Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1866 Γεννιέται ο ρωσικής καταγωγής Γάλλος ζωγράφος Βασίλι Καντίνσκι, «πατέρας» της αφηρημένης τέχνης.

1875 Γεννιέται ο Γερμανός ποιητής και συγγραφέας Ράινερ Μαρία Ρίλκε.

1917 Η επαναστατική Πανρωσική Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή εκδίδει διάταγμα για το δικαίωμα ανάκλησης των αιρετών αντιπροσώπων στα Σοβιέτ. Οπως σημείωνε ο Λένιν στο σχέδιο του διατάγματος, «οποιοδήποτε αιρετό όργανο ή σώμα αντιπροσώπων μπορεί να θεωρείται αληθινά δημοκρατικό και ότι πραγματικά αντιπροσωπεύει τη θέληση του λαού μόνο υπό τον όρο της ανάκλησης των εκλεγμένων από τους εκλογείς τους».

1918 Ιδρύεται το βασίλειο των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων (Γιουγκοσλαβία).

1920 Πραγματοποιείται αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του βασιλιά Κωνσταντίνου στο Μιλάνο της Ιταλίας.

1929 Ο Π. Κουντουριώτης παραιτείται από Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στη θέση του θα εκλεγεί στις 11/12 -με την υποστήριξη και των Φιλελευθέρων- ο αντιβενιζελικός Α. Ζαΐμης.

1942 Ειδική επιτροπή συγκροτημένη από την ΠΕ Φθιώτιδας και Ευρυτανίας του ΚΚΕ, του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ επεξεργάζεται τον πρώτο κώδικα Λαϊκής Αυτοδιοίκησης και Λαϊκής Δικαιοσύνης, που πήρε το όνομα «Κώδικας Ποσειδών».

1944 Η Αθήνα ξεσηκώνεται σύσσωμη για να συνοδέψει στην τελευταία τους κατοικία τα θύματα της δολοφονικής επίθεσης της προηγούμενης μέρας, όταν η ειρηνική διαδήλωση του ΕΑΜ βάφτηκε στο αίμα από τους Σκόμπι - Παπανδρέου.

Καθώς ο όγκος της πένθιμης πομπής έφθασε στην πλατεία Συντάγματος, οι διαδηλωτές γονάτισαν και ορκίστηκαν στη μνήμη των νεκρών κάτω από ένα τεράστιο πανό, με την υπογραφή του ΕΑΜ, που έγραφε: «Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας, διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα».

Κατά την επιστροφή από το νεκροταφείο, όμως, τα δολοφονικά όργανα του αστικού κράτους εξαπέλυσαν νέα επίθεση: 40 οι νεκροί και 70 οι τραυματίες.

Ο ΕΛΑΣ λαμβάνει εντολή να δράσει. Τμήματα του ΕΛΑΣ ξεκαθαρίζουν τις σφηκοφωλιές των Χιτών στο Θησείο, ενώ αφοπλίζουν τα αστυνομικά τμήματα της Αθήνας και του Πειραιά. Μοναδικά στηρίγματα των αστικών δυνάμεων στον Πειραιά μένουν μόνο το οχυρωμένο μέγαρο Βάτη και η Σχολή Δοκίμων που προστατεύονται από τα κανόνια των Βρετανικών πολεμικών πλοίων.

1973 Ξεκινά τις εργασίες του στη ΛΔ Γερμανίας το 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ (4-10/12/1973), το οποίο έθεσε ως ένα από τα πρωταρχικά καθήκοντα την οικοδόμηση ισχυρού Κόμματος με γερές παράνομες οργανώσεις, ριζωμένες στην εργατική τάξη, δεμένες με τις μάζες, ικανό να μπει επικεφαλής της πάλης του ελληνικού λαού.

1993 Πεθαίνει ο Αμερικανός κιθαρίστας και συνθέτης Φρανκ Ζάπα.

2004 Πεθαίνει η ερμηνεύτρια του λυρικού θεάτρου Ελενα Σουλιώτη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ