ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Νώντας Κωστούδης
Νώντας Κωστούδης
Φωτ.

Ο αδελφός μου ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για τα ιδανικά του ΚΚΕ. Φυλακίστηκε, εξορίστηκε για πολλά χρόνια στον Αϊ - Στράτη και στην Κατοχή απέδρασε, πήγε στη Θεσσαλονίκη, όπου πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως Β` Γραμματέας της ΚΟ Θεσσαλονίκης, με Α` Γραμματέα τον Κ. Χατζήμαλη.

Για την αντιστασιακή δράση του, πιάστηκε από τους Γερμανούς, κλείστηκε στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά», από όπου τον πήραν και τον εκτέλεσαν μαζί με 50 άλλους αγωνιστές.

Στη μνήμη του, καθώς επίσης στη μνήμη του θείου μου (αδελφού της μητέρας μου) ΗΛΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ, στελέχους του ΚΚΕ, Ακροναυπλιώτη, ο οποίος εκτελέστηκε την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής μαζί με τους 200 κομμουνιστές. Και στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ, συγκρατούμενη μαζί του στην πρώτη δίκη, καταδικασμένη σε θάνατο, προσφέρω στην Οικονομική Εξόρμηση και για τα 85 χρόνια του ΚΚΕ 1.000 ευρώ, με την ευχή να δυναμώνει για το καλό της πατρίδας και του πολυβασανισμένου λαού.

Καλλιόπη Παπαδοπούλου

* * *

ΦΩΤ

Ο ΝΙΚΟΣ ΠΡΑΠΑΣ, κομμουνιστής πριν από τον πόλεμο, γεννήθηκε στον Παλαμά Καρδίτσας το 1901. Στην Κατοχή, ήταν στέλεχος του ΕΑΜ και Λαϊκός Επίτροπος. Το 1946 καταδικάστηκε σε θάνατο από το αστικό κράτος. Λόγω της αναστολής δεν εκτελέστηκε, αλλά έμεινε κρατούμενος έως το 1953 στις φυλακές της Λάρισας, της Κέρκυρας, των Τρικάλων και εξόριστος στα Γιούρα.

Διαμαντούλα Κωστούδη
Διαμαντούλα Κωστούδη
Στη χούντα, παρά τη μεγάλη ηλικία του και την άσχημη κατάσταση της υγείας του, πιάστηκε και καταδικάστηκε από το Στρατοδικείο της Λάρισας. Φυλακίστηκε στις φυλακές της Λάρισας. Αποφυλακίστηκε λόγω ανηκέστου βλάβης λίγο πριν πεθάνει.

Στη μνήμη του παππού μας, αταλάντευτου κομμουνιστή και μεγάλου λαϊκού αγωνιστή μέχρι το τέλος της ζωής του και στη μνήμη των θείων μας Θεοφάνη Πράπα, Σταύρου Γιαννάκου και Σοφίας Πράπα, που παρέμειναν πιστοί τις ιδέες του Κόμματος έως το θάνατό τους, προσφέρουμε 200 ευρώ στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, για τα 85 χρόνια του.

Νίκος Σ. Πράπας

Νίκος Χ. Πράπας

Αρετή Σ. Πράπα

Χαρά Μαρούλη

* * *

Στη μνήμη των αδελφών τους, η Ελένη και ο Χαρίλαος προσφέρουν 100 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση.

* * *

Ο Γιάννης και η Δεσπούλα Μαυρομάτη προσφέρουν για την Οικονομική Εξόρμηση 100 ευρώ στη μνήμη των συντρόφων και φίλων: ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΥ, ΜΕΝΙΟΥ ΜΑΝΟΥΡΑ, ΛΑΜΠΗ ΨΩΜΙΑΔΗ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΜΠΛΙΔΗ.

* * *

Στη μνήμη των αγαπητών συντρόφων μου ΘΩΜΑ ΣΑΜΑΡΑ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΟΥΒΑΛΑ, ΑΓΓΕΛΟΥ ΧΟΛΙΔΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΝΙΚΙΔΗ, ΛΑΖΑΡΟΥ ΔΟΥΚΑ, στο πλάι των οποίων «μαθήτευσα», νεαρός Κνίτης τότε, κατά τη διάρκεια του αντιδικτατορικού αγώνα, προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟ Βελγίου, 50 ευρώ.

Λεμονιά Μούγιαννη
Λεμονιά Μούγιαννη
Λεωνίδας Παγκαλής (Βέλγιο)

* * *

Φωτ.

Ο Βασίλης Καπετανίδης προσφέρει στην Οικονομική Εξόρμηση 300 ευρώ, στη μνήμη της αγωνίστριας αδελφής του ΕΛΕΝΗΣ Καπετανίδου - ΙΝΑΨ.

Η Ελένη Ινάψ «έφυγε» από τη ζωή τον περασμένο Ιούνη. Υπήρξε αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και μέλος του ΚΚΕ. Για τη δράση της κρατήθηκε στο Τρίκερι και στη Μακρόνησο, πέρασε όλες τις διώξεις πριν, κατά και μετά τον Εμφύλιο.

Οπως βεβαιώνουν οι νοσηλευτές της, η Ελένη, στα 95 χρόνια της, στη διάρκεια βαριάς αρρώστιας της, για να απαλύνει τους φρικτούς πόνους της, τραγουδούσε - στην Κλινική - τραγούδια του αγώνα και του ΚΚΕ.

Θα τη θυμόμαστε πάντα.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου, λατρευτού μας και αξέχαστου ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΙΘΗΜΗΤΡΗ, του θαρραλέου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, του σεμνού κομμουνιστή, του αταλάντευτου στις αρχές και τις αξίες μας Ανθρώπου, προσφέρουμε για την Οικονομική Εξόρμηση 300 ευρώ στο Κόμμα μας, για το οποίο αφιέρωσε τα πάντα στη ζωή του.

Η οικογένειά του

* * *

Φωτ.

Πριν από 3 χρόνια «έφυγε» ο αγαπημένος μας ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, στέλεχος του ΚΚΕ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 200 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ «Ριζοσπάστη».

Αλέξανδρος Γιώτας
Αλέξανδρος Γιώτας
Η οικογένειά του

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται 4 χρόνια από το θάνατο του κομμουνιστή αείμνηστου δημάρχου Λάρισας ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ Κ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ. Ακούραστος αγωνιστής και μαχητής, γαλουχημένος με τις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού, έδωσε, ως μέλος του ΚΚΕ, τον αγώνα για την επικράτηση των αρχών και των ιδανικών του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του και για τα 85χρονα του ΚΚΕ, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Υγείας, 200 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση.

Η σύζυγός του Λουίζα

Ο γιος του Γιώργος

* * *

Στις 14 Δεκέμβρη συμπληρώθηκαν 6 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΥΛΑΝΗ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγός του Χριστίνα

Η κόρη του Μαρία

* * *

Φωτ.

Η πολυαγαπημένη μας αγωνίστρια ΕΙΡΗΝΗ ΖΟΥΠΙΝΑ, η οποία μας «άφησε» για πάντα στις 15 Μάρτη 2003, συμμετέχει στην καθημερινή ζωή μας. Για το σύντροφο της ζωής της, τον άντρα της Αριστείδη Ζούπινα, για 40 χρόνια ήταν το «Ρηνάκι», πάντα με το χαμόγελο στα χείλη. Το ίδιο και για τα παιδιά, για τα εγγονάκια της και για όσους χωρούσε η αγκαλιά και η καρδιά της.

Στη μνήμη της προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Μεταμόρφωσης, 400 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση.

* * *

Στη μνήμη του φίλου μου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΗ, αρχιτέκτονα της «Ολυμπιακό Χωριό ΑΕ», συνεπή αγωνιστή για τη δημοκρατία, ο οποίος έχασε τη μάχη με την επάρατο νόσο, τον Αύγουστο του 2003, προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση 200 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Λογιστών.

Κωνσταντίνος Μπότσης

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 14 χρόνια από το 1989 που «έφυγε» από κοντά μας η αγαπημένη μου ΗΛΕΚΤΡΑ Μακρή - ΑΡΧΟΝΤΗ, δραστήριο μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη της, προσφέρω 20 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Πειραϊκής Χερσονήσου.

Φώτης Σερέτης
Φώτης Σερέτης
Η θεία της Μαρία Μακρή

* * *

Στις 13 Νοέμβρη 2003 πέθανε σε ηλικία 91 χρόνων στη Νίκαια Πειραιά ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης - ΕΛΑΣ - ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΖΑΝΗΣ.

Στη μνήμη του, ο ανιψιός του Αργύρης Κιολέογλου προσφέρει στην Οικονομική Εξόρμηση 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Γέρακα Αττικής.

* * *

Στη μνήμη του πατέρα του ΓΙΑΝΝΗ ΖΗΚΟΥ και των φίλων και συντρόφων του ΘΕΟΧΑΡΗ ΜΠΑΓΙΩΡΓΑ και ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, καθώς επίσης στη μνήμη όλων των νεκρών αγωνιστών - μελών του ΚΚΕ από την Αρτα, ο Παύλος Ζήκος πρόσφερε 150 ευρώ, μέσω ΚΟΒ του «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΦΩΤΗ ΣΕΡΕΤΗ, μέλους του ΚΚΕ από το Αγρίνιο.

Στη μνήμη του, για τα 85 χρόνια του ΚΚΕ και για τη γιορτή του, προσφέρω στην Οικονομική Εξόρμηση 100 ευρώ.

Η σύζυγός του Ανδρομάχη Σερέτη από Ηράκλειο Αττικής

* * *

Φωτ.2

Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΝΩΝΤΑ ΚΩΣΤΟΥΔΗ, στελέχους του ΚΚΕ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και αξιωματικού του ΔΣΕ και της αδελφής του ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΛΑΣ ΚΩΣΤΟΥΔΗ, μέλους του ΚΚΕ και αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρουμε 100 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Κολιάτσου και 50 ευρώ στο Ενημερωτικό Δελτίο της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων.

Αγλαΐα Κωστούδη και τα παιδιά

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑ ΛΙΟΛΙΟΥ από τον Κολινδρό Πιερίας, ο οποίος βασανίστηκε και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς το 1942, ο συμπατριώτης του Ιωάννης Ματσούκας προσφέρει 10 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στις 7 Γενάρη συμπληρώνονται 2 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΝΕΣΤΟΡΑ ΚΟΤΑΝΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ. Στην Κατοχή, από το 1941, είχε ενταχθεί στην Εθνική Αντίσταση και στον Εμφύλιο ήταν αξιωματικός του ΔΣΕ. Καταδικάστηκε από έκτακτο Στρατοδικείο τρεις φορές σε θάνατο, αλλά γλίτωσε από την εκτέλεση.

Ηλέκτρα Μακρή
Ηλέκτρα Μακρή
Στα χρόνια που ακολούθησαν, συμμετείχε δραστήρια στο λαϊκό κίνημα και διακινούσε σημαντικό αριθμό φύλλων του «Ριζοσπάστη».

Οσοι τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του, δεν τον ξεχνούν.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Μαρία Κοτανίδη και οι κόρες του Ξένια και Ντίνα προσφέρουν 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» για την Οικονομική Εξόρμηση, 50 ευρώ στο περιοδικό της Εθνικής Αντίστασης και 20 ευρώ στο Παράρτημα Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Στη μνήμη του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ, ο γιος του Γιάννης πρόσφερε, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Καλλιθέας, 30 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση.

* * *

Φωτ.

Ο αγαπημένος σύζυγός μου ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΡΕΛΗΣ, ο οποίος «έφυγε» από κοντά μου στις 4 Οκτώβρη 2003, γεννήθηκε στην Καστάνιανη Πωγωνίου. Εφηβος στην Κατοχή έγινε μέλος της ΕΠΟΝ και έως το τέλος της ζωής του αγωνιζόταν για τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση 50 ευρώ.

Βασιλική Τρέλη

  • Επίσης στη μνήμη του Γεώργιου Τρέλη, οι αδελφές του Ροδία Στούκα και Ελένη Τζώρτζογλου προσφέρουν 20 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση.

* * *

Στη μνήμη των ΑΠΟΣΤΟΛΗ και ΕΙΡΗΝΗΣ ΔΑΜΑΣΙΩΤΗ, η κόρη τους Σταματούλα πρόσφερε 30 ευρώ στη ΝΕ Λάρισας για την Οικονομική Εξόρμηση.

Θανάσης Χριστοδούλου
Θανάσης Χριστοδούλου
** *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 3 χρόνων από το θάνατο του αγαπημένου συζύγου μου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΓΙΩΤΑ, προσφέρω στη μνήμη του 20 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΝΕ Λάρισας.

Ευαγγελία Γιώτα

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής ΜΗΤΣΟΣ ΒΑΡΑΛΗΣ υπήρξε στέλεχος του Εργατικού Κέντρου Βόλου, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και Ακροναυπλιώτης. «Εφυγε» πλήρης ημερών τον Ιούλη του 1977, πιστός έως το τέλος της ζωής του στα ιδανικά του ΚΚΕ και της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Κολιάτσου, 40 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση.

Η γυναίκα του Καίτη Βαραλή

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 2 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο πολυαγαπημένος και αξέχαστος εξάδελφός μου ΙΑΚΩΒΟΣ Ν. ΚΑΝΑΚΑΡΗΣ.

Στη μνήμη του προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση 50 ευρώ.

Ρ. Κ.

* * *

Στη μνήμη του πατέρα μας ΦΑΝΗ, ο οποίος το Δεκέμβρη του 1944 έπεσε νεκρός, πολεμώντας ενάντια στους Αγγλους και τους ντόπιους συνεργάτες τους, προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ και άλλα 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση.

Χρήστος και Γιάννης

* * *

Φωτ.3

Ο Θεόδωρος Κασίδης προσφέρει 100 ευρώ προς τιμήν των 85 χρόνων του ΚΚΕ και για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Νέας Ιωνίας Βόλου στη μνήμη:

- Του αδελφού του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΣΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ και μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή στις 23 Φλεβάρη 1998.

- Της μητέρας του ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΚΑΣΙΔΗ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και μαχήτριας του ΔΣΕ.

- Του άλλου αδελφού του ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΣΙΔΗ, (Σταυραετού), ο οποίος σκοτώθηκε στη Δράκεια Πηλίου στις 19 Ιούλη 1949.

- Του αδελφού του ΝΙΚΟΥ ΚΑΣΙΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, που πέθανε το 1977.

Προσφέρει ακόμη 50 ευρώ στη μνήμη των νεκρών μαχητών του ΔΣΕ ΣΤΑΥΡΟΥ και ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΡΚΑΛΑ, ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ και ΜΑΡΙΝΟΥ ΜΑΡΙΑΝΟΥ.

Αλέξανδρος Κασίδης
Αλέξανδρος Κασίδης
* * *

Η Μαρία Κόκκινου προσφέρει 60 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟ Ελευσίνας, στη μνήμη των αδελφών της ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ και ΒΑΓΓΕΛΗ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αγαπημένης συζύγου και μητέρας ΛΕΜΟΝΙΑΣ Τσερμέγκα - ΜΟΥΓΙΑΝΝΗ, προσφέρουμε 20 ευρώ στην ΚΟΒ Αγ. Κήρυκα Ικαρίας για την Οικονομική Εξόρμηση.

Ιωάννης Μούγιαννης και τα παιδιά

* * *

Για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ προσφέρω 300 ευρώ.

Κυριάκος Ακρίτας, Θεσσαλονίκη

* * *

Φωτ.

Στις 10 Γενάρη συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο του αγαπημένου νονού μου ΓΙΑΝΝΗ ΒΙΤΑΛΗ, τακτικού αναγνώστη του «Ριζοσπάστη».

Στη μνήμη του προσφέρω 30 ευρώ.

Μαρία

* * *

Φωτ.

Η αγαπημένη μας ΕΥΑ ΒΟΥΤΣΑ πέθανε στις 27 Ιούνη 2003.

Με τη συμπλήρωση 6 μηνών από το θάνατό της, προσφέρουμε 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης και 100 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση.

Ο σύζυγός της Απόστολος Βουτσάς

Η κόρη της Ξανθή

Τα εγγόνια της Αφροδίτη και Αρης


Βαρβάρα Κασίδη
Βαρβάρα Κασίδη

Σταύρος Κασίδης
Σταύρος Κασίδης

Νέστορας Κοτανίδης
Νέστορας Κοτανίδης

Γιώργης Μπιθημήτρης
Γιώργης Μπιθημήτρης

ΠΡΑΠΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΠΡΑΠΑΣ ΝΙΚΟΣ

Ιάκωβος Κανακέρης
Ιάκωβος Κανακέρης

Ειρήνη Ζούπινα
Ειρήνη Ζούπινα

Μήτσος Βαραλής
Μήτσος Βαραλής

Ελένη Ινάψ
Ελένη Ινάψ

Γιάννης Βιτάλης
Γιάννης Βιτάλης


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ