ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ζητά παζάρια για την TTIP σε «σωστή βάση»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ενδεικτικές της δυσκολίας να βρεθούν «ισορροπίες» για να προχωρήσει η TTIP (Διατλαντική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου και Επενδύσεων -TTIP) είναι οι χτεσινές δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με τον οποίο, «οι διαπραγματεύσεις έχουν βαλτώσει, δεν έχουν γίνει σεβαστές οι θέσεις, (η συμφωνία) είναι σαφώς μη ισορροπημένη».

Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Εμπορίου, Ματιάς Φεκλ, σημείωνε πως οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις πρέπει να σταματήσουν και να ξεκινήσει νέος γύρος συνομιλιών «σε σωστή βάση». «Οι Αμερικανοί δεν δίνουν τίποτα ή μάλλον δίνουν ψίχουλα (...), δεν γίνονται έτσι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ συμμάχων» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «οι σχέσεις μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ δεν βρίσκονται και στο καλύτερο σημείο τους, (οι διαπραγματεύσεις) θα πρέπει να ξαναρχίσουν αργότερα πάνω σε σωστή βάση». Πάντως, για το θέμα της TTIP δηλώσεις έκανε και ο Ιταλός υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Κάρλο Καλέντα, χαρακτηρίζοντας την TTIP «ουσιώδη για την Ιταλία» και προσθέτοντας: «Η TTIP θα υπογραφεί. Είναι αναπόφευκτο».

Στο μεταξύ, στη χτεσινή του παρέμβαση (σε συνάντηση των πρέσβεων της Γαλλίας) ο Ολάντ αναφέρθηκε και στο θέμα του Brexit, λέγοντας ότι «για τη Γαλλία, όλα πρέπει να έχουν τελειώσει έως το 2019». Η παράταση της σχετικής διαδικασίας μπορεί «να προκαλέσει αβεβαιότητα και αστάθεια», υποστήριξε.

Παρέμβαση και από Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες

«Πιστεύω ότι οι Αμερικανοί έφεραν στην πραγματικότητα το τέλος στην TTIP. Δεν βλέπω οποιαδήποτε επιθυμία να συμβιβαστούν με τους Ευρωπαίους», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο, και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να επιτευχθεί μια συμφωνία για την TTIP πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη στις ΗΠΑ.

Ο επίσης σοσιαλδημοκράτης ΥΠΕΞ, Φ. Β. Σταϊνμάγερ, σημείωσε, ακόμη, με νόημα ότι η απόφαση των Βρετανών για την αποχώρηση της χώρας τους από την ΕΕ θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες, οι οποίες είναι δύσκολο να εκτιμηθούν, σημειώνοντας ότι και οι δύο πλευρές χρειάζονται τώρα νέους, δίκαιους και δεσμευτικούς κανόνες που θα διέπουν τους μελλοντικούς τους δεσμούς.

Μιλώντας ενώπιον περισσότερων από 1.000 Γερμανών διπλωματών και διευθυντικών στελεχών επιχειρήσεων σε συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας να αρχίσει γρήγορα η διαδικασία για την έξοδό της από την ΕΕ, αν λάβει κανείς υπόψη τις οικονομικές επιπτώσεις οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται.

Αναφερόμενος δε στη Διατλαντική Συμφωνία, είπε ότι οι δύο πλευρές απέχουν ακόμη «πάρα πολύ» από τις υψηλής ποιότητας προδιαγραφές και διαδικασίες που κατάφεραν οι Βρυξέλλες να διαπραγματευτούν σε ξεχωριστή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά.

Ολες αυτές οι διαφοροποιήσεις, βεβαίως, έχουν σχέση με τους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς και την προσπάθεια των σοσιαλδημοκρατών να φανούν ότι δήθεν υπερασπίζονται δικαιώματα των Ευρωπαίων εργαζομένων, όταν από κοινού με τους νεοφιλελεύθερους τα τσακίζουν σε κάθε χώρα.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΕΕ - ΗΠΑ
Πρόστιμο στην «Apple»

Οξύνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΕΕ, όπως δείχνει και η υπόθεση της επιβολής προστίμου αμερικανικής πολυεθνικής που δραστηριοποιείται στην Ιρλανδία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάνθηκε χτες πως η «Apple», ο κολοσσός στον τομέα της Πληροφορικής, έχει επωφεληθεί από τα υπερβολικά φορολογικά πλεονεκτήματα που της παραχώρησε η Ιρλανδία και διέταξε πρόστιμο ύψους άνω των 13 δισ. ευρώ, που πρέπει να επιστρέψει στη χώρα. Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνει: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ιρλανδία παραχώρησε στην "Apple" υπερβολικά φορολογικά προνόμια ύψους 13 δισ. δολαρίων (...) Η Ιρλανδία οφείλει τώρα να ανακτήσει τους φόρους που δεν καταβλήθηκαν από την "Apple", στο έδαφος της μεταξύ του 2003 και του 2014, δηλαδή ποσό 13 δισ. δολαρίων, συν τους τόκους».

Αμεση ήταν η αντίδραση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. «Οι ενέργειες της Επιτροπής μπορεί να απειλούν να υπονομεύσουν τις ξένες επενδύσεις, το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρώπη και το σημαντικό πνεύμα σύμπραξης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση» αναφέρει και προσθέτει ότι η Επιτροπή «ενεργεί με μονομερή τρόπο στο περιθώριο των σημαντικών προόδων που πραγματοποιούνται από κοινού από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα, για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή» και καταλήγει: «Πιστεύουμε πως η επιβολή αναδρομικών φόρων από την Επιτροπή είναι άδικη, αντίθετη στις καθιερωμένες νομικές αρχές και θέτει σε αμφισβήτηση τους δημοσιονομικούς κανόνες των κρατών - μελών».

Την αντίδρασή της στην απόφαση της ΕΕ εξέφρασε και η ιρλανδική κυβέρνηση, που ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει έφεση κατά της απόφασης αυτής, και η εταιρεία την κατήγγειλε, δηλώνοντας ότι «θα έχει επιζήμια επίδραση στις επενδύσεις και την απασχόληση στην Ευρώπη».

ΚΥΠΡΟΣ
Επίσκεψη Τσαβούσογλου στα Κατεχόμενα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Βρισκόμαστε μπροστά στο τελικό εμπόδιο. `Η θα αντιμετωπίσουμε το (Κυπριακό) πρόβλημα σε ομοσπονδιακό πλαίσιο μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες ή οι μελλοντικές γενιές θα πρέπει να προσπαθήσουν νέες μεθόδους για να το λύσουν». Αυτά δήλωσε προχτές ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, στο φόντο της έναρξης νέου γύρου εντατικών διαβουλεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Σήμερα, έχει προγραμματιστεί νέα επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στα Κατεχόμενα, λίγες μέρες μετά τη συνάντηση που είχε ο Ακιντζί με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, συζητώντας «λεπτομερώς» για το Κυπριακό στην Κωνσταντινούπολη. Να σημειωθεί ότι συνεχίζονται τα δημοσιεύματα για την πιθανότητα μιας «πενταμερούς συνάντησης» (Κύπρος, ψευδοκράτος, Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβρη, στο περιθώριο της ετήσιας Συνέλευσης του ΟΗΕ και με επίκεντρο το καθεστώς των «εγγυήσεων».

Στο μεταξύ, ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του ανέφερε ότι αν αξιοποιηθεί η συγκυρία της παρουσίας Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας και το ενδιαφέρον της Τουρκίας για το φυσικό πλούτο της Μέσης Ανατολής, μπορεί να βρεθεί «λύση» αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες.

ΛΙΒΥΗ
Χιλιάδες μετανάστες διασχίζουν τη Μεσόγειο

Συνολικά 6.500 μετανάστες σε 40 επιχειρήσεις ανακοίνωσε ότι διέσωσε το ιταλικό Λιμενικό Σώμα στα ανοιχτά της Λιβύης. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για την εθνικότητα των διασωθέντων, ωστόσο το τελευταίο διάστημα πολλοί ξεριζωμένοι από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την καπιταλιστική βαρβαρότητα, επιχειρώντας να βρουν μια καλύτερη τύχη προς την Ευρώπη, επιλέγουν το επικίνδυνο πέρασμα μέσω Λιβύης. Στην προσπάθεια αυτή, πολλοί θαλασσοπνίγονται χωρίς να μπορεί να διαπιστωθεί ο ακριβής αριθμός τους.

Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε χτες ότι η λεγόμενη ευρωπαϊκή επιχείρηση στη Μεσόγειο «Σοφία», υποτίθεται για την καταπολέμηση των δουλεμπόρων, αναλαμβάνει και την εκπαίδευση της λιβυκής ακτοφυλακής και της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων στη χώρα που έχει επιβάλλει ο ΟΗΕ.

Επίσης, επικεφαλής της «πολιτικής αποστολής» της ΕΕ στη Λιβύη ανακοινώθηκε ότι αναλαμβάνει για ένα χρόνο ο αξιωματικός της ιταλικής Αστυνομίας, Βιτσέντσο Ταλιαφέρι. Υποτίθεται αποστολή αυτής της δύναμης είναι η «μετάβαση της Λιβύης στη δημοκρατία».

Ασταμάτητοι μετασεισμοί στην Ιταλία

Πάνω από 3.500 οι άστεγοι σεισμόπληκτοι

ΑΜΑΤΡΙΤΣΕ.--

Οι κηδείες των 220 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους μετά τον ισχυρό σεισμό της 24ης Αυγούστου ξεκίνησαν χτες στην πόλη Αματρίτσε, στην κεντρική Ιταλία, μια μόνο από τις κωμοπόλεις που ισοπεδώθηκαν. Συνολικά, τα θύματα του σεισμού καταγράφονται στα 292, χωρίς όμως να θεωρείται αυτός ο τελικός απολογισμός. Θυμίζουμε ότι οι πληγείσες περιοχές είναι παραδοσιακοί οικισμοί, στους οποίους παραθέριζαν αρκετές οικογένειες και ο αριθμός των επισκεπτών ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί.

Στο μεταξύ, το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής ανέφερε χτες ότι οι μετασεισμοί από τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης υπολογίζονταν χτες σε πάνω από 2.550.

Την ίδια στιγμή, η Ιταλική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας υποστήριζε ότι οι άστεγοι που φιλοξενούνται σε καταυλισμούς και ξενοδοχεία είναι πλέον συνολικά 3.554. Η αγωνία για τους σεισμοπαθείς μεγαλώνει, δεδομένης και της πολύ πρόσφατης εμπειρίας από το σεισμό στη Λ' Ακουιλα (2009), όπου όταν το ζήτημα έπαψε να είναι πρώτο θέμα στη δημοσιότητα, η πλειοψηφία του κόσμου αφέθηκε ουσιαστικά στη μοίρα του, όπως και τα κτίρια, που - σύμφωνα με τις τότε κυβερνητικές εξαγγελίες - επρόκειτο να ελεγχθούν και να θωρακιστούν για το ενδεχόμενο νέου σεισμού.

Χτες, ιταλικά και διεθνή ΜΜΕ αναφέρονταν σε «υποψίες» εισαγγελέων ότι έχουν υπογραφεί έγγραφα για ολοκλήρωση αντισεισμικών έργων π.χ. στην Αματρίτσε, που όμως δεν έγιναν ποτέ. Τα ίδια ΜΜΕ προσθέτουν ακόμα ότι κατέρρευσαν και ειδικοί χώροι που προβλεπόταν να φιλοξενήσουν κατοίκους στο Αματρίτσε, σε περίπτωση που ...θα γινόταν σεισμός.

ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ
Επίθεση καμικάζι στην κινεζική πρεσβεία

ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε χτες το πρωί στην πρεσβεία της Κίνας στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ. Οπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Τζενίς Ραζάκοφ, ο καμικάζι με ένα ημιφορτηγό με εκρηκτικά παραβίασε την πύλη και την περίφραξη της πρεσβείας και σκοτώθηκε επί τόπου, ενώ από την έκρηξη που προκλήθηκε τραυματίστηκαν τρεις Κιργίζιοι υπάλληλοι της ασφάλειας του κτιρίου, οι οποίοι και νοσηλεύονται.

Μέλη του προσωπικού της πρεσβείας της Κίνας και της πρεσβείας των ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά, απομακρύνθηκαν από τις εγκαταστάσεις, σύμφωνα με την υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων.

Οι αρχές του Κιργιστάν, που ξεκινούν έρευνα για το περιστατικό, ανησυχούν για την αυξανόμενη επιρροή της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» στη χώρα, χωρίς όμως προς το παρόν να κάνουν λόγο για ενέργεια τζιχαντιστών.

Την επίθεση στην πρεσβεία καταδίκασε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών και κάλεσε τις αρχές του Κιργιστάν να «διενεργήσουν ενδελεχή έρευνα για το περιστατικό», όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Χούα Τσουνγίνγκ στους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου στο Πεκίνο. Σημείωσε, επίσης, ότι έως τώρα καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το συμβάν.

Να θυμίσουμε ότι στην Κίνα έχουν γίνει κατά καιρούς επιθέσεις που έχουν αποδοθεί στην κινεζική μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων, που έχουν σχέσεις με ισλαμιστικές οργανώσεις.

Επίσης, οι αρχές του Κιργιστάν έχουν υπολογίσει ότι 500 Κιργίζιοι πολεμούν στις τάξεις του ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ