ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Αυγούστου 2004
Σελ. /40
Τα πήραν όλα κι έφυγαν...

Του Τάσου Αναστασίου από τα «ΝΕΑ»
Του Τάσου Αναστασίου από τα «ΝΕΑ»
Πώς να μην πανηγυρίζουν;

Δεν είναι και λίγο από μια χώρα μόνο 10 εκατομμυρίων κατοίκων να αρπάζεις περισσότερα από αυτά που πήρες από την πολυπληθέστατη Ισπανία. Τη σύγκριση την έκανε ο ίδιος ο Ρογκ.

Ακου «νικήσαμε! Ποιοι νικήσαμε; Μαζί το έχουμε το σεντούκι με τον Ρογκ και τους συνεταίρους του; Είναι νίκη τα «ολυμπιακά ωράρια»; Είναι νίκη ο χαφιεδισμός; Είναι νίκη η εντολή του Μπόμπολα «να πληρώσει ο λαός το κόστος»;

Θεωρούν τόσο χαχόλους τους πάντες, που να δηλώνουν πως «κερδίσαμε», επειδή το είπε ο Ρογκ «μιλώντας ελληνικά»!

Και τώρα πληρώστε! Η εντολή έρχεται από τα εξάστηλα και φτάνει στο μεδούλι. Ποιοι μισθοί, ποια δικαιώματα...

Θα απαιτηθούν, λένε, «γενναίες πολιτικές». Δηλαδή, θα αποφασιστεί περικοπή κερδών, αύξηση της φορολογίας των μεγαλοεργολάβων; Και ποιοι είναι αυτοί που καλούνται να «αυτοπεριοριστούν»; Δεκαετίες τώρα «αυτοπεριορίζονται».

Φτάνει πια!

Να διατηρήσουμε, λένε, το κεκτημένο. Ποιο κεκτημένο; Ηδη, ο Βουλγαράκης, εκτός από τα περί αξιοποίησης των καμερο-χαφιέδων, δηλώνει και ότι οι αστυνόμοι είναι λιγότεροι απ' όσους έχει ανάγκη το σύστημα...

Τέτοιο μαζικό δούλεμα. Κι όμως, έπρεπε να είμαστε περισσότερο ψυλλιασμένοι και από τα προεόρτια στο «EURO 2004». Από εκείνα τα «νικήσαμε», με τα οποία η άρχουσα τάξη έκανε καθαρό πως από τους κεντρικούς της στόχους ήταν και παραμένει η διεύρυνση των κοινωνικών συμμαχιών της. Η μετατροπή όσων περισσοτέρων από τα θύματά της σε χειροκροτητές των επιλογών της. Οχι μόνο με την υπερψήφιση των κομμάτων της πλουτοκρατίας, αλλά και με διαδηλώσεις υπέρ της. Εκτός κι αν θεωρούμε ότι το πάρτι στου Καλατράβα ήταν «λαϊκό γλέντι»...

Για τη θέση του ΣΥΝ «ενάντια» στο ντόπινγκ, αρκεί η ανάγνωση της κυνικής θέσης που διατυπώνει ο εκ των αρχισυντακτών της «Αυγής».


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΝΤΟΠΑΡΙΣΜΕΝΑ ΚΕΡΔΗ

ΠΡΑΓΜΑΤΙ, ΚΕΡΔΙΣΑΤΕ... «"Αγαπητοί Ελληνες φίλοι, κερδίσατε"! Αυτές τις τέσσερις λέξεις του Ζακ Ρογκ θέλαμε να ακούσουμε το χθεσινό βράδυ του αποχαιρετισμού, στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Απλά, σταράτα και χωρίς περιστροφές. Το στοίχημα για την Ελλάδα ήταν τεράστιο. Κερδίσαμε ή χάσαμε; "Κερδίσατε", μας έδωσε χρυσό μετάλλιο, μιλώντας μάλιστα στα ελληνικά» (Ο Ν. Παπαδογιάννης στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ: «Ανακατατάξεις αναμένονται μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων και στο χώρο των ΜΜΕ (...) Οι γνωρίζοντες λένε ότι από τις πλέον ενδιαφέρουσες εξελίξεις είναι αυτές που αφορούν τις συζητήσεις της Γιάννας και Θόδωρου Αγγελόπουλου με την ιδιοκτησία της "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ" (...) Ενδεχόμενες εξελίξεις μπορεί να υπάρξουν και σε ό,τι αφορά το συγκρότημα του ΔΟΛ (...) ο όμιλος Λάτση ενδιαφέρεται ζωηρά για το ιδιοκτησιακό καθεστώς» (Το θέμα στο «ΠΑΡΟΝ»).

ΜΟΝΟ ΜΕ ΝΤΟΠΑ! «Αν θέλουμε θέαμα, επιδόσεις, ρεκόρ και μετάλλια, οφείλουμε ως πολίτες και πολιτεία να συμβιβαστούμε με το "επιστημονικό - ιατρικό ντοπάρισμα", το οποίο θα προστατεύει όσο είναι δυνατόν την υγεία του αθλητή. Αλλιώς θα πρέπει να δεχτούμε ότι οι Ελληνες τουλάχιστον πρωταθλητές θα είναι κομπάρσοι στις μεγάλες αυτές αθλητικές γιορτές και ιδίως στα αθλήματα που απαιτείται ακραία μυϊκή δύναμη θα αποκλείονται από τα προκριματικά, μένοντας με τη "χαρά της συμμετοχής" (Ο Ν. Ανανιάδης στην «ΑΥΓΗ»).

«ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙΤΕ»: «Το πάρτι τελειώνει, ο κίνδυνος της μεταολυμπιακής κατάθλιψης είναι υπαρκτός, η σκληρή οικονομική πραγματικότητα θα αναδειχτεί, οι ολυμπιακές υπερδαπάνες θα αποκαλυφθούν και μαζί με τα υπερχρέη που φθάνουν τα 210 δισ. ευρώ θα διαμορφώσουν μείγμα εκρηκτικό, η εξουδετέρωση του οποίου θα απαιτήσει γενναίες πολιτικές. Το μέγεθος του χρέους είναι τέτοιο, που αναγκαστικά επιβάλλει αυτοπεριορισμούς και δεσμεύει σε μεγάλο βαθμό τη νέα οικονομική πολιτική» (Το πρώτο θέμα στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ, πετύχαμε, αλλάζουμε

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «ΚΕΡΔΙΣΑΤΕ!»

ΕΘΝΟΣ: ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΤΑ ΝΕΑ: ΞΕΦΑΝΤΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΑΙ ΤΩΡΑ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΥΡΙΑ ΓΙΑΝΝΑ

Η ΧΩΡΑ: ΚΑΙ ΤΩΡΑ... ΔΡΟΜΟΣ ΜΕΤ' ΕΜΠΟΔΙΩΝ

Η ΑΥΓΗ (κυριακάτικη): ΚΑΙ ΤΩΡΑ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ...

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ (κυριακάτικο): ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΚΥΚΛΩΜΑ

ΤΟ ΠΑΡΟΝ (κυριακάτικο): ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΠΑΧΤΑ ΘΑ 'ΧΕΙ Ο ΛΙΑΝΗΣ!

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (κυριακάτικη): ΘΕΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (κυριακάτικος): Αρνητικός ΤΕΛΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ για τα λαϊκά στρώματα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Μένουν οι ηλεκτρονικοί χαφιέδες

«Υπάρχουν τρόποι να αξιοποιηθούν τα συστήματα αυτά επ' ωφελεία του συνόλου, χωρίς να πλήττονται τα δικαιώματα των πολιτών» (ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης, στα «ΝΕΑ»).

Ο λογαριασμός

«Οι δαπάνες είχαν υπολογιστεί αρχικώς σε 4,5 δισ. ευρώ, στη συνέχεια έφτασαν τα 6,5 δισ. ευρώ και στην καλύτερη περίπτωση το τελικό κόστος δεν θα ξεπεράσει τα 9 δισ. Αστρονομικά είναι τα ποσά που δαπανήθηκαν για το θέμα της ασφάλειας, καθώς τα σχετικά κονδύλια είναι τριπλάσια εκείνων που είχαν δαπανηθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ» (ο απολογισμός στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

Περάστε από το ταμείο

«Ο ελληνικός λαός θα πρέπει τώρα να καλύψει το μεγάλο κόστος των αγώνων, αλλά η επένδυση η οποία έγινε αποτελεί και το μεγάλο κεφάλαιο για τη μετα-ολυμπιακή Ελλάδα» (η εντολή στα υποζύγια από το «ΕΘΝΟΣ»).

Εχουν γνώση...

«Λογική η αναβολή της επίσκεψης του Κόλιν Πάουελ στην Ελλάδα. Σκεφθείτε, μέσα στη λάμψη και στη γιορτή της τελετής ένα ολόκληρο στάδιο με 72.000 πολίτες να αποδοκιμάζουν τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών» (το σχόλιο του Δ. Ρίζου στον «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ»).

Στην ουρά

«Οφείλουν να θυμούνται ότι οι οπαδοί που τους εψήφισαν (κρατώντας στο χέρι τα "δικά τους παιδιά") έχουν ανοιχτό μπλοκάκι με τις δεσμεύσεις τους και περιμένουν την εκπλήρωσή τους ενθυμούμενοι τα λόγια τους: "Ναι, φίλε μου, θα τα ιδούμε όλα αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες"! `Η μήπως τα ξέχασαν;» (ο Χρ. Πασαλάρης στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ