Κυριακή 4 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Ανεξήγητες» ιστορίες...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ανεξήγητες ιστορίες; `Η, μήπως, πολύ απλές και εξηγήσιμες; Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», στις 4 Δεκέμβρη, κυκλοφόρησε η επίσημη εφημερίδα του Κουβανικού Κομμουνιστικού Κόμματος «Γκράνμα», έχοντας στην πρώτη σελίδα τον Φιντέλ Κάστρο χωρίς γενειάδα και με μουστάκι αλά Χίτλερ. Υπάρχει επίσης ολόκληρη φιλολογία και για τα υπόλοιπα πρόσωπα της φωτογραφίας, όπου άλλοι ισχυρίζονται πως είναι συμβολικά με λευκοπλάστη στο στόμα και άλλοι λένε πως ...απλώς το φως κάνει παιχνίδια στην εικόνα. Υποτίθεται πως για του λόγου το αληθές δημοσιεύεται και η περίφημη φωτογραφία, όπου τίποτα στην κυριολεξία δεν καλοδιακρίνεται και ο καθένας μπορεί να υποθέσει ό,τι θέλει. Από εκεί και πέρα, αρχίζουν τα «ανεξήγητα»: Πώς είναι δυνατόν να κυκλοφόρησε τέτοιο φύλλο της «Γκράνμα» και να μην πήρε χαμπάρι κανένας από τους ξένους ανταποκριτές που βρίσκονται στην Αβάνα και, στην κυριολεξία, καιροφυλακτούν για τέτοια κελεπούρια; Και αυτοί που τίποτα δεν πήραν χαμπάρι αυτό το μάλλον απλό και πληροφορήθηκαν από τον «Γκάρντιαν» μόνο την είδηση από πού κι ως πού μετά πήραν είδηση «αθρόες συλλήψεις», που κανένας δεν είδε και δεν ξέρει; Επίσης δε μιλάμε για ιστοσελίδα, αλλά για φύλλο εφημερίδας που περνάει από εκατό μάτια πριν τυπωθεί και βγει στην κυκλοφορία.

Ολα συνηγορούν πως η επιχείρηση «ανατροπής από τα μέσα», που έχει αναθέσει ανοιχτά στην αρμόδια Επιτροπή ο Μπους με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, είναι σε εξέλιξη και χρησιμοποιεί τις χιλιομαγειρεμένες συνταγές της σποράς σύγχυσης, ερωτηματικών και «ανεξήγητων» για να φτάσει στον τελικό στόχο. Επαγρύπνηση πολλαπλή και προς κάθε κατεύθυνση...

Γκάφες τρομο-λαγνείας

Αν η κατασκευή φανταστικού εχθρού από τον ιμπεριαλισμό για να μπορεί να υποδουλώνει τους λαούς και να προωθεί τη Νέα Τάξη δεν είχε στοιχίσει τόσες ανθρώπινες ζωές με τους πολέμους που προκαλεί και τόσα αντιδημοκρατικά μέτρα, θα έβγαζε και γέλιο. Είναι τόσο βιαστικοί και ίσως σκόπιμα «απρόσεχτοι», που φαινομενικά τουλάχιστον πέφτουν από γκάφα σε γκάφα. Το πιο πρόσφατο είναι το λάθος του FBI για την ταυτότητα επιβατών των πτήσεων της «Air France», οι οποίοι θεωρήθηκαν ύποπτοι ως τρομοκράτες και έτσι ματαιώθηκαν έξι πτήσεις ανάμεσα στο Παρίσι και το Λος Αντζελες, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της «Wall Street Journal». Αντί να βρεθούν ενώπιον εν δυνάμει τρομοκρατών, οι γαλλικές αρχές εντόπισαν ένα παιδί που είχε όνομα ίδιο με του ηγέτη μίας τρομοκρατικής οργάνωσης της Τυνησίας, έναν Γάλλο ασφαλιστή, μία ηλικιωμένη Κινέζα, η οποία διατηρούσε κάποτε εστιατόριο στο Παρίσι και τρεις ακόμη Γάλλους πολίτες... Να δούμε τι άλλο θα ακούσουμε!!!

Δε βρήκε τίποτε

Ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας, που έχουν συγκροτήσει οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία και αναζητεί μήνες τώρα τα «όπλα μαζικής καταστροφής» του Σ. Χουσεΐν, εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει πρόωρα το έργο που του έχει ανατεθεί. Αυτό ανέφεραν πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ο Ντέιβιντ Κέι, πρώην επιθεωρητής οπλικών συστημάτων του ΟΗΕ, στον οποίο η ΣΙΑ ανέθεσε την ανακάλυψη του μυστικού οπλοστασίου μετά την πτώση της Βαγδάτης, φέρεται να έχει καταλήξει πως δεν υπάρχουν τέτοια όπλα. Οι επίπονες έρευνες της ειδικής ομάδας του, αποτελούμενης από 1.500 αναλυτές πληροφοριών, ανακριτές και διερμηνείς, δεν έχουν αποδώσει την παραμικρή απόδειξη για την ύπαρξη πυρηνικών, χημικών ή βιολογικών όπλων, ούτε καν προγραμμάτων για την παραγωγή τους.

Ο Ντ. Κέι θέλει να εγκαταλείψει πρόωρα το έργο του, έγραφε τις προάλλες η «Ουάσιγκτον Ποστ», αλλά η ΣΙΑ επιμένει ότι η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί. Καθόλου περίεργο, αφού, όσο συνεχίζεται η έρευνα, θα... δικαιούται ο Τζ. Μπους να ισχυρίζεται ότι κάποτε θα βρεθούν...

Αρνηση συμμετοχής

Περίπου 25 με 30 στρατιώτες που θα συμμετείχαν στη δεύτερη βουλγαρική μονάδα που θα σταλεί στο Ιράκ ζήτησαν να εγκαταλείψουν την αποστολή, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του αρχηγού του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Νικόλα Κόλεφ.

Η ενέργεια είναι φυσικά απόρροια της φονικής επίθεσης στην Καρμπάλα, από την οποία σκοτώθηκαν 5 Βούλγαροι στρατιώτες. Το κόστος σε ανθρώπινες ζωές έφερε τον πόλεμο για πρώτη φορά στο εσωτερικό της Βουλγαρίας και υπενθύμισε σε πολλούς ότι όσο οι δυνάμεις κατοχής βρίσκονται στο Ιράκ, οι Βούλγαροι στρατιώτες θα κινδυνεύουν.

Μετά την επίθεση πολλοί ήταν αυτοί που αμφισβήτησαν όχι μόνο την αποστολή και της δεύτερης μονάδας, αλλά και το νόημα ολόκληρης της συμμετοχής στην κατοχή. Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης δεν έλαβε ξεκάθαρη στάση κατά της συμμετοχής. «Επέλεξε» μονάχα να φορτίσει συναισθηματικά το βουλγαρικό λαό, έτσι ώστε να αμβλύνει οποιαδήποτε αντίδραση υπάρχει ενάντια στα τυχοδιωκτικά σχέδια των αστικών κομμάτων...

Ζητούνται ... εργάτες γης

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η είδηση για την ίδρυση γραφείου ανεύρεσης εργασίας, που ίδρυσε ο δήμος Τριγώνου στον Εβρο με τους όμορους δήμους της Βουλγαρίας Σβίλιγκραντ και Λιούμπινετς. Σκοπός του γραφείου είναι η ανεύρεση, «χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες», εργατών γης από τη γείτονα χώρα, οι οποίοι θα εργάζονται στις καλλιέργειες σπαραγγιών της περιοχής. Το ενδιαφέρον έγκειται στο γεγονός ότι είναι το πρώτο γραφείο που ιδρύεται στη χώρα μας, με σκοπό την ανεύρεση, ειδικά, εργατών γης, οι οποίοι μέχρι σήμερα, ως γνωστόν, εργάζονται υπό άθλιες συνθήκες και με εξευτελιστικά μεροκάματα. Δεν έχουμε, παρά να δούμε, αν η ίδρυση τέτοιων γραφείων θα οδηγήσει σε μία κάπως πιο αξιοπρεπή μεταχείριση των «ξένων» εργατών γης από την ελληνική πολιτεία, ή, αντίθετα, θα οδηγήσει στην και «με τη βούλα» νομιμοποίηση της πλήρους και πέρα από κάθε λογικό δεδομένο εκμετάλλευσης των «ξένων»...

ΒΙΒΛΙΟ
Εργο, άσβηστο «φως»

Με χαρά, η πρώτη στήλη της χρονιάς παρουσιάζει τη νέα έκδοση (πριν λίγες μέρες από τον «Κέδρο») του έργου του Κώστα Βάρναλη «Το φως που καίει», έργο «ορόσημο» και «θεμέλια λίθος» της προοδευτικής ελληνικής λογοτεχνίας στον 20ό αιώνα. Η έκδοση είναι διπλά σημαντική, καθώς τη φιλολογική παρουσίαση, την επιμέλεια και το κριτικό ανθολόγιο υπογράφει ο μελετητής του Βάρναλη, καθηγητής και ποιητής Γιάννης Δάλλας. Το βιβλίο εικονογραφείται: Με το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης του έργου (από τα «Γράμματα» της Αλεξάνδρειας, το 1922), την οποία ο Βάρναλης υπέγραφε με το ψευδώνυμο «Δήμος Τανάλιας» (για να προφυλάξει από τη λογοκρισία τη διδασκαλική του ιδιότητα - ματαίως όμως - και για να σηματοδοτήσει με το «Τανάλιας» την ιδεολογοαισθητική πολεμική του ενάντια στην αστική τάξη και κουλτούρα). Με τη δεύτερη, αθηναϊκή, διορθωμένη και επώνυμη πλέον, έκδοση (1933). Με χειρόγραφα του Βάρναλη (από την πρώτη και δεύτερη έκδοση). Με την προδημοσίευση (Γενάρης του 1932, φύλλο 2) στο μηνιάτικο περιοδικό «Νέοι Πρωτοπόροι» του ξαναπλασμένου (ενόψει της δεύτερης έκδοσης) ποιήματος «Η Αριστέα και η Μαϊμού», με τίτλο «Χορός της Πριμαντόνας και της Μαϊμούς».

Το «Φως που καίει», μια σύνθεση ποιητικού και πεζού λόγου, άφθαστου λυρισμού και καυστικής σάτιρας, «αποτελεί διπλή αφετηρία επαναπροσανατολισμού στην ποίηση του Βάρναλη: ιδεολογικού (προς τη θεωρία του υλισμού) και μορφολογικού (προς την ιδέα ενός ποιητικού συνθέματος). Αποτελεί λοιπόν απόρροια βαθιάς τομής», τονίζει εξ αρχής ο μελετητής. `Η, όπως έγραφε ο Βάρναλης σε γράμμα του στον εκδότη των «Γραμμάτων»: «... το έργο αυτό θα μπορούσε να ονομασθεί της στρατευμένης τέχνης (...) εκφράζει μ' ενθουσιασμό ορισμένες πίστεις, χτυπά με μίσος τις αντίθετες». Και εξηγώντας το συμβολισμό των βασικών προσώπων του έργου του έγραφε: «Το Α΄ Μέρος είναι ένας διάλογος μεταξύ Προμηθέα, Χριστού και Μώμου, δηλαδή μεταξύ του απόλυτου θεωρητικού πνεύματος, του μυστικιστικού και του ρεαλιστικού (...). Στο Γ΄ Μέρος η Πόρνη είναι η Πατρίδα, Θρησκεία, Πόλεμος, Τέχνη αστική και Λαός είναι η επαναστατική συνείδηση, ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη». Φυσικό ήταν το έργο να πολεμηθεί από τους θιγόμενους διανοούμενους της αστικής τάξης αλλά και να υμνηθεί από μεγάλα ελεύθερα πνεύματα, όπως ο Ξενόπουλος, ο οποίος το εξήρε ως «τεράστια καλλιτεχνική, ποιητική και φιλολογική αξία», με «μεγάλας και τολμηράς αληθείας», «άθλο της συνθετικής τέχνης, της μεγάλης», ένα έργο «μεγάλον γλωσσικώς όσον και ποιητικώς».


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Ταχυδακτυλουργίες

Το Γιώργο πάν' για αρχηγό

κι ευθέως καταγγέλλω

τους μπαγαπόντες που «λαγό»

βγάζουν απ' το καπέλο,

τους μπαγαπόντες που με τρικ,

με κόλπα, με απάτη

παν να γελάσουν το λαό,

που του άργασαν την πλάτη!

***

Το Γιώργο βγάζουν στη σκηνή

του τσίρκου οι θεατρίνοι,

για να γελάσουν οι φτηνοί

τον κόσμο που τους φτύνει,

το Γιώργο βάζουνε μπροστά

και πάνε, λεν, για νίκη,

όμως «καμένον» έβγαλαν

άσο απ' το μανίκι!


Ο οίστρος

ΠΡΟΣΩΠΟ
Μιχαήλ Σαακασβίλι

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μπροστάρης στα γεγονότα, που οδήγησαν στην ανατροπή του πρώην Γεωργιανού Προέδρου Εντουαρντ Σεβαρντνάτζε και «αγαπημένο παιδί» της Δύσης, ο 35χρονος αμερικανοθραφείς δικηγόρος μάλλον δε θα δυσκολευτεί να εκλεγεί πρόεδρος στις σημερινές εκλογές.

Πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και πρωτοπαλίκαρο του εκδιωχθέντος Γεωργιανού Προέδρου, ο Σαακασβίλι εγκατέλειψε το 2002 την κυβέρνηση και ίδρυσε το «Εθνικό Κίνημα» ...«καταγγέλλοντας» τη διαφθορά. Την ίδια περίπου περίοδο, βρέθηκε και στο Βελιγράδι, προκειμένου να μαθητεύσει στην ενορχήστρωση «ειρηνικών διαδηλώσεων». Παράλληλα, με όπλα του τον εθνικιστικό λόγο και το λαϊκισμό, σε μια χώρα που μαστίζεται από τη φτώχεια, τη διαφθορά και τους εθνικούς διαχωρισμούς, κατάφερε να γίνει ο βασικός αντίπαλος του πρώην μέντορά του.

Τελικά, αυτές οι «σπουδές» και η στρατηγική της έντονης αντιπαράθεσης βγήκαν σε καλό στο νεαρό πολιτικό. Εξαπολύοντας σκληρό αγώνα κατά του Σεβαρντνάτζε μετά τις εκλογές του Νοέμβρη, με τη συνδρομή της κυβέρνησης των ΗΠΑ, κατάφερε να εκδιώξει το γηραιό πολιτικό και να αναδειχτεί σε νέο ηγέτη.

Μεγαλύτερος πονοκέφαλος του Σαακασβίλι αυτές τις μέρες πρέπει να είναι ο ηγέτης της Αντζαρίας, Ασλάν Αμπασίτζε, με τον οποίο έχουν προσωπική κόντρα. Ο Αμπασίτζε ανακάλεσε μεν προηγούμενη απόφασή του για μποϊκοτάζ των εκλογών, αλλά έκανε σαφές ότι το δικό του κόμμα «Αναγέννηση» δε θα πάρει μέρος στη διαδικασία. Ετσι, υπάρχει μια πιθανότητα η συμμετοχή στις εκλογές να μην ξεπεράσει το 50%, οπότε και το αποτέλεσμα θα κηρυχτεί άκυρο. Αλλά ακόμα και αν όλα ολοκληρωθούν χωρίς εκπλήξεις, το σίγουρο είναι ότι ο Σαακασβίλι και η «παρέα» του δε θα κάνουν καλύτερη τη ζωή των Γεωργιανών...


Γ. Παπ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ