ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στην Πόλη ο Ελληνικός Κινηματογράφος

Από το «Βαλκανιζατέρ» του Στ. Γκορίτσα
Από το «Βαλκανιζατέρ» του Στ. Γκορίτσα
Εβδομάδα ελληνικού κινηματογράφου διοργανώνει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στην Κωνσταντινούπολη(10-20/10), σε δύο κεντρικές αίθουσες της πόλης.

Στο αφιέρωμα θα προβληθούν οχτώ ταινίες και η έναρξη των προβολών θα γίνει με τη «Βασιλική» του Β. Σερντάρη. Θα προβληθούν επίσης οι ταινίες: «Χάραμα» του Α. Μπίστικα, «Θηλυκή Εταιρία» του Ν. Περάκη, «Φοβού τους Ελληνες» του Τζον Τατούλις, «Βαλκανιζατέρ» του Σ. Γκορίτσα, «Μη μου άπτου» του Δ. Γιατζουράκη, «Τέλος εποχής» του Α. Κόκκινου και «Η διακριτική γοητεία των αρσενικών» της Ο. Μαλέα. Μάλιστα, η τούρκικη εταιρία διανομής «Γκιουνιζί» θα διακινήσει εμπορικά τρεις ελληνικές ταινίες, ανάμεσά τους και τη «Βασιλική», η διανομή της οποίας θα ξεκινήσει σε πολλές αίθουσες μετά τη λήξη του αφιερώματος.

Η διεθνής παρουσία του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου συνεχίζεται και σε φεστιβαλικό επίπεδο. Η ταινία «Πέπερμιντ» του Κώστα Καπάκα συνεχίζει τη διαδρομή της στο φεστιβάλ του Ρίο ντε Τζανέιρο (5-19/10), του Πουσάν στην Κορέα (5-14/10), της Χάιφα (14-21/10), της Βαλένθια (16-23/10), του Λος Αντζελες (19-25/10) και του Μπέργκεν στη Νορβηγία (20-26/10).

Η ταινία του Δήμου Αβδελιώδη «Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων» θα συμμετάσχει στο φεστιβάλ του Σικάγου (15-19/10), του Πουσάν (5-14/10), στο φεστιβάλ «Titanic» της Ουγγαρίας (5-15/10), στην Μπιενάλε της Βιέννης (13-28/10), στο Τόκιο (28/10-5/11), στο Σάο Πάολο (20/10-5/11) και στο Μονπελιέ (27/10-5/11).

Η ταινία του Δημήτρη Σταύρακα «Το καναρινί ποδήλατο» θα προβληθεί στο φεστιβάλ Miil Valley στις ΗΠΑ (5-15/10), στο Ισπαχάν του Ιράν (14-20/10), στο Σικάγο (12-22/10) και στο Αμστερνταμ (20-29/10).

Τα κάλλη της Λέσβου

Αχειροποίητο αποτύπωμα φυτού πάνω σε λίθο, που θα το ζήλευε κάθε μεγάλος εικαστικός καλλιτέχνης
Αχειροποίητο αποτύπωμα φυτού πάνω σε λίθο, που θα το ζήλευε κάθε μεγάλος εικαστικός καλλιτέχνης
Το «Τοπίο», εκδοτικός οίκος που με σοβαρότητα και επιμονή ειδικεύεται στην επιστημονική και φωτογραφική «απαθανάτιση» τόπων και τοπίων ιδιαίτερου μνημειακού, αρχιτεκτονικού και φυσικού κάλλους, παρουσίασε χθες δύο νέα καλαίσθητα λευκώματα (στα ελληνικά και αγγλικά), που αφορούν σε δυο πανώριους τόπους της Λέσβου, τους «υμνεί» ο Δημήτρης Ταλιάνης, με τη σπάνια «χάρη» της φωτογραφικής του δημιουργίας.

Το ένα βιβλίο, με τίτλο «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου», κυκλοφόρησε με τη συνεργασία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, και επιστημονικούς συνεργάτες το διευθυντή του μουσείου και δρ. Γεωλογίας Νικόλαο Ζούρο (ο οποίος έκανε και τον προσδιορισμό των απολιθωμάτων) και τον καθηγητή Παλαιοβοτανικής και Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάγγελο Βελιτζέλο. Τα εισηγητικά κείμενα των δύο επιστημόνων περιγράφουν την ηφαιστειότητα στο Αιγαίο, τη διαδικασία δημιουργίας του διεθνώς φημισμένου απολιθωμένου δάσους στη Μυτιλήνη, τα είδη των φυτών που αναγνωρίστηκαν στο δάσος. Εξηγούν γιατί το δάσος αυτό είναι παγκοσμίως μοναδικό και την τεράστια σημασία που έχουν για τη σχετική επιστήμη οι ανασκαφές που διενεργούνται. Τέλος αναφέρονται οι προσπάθειες για την ανάδειξη και προστασία του και γίνεται «ξενάγηση» του αναγνώστη στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους (περιοχή Μπαλή - Αλώνια), στη νησίδα Νησιώτη και στο Μουσείο του δάσους, στο Σιγρί. Το βιβλίο εικονογραφείται με 70 έγρωμες φωτογραφίες του Δ. Ταλιάνη με υπαίθρια απολιθώματα και χώρους και με 40 έγχρωμες φωτογραφίες του Βασίλη Τσώνη από εκθέματα του Μουσείου.

Το δεύτερο βιβλίο, σε συνεργασία με το δήμο Μηθύμνης, με τίτλο «Μόλυβος », «απαθανατίζει» το μαγευτικό θαλασσοχώρι - την «Πέτρα», ή τη Μήθυμνα, όπως λένε μερικοί το Μόλυβο. Μας «σεργιανάει» στον εξαιρετικά διατηρημένο παραδοσιακό του οικισμό, αρχίζοντας από το γραφικό λιμανάκι του με τα ψαροκάικα κι ύστερα στα καφενεία, στα σοκάκια, στα καλντερίμια του, στην αγορά με τα λουλουδιασμένα σαλκίμια, στα αρχοντικά και λαϊκά σπίτια και έπειτα στο «στεφάνι» του οικισμού. Στο παραμυθένιο μεσαιωνικό Κάστρο των Γαλετούζων.

Η έκδοση περιλαμβάνει χαιρετισμό του δημάρχου Μηθύμνης, Δημήτρη Βατή. Ο πρόλογος και επίλογος υπογράφεται από τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, το «γεννημένο στην Αθήνα, γι' αυτό χωρίς πατρίδα», όπως ο ίδιος είπε, που «ερωτευμένος» με το Μόλυβο και ζώντας τα καλοκαίρια εκεί, τον έκανε «πατρίδα» του. Το εισαγωγικό κείμενο υπογράφει η αρχιτεκτόνισσα Κατερίνα Κότσαλη - Παπαδημητρίου (η διδακτορική της διατριβή, στο Μόλυβο αφορούσε).

Το βιβλίο κοσμείται με 12 πίνακες διακεκριμένων εικαστικών δημιουργών μας, εμπνευσμένοι από το Μόλυβο, τόπο που προσέλκυε και προσελκύει μεγάλους Ελληνες και ξένους δημιουργούς. Πρόκειται για έργα των Θεόφιλου, Σπύρου Βασιλείου, Πάρι Πρέκα, Κώστα Γραμματόπουλου, Πότοκ, Αγγελου Ραζή. Τις 56 έγχρωμες φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη (γέννημα - θρέμμα του Μόλυβου), συνοδεύουν αποσπάσματα κειμένων των Στρατή Μυριβήλη, Ηλία Βενέζη, Μιχαήλ Γούτου, Στρατή Μολίνου, Κατερίνας Κότσαλη.

Συνέδριο Βαλκανικής Αρχιτεκτονικής στη Βέροια

Σημαντικές εκδηλώσεις θα περιβάλει ο δήμος Βέροιας στα φετινά «Ελευθέρια», προκειμένου να αναδειχτεί η ομορφιά και ο πολιτιστικός πλούτος της βορειοελλαδίτικης πόλης, η οποία φιλοδοξεί να αναδειχτεί σε κέντρο διαβαλκανικής, πολιτιστικής συνεργασίας.

Κύριοι άξονες των εκδηλώσεων ( 12-16/10) θα είναι το Διεθνές Συνέδριο Παραδοσιακής Βαλκανικής Αρχιτεκτονικής, τα πρώτα «γενέθλια» του Χώρου Τεχνών του δήμου, η συνάντηση των 22 δημάρχων και καλλιτεχνικών διευθυντών των πόλεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ΥΠΠΟ, «Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων», καθώς και η συνάντηση των καλλιτεχνικών διευθυντών των ΔΗΠΕΘΕ.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Χώρο Τεχνών, με συμμετοχή Ελλήνων, Βαλκάνιων και άλλων Ευρωπαίων ειδικών, ενώ θα γίνουν 44 ανακοινώσεις (οι 22 από ξένους εισηγητές). Σύμφωνα με το δήμαρχο Βέροιας, Γιάννη Χασιώτη, που παρουσίασε τις εκδηλώσεις σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, στόχος του δήμου είναι η δημιουργία ενός μόνιμου «φόρουμ» για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Βαλκανίων, το οποίο θα έχει τη μορφή αστικής εταιρίας και θα στεγαστεί σε ανακαινισμένο παραδοσιακό κτίριο της Βέροιας, τα εγκαίνια του οποίου θα γίνουν στις 15/10. Στο κτίριο αυτό θα φιλοξενηθεί και η δωρεά του καθηγητή του ΑΠΘ Ν. Μουτσόπουλου προς το δήμο Βέροιας, η οποία περιλαμβάνει 16.000 αρχιτεκτονικά σχέδια. Ο καθηγητής θα είναι και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου.

Τα γενέθλια του χώρου Τεχνών (υπερσύγχρονος συνεδριακός, εκθεσιακός και συναυλιακός χώρος, με τεχνική υποδομή ικανή για κινηματογραφικές προβολές και λυρικό θέατρο) θα γιορταστούν με δύο συναυλίες. Η πρώτη θα γίνει στις 15/10, (9 μμ) με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Σάλτσμπουργκ, μαέστρο τον Γιουν Λι, σοπράνο τη Μι Γιονγκ Παρκ και σολίστα τον Δημήτρη Σγούρο. Στις 16/10 θα δώσει συναυλία η Μπάντα της Κέρκυρας «Ι. Καποδίστριας», με μαέστρο τον Μιχάλη Μιχαλόπουλο και ερμηνευτή τον βαρύτονο Παντελή Κοντό.

Ξένοι σκηνοθέτες στο «Πανόραμα»

Ο Βρετανός σκηνοθέτης, Χίου Χάντσον, δημιουργός της βραβευμένης με Οσκαρ καλύτερης ταινίας «Οι δρόμοι της φωτιάς» και ο Τούρκος σκηνοθέτης Ζέκι Ντεμίρκουμπουζ, δημιουργός της, επίσης, βραβευμένης σε διεθνή φεστιβάλ ταινίας «Η τρίτη σελίδα », βρίσκονται στην Αθήνα, καλεσμένοι του 13ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου της «Ελευθεροτυπίας». Ο Χίου Χάντσον θα προεδρεύσει της κριτικής επιτροπής του διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ, το οποίο θα απονείμει το βραβείο καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας που δεν έχει αγοραστεί από Ελληνα διανομέα. Σήμερα αναμένεται στην Αθήνα και ο Αμερικανός σκηνοθέτης, Ρότζερ Κόρμαν, ο οποίος θα παρουσιάσει αύριο την ταινία του «Το εκκρεμές της αγωνίας ».

«Νέμεσις» του Οκτώβρη

Με μία έκθεση - κόλαφο του ΟΟΣΑ για την ελληνική κυβέρνηση, με παρατηρήσεις για την παράνομη δόμηση, το εθνικό κτηματολόγιο, τα ΙΧ, την προστασία του περιβάλλοντος και τις ΔΕΚΟ, αφιέρωμα στις γερμανικές επανορθώσεις, την αμερικανική πλεκτάνη κατά της Κύπρου στην πρόσφατη σύνοδο του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη και την ελληνική συμφωνία στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προς την Τουρκία κυκλοφορεί από σήμερα το τεύχος του Οκτώβρη του περιοδικού «Νέμεσις».

Επίσης στα περιεχόμενά του υπάρχει αφιέρωμα στις αμερικανικές εκλογές, στην παιδεία, για την Αριστερά στην Ιταλία, τα αυτονομιστικά κινήματα στην Ευρώπη, την υπόθεση Κώνστα, συνέντευξη του Παναγιώτη Κρητικού και ένα αφιέρωμα στον Βασίλη Ραφαηλίδη. Το περιοδικό προσφέρει και 12 υποτροφίες για ξένες γλώσσες και εκμάθηση ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Σπάνια και σημαντικά ντοκουμέντα περιλαμβάνει η 60ή δημοπρασία της «Βιβλιοφιλίας», αύριο (7 μμ), στην Αίθουσα Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (Ακαδημίας 23). Θα δημοπρατηθούν: δύο έργα Νεοελληνικής Χαρακτηρικής: Ελληνικοί χοροί της συλλογής Χ. Σακελλαρίου με 10 λιθόγραφους πίνακες με βηματισμούς σε επιμέλεια Γιάννη Κεφαλληνού. Χειρόγραφες επιστολές του Αγγλου αρχαιολόγου και φιλέλληνα σερ William Gell (στις οποίες γίνονται αναφορές στο Λόρδο Βύρωνα, το Μεσολόγγι και τα γλυπτά του Παρθενώνα που άρπαξε ο Ελγιν), βιογραφικό σημείωμα, χάρτες και γκραβούρες που σχεδίασε ο ίδιος ο συγγραφέας. Το οκτάτομο, τεκμηριωμένο και κριτικό λεξικό BENEZIT, (έκδοση Grund 1938, με 38 γκραβούρες), κ.ά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ