ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Αυγούστου 2004
Σελ. /40
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑΝΝΑΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
«Μαγική» εικόνα

ICON

Μια ...«μαγική» εικόνα της μετα - Ολυμπιακής πραγματικότητας επιχείρησε να παρουσιάσει χτες η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη λήξη των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων.

Τα... επιτεύγματα των Αγώνων που η ίδια ανέφερε, αποδεικνύουν και το ποιος κέρδισε και ποιος έχασε από τη διοργάνωση. Μερικά από αυτά, τα αυξημένα χορηγικά έσοδα σε σχέση με άλλες διοργανώσεις και η αυξημένη τηλεθέαση κατά 20% από τους αγώνες του Σίδνεϊ. Οφέλη που δε θα καρπωθεί ο ελληνικός λαός αλλά οι μεγάλες πολυεθενικές εταιρίες - χορηγοί και τα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα.

Η πρόεδρος της εταιρίας στην αρχή της συνέντευξης δήλωσε: «Διοργανώσαμε, μπροστά στα βλέμματα της ανθρωπότητας, αγώνες αξεπέραστους, αγώνες μοναδικούς, αγώνες άξιους της επιστροφής στην πατρίδα τους. Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας μπορούμε να πούμε πως το Ολυμπιακό Κίνημα και το Ολυμπιακό Ιδεώδες κάνουν ένα βήμα μπροστά». Και αμέσως μετά έκανε λόγο σε «καθαρούς αγώνες»...

Από την άλλη πλευρά, όταν η Γ. Αγγελοπούλου ρωτήθηκε για το δυσβάσταχτο κόστος που θα βαρύνει τις πλάτες του ελληνικού λαού για πολλά χρόνια, γεγονός που έχουν ομολογήσει κυβερνητικά στελέχη, δήλωσε ότι «τίποτα δεν πάει χαμένο», εννοώντας τα έργα που κατασκευάστηκαν. Και συμπλήρωσε ότι τα έργα έπρεπε να κατασκευαστούν τα δυο τελευταία χρόνια, όπως και έγινε, με απόφαση των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Επιπλέον, όταν ρωτήθηκε για τα σκάνδαλα με τις υποθέσεις ντόπινγκ στις οποίες ενεπλάκησαν και Ελληνες αθλητές, ανέφερε ότι «ένα ή δύο περιστατικά δεν είναι ικανά να σκιάσουν τους αγώνες». Και συμπλήρωσε σχολιάζοντας την υπόθεση Κεντέρη - Θάνου και Σαμπάνη, πως πρόκειται για «θλιβερά γεγονότα που ευθύνονται οι πρωταγωνιστές τους». «Ο Αθήνα 2004 δεν είχε και δε θα έχει καμία εμπλοκή σε θέματα ντόπινγκ, καθώς αρμόδιες είναι η ΔΟΕ και η WADA (σ.σ. Διεθνής Υπηρεσία Αντιτόπινγκ», πρόσθεσε.

Δωράκια και ευχαριστίες

Μετά τα πολλά «ευχαριστώ» και τα «κερδίσατε» του Ζακ Ρογκ στην τελετή λήξης των Αγώνων, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής μετέφερε και την ευγνωμοσύνη του προς την κυβέρνηση αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή για την άρτια διοργάνωση. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο που έγινε χτες το πρωί ο πρόεδρος της ΔΟΕ χάρισε στον πρωθυπουργό της Ελλάδας το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ για τους Αγώνες της Αθήνας, Ντένις Οσβαλντ.

Οι πραγματικοί κερδισμένοι

Καμία αμφιβολία δεν υπάρχει για το ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι πολυεθνικές - χορηγοί της ΔΟΕ, οι εθνικοί χορηγοί, οι εταιρίες που εμπορεύτηκαν τα σήματα και τα εμβλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων είναι μερικοί από εκείνους που τρίβουν τα χέρια τους από τη διεξαγωγή των Αγώνων.

Ηδη, κυβέρνηση και Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων επιχειρούν να παραπλανήσουν τον ελληνικό λαό προσπαθώντας να πείσουν ότι όλοι κέρδισαν από τους Αγώνες. Ωστόσο, οι ίδιοι οι κερδισμένοι αποκαλύπτουν την πραγματικότητα. Ας τους αφήσουμε να μας δείξουν τους πραγματικούς ωφελημένους των Αγώνων.

  • Ο Σκοτ Μακ Κιουν, αντιπρόεδρος του αθλητικού εμπορικού προγράμματος της «Κόκα Κόλα», δήλωσε με αφορμή τη λήξη των Αγώνων: «Η "Κόκα Κόλα" μοιράστηκε την εμπειρία της πρώτης παγκόσμιας λαμπαδηδρομίας με ανθρώπους απ' όλο τον κόσμο, προσέφερε μοναδικές Ολυμπιακές εμπειρίες σε όλους τους επισκέπτες και ιδιαίτερα στους νέους της Ελλάδας και "δρόσισε" χιλιάδες φιλάθλων στα στάδια των Αγώνων, δίνοντας τη δυνατότητα σε ανθρώπους απ' όλο τον πλανήτη να αποτελέσουν μέρος της εορταστικής ατμόσφαιρας των Ολυμπιακών Αγώνων».
  • Ο Ζαν Σεβαλιέ, αντιπρόεδρος της εταιρίας «Atos Origin», δήλωσε: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και με την ποιότητα της συνεργασίας μας τόσο με τη ΔΟΕ και την "ΑΘΗΝΑ 2004" όσο και με όλους τους Χορηγούς Τεχνολογίας. Οι συντονισμένες προσπάθειες όλων αντιπροσωπεύουν ένα εξαιρετικό παράδειγμα ομαδικής συνεργασίας, με σκοπό τη διοργάνωση του πιο σημαντικού αθλητικού και πολιτιστικού γεγονότος στον κόσμο».
  • Ο Λάρι Λάιτ, υπεύθυνος του παγκόσμιου προγράμματος μάρκετινγκ της McDonald's δήλωσε: «Το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αλλά και η συγκίνηση που προσέφεραν ενισχύουν την υπερηφάνεια της McDonald's ως μακροχρόνιου Ολυμπιακού Χορηγού με αφοσίωση στα ιδεώδη της συλλογικής προσπάθειας, της υπεροχής και του ισορροπημένου τρόπου ζωής. Κατά τη διάρκεια των Αγώνων, θεατές, αθλητές και δημοσιογράφοι χάρηκαν τα γεύματα της McDonald's όπως το χάμπουργκερ Big Mac, τις τηγανητές πατάτες World Famous Fries, τις σαλάτες McDonald's Salads Plus και το επιδόρπιο με γιαούρτι και φρούτα, εξυπηρετούμενοι από την Ομάδα Ολυμπιονικών Εργαζομένων της McDonald's, οι οποίοι επιλέχτηκαν ως οι καλύτεροι απ' όλον τον κόσμο για να παραβρεθούν στους Αγώνες της Αθήνας».
  • Ο Χιουνγκ Τσανγκ, αντιπρόεδρος της «Samsung», δήλωσε: «Η Samsung αισθάνεται ιδιαίτερα χαρούμενη με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004. Από τις εγκαταστάσεις μέχρι την ασφάλεια και το δίκτυο των μεταφορών, η ίδια θετική εντύπωση έχει αποτυπωθεί τόσο στους αθλητές όσο και στους θεατές. Παράλληλα, με περισσότερους από 6.500 αθλητές και 600.000 θεατές που επισκέφθηκαν το Olympic Rendezvous at Samsung, οι Αγώνες του 2004 ήταν μια τεράστια επιτυχία και για τη Samsung».
  • Η Μισέλ Σοφιστί, πρόεδρος της «Swatch», δήλωσε: «Η Swatch είναι απόλυτα ικανοποιημένη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η οργάνωση ήταν πολύ καλή και η ατμόσφαιρα συγκλονιστική. Ως Επίσημος Χρονομέτρης έχουμε αναλάβει μια πολύ μεγάλη ευθύνη και για το λόγο αυτό οι υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που μας παρείχε η "ΑΘΗΝΑ 2004" και η πόλη της Αθήνας διευκόλυναν αφάνταστα το έργο μας και εκτιμήθηκαν απεριόριστα».
  • Ο Γιάννης Κωστόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ALPHA BANK, δήλωσε: «Στην Alpha Bank, είμαστε υπερήφανοι που συνδεθήκαμε από νωρίς, ως Χορηγοί, με αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια. Πάντα πιστεύαμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004 θα είχαν μεγάλη επιτυχία».
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αναβολικά στα σκουπίδια

Μετά τον κουρνιαχτό που ξέσπασε για τη γενικευμένη διακίνηση (παράνομη και νόμιμη) και την ανεξέλεγκτη χρήση αναβολικών, ορμονών, συμπληρωμάτων διατροφής και άλλων ουσιών και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στους χρήστες, γυμναστήρια και ιδιώτες άρχισαν να πετούν με τις κούτες τα σκευάσματα στα σκουπίδια. Μερικά από αυτά ανακάλυψε παλιατζής της Θεσσαλονίκης σε κάδους σκουπιδιών στο Πανόραμα και το Ωραιόκαστρο.

Ανάμεσα σ' αυτά, βρέθηκαν το «GABA», φάρμακο με πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες στον εγκέφαλο και το «DYNERIC», φάρμακο που περιέχει αντιοιστρογόνο κι εμποδίζει τη γυναικομαστία που εμφανίζουν όσοι παίρνουν ανδρογόνα αναβολικά. Κάποια άλλα είναι παντελώς άγνωστα ακόμη και σε ειδικούς επιστήμονες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ