ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Οχτώβρη 2011
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ»
Ανακοίνωση με αφορμή την επίσκεψη της τρόικας στο Πρωτοδικείο

Ανακοίνωση με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη της τρόικας στο Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων». Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Δεν μας ξάφνιασε η πρόσφατη επίσκεψη της τρόικας στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Οι μεταρρυθμίσεις για την προσαρμογή της δικαιοσύνης στις σημερινές απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, όπως και η "απελευθέρωση" του δικηγορικού επαγγέλματος είχαν δρομολογηθεί πολύ πριν το Μνημόνιο και επιταχύνθηκαν μετά από αυτό.

Δεν μας ξάφνιασαν ούτε οι απαιτήσεις τους για επιτάχυνση των υποθέσεων με φορολογικό και ιδιαίτερο οικονομικό ενδιαφέρον. Το ενδιαφέρον τους για την αντιμετώπιση της παράνομης φοροδιαφυγής - γιατί τη νόμιμη φοροδιαφυγή μέσω των φοροελαφρύνσεων και φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου τη θεωρούν "πατριωτική" αναπτυξιακή πολιτική - συνδέεται με τη συγκέντρωση χρημάτων από το κράτος για να χρηματοδοτήσει και πάλι το μεγάλο κεφάλαιο και όχι τις λαϊκές ανάγκες. Οι πρόσφατες σαρωτικές αλλαγές στην απονομή της δικαιοσύνης (Διοικητική, Ποινική και Πολιτική Δίκη) και η καθιέρωση της διαμεσολάβησης εντάσσονται στην ίδια στόχευση: να διαμορφωθούν μηχανισμοί περισσότερο ευέλικτης και αποτελεσματικής προστασίας των επιχειρηματικών συμφερόντων, ενώ η δικαιοσύνη να γίνει ακόμα πιο ακριβή, δυσπρόσιτη και εχθρική απέναντι στα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού.

Δεν μας ξάφνιασαν οι δηλώσεις του Προέδρου του ΔΣΑ, που είδε στην επίσκεψη της τρόικας μία "άνευ προηγουμένου ωμή παρέμβαση στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης", μια εκδήλωση "πλήρους υποτέλειας και συνταγματικής εκτροπής" στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Η ηγεσία του ΔΣΑ ανήκει στο ίδιο στρατόπεδο και χρησιμοποιεί τα ίδια ιδεολογήματα με τα κόμματα της πλουτοκρατίας και τους υπερασπιστές της ΕΕ, ότι αναγκαζόμαστε να πάρουμε τα μέτρα γιατί μας τα επιβάλλουν οι δανειστές, ότι η χώρα βρίσκεται δήθεν υπό κατοχή, αθωώνοντας έτσι το αστικό πολιτικό προσωπικό και την ντόπια πλουτοκρατία.

Αφού τα αισθητήρια επαγρύπνησης του κ. Προέδρου είναι τόσο αναπτυγμένα, αναρωτιόμαστε: Δεν είδε και δεν άκουσε για τις εισαγγελικές παρεμβάσεις και διώξεις σε βάρος των αγωνιζόμενων μαθητών; Δεν αντιλήφθηκε ότι η "ανεξάρτητη" δικαιοσύνη κήρυξε για εκατομμυριοστή φορά την απεργία των εργαζομένων στο μετρό παράνομη και καταχρηστική; Δεν διάβασε για την ποινική καταδίκη των συνδικαλιστών ναυτεργατών επειδή περιφρούρησαν την απεργία τους; Παραδείγματα μόνο από την προηγούμενη βδομάδα (!)... ο κατάλογος ανεξάντλητος. Καμιά ανακοίνωση γι' αυτά...

Ο μύθος περί ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης...

Ο μύθος περί ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης καταρρίπτεται καθημερινά στη συνείδηση του εργαζόμενου λαού. Η δικαιοσύνη είναι ταξική, βαθιά εξαρτημένη από το οικονομικό σύστημα πάνω στο οποίο οικοδομείται. Κύρια αποστολή της είναι η διαιώνιση του συστήματος αυτού και η κατοχύρωση των κυρίαρχων σήμερα σχέσεων παραγωγής, που βασίζονται στην εκμετάλλευση των εργαζομένων από μια χούφτα παράσιτα πλουτοκράτες.

Σ' αυτή τη δικαιοσύνη δεν είμαστε όλοι συλλειτουργοί.

Σε μια δικαιοσύνη που υλοποιεί τους νόμους για το κόψιμο μισθών και συντάξεων, για τις απολύσεις και την εργασιακή εφεδρεία, για την αποψίλωση της κοινωνικής ασφάλισης, για την παράδοση της υγείας και της παιδείας στο μεγάλο κεφάλαιο, για τη νομιμοποίηση της ναρκωκουλτούρας.

Σ' αυτή τη νομιμότητα απειθαρχούμε.

Γιατί δεν είμαστε όλοι το ίδιο ούτε υπηρετούμε τα ίδια συμφέροντα. Αλλοι δικηγόροι έχουν πελάτες τους επιχειρηματικούς ομίλους και τραπεζίτες, άλλοι δικηγόροι έχουν πελάτες τους φτωχούς εργάτες, άνεργους και λαϊκές οικογένειες. Οι τελευταίοι είμαστε η πλειοψηφία των μαχόμενων δικηγόρων, μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, που πληττόμαστε από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Γι' αυτό και έχουμε συμφέρον στη συμπαράταξη με το ταξικό εργατικό και λαϊκό κίνημα, στη συμπόρευση στο δρόμο του αγώνα για την ανατροπή της σημερινής βαρβαρότητας.

Θέτουμε την ιδιότητά μας και τις νομικές μας γνώσεις στην υπηρεσία του εργατικού και λαϊκού κινήματος, χωρίς ανταλλάγματα και απολαβές, παντού και πάντα, σε κάθε πτυχή του αγώνα :

-- Στις λαϊκές επιτροπές αγώνα.

-- Στα καταστήματα της ΔΕΗ για να μην κοπεί το ρεύμα στον άνεργο και τον φτωχό εργάτη.

-- Στις εφορίες για να μην πληρωθούν τα παράνομα φορομπηχτικά χαράτσια.

-- Μπροστά στο σπίτι του απολυμένου για να μην του το πάρει η τράπεζα, επειδή χρωστάει.

-- Στο αστυνομικό τμήμα για να εμποδίσουμε τρομοκρατικές προσαγωγές απεργών ή να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των μεταναστών.

-- Στο δικαστήριο για να μην καταδικαστεί ο πρωτοπόρος συνδικαλιστής και κάθε αγωνιστής του λαϊκού κινήματος.

-- Στο σχολείο και τη σχολή για να μην περάσει η τρομοκράτηση των μαθητών και των φοιτητών.

-- Σε κάθε χώρο δουλειάς που οργιάζει η εργοδοτική τρομοκρατία και ο αυταρχισμός».

Επεισόδια στα Εξάρχεια

Επεισόδια με πετροπόλεμο και βόμβες «μολότοφ», τα οποία διήρκεσαν περίπου τρεις ώρες, σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής στην οδό Ακαδημίας.

Στις 02.25, ομάδα αγνώστων επιτέθηκε με «μολότοφ» και πέτρες κατά διμοιρίας των ΜΑΤ, στη γωνία Ακαδημίας και Θεμιστοκλέους. Οι άγνωστοι έβαλαν στη συνέχεια φωτιά σε κάδους σκουπιδιών στους γύρω δρόμους. Αψιμαχίες με τις αστυνομικές δυνάμεις κράτησαν μέχρι και τις 05.30, χωρίς να γίνουν προσαγωγές ή συλλήψεις. Κατά τα επεισόδια προκλήθηκαν μικροζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Παράλληλα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα σημειώθηκε και περιστατικό εμπρησμού αυτοκινήτου σε άλλο σημείο κοντά στην πλατεία Εξαρχείων. Λίγο πριν ξεκινήσουν τα επεισόδια πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Εξαρχείων συναυλία συμπαράστασης και οικονομικής ενίσχυσης για τους συλληφθέντες που κατηγορούνται για συμμετοχή στην αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας». Το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας συγκέντρωση και πορεία ενόψει της έναρξης της δίκης.

Σύσκεψη της «Πανεπιστημονικής» Μηχανικών

H «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών» καλεί όλους τους άνεργους, μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς σε σύσκεψη που διοργανώνει σήμερα Τρίτη 4 Οκτώβρη, στις 7.30 το απόγευμα, με θέμα «Παρεμπόδιση των αντιλαϊκών μέτρων και οργάνωση της αντεπίθεσης στους εργαζόμενους μηχανικούς». Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, Νίκης 4, στον 1ο όροφο.

Ληστεία στο αεροδρόμιο

Πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ ήταν η λεία της ληστείας που πραγματοποιήθηκε προχτές σε υποκατάστημα τράπεζας, μέσα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ατομο που ισχυρίστηκε ότι τηλεφωνεί από τα κεντρικά εταιρείας, τηλεφώνησε στο υποκατάστημα στο αεροδρόμιο και μίλησε με γυναίκα υπάλληλο, την οποία ενημέρωσε πως την Κυριακή θα πήγαιναν δύο υπάλληλοι της εταιρείας, προκειμένου να κάνουν κάποιες εργασίες ανακαίνισης. Ο ίδιος έδωσε τα στοιχεία των ατόμων που θα εκτελούσαν τις συγκεκριμένες εργασίες.

Στις 16.43, και αφού είχε κλείσει η τράπεζα για το κοινό, εμφανίστηκε ένας άνδρας με μπλε φόρμα, κρατώντας εργαλειοθήκη, ο οποίος έδειξε κάρτα της εταιρείας και έδωσε τα στοιχεία που είχαν δοθεί στο τηλεφώνημα. Μόλις του επετράπη η είσοδος, έβγαλε από την εργαλειοθήκη μέτρο και προσποιήθηκε ότι μετρούσε τους χώρους της τράπεζας. Οταν έφτασε στο χώρο που βρίσκεται το χρηματοκιβώτιο, έβγαλε πιστόλι και ακινητοποίησε τους υπαλλήλους, ζητώντας τους το συνδυασμό του χρηματοκιβωτίου.

Ο άνδρας άνοιξε το χρηματοκιβώτιο έβγαλε τρεις τσάντες από την εργαλειοθήκη και τις γέμισε με χρήματα, ενώ στη συνέχεια έδεσε τους υπαλλήλους και έφυγε με ένα ταξί. Η Ασφάλεια έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ συμμετέχουν στην εκδήλωση πολιτικής αποκατάστασης του Αρη Βελουχιώτη που πραγματοποιείται, την Κυριακή 9 Οκτώβρη ώρα 11 το πρωί στη Λαμία και δρομολογούν πούλμαν που θα αναχωρήσουν από πλατεία Κάνιγγος στις 7 το πρωί της ίδιας μέρας (πληροφορίες, κρατήσεις θέσεων κ.λπ. στα τηλ: 210 8831.368 και 210 8225.407.

-- Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Περιστερίου, την Κυριακή 9 Οκτώβρη 2011 στις 10.30 π.μ. στο χώρο που έγινε το Μπλόκο(Τζων Κέννεντι και Δαμασκηνού), διοργανώνει εκδήλωση τιμής των εκτελεσθέντων και συλληφθέντων αγωνιστών στο Μπλόκο των Γερμανών και των συνεργατών τους στο Περιστέρι, στις 6 Ιούλη 1944 στο Λόφο Αξιωματικών.

-- Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Βύρωνα διοργανώνει, την Κυριακή 9 Οκτώβρη, εκδήλωση τιμής και μνήμης για το ΜΠΛΟΚΟ του ΒΥΡΩΝΑ. Ωρα 10.30 το πρωί θα γίνει προσυγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Ταπητουργείο) απ' όπου οι συμμετέχοντες θα πορευθούν στο Ηρώο της Εθνικής Αντίστασης όπου και θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, ώρα 11 το πρωί.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org