Τρίτη 31 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Φαρισαίοι...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αφού μετέτρεψαν την Ακρόπολη και τα υπόλοιπα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε «φύλλο συκής» των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της εμπορευματοποίησης, της άγριας κερδοσκοπίας και του ντόπινγκ. Αφού μετέτρεψαν το «αρχαίο πνεύμα αθάνατο» σε παραβάν των πολυεθνικών - «χορηγών», του απάνθρωπου και άγριου ανταγωνισμού και του πάση θυσία κυνηγητού των επιδόσεων και των ρεκόρ. Αφού παρέδωσαν τον Παρθενώνα στην «Κόκα - Κόλα», στους υπόλοιπους «μεγάλους ευεργέτες» και στις διαφημιστικές τους ανάγκες, έρχονται τώρα, έμπλεοι υποκρισίας και θράσους, να κάνουν συστάσεις στο ΚΚΕ. Για τον απροσμέτρητο φαρισαϊσμό των κυβερνώντων μιλάμε, οι οποίοι δήλωναν το Σάββατο έντονα ενοχλημένοι, καθώς η εικόνα της Ακρόπολης, μαζί με το πανό του ΚΚΕ, έκανε το γύρο του πλανήτη: «Υπάρχουν συνταγματικά κατοχυρωμένοι τρόποι ελεύθερης έκφρασης και προβολής των απόψεων, ωστόσο πρέπει να αφήσουμε έξω από τέτοιες ενέργειες το μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Αποστομωτική ήταν η απάντηση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ: «Η ενέργεια του ΚΚΕ συμβαδίζει απόλυτα με το πνεύμα της ελευθερίας, της ειρήνης και του ανθρωπισμού, που συμβολίζει η Ακρόπολη».

Τέλειωσε το «διάλειμμα»

Μπορεί η τελευταία μέρα του Αυγούστου να είναι η σημερινή και ο Σεπτέμβρης κάνει ποδαρικό αύριο, αλλά χτες ήταν έντονα τα σημάδια πως το καλοκαίρι τέλειωσε και η τελευταία, μεγάλη φουρνιά αδειούχων κατοίκων της πρωτεύουσας επέστρεψε στην έδρα της. Ατέλειωτη ήταν χτες το πρωί η ουρά των αυτοκινήτων στο ρεύμα εισόδου της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας. Το φαινόμενο, που οξυνόταν ακόμη περισσότερο κι από τη συνεχιζόμενη ύπαρξη της Ολυμπιακής λωρίδας, κράτησε αρκετές ώρες και οι οδηγοί έπρεπε να είναι εξοπλισμένοι με μπόλικες δόσεις υπομονής, για να τα βγάλουν πέρα.

Αλλη μια απόδειξη

Μπορεί, η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των εγχώριων ΜΜΕ, κυρίως των ηλεκτρονικών, να ακολούθησαν - όχι τυχαία, βέβαια - τακτική αποσιώπησης της ευρηματικής πρωτοβουλίας των κομμουνιστών, το Σάββατο, αλλά το κρέμασμα του πανό στο βράχο της Ακρόπολης έκανε κυριολεκτικά το γύρο όλου του κόσμου και πήρε μεγάλη δημοσιότητα από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ξένα τηλεοπτικά δίκτυα και εφημερίδες. Το γεγονός έγινε πρωτοσέλιδο θέμα την άλλη μέρα (Κυριακή) σε αρκετά φύλα εφημερίδων της αλλοδαπής, ενώ δεν ήταν λίγες αυτές, που συνόδευαν τα σχετικά ρεπορτάζ με τις αντίστοιχες φωτογραφίες.

Σίγουρα, το Σάββατο το μεσημέρι ή την Κυριακή, οι Ιταλοί, οι Γερμανοί, οι Βρετανοί, οι Γάλλοι, κλπ., ακόμη και οι Αμερικανοί - το CNN και άλλα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα έδωσαν μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα - γνώριζαν το γεγονός και ήταν πολύ καλύτερα ενημερωμένοι γι' αυτό από τους Ελληνες, ακόμη κι απ' τους κατοίκους της Αθήνας. Προφανώς, το φαινόμενο αποτελεί μια ακόμη απόδειξη, για το τι σημαίνει στην πράξη το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ενημέρωση...

Σαν τις γερασμένες πόρνες

Οσοι νόμιζαν ότι μαζί με την, προ δεκαπενταετίας, ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων θα εξέλειπαν και οι «κάθε είδους και τιμής» αντικομμουνιστές έκαναν μέγα λάθος. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έδωσαν την ευκαιρία σε κείνους που παλιότερα είχαν κάνει τον αντικομμουνισμό σημαία και επάγγελμα και για ένα διάστημα είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και λούφαζαν, να ξαναπιάσουν δουλιά. Είναι αυτοί που επιχειρούν να χρεώσουν εξ ολοκλήρου το αθλητικό ντόπινγκ στο ανύπαρκτο, πλέον, σοσιαλιστικό στρατόπεδο, για ν' αθωώσουν τον καπιταλισμό, αυτόν τον μέγα παραγωγό και καταναλωτή της ντόπας.

Ακούς κάποιους απ' αυτούς να κατηγορούν την πάλαι ποτέ Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, να επιτίθενται στην Κίνα και στην Κούβα και καταλαβαίνεις ότι ο αντικομμουνισμός παρέμεινε ίδιος και απαράλλαχτος. Κι αν κάποτε νευρίαζες με την προκλητικότητα του ύφους και την έλλειψη ήθους των αντικομμουνιστών, τώρα τους λυπάσαι, καθώς σου θυμίζουν τις γερασμένες πόρνες που νομίζουν πως «περνάει ακόμα η μπογιά τους»...

Σε τούτα δω τα μάρμαρα...

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, στην πλειοψηφία, αποδίδουν την αναβολή της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, στο ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα κατά της αμερικανικής πολιτικής στην Αθήνα. Σχεδόν στο σύνολό τους συσχετίζουν την αναβολή με τις διαδηλώσεις που προγραμματίστηκαν ενόψει της επίσκεψης του Κ. Πάουελ, ενός εκ των ιθυνόντων της εγκληματικής ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ με θύματα τους λαούς του Αφγανιστάν, του Ιράκ και της Παλαιστίνης. Σημειώνουν, εξάλλου, ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής ήθελε να αποφύγει τις τυχόν αποδοκιμασίες στην Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, στην οποία θα παραβρισκόταν.

Οπως και να 'χει, ο Πάουελ, αλλά και κάθε άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ, έπρεπε να γνωρίζει ότι είναι ανεπιθύμητος από τον ελληνικό λαό. Ενα λαό που στάθηκε στην πρώτη γραμμή της κινητοποίησης κατά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, κερδίζοντας την παγκόσμια αναγνώριση. Και όπως φαίνεται, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έλαβε σοβαρά υπόψη ότι στην Ελλάδα θα βρίσκεται σε «εχθρικό έδαφος».

Οπως αποδείχτηκε, η κυβέρνηση ενοχλήθηκε από την εξέλιξη, αφού θα ήθελε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Τελετή Λήξης των Αγώνων για να έχει το ζωντανό έπαινο από την αμερικανική κυβέρνηση. Εξάλλου αυτόν τον έπαινο επιζητούσε καθ' όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας, αλλά και της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά και άλλοι παράγοντες ενοχλήθηκαν από το πανό που αναρτήθηκε στην Ακρόπολη από το ΚΚΕ, όπου σημειώνονταν τα εγκλήματα στο Ιράκ και την Παλαιστίνη και ζητούσε από τον εγκληματία Πάουελ να γυρίσει στην πατρίδα του. Οι κύριοι αυτοί χαρακτήρισαν ιεροσυλία το γεγονός της ανάρτησης του πανό στο Βράχο της Ακρόπολης, βεβήλωση του συμβόλου.

Οι ίδιοι δεν είπαν κουβέντα για τους «παραβάτες» της Ολυμπιακής εκεχειρίας, δε βρήκαν να πουν ούτε λέξη για τις σφαγές στη Νατζάφ και το Αφγανιστάν από τις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής, για το τείχος που χτίζεται στην Παλαιστίνη με την ενθάρρυνση της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Αυτοί που μίλησαν για «ιεροσυλία» είναι αυτοί που «πούλησαν» τη Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων στην «Coca- Cola»!

Και, βέβαια, αυτοί που το μεσημέρι του Σαββάτου ήταν λαλίστατοι για την υπεράσπιση των ιστορικών παρακαταθηκών και των ιερών μνημείων, δεν έβγαλαν άχνα όταν στις ΗΠΑ τα Ολυμπιακά σύμβολα έγιναν ντεκόρ στην προεκλογική καμπάνια του Μπους, όπου παρουσιάζονταν οι επεμβάσεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ ως μετουσίωση του Ολυμπιακού ιδεώδους...

Στους τιμητές του πατριωτισμού του ΚΚΕ απάντησε ο ποιητής της Ρωμιοσύνης, ο κομμουνιστής, Γιάννης Ρίτσος: «Σε τούτα δω τα μάρμαρα, κακιά σκουριά δεν πιάνει».


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Τα πανηγυριώτικα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΗΚΕ «πάρτι» η Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά πού να δείτε... γλέντια από εδώ και πέρα! Σε όλα τα επίπεδα προβλέπεται να φθάσουμε τα άκρα και να τα ξεπεράσουμε.

Ο «λογαριασμός» των Αγώνων θα είναι ο πρώτος που θα «ξεσαλώσει» και μάλλον τα όσα μας έλεγαν προ-ολυμπιακά οι κυβερνώντες θα είναι τίποτε μπροστά στην πραγματικότητα.

Οσο για τις πολιτικές κόντρες θα ψαχνόμαστε για το ποιος τσακώνεται με ποιον: Ο Βενιζέλος με την Αγγελοπούλου. Η Αγγελοπούλου με την Μπακογιάννη. Η Μπακογιάννη με τον Καραμανλή. Ο Καραμανλής με τον Παπανδρέου. Ο Παπανδρέου με τον Βενιζέλο. Ετσι για να... κλείσει ο κύκλος.

ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση, πάντως, μια πρώτη γεύση από πολιτική λιτότητας πήραμε στη χτεσινή συνάντηση Αλογοσκούφη - ΑΔΕΔΥ με τον πρώτο να προτείνει αυξήσεις γύρω στο 2%. Προφανώς, η πρόταση εντάσσεται στο πλαίσιο της αναβάθμισης της δημόσιας διοίκησης...

Εκτός του νομοσχεδίου, με το οποίο η κυβέρνηση προτίθεται να απλουστεύσει τις διαδικασίες του δημοσίου, φαίνεται πως αποφάσισε να «απλοποιήσει» και το θέμα του μισθολογίου και να... κόψει την κακή συνήθεια των αυξήσεων των αποδοχών.

ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΠΟΙΟΙ μας δουλεύουν όταν μας λένε για «συγνώμη από τα διεθνή ΜΜΕ» προς τους Ελληνες, επειδή διαψεύστηκαν οι δυσοίωνες εκτιμήσεις των πρώτων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα κυκλώματα αυτά δε... συγχωρούν, απλά έκαναν τη δουλιά τους και επιχαίρουν.

Τι παράπονο να έχουν οι «μιντιακοί» εκπρόσωποι των πολυεθνικών; Και τα συστήματα ασφάλειας αγοράσαμε, και όλες τις χάρες τους τις κάναμε, και για τα επόμενα 20 χρόνια και βάλε θα τους πληρώνουμε.

Οσο για τους «μετανοημένους» μεγαλο-δημοσιογράφους που είδαμε στα τηλεοπτικά κανάλια, ας.. το αφήσουν καλύτερα. Ολοι γνωρίζουν πώς ακριβώς λειτουργούν αυτά τα κυκλώματα.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Θετικός ή αρνητικός ο απολογισμός;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ανήμερα της λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων (29/8/2004) ο «Ριζοσπάστης» και η «Καθημερινή» κυκλοφόρησαν με εντελώς αντίθετους τους πρωτοσέλιδους «ξύλινους» τίτλους τους.

«Θετικός απολογισμός» ήταν ο τίτλος της «Καθημερινής» με υπότιτλο: «Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα - Το μεγάλο στοίχημα των Αγώνων αφήνει κέρδη, πρόκληση υπερχρέη, μεταολυμπιακή κατάθλιψη».

«Αρνητικός ΤΕΛΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ για τα λαϊκά στρώματα» ήταν ο τίτλος του «Ριζοσπάστη» και στον υπότιτλο σημείωνε: «Ηταν πραγματική γιορτή μόνο για το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ βαρύ τίμημα θα πληρώσουν η εργατική τάξη και η νεολαία».

Θετικός ή αρνητικός ο απολογισμός, λοιπόν; Ποιος από τους δύο τίτλους είναι ο σωστός;

Και οι δύο(!) με την έννοια για ποιον κάνει ταμείο κάθε εφημερίδα. Η «Καθημερινή» - χωρίς να το ομολογεί - κάνει ταμείο για το κεφάλαιο και τους επιχειρηματίες. Και ο «Ριζοσπάστης» για τα λαϊκά στρώματα, όπως το διακηρύσσει άλλωστε.

Ιδού και τα στοιχεία

Εγραψε, λοιπόν, ο «Ριζοσπάστης»: «Το συνολικό οικονομικό κόστος είναι τεράστιο. Θα το πληρώσει ο ελληνικός λαός, θα το κουβαλάνε οι μελλοντικές γενιές, ενώ θα γίνεται το μόνιμο άλλοθι των κυβερνήσεων για την επιβολή όλο και πιο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων... Η εργατική τάξη πλήρωσε δεκάδες νεκρούς και σακατεμένους στα Ολυμπιακά έργα, πληρώνει με ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στις συνθήκες δουλιάς, στα μεροκάματα, θα μεγαλώσει κι άλλο η στρατιά των ανέργων. Οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα δοθούν με τον έναν ή άλλον τρόπο στους επιχειρηματίες για να ξανακερδοσκοπήσουν... Οι κάμερες και τα "Ζέπελιν", οι μηχανισμοί παρακολούθησης του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, που κατέκλυσαν τη χώρα, θα γίνει προσπάθεια να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα...».

Και η «Καθημερινή», επίσης, έγραψε: « Το μέγεθος του χρέους είναι τέτοιο, που αναγκαστικά επιβάλλει αυτοπεριορισμούς και δεσμεύει σε μεγάλο βαθμό τη νέα οικονομική πολιτική.

H κυβέρνηση αναζητεί τρόπους να κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη των Ολυμπιακών Αγώνων και βεβαίως επεξεργάζεται πολιτικές ελέγχου των δημοσίων οικονομικών και αναγέννησης της οικονομίας, τον πυρήνα των οποίων θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής με την ομιλία του στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης».

Με άλλα λόγια, δηλαδή, ορισμένα - τουλάχιστον - απ' τα σχετικά στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα. Αλλο πράγμα, όμως, τα ταξικά συμφέροντα, που εξυπηρετεί ο καθένας και, επομένως, ο τρόπος παρουσίασης των στοιχείων αυτών...

«Μηδένα... »

Ακούσαμε ότι ο Δήμος Λάρισας προτίθεται να δώσει το όνομα της Λαρισαίας χρυσής Ολυμπιονίκη Φανής Χαλκιά σ' ένα Αθλητικό Κέντρο που κατασκευάζεται σε συνοικία της πόλης, καθώς και σ' ένα δρόμο. Και δε λέμε, η απόδοση τιμής σ' έναν Ολυμπιονίκη είναι χρέος της πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κι είναι γνωστό ότι στην αρχαιότητα «έπεφταν τα τείχη» των πόλεων, για να διαβούν οι Ολυμπιονίκες. Είναι, όμως, επίσης γνωστό - πάλι απ' την αρχαιότητα και ακόμη περισσότερο στις μέρες μας - ότι αρκετοί την «πάτησαν», καθώς η ζωή έχει αποδείξει πως το επίσης αρχαίο ρητό «μηδένα προ του τέλους μακάριζε» έχει καθολικότερη και πολύ μεγαλύτερη ισχύ. Θα συμβουλεύαμε, επομένως, ότι δε χρειάζονται βιασύνες και, πάνω απ' όλα, όσες σχετικές ιδέες και πρωτοβουλίες σκέφτονται οι κάθε λογής αρμόδιοι, ας τις βαπτίζουν πρώτα στο «παν μέτρον άριστον» και μετά να τις βάζουν σε εφαρμογή...

Η τελική γεύση...

Πολλές και διάφορες κριτικές, στη μεγάλη τους πλειοψηφία διθυραμβικές, ειπώθηκαν και γράφτηκαν χτες, για την προχτεσινή τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Και πέρα απ' το αναπόφευκτο στις σημερινές συνθήκες γεγονός, πως οι όποιες αναφορές - με τον έναν ή άλλο τρόπο - στο θαύμα της ζωής, την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ιστορία μας, κλπ., σφραγίζονταν από την αταξική και εν πολλοίς επιφανειακή θεώρηση των πραγμάτων, θα συμφωνήσουμε με όσες απ' τις κριτικές σημειώνουν, ότι η τελετή λήξης παρουσίασε κάποιες... καλοκαιρινές εικόνες της Ελλάδας, δοσμένες εν είδει φολκλόρ και, προφανώς, όχι τυχαία επιλεγμένες.

Και δε γνωρίζουμε, βέβαια, αν οι σχεδιαστές της τελετής είχαν κατά νου ένα κεντρικό μήνυμα, το οποίο φιλοδοξούσαν να «περάσουν» στους θεατές και, πολύ περισσότερο, στα εκατοντάδες εκατομμύρια των τηλεθεατών όλου του πλανήτη, αλλά εμείς, στο τέλος της εκδήλωσης, μείναμε με τη γεύση μιας τηλεοπτικής διαφήμισης των εμφανιζομένων συνήθως, ως τουριστικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο απολογισμός

Μ' ένα μεγάλο «μπαμ» και πολλά πυροτεχνήματα έληξαν οι 28οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, μια ακόμη γιορτή του αθλητισμού και του κέρδους. Του πολύ μεγάλου κέρδους. Και απ' ό,τι φαίνεται, όλα πήγαν καλά για ορισμένους. Γι' αυτό και η μεταολυμπιακή ευδαιμονία των κρατούντων, των κυβερνώντων και των λοιπών θαυμαστών του «ολυμπιακού ιδεώδους» δεν μπορεί να κρυφτεί. Εκδηλώνεται, διατυπώνεται και διατυμπανίζεται μέσα από τηλεοπτικές εμφανίσεις, επιστολές και δηλώσεις. Αφθονα τα χαμόγελα και οι ανταλλαγές φιλοφρονήσεων σε συναναστροφές, όπου κυριαρχεί η φρασεολογία περί «εθνικής υπερηφάνειας». Μοιάζει σαν να ήταν η τελετή λήξης ένα μεγάλο επιχειρηματικό πάρτι, που επισφράγισε επιτυχημένες «μπίζνες». Και αυτό ακριβώς ήταν, πέρα από την άδολη συμμετοχή του απλού κόσμου που δεν κατάλαβε, ή έκανε πως δεν κατάλαβε τι ακριβώς διαδραματίστηκε τις μέρες, αλλά και τα χρόνια που πέρασαν.

Ηταν πολλά τα λεφτά και οι λίγοι που τα έβαλαν στην τσέπη τους πολύ χαίρονται γι' αυτό. Η ΔΟΕ έκανε τη γιορτή της, έκλεισε τους υπερκερδείς ισολογισμούς της και αποχωρεί ευτυχής για το επόμενο ραντεβού. Οι χορηγοί κλείνουν κι αυτοί τους λογαριασμούς τους, μετρώντας το άμεσο κέρδος και προβλέποντας το μακροπρόθεσμο. Οι πολυεθνικές εταιρίες, που συμμετείχαν στα μεγάλα έργα, γιορτάζουν με σαμπάνιες τις «καλές δουλιές» τους. Οι περίπου 500 ελληνικές επιχειρήσεις που πήραν μέρος στην «εθνική προσπάθεια» εμφανίζονται πανέτοιμες να προσφέρουν ξανά στο ...κοινωνικό σύνολο! Οι «επενδυτές», ξένοι και ντόπιοι, έχουν ήδη μπροστά τους τον κατάλογο με τις προσφερόμενες εγκαταστάσεις για αγορά ή ενοικίαση σε «τιμές ευκαιρίας». Μόνοι τους τα έφτιαξαν, μόνοι τους θα τα χαρούν, ο λαός απλώς πληρώνει. Αλλά και τα πολιτικά κέρδη διεκδικούν με αξιώσεις τη θέση τους σε αυτό το γαϊτανάκι της μεγάλης ξεφτίλας και εξαπάτησης. Η κυβέρνηση προβάλλει το μεγάλο κόστος των αγώνων σαν πρόσχημα για τη σκληρή λιτότητα που ετοιμάζει. Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι τα λεφτά δεν ήταν και τόσα πολλά, κάτι ποσοστά επί του ...κρατικού προϋπολογισμού!

Οι εθνικές ολυμπιακές αποστολές πακετάρουν και φεύγουν, τα στάδια αποψιλώνονται από τον κινητό εξοπλισμό τους, γιατί - λένε - κανείς δεν είχε προβλέψει τη φύλαξη και τη λειτουργία τους μετά το τέλος των Αγώνων. Ο πανάκριβος εξοπλισμός για την ασφάλεια των Αγώνων παραμένει, για να αστυνομεύει το λαϊκό κίνημα. Τα φώτα σβήνουν και πλησιάζει η στιγμή των οικονομικών ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Αυτοί που μένουν είναι και οι μεγάλοι χαμένοι των Αγώνων, οι εργαζόμενοι που θα κληθούν να πληρώσουν τα δισεκατομμύρια ευρώ του ολυμπιακού λογαριασμού, με νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, με τους μισθούς της πείνας, με το δυσβάσταχτο κόστος για τη μόρφωση των παιδιών τους και ένα σύστημα Υγείας, το οποίο στο βαθμό που εκσυγχρονίζεται αυξάνει τα τιμολόγια για τους «πελάτες» του, αυτούς που το έφτιαξαν και το πληρώνουν. Η μεταολυμπιακή Ελλάδα, όπως και πριν, δεν είναι ίδια για όλους. Οι περισσότεροι παλεύουν, αγωνιζόμενοι να ζήσουν σ' αυτήν και κάποιοι, οι λίγοι, οι μονίμως κερδισμένοι, απλώς αρμέγουν τους πολλούς και την «περνάν ζωή και κότα»...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ