Λαϊκών Επιτροπών και σωματείων Ελευσίνας και Ασπροπύργου για τα ζητήματα της Υγείας με διαδήλωση στο υπουργείο Υγείας, όπου θα παραδοθούν οι χιλιάδες υπογραφές των κατοίκων του Θριασίου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Διαμαρτυρία αύριο για την απλήρωτη δουλειά

Σε συγκέντρωση καλούν αύριο στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Εργασίας τα σωματεία εργαζομένων στην ιδιωτική Υγεία Αθήνας και Πειραιά, ενάντια στην απλήρωτη εργασία που κυριαρχεί εδώ και χρόνια σε πολλές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, γηροκομεία και αλλού. Επίσης, καλούν όλους τους εργαζόμενους να δώσουν τη μάχη για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις και όλα τα κατοχυρωμένα δικαιώματα.Μεταξύ άλλων απαιτούν: Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων, καμία μείωση μισθών. Καμία απόλυση - Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής- φιλανθρωπικής δράσης σε Υγεία - Πρόνοια. Δωρεάν υπηρεσίες σε όλους με χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ