ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ 141 ΝΕΚΡΟΥΣ
Τους «κατάπιε» η Ερυθρά Θάλασσα

ΚΑΪΡΟ - ΠΑΡΙΣΙ.- Κανένας από τους 141 ανθρώπους που επέβαιναν στο αεροσκάφος «Μπόινγκ 747», που απογειώθηκε από το αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ, δεν επέζησε της πτώσης του στην Ερυθρά Θάλασσα, λίγο μετά την απογείωσή του λίγο πριν τις 5 χτες το πρωί, όταν το επιβατικό κατέπεσε 11 χιλιόμετρα νότια του αεροδρομίου. Ο πιλότος του δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου - δεν πρόλαβε; δε συνειδητοποίησε τι συνέβαινε; - και το αεροπλάνο «απλώς χάθηκε» από τα ραντάρ.

Παρ' όλη την επιμελώς καλλιεργηθείσα τις τελευταίες εβδομάδες υστερία περί «τρομοκρατικού πλήγματος» στις αερομεταφορές, η χτεσινή τραγωδία, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας της Αιγύπτου, οφείλεται σε «ατύχημα», μάλλον από «μηχανική βλάβη». Ο καιρός ήταν καλός, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν ειδησεογραφικά πρακτορεία από την περιοχή.

Το αεροσκάφος, που εκτελούσε πτήση τσάρτερ για την ιδιωτική αεροπορική εταιρία «Αιρ Φλας», είχε 135 επιβάτες και 6 μέλη πληρώματος, πιλότους και ιπτάμενους συνοδούς. Σύμφωνα με τον κατάλογο των επιβατών, οι 129 ήταν Γάλλοι, σχεδόν όλοι τουρίστες, ενώ οι υπόλοιποι 6 ήταν αιγυπτιακής υπηκοότητας. Σωστικά συνεργεία έσπευσαν στο σημείο της πτώσης και βρήκαν το αεροσκάφος αρκετά κοντά στην ακτή. Προσπαθούσαν να ανασύρουν τις σορούς των θυμάτων, δήλωσε Αιγύπτιος αξιωματούχος στο πρακτορείο ΜΕΝΑ. Επί τόπου βρίσκονταν, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», κι εμπειρογνώμονες της «Ιτζεπτ Αιρ», του εθνικού αερομεταφορέα της Αιγύπτου, σε μια προσπάθεια να διαλευκανθούν τα αίτια της ξαφνικής τραγωδίας.

Το Σαρμ ελ Σέιχ αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό και φιλοξενεί συχνά διεθνείς πολιτικές συνόδους. Εκεί βρίσκεται για ολιγοήμερες διακοπές ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο οποίος επρόκειτο να συναντηθεί χτες Σάββατο με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ.

Στοιχεία για το νέο Μουσείο της Ακρόπολης ζητά το ΣτΕ

Το αργότερο μέχρι τις αρχές της επόμενης βδομάδας το υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να διαβιβάσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας τα στοιχεία που ζητά το Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου να αποφανθεί αν υπάρχει άμεσος κίνδυνος βλάβης των αρχαιοτήτων που έχουν βρεθεί στο χώρο που προβλέπεται η ανέγερση του νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

Υπενθυμίζουμε ότι με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού επήλθαν αλλαγές στις αρχικές μελέτες κατασκευής και ανέγερσης του Μουσείου Ακρόπολης. Αναλυτικότερα, αντί των προβλεπόμενων από την αρχική μελέτη 63 υποστυλωμάτων εντός της «κόκκινης ζώνης» που υπάρχουν αρχαιότητες, τοποθετούνται 46, εκ των οποίων - κατά το υπουργείο - μόνο τα 13 θίγουν ήσσονος σημασίας αρχαιότητες, ενώ μεταβάλλονται οι θέσεις των υποστυλωμάτων, έτσι ώστε να απαιτηθεί η αποδόμηση αρχαίων καταλοίπων συνολικής επιφάνειας μικρότερης των έξι τετραγωνικών μέτρων.

Το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ προκειμένου να εκτιμήσει τον κίνδυνο άμεσης βλάβης των αρχαιοτήτων με την έναρξη των οικοδομικών εργασιών, ζητά από το υπουργείο Πολιτισμού να πληροφορηθεί: α) εάν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια, β) εάν έχει αναδειχτεί και εγκατασταθεί εργολάβος, γ) πότε προβλέπεται χρονικά η έναρξη τοποθέτησης των πασσάλων και των υποστυλωμάτων στην «κόκκινη ζώνη».

Να σημειωθεί ότι στο ΣτΕ έχει καταθέσει αίτηση αναστολής το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών, ενώ η αίτηση ακύρωσης που είναι η κύρια προσφυγή θα συζητηθεί στις 6 Φλεβάρη 2004.

«Εφυγε» η Μαρία Ρεζάν

Την τελευταία της πνοή άφησε στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» η γνωστή δημοσιογράφος Μαρία Ρεζάν. Η εκλιπούσα υπήρξε η πρώτη γυναίκα μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ στις αρχές της δεκαετίας του '80. Εργάστηκε σε πολλές εφημερίδες και γαλλικά περιοδικά, ενώ έγινε ιδιαίτερα γνωστή με την εκπομπή της ΕΡΤ «Ετσι χωρίς πρόγραμμα».

«Εφυγε» ο Αλέκος Σωτηρόπουλος

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έφυγε από κοντά μας ο Αλέκος Σωτηρόπουλος σε ηλικία 87 χρόνων. Ο εκλιπών ήταν δραστήριο μέλος του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Απρίλη του 1916. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Δευτέρα 5 Γενάρη στις 4 το απόγευμα από το νεκροταφείο του Αγ. Βασιλείου στο Περιστέρι.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Την Κυριακή 11/1/2004 και ώρα 11 π.μ. τελούμε 40ήμερο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας «Μερόπειο Ιδρυμα», για την ανάπαυση της ψυχής του πολυαγαπημένου μας πατέρα, παππού και θείου

ΣΥΜΕΩΝ ΧΑΤΖΗΑΡΙΣΤΕΡΑ

Τα τέκνα: Πετρούλα και Δημήτριος, Μαρία και Δημήτριος, Δημήτριος και Δήμητρα. Ο εγγονός: Συμεών. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ