ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
«Νότες» αγώνα κατά της ανεργίας

Από παλιότερη κινητοποίηση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου
Από παλιότερη κινητοποίηση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου
Την πρόθεσή τους ν' αντιδράσουν δυναμικά, υπερασπιζόμενοι την αξιοπρέπειά τους και το δικαίωμα στην εργασία, εξέφρασαν οι μουσικοί, εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Η ζοφερή κατάσταση που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Ελλήνων μουσικών (ανέρχονται στις 10.000 άτομα), τα μεγάλα αδιέξοδα και η απροθυμία του κράτους να επιλύσει τα χρόνια προβλήματά τους είναι στοιχεία που δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος.

«Η ανεργία στο χώρο της μουσικής ξεπέρασε το 50%», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΠΜΣ, Δημήτρης Κουτζανίδης , τονίζοντας πως «η εργασία μας πλέον είναι "υποαπασχόληση"». «Οταν για μεν τα Μουσικά Σύνολα (ΕΡΤ, Δήμο Αθήνας, εκτάκτους ΚΟΑ - ΕΛΣ κλπ.) οι μισθοί είναι της πείνας, για δε τον ελεύθερο χώρο (κέντρα διασκέδασης, μουσικές σκηνές, ξενοδοχεία κλπ.) οι πιο τυχεροί εργάζονται δύο μέρες την εβδομάδα, καταλαβαίνουμε όλοι τι σημαίνει αυτό». Ο εκπρόσωπος του ΠΜΣ μίλησε για τα «ένσημα που δε φτάνουν ούτε για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πόσο μάλλον για επιδόματα και σύνταξη», για τις συμβάσεις έργου των εκτάκτων στα Μουσικά Σύνολα και το καθεστώς ανασφάλειας, αλλά και για τις ενέργειες που επανειλημμένως έχουν γίνει από τον ΠΜΣ προς τα αρμόδια υπουργεία, για την επίλυση των προβλημάτων. Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια κανένας υπουργός Πολιτισμού όχι μόνο δεν απάντησε στα προβλήματα, αλλά ούτε καν μπήκε στον κόπο να δεχτεί το σύλλογο των μουσικών. «Το μόνο που καταφέραμε να εισπράξουμε», είπε ο Δ. Κουτζανίδης, «είναι η προτροπή του διοικητή του ΙΚΑ, κ. Νεκτάριου "ν' αλλάξουμε δουλιά"». Ο ΠΜΣ ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην επίλυση των καυτών προβλημάτων, με την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τη διενέργεια συνεχών ελέγχων για τους παράνομα εργαζόμενους και τη δημιουργία, βάσει νόμου, θέσεων εργασίας σε θέατρα, ξενοδοχεία, πλοία.

Με δεδομένο, πάντως, πως όλες οι προσπάθειες του ΠΜΣ για την αντιμετώπιση της ανεργίας προσκρούουν στην κυβερνητική αναλγησία ο σύλλογος αποφάσισε την κλιμάκωση των αγωνιστικών του κινητοποιήσεων. Την ερχόμενη Τρίτη (9/10), στη 1μμ, προσκαλεί τα μέλη του σε έκτακτη Γενική Συνέλευση στο «Γκρην Παρκ» (Μαυρομματαίων 22) με θέμα την αντιμετώπιση της ανεργίας, ενώ έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε σειρά πορειών διαμαρτυρίας «μετά τυμπάνων». Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι οι μουσικοί θα συμμετάσχουν στην απεργία της ΓΣΕΕ, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα «να σιγήσουν τα όργανα μέσα στις γιορτές». «Αν και τότε δε βρεθούν λύσεις», τονίστηκε, «με τη βοήθεια της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μουσικών, φοβόμαστε ότι θα έχουμε μια Ολυμπιάδα δίχως μουσική».

Ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Τουμανίδης , που παραβρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου (σ.σ. άλλα κόμματα δεν εκπροσωπήθηκαν, αν και είχαν προσκληθεί), υπογράμμισε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στις προσπάθειες του ΠΜΣ και τόνισε πως «χρειάζεται ο κλάδος να συντονίσει τον αγώνα του με το μαζικό κίνημα, προκειμένου να ματαιωθούν οι πολιτικές που είναι υπεύθυνες γι' αυτή την κατάσταση». Για την ανάγκη αντίστασης όλων των κλάδων των καλλιτεχνών και την κλιμάκωση του αγώνα τους μίλησε ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ, Β. Κολοβός, τονίζοντας πως «δεν πρέπει να μείνουμε απαθείς». Ο πρόεδρος του Σωματείου Εκτάκτων Μουσικών της ΕΡΤ, Θ. Συμβουλόπουλος, μίλησε για τη μεθοδευμένη υποβάθμιση των Συνόλων και τα μεγάλα προβλήματα των εργαζόμενων σε αυτά. Παραβρέθηκαν, επίσης, εκπρόσωποι των ΕΚΑ, ΠΑΜΕ, ΕΤΕ (Κ. Τουρνάς), Χρ. Νικολόπουλος, Π. Κοντογιαννίδης, Ν. Τουλιάτος, Γ. Λαβράνος, Μαρίνα κ.ά.

Μελωδική «Υπνοβάτις»

Η σοπράνο Ελενα Κελεσίδη
Η σοπράνο Ελενα Κελεσίδη
Ησμιλεμένη με τις μελωδίες του Βιντσέντσο Μπελίνι,«Υπνοβάτις», η όπερα που λατρεύτηκε και συνεχίζει να λατρεύεται από κοινό και καλλιτέχνες παρουσιάζεται από αύριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (συμπαραγωγή με το Διεθνές Ιδρυμα «Μαρίας Κάλλας») και για πέντε ακόμη βραδιές (6, 8, 9, 11, 12/10).

Η σκηνοθεσία είναι του βραβευμένου, ταλαντούχου χορογράφου και χορευτή Δημήτρη Παπαϊωάννου (είναι η πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα), ενώ τον πρωταγωνιστικό ρόλο, που ανεπανάληπτα έχει ερμηνεύσει η Μ. Κάλλας, θα ερμηνεύσουν η σοπράνο Σούμι Τζο (6, 8, 11/10) και η Ελληνίδα Ελενα Κελεσίδη (5, 9, 12/10). Συμμετέχουν ακόμη οι Ραούλ Χιμένεθ, Γκραν Γουΐλσον, Μαίρη - Ελεν Νέζη, Χριστόφορος Σταμπόγλης, Τζορτζ Μόσλι, Μήδεια Ιασωνίδου, Μαρία Μητσοπούλου, Δημήτρης Κασιούμης, Νίκος Στεφάνου, Αγγελική Στελλάτου. Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα διευθύνει ο Φρεντερίκ Σασλέν, ενώ θα συμμετάσχει η Χορωδία της ΕΛΣ και η Ομάδα Εδάφους. Τα σκηνικά είναι της Λίλης Πεζανού, τα κοστούμια της Θεώνης Βαχλιώτη - Ολντριτς. Για το έργο και το δημιουργό του, σήμερα (6μμ.), στο ΜΜΑ, θα μιλήσει ο Νίκος Μπακουνάκης.

  • Αύριο, επίσης, στην αίθουσα «Δημ. Μητρόπουλος» του ΜΜΑ θα δώσει ρεσιτάλ ο Ολλανδός πιανίστας Μαρτέιν βαν ντεν Χουκ, με έργα Μπαχ, Μπετόβεν, Πέιπερ, Σατ και Λιστ.
Ηλεκτρικές «διαδρομές»
  • Το αγγλικό συγκρότημα «Doves», μια από τις μεγαλύτερες ελπίδες της βρετανικής σκηνής, καταφτάνει από το Μάντσεστερ για μια ζωντανή συνάντηση με τους Ελληνες μουσικόφιλους. Το συγκρότημα, που από την κυκλοφορία του πρώτου του κιόλας δίσκου έχει ξεχωρίσει, θα δώσει συναυλία το Σάββατο (9.30μμ), στο «Ρόδον» (Μάρνη 24). Τη σκηνή θα τη μοιραστεί με τους δικούς μας «Closer», τη γνωστή ελληνική μπάντα αγγλόφωνου ροκ, προσφέροντας μια ενδιαφέρουσα μουσική βραδιά.
  • Την Κυριακή (8.30μμ), στο «Ρόδον», επιστρέφει μετά από απουσία τριών χρόνων, μια αγαπημένη στο ελληνικό κοινό μέταλ μπάντα κι ένα από τα μακροβιότερα σχήματα της γερμανικής σκηνής, οι «Gravedigger». Οι φίλοι τους θα έχουν την ευκαιρία ν' απολαύσουν ένα πρόγραμμα ειδικά φτιαγμένο για το ελληνικό κοινό, με μερικές από τις καλύτερες στιγμές της πολύχρονης καριέρας τους.
  • Στο «Αν κλαμπ» την Παρασκευή φιλοξενείται μια δυναμική ελληνική μπάντα, οι «Nightstalker», που δραστηριοποιούνται στο χώρο του «stoner rock». Ας θυμηθούμε την εμφάνισή τους με τους «Mettalica» και το χαρακτηρισμό τους ως μια από τις «συναρπαστικές μπάντες που έβγαλε η Ευρώπη». Μαζί τους, στη συναυλία της Παρασκευής θα είναι οι «Vibratore Bizarro».
  • Η μουσική σκηνή «Στον Αέρα» ανοίγει και φέτος τις πόρτες της στην κεντρική πλατεία Πετρούπολης για να φιλοξενήσει σημαντικά ονόματα της εγχώριας ηλεκτρικής σκηνής, αλλά και της έντεχνης τραγουδοποιητικής δημιουργίας. Αυτές τις μέρες την τιμητική του στη σκηνή έχει και πάλι το μουσικό ιδίωμα «Low bap». Το Σάββατο, στη σκηνή ανεβαίνουν οι «Sanhazinia» και «Brigada», που θα παρουσιάσουν τις νέες δισκογραφικές τους δουλιές, ενώ την Κυριακή οι «Sela Vespa» και οι «Persona non Grata».
Εφυγε ο συνθέτης Κ. Νόνης

Ο μαέστρος και συνθέτης Κωνσταντίνος Νόνης πέθανε το βράδυ της Δευτέρας σε ηλικία 71 χρόνων. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί, σήμερα, στις 11:30 το πρωί, στην εκκλησία των Αγ. Θεοδώρων στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, ενώ η ταφή του θα γίνει στη γενέτειρά του το Ναύπλιο.

Ο Κωνσταντίνος Νόνης σπούδασε σε μικρή ηλικία Βυζαντινή Μουσική κοντά στον πατέρα του και πήρε τα πρώτα μαθήματα Θεωρίας, Αρμονίας και βιολιού, στο Ωδείο Ναυπλίου. Τις μουσικές του σπουδές συνέχισε στην Αθήνα, διδάσκοντας παράλληλα μουσική σε Γυμνάσια της Αθήνας και διευθύνοντας τη Χορωδία της Εργατικής Εστίας. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία, στη Μουσική Ακαδημία της Καρλσρούης. Απέσπασε βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης στην Ιταλία το 1965.

Χωρίς συναυλίες

Μέχρι τις 8/10 αναβάλλονται οι δημόσιες εκδηλώσεις ψυχαγωγικού χαρακτήρα που οργανώνονται από το ΥΠΠΟ και τους εποπτευόμενους από αυτό φορείς. Με δεδομένη την απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, ύστερα από το τραγικό ναυάγιο της Πάρου, το «Filmcenter 2000» αναβάλλει τις συναυλίες του κουιντέτου «Balkan», που είχε προγραμματίσει γι' αυτή τη βδομάδα.

Οι μουσικές εκδηλώσεις διοργανώνονται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την Ορχήστρα των Χρωμάτων - φορείς εποπτευόμενους από το ΥΠΠΟ - και είχαν προγραμματιστεί από χτες μέχρι και τις 5/10 στον κινηματογράφο «Τριανόν Filmcenter 2000», μεταξύ των δυο παραστάσεων της ταινίας «Luna Papa». Η ταινία θα προβληθεί κανονικά, ενώ από την ερχόμενη βδομάδα το πρόγραμμα θα είναι ενιαίο και θα περιλαμβάνει και τις συναυλίες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ