ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Απαίτηση η άρση του αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ

Στα 50 χρόνια από τον πολύμορφο αποκλεισμό, για 21η φορά η Κούβα καταθέτει ψήφισμα στη ΓΣ του ΟΗΕ

Από διαδήλωση λαϊκών δυνάμεων στη Βενεζουέλα με αίτημα την κατάργηση του αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ
Από διαδήλωση λαϊκών δυνάμεων στη Βενεζουέλα με αίτημα την κατάργηση του αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ
Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την επιβολή του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού από τις διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα προκαλώντας σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινή διαβίωση του κουβανικού λαού. Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στις 13 Νοέμβρη θα συζητηθεί και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με την πρόταση ψηφίσματος της Κούβας για την «ανάγκη άρσης του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επιβάλλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά της Κούβας». Σύμφωνα με τη φετινή έκθεση της Κούβας και παίρνοντας υπόψη την τιμή του χρυσού στις διεθνείς αγορές (που έχει διακυμάνσεις και αυτή την περίοδο βρίσκεται σε πτώση) οι ζημιές που έχουν προκύψει από τον αποκλεισμό στην οικονομία της χώρας φτάνουν το 1 τρισεκατομμύριο 66 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Η επιβολή του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά της Κούβας ξεκίνησε μετά το θρίαμβο της Κουβανικής Επανάστασης (σ.σ. μπήκε σε πλήρη εφαρμογή το Φλεβάρη του 1962 επί κυβέρνησης Κένεντι) και όλα αυτά τα χρόνια έχει θεσμοθετηθεί και συγκεκριμενοποιηθεί μέσω διάφορων προεδρικών διαγγελμάτων και άλλων νομικών μέτρων, ενισχύοντάς τον με μια πιο αυστηρή επεκτατική πολιτική», σημειώνεται στο σχέδιο ψηφίσματος της Κούβας. «Από τότε, η πολιτική της οικονομικής ασφυξίας που αντιπροσωπεύει ο αποκλεισμός όχι μόνο δεν έχει μειωθεί, αλλά αποτελεί μια ξεκάθαρη ένδειξη της εμμονής των αμερικανικών κυβερνήσεων να καταστρέψουν το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σύστημα που έχει επιλέξει ο κουβανικός λαός ασκώντας το δικαίωμά του για αυτοδιάθεση και κυριαρχία. Ολα αυτά τα χρόνια, οι πολιτικοί, νομικοί και διοικητικοί μηχανισμοί αυτής της πολιτικής έχουν ενισχυθεί και επιβάλλονται με στόχο την ακόμα πιο αποτελεσματική εφαρμογή της», προστίθεται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της συνέχισης της εφαρμογής του αποκλεισμού αλλά και των προσπαθειών για την ενίσχυσή του αποτελεί και η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (12 Ιούνη του 2012) για την επιβολή προστίμου 619 εκατομμυρίων δολαρίων στην ολλανδική τράπεζα «ING» για παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Κούβας. Η ING κατηγορείται πως έχει πραγματοποιήσει συναλλαγές που καλύπτουν ποσό που ξεπερνά τα 2 δισ. δολάρια από τις αρχές του 1990 έως το 2007, από επιχειρήσεις χωρών που συνεργάζονται με την Κούβα.

Επιπτώσεις στην Υγεία και τα τρόφιμα

Κατά 10 εκατομμύρια δολάρια εκτιμάται πως αυξήθηκαν τα έξοδα στο τομέα της Υγείας την περίοδο Μάης 2011 - Απρίλης 2012, κυρίως εξαιτίας της ανάγκης προσφυγής σε μακρινές αγορές και της αύξησης των τιμών για εισαγωγή ιατρικών αναλώσιμων και υλικών, καθώς και φαρμάκων, ανταλλακτικών, εξοπλισμών.

Παραδείγματα της ζημιάς που προκαλεί ο αποκλεισμός στον τομέα της Υγείας αφορούν τη μη πρόσβαση σε ειδικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε καρδιολογικές παθήσεις, ειδική διατροφή με θρεπτικές ουσίες για τα πρόωρα νεογέννητα βρέφη που παρασκευάζονται στις ΗΠΑ. Επιπλέον, η Κούβα δεν έχει τη δυνατότητα να εισάγει ειδικά φαρμακευτικά σκευάσματα για τη θεραπεία παιδιών που έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα, αλλά και ειδικά σετ για τη διάγνωση του Εϊτζ, φάρμακα για το Αλτσχάιμερ, κλπ. Σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, οι ζημιές σ' αυτό τον τομέα την περίοδο Μάρτης 2011 - Μάρτης 2012 υπολογίζονται στα 131.572.967 δολάρια.

Λόγω του αποκλεισμού ελλείψεις σε Παιδεία, Πολιτισμό, Αθλητισμό

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η κουβανική κυβέρνηση να εγγυηθεί τη δωρεάν παροχή Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού για όλους τους Κουβανούς, οι επιπτώσεις από τον αποκλεισμό προκαλούν καθημερινές ελλείψεις. Ως αποτέλεσμα της εφαρμογής αυτής της πολιτικής, η Κούβα συνεχίζει να μην έχει πρόσβαση στην αμερικανική αγορά για την αγορά σχολικών αναλώσιμων υλικών, πρώτες ύλες, αλλά και ανταλλαγή πληροφοριών σε ό,τι αφορά την Επιστήμη, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό. Εξαιτίας της αναγκαίας αγοράς συγκεκριμένων υλικών από μακρινές αγορές αλλά και της μη δυνατότητας αγοράς σε δολάρια, η Κούβα αναγκάστηκε να δαπανήσει επιπλέον 860.000 δολάρια για τη μεταφορά τους, χρήματα που θα μπορούσε να αγοράσει 14 εκατομμύρια μολύβια.

Επιπτώσεις στην κουβανική οικονομία

Τη περίοδο Απρίλης 2011 - Μάρτης 2012 η κατασκευαστική βιομηχανία της χώρας υπέστη δυσμενείς επιπτώσεις που έφτασαν τα 1.027.000 δολάρια. Εξαιτίας αυτών, 1.500-2.000 σπίτια δεν μπόρεσαν να κτιστούν, εργασίες συντήρησης δεν μπόρεσαν να γίνουν σε 14.000 σπίτια και 9.000 σπίτια δεν ανακαινίστηκαν. Εξαιτίας του αποκλεισμού η Κούβα στερείται τη δυνατότητα επαναγοράς τεχνολογιών που συνδέονται με έργα οδοποιίας, με αποτέλεσμα να τα αναζητά αυτά από μακρινές αγορές σε πολύ υψηλότερες τιμές. Στη βασική βιομηχανία οι ζημιές έχουν υπολογιστεί στα 101.253.942 δολάρια, ενώ στη βιομηχανία νικελίου το ποσό αυτό φτάνει τα 80.343.980 δολάρια.

Σε ό,τι αφορά το εμπόριο, την εξεταζόμενη περίοδο οι οικονομικές επιπτώσεις στο εμπόριο έφτασαν τα 3.553.602.645 δολάρια. Συγκρίνοντας την ίδια περίοδο της προηγούμενης χρονιάς όπου οι συνολικές ζημιές έφθαναν τα 3.095.274.058 δολάρια, είναι φανερή μια ζημιά της τάξης του 15% στο εξωτερικό εμπόριο. Οι οικονομικές ζημιές που προκλήθηκαν εξαιτίας των περιορισμών που επιβάλλονται στους Αμερικανούς πολίτες να ταξιδέψουν στη Κούβα φτάνουν τα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια στον τουριστικό τομέα.

«Ως αποτέλεσμα της αυστηρής και επιθετικής εφαρμογής των νόμων και των κανονισμών που διέπουν τον αποκλεισμό, η Κούβα εξακολουθεί να μην μπορεί ελεύθερα να εξάγει προϊόντα και υπηρεσίες προς και από τις ΗΠΑ και δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τα δολάρια των ΗΠΑ στις διεθνείς οικονομικές συναλλαγές της ή να έχει λογαριασμούς σ' αυτό το νόμισμα σε τράπεζες τρίτων χωρών. Ούτε επιτρέπεται στην Κούβα να λαμβάνει πιστώσεις από τράπεζες των ΗΠΑ, θυγατρικές αυτών σε τρίτες χώρες ή διεθνείς οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή τη Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης», σημειώνεται στην έκθεση της Κούβας.

«Πέρσι, οι διεθνείς χρηματοοικονομικές συναλλαγές της Κούβας υπέστησαν μία από τις σφοδρότερες διώξεις όπως ορίζει η επιβολή του αποκλεισμού. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Γραφείου Ελέγχου των Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC), το σύνολο των χρημάτων που «πάγωσαν» οι ΗΠΑ φτάνουν τα 245 εκατομμύρια δολάρια, παραβιάζοντας έτσι την οικονομική, κοινωνική, επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη της Κούβας», προστίθεται.

Εξωεδαφική εφαρμογή του αποκλεισμού

Η κυβέρνηση Ομπάμα συνεχίζει να εφαρμόζει και να ενισχύει τον εξωεδαφικό χαρακτήρα του αποκλεισμού όπου οι νόμοι Τοριτσέλι και Χελμς Μπάρτον κυριαρχούν. Είναι γνωστό πως μέσω αυτών των νόμων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αναλάβει παράνομα το δικαίωμα να νομοθετεί εξ ονόματος άλλων χωρών σε ό,τι αφορά τις σχέσεις τους με την Κούβα, ακόμα και για χώρες που δεν υπόκεινται στη δικαιοδοσία των ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα του εξωεδαφικού χαρακτήρα του αποκλεισμού και της αυστηρής εφαρμογής των νόμων, οποιοδήποτε εμπορικό πλοίο από οποιαδήποτε χώρα αράξει σε κουβανικό λιμάνι υπόκειται σε απαγόρευση να προσεγγίσει λιμάνι των ΗΠΑ για μια περίοδο 180 ημερών.

Οι επιχειρήσεις τρίτων χωρών που έχουν εμπορικές σχέσεις με την Κούβα υπόκειται σε διώξεις, απειλές και κυρώσεις από τις αρχές της αμερικανικής κυβέρνησης οπουδήποτε στην κόσμο, ανεξάρτητα από την προέλευση, τα περιουσιακά τους στοιχεία ή εάν έχουν δεσμούς ή όχι με τις ΗΠΑ. Η εξωεδαφική εφαρμογή του αποκλεισμού δε βλάπτει μόνο την Κούβα αλλά και τα κυρίαρχα δικαιώματα και συμφέροντα των τρίτων χωρών.

Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Η ισπανική εφημερίδα «El Pais» δημοσίευσε (17/4/2011) πως η Ουάσιγκτον απαίτησε εξηγήσεις από την ισπανική τράπεζα «BBVA» μετά τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης στην οποίο αναφερόταν πως ένας από τους περισσότερους από 100.000 εργαζομένους της είχε έδρα εργασίας στην Κούβα. Η «OFAC» (16/8/2011) επέβαλε πρόστιμο 374.400 δολαρίων στη γαλλική μεταφορική εταιρεία «CMA CGM» επειδή διέθεσε τις υπηρεσίες της στην Κούβα και άλλες χώρες από το Δεκέμβρη του 2004 έως τον Απρίλη του 2008. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ (Δεκέμβρης 2011) απαίτησε εξηγήσεις από την «Compania Telefonica de Espana» για τις σχέσεις της με την Κούβα, ενώ το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (25/5/2012) επέβαλε πρόστιμο 1.753.000 δολάρια σε θυγατρική της «Ericsson» στον Παναμά επειδή παραβίασε τους νόμους 2004-2008.

Επιπλέον, έχουν αυξηθεί οι αρνητικές επιπτώσεις του αποκλεισμού στις διεθνείς συνεργασίες κατά τη διακυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δυσκολίες που θέτει η κυβέρνηση των ΗΠΑ να λάβουν μέρος τα προγράμματα ανάπτυξης του ΟΗΕ στη χώρα, προγράμματα που αφορούν την καταπολέμηση του Εϊτζ, της φυματίωσης και της μαλάρια.

Αντιδράσεις στην επιβολή του αποκλεισμού

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, αψηφώντας τη θέληση της διεθνούς κοινότητας (...) συνεχίζει να επιβεβαιώνει πως θα διατηρήσει τον αποκλεισμό ως "εργαλείο πίεσης" και πως δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει απολύτως τίποτα στην προσέγγισή του προς την Κούβα», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Ολοένα και περισσότερο ενισχύονται οι φωνές που ζητούν την άρση του αποκλεισμού των ΗΠΑ προς την Κούβα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη το Φλεβάρη του 2012 από την «Angus Reid Public Opinion» το 62% των Αμερικωνών τάσσονται υπέρ της ανασύστασης διπλωματικών σχέσεων με την Κούβα, το 57% τάσσεται υπέρ της άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών και το 51% αντιτίθεται στον αποκλεισμό.

Ολοένα και αυξάνεται η διεθνής απαίτηση για την άρση του αποκλεισμού. Αμέτρητες είναι οι φωνές απ' όλες τις γωνιές του πλανήτη που ζητούν την άρση αυτής της απάνθρωπης πολιτικής. Μερικά τέτοια παραδείγματα αφορούν την 17η Σύνοδο Κορυφής των Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Αφρικανικής Ενωσης που διεξήχθη το καλοκαίρι του 2011 στην Γουινέα, την έκκληση της γνωστής «Διεθνούς Αμνηστίας» προς τον Πρόεδρο Ομπάμα να μη συνεχίσει τον αποκλεισμό κατά της Κούβας, τη συνεδρίαση στην Αίγυπτο (Μάης 2012) του συντονιστικού γραφείου του Κινήματος των Αδεσμεύτων, κ.ά.

Και σε αυτά, προσθέτουμε την περσινή ψηφοφορία -μη δεσμευτικού χαρακτήρα- στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου για 20ή συνεχή φορά υπερψηφίστηκε το σχέδιο ψηφίσματος της Κούβας για την άρση αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στο νησί. Συνολικά 186 χώρες ψήφισαν υπέρ της πρότασης της Κούβας, δύο κατά (ΗΠΑ, Ισραήλ), τρεις επέλεξαν την αποχή (Νησιά Μάρσαλ, Μικρονησία, Παλάου), ενώ η Λιβύη και η Σουηδία δε συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Στην ερχόμενη ψηφοφορία, για άλλη μια φορά, αναμένεται να καταδικαστεί ο απάνθρωπος αποκλεισμός που επιβάλλουν οι ΗΠΑ κατά του Νησιού της Επανάστασης.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org