ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Ιούλη 2012
Σελ. /28
Αθλια παιχνίδια από τους θύτες

Γρηγοριάδης Κώστας

Την προηγούμενη βδομάδα τους «έλειπαν» 3 δισ. ευρώ για να κλείσουν το νέο πακέτο των 11,5 δισ. Το Σαββατοκύριακο οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι διέρρεαν μέσω του «Ρόιτερ» ότι τώρα τους λείπουν μέτρα ύψους 1,5 δισ. για να κλείσει το πακέτο. Πρόκειται βέβαια για ξεδιάντροπη κοροϊδία του λαού, τον οποίο επιχειρούν να παραπλανήσουν ότι τάχα το κυβερνητικό επιτελείο προχωρεί «βήμα βήμα» και πως με περισσή «κοινωνική ευαισθησία» κάνει ό,τι είναι «ανθρωπίνως δυνατόν» για να αποφύγει «πολύ επώδυνα» μέτρα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και το παραμύθι των «ισοδύναμων μέτρων», που όμως, όποτε δημοσιοποιήθηκαν, φάνηκε καθαρά ότι είναι μέτρα ισοδύναμης καταστροφής για άλλα λαϊκά στρώματα και συνολικά για τα λαϊκά συμφέροντα. Πολύ πιο βρώμικο και άθλιο είναι το παιχνίδι εντυπώσεων που έχει στηθεί από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ που εμφανίζονται ...να δίνουν μάχη για να υπάρξουν «δίκαια» μέτρα. Ασφαλώς και υπάρχουν ζόρια και αξεπέραστα αδιέξοδα στη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης, που βάζουν σε δοκιμασία τις «αντοχές» των κυβερνητικών εταίρων. Ούτε στιγμή όμως δεν ταλαντεύονται στην απόφασή τους να βάλουν πιο βαθιά το μαχαίρι στο λαό, ούτε μια στιγμή δεν αμφισβητούν ότι «πρέπει» να πληρώσει μέχρι κεραίας τα βάρη της κρίσης για να διασωθεί η πλουτοκρατία και η κερδοφορία της. Αυτό το στόχο υπηρετεί και η πρότασή τους για επιμήκυνση εφαρμογής των μέτρων κατά δύο χρόνια, δηλαδή να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα αλλά λίγο «πιο μαλακά», ακριβώς για εφαρμοστούν «με ασφάλεια» όπως επιθυμεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ! Αλίμονο αν ο λαός περιμένει «σωτηρία» από τους θύτες και δήμιους του. Τώρα πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να αποτρέψει με τη πάλη του τα νέα βάρβαρα μέτρα και να ανατρέψει συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική.

Γελοιότητες...

Τη δόξα των άλλων αστικών μέσων, ηλεκτρονικών και έντυπων ζήλεψε και η εφημερίδα «κυριακάτικη δημοκρατία» και μπήκε και αυτή στο γνωστό αντι-ΚΚΕ και αντι-ΠΑΜΕ χορό. Ετσι με τη σειρά της καταφέρεται κατά του αγώνα των χαλυβουργών, τον οποίο ταυτίζει με το φασισμό για να καταλήξει στη χιλιοειπωμένη καραμέλα ότι η Ελλάδα είναι «μια χώρα της Σοβιετικής Ενωσης»! Το να μιλήσει κανείς για γελοιότητες είναι λίγο. Πάει πολύ όμως ο πολύμηνος αγώνας των εργατών για να μην περάσει η εκ περιτροπής εργασία και οι μισθοί 500 και 600 ευρώ μέσα στα καμίνια του χαλυβουργείου να εξομοιώνεται με το φασισμό. Είναι ντροπή η απαίτηση να μη γίνουν απολύσεις και να επαναπροσληφθούν οι 119 απολυμένοι να θεωρείται έγκλημα.

Εγκλήματα κύριοι της «δημοκρατίας» διαπράττουν οι καπιταλιστές, αυτοί που πήρατε υπό την προστασία σας. Αυτοί κλείνουν και μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους στο εξωτερικό, όπως το έκαναν προ κρίσης αλλά και τώρα. Αυτοί απολύουν τους εργάτες. Οι 600.000 απολυμένοι κατά τη διάρκεια της κρίσης που έχασαν τη δουλειά τους την έχασαν εξαιτίας των απεργιών; Τα χιλιάδες μικρομάγαζα που κλείνουν τα έκλεισαν οι υπάλληλοι που εργάζονταν εκεί ή τα αδηφάγα μονοπώλια τα οποία παίρνετε υπό την προστασία σας; Οσο για τα περί Ελλάδας και Σοβιετικής Ενωσης, εκεί τα εργοστάσια μέχρι το 1990 ανήκαν στους εργάτες, εκεί για μισό και πλέον αιώνα, οι εργαζόμενοι δεν ήξεραν τι θα πει ανεργία. Εκεί ο εργαζόμενος λαός απολάμβανε τον πλούτο που έβγαζε, γιατί ακριβώς είχε απαλλαγεί από τύπους σαν τον «Μάνεση», που θέλετε με τόσο πείσμα να κρατήσετε στο σβέρκο των εργατών και τον οποίο υπηρετείτε.

Οι χαλυβουργοί έριξαν τις μάσκες της κυβέρνησης

«Αποφάσισε το σωματείο των εργαζομένων με μεγάλη πλειοψηφία την αναστολή της απεργίας -αν έχω πληροφορηθεί σωστά- και όμως το ΠΑΜΕ επιμένει να κρατήσει κλειστό το εργοστάσιο». Τέτοια τερατώδη ψέματα έλεγε χτες το πρωί (στον ΑΝΤ1) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συνεχίζοντας με συνέπεια τη βρώμικη και άνανδρη επίθεση κατά των ηρωικών απεργών στη «Χαλυβουργία» την οποία έχει εξαπολύσει πολύ πριν τις εκλογές ο πρωθυπουργός και η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Ασφαλώς και είχε «πληροφορηθεί σωστά» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ποιος κρατούσε χθες το πρωί τις πύλες του εργοστασίου κλειστές. Σίγουρα γνώριζε ο εκπρόσωπος ότι οι καθ' ύλην αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης, δηλαδή οι υπουργοί Εργασίας και Δικαιοσύνης, είχαν διαβεβαιώσει τους απεργούς ότι τα ΜΑΤ θα φύγουν από την πύλη μόλις λήξει η απεργία. Οπως γνώριζε ότι μόλις οι εργάτες πήγαν χτες να περάσουν την πύλη με ψηλά το κεφάλι βρήκαν μπροστά τους τα ΜΑΤ. Αλήθεια, ποιον προστάτευαν τα ΜΑΤ; Τον εργοδότη από τους εργάτες; Παρ' όλα αυτά βόλευε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να παριστάνει τον «απληροφόρητο», ακριβώς για να συνεχίσει την άτιμη προπαγάνδα ότι τάχα τα εργοστάσια τα κλείνουν οι εργάτες που αγωνίζονται και το ΠΑΜΕ που είχε ορθώσει ασπίδα αλληλεγγύης. Ομως ο Σ. Κεδίκογλου δεν άντεξε και αποκάλυψε τη «πηγή» ενημέρωσής του: «Στην Ελλάδα της ανεργίας, στην Ελλάδα της κρίσης -σύμφωνα με την πληροφόρηση, άκουγα ερχόμενος εδώ στα ραδιόφωνα- τους εργαζόμενους να διαμαρτύρονται, να λένε "αφήστε μας να δουλέψουμε, ποιοι είναι αυτοί που μας κλείνουν το εργοστάσιο, είναι άσχετοι με το εργοστάσιο"», ομολογώντας ότι πηγή του είναι οι απεργοστάστες... Σε κάθε περίπτωση, ο ηρωικός αγώνας των χαλυβουργών βοήθησε να πέσουν από την πρώτη στιγμή οι μάσκες του πρωθυπουργού και της τρικομματικής συγκυβέρνησης και φάνηκε καθαρά ότι είναι εχθροί των εργατών και πλήρως ταυτισμένοι με την κεφαλαιοκρατία.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καμία ανοχή, οργάνωση της πάλης

Καθώς συνεχίζονται τα παζάρια στη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, για να προχωρήσουν τα νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που απαιτεί η πλουτοκρατία για να ξεπεράσει όσο γίνεται πιο ανώδυνα την καπιταλιστική κρίση που βαθαίνει σε όλη την Ευρωζώνη και στον καπιταλιστικό κόσμο, όλο και περισσότερο αστοί, οπορτουνιστές και αστικά ΜΜΕ προσπαθούν να περάσουν την πολιτική διαχείρισής της σε όφελος του κεφαλαίου ως διέξοδο για τους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα. Γίνεται πλύση εγκεφάλου περί δήθεν «εθνικής προσπάθειας» για «διαρθρωτικές αλλαγές» που «πρέπει να προχωρήσουν για να είμαστε εντάξει με τους δανειστές μας». Θέλουν να βάλουν τον εργαζόμενο που του έχουν σφαγιάσει το εισόδημα και τα δικαιώματα, να επιλέξει την παραπέρα σφαγή του. Οι σχεδιασμοί περί μέτρων περικοπών ύψους 11,5+3 δισ. ευρώ μιας και έξω ή κομματιαστά, με «πλαφόν» μικρότερο ή μεγαλύτερο, θέλουν να κρέμονται ως «δαμόκλειος σπάθη» πάνω από τα λαϊκά στρώματα, ώστε να σκύψουν το κεφάλι, να συμβιβαστούν και να αρκεστούν στα ψίχουλα. Αυτή τη λογική υπηρετούν οι πολιτικές δυνάμεις της κυβέρνησης, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, μιλά για άλλο μείγμα διαχείρισης εντός της Ευρωζώνης, στη λογική της αναδιαπραγμάτευσης που εγκατέλειψαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης! Δηλαδή, πολιτική υπέρ του κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ στην αντίθετη ρότα καλεί το λαό να μην περιμένει πού θα βγάλουν οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, καθώς το αντιλαϊκό «κουστούμι» έχει ήδη κοπεί. Χωρίς καμία πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση πρέπει να οργανώσει την πάλη του στους τόπους δουλειάς και στις λαϊκές γειτονιές και να αντεπιτεθεί για τα δικαιώματα που του κλέβουν οι εκμεταλλευτές του. Σε αυτό το πλαίσιο είναι ενταγμένες και οι προτάσεις του που έχει ήδη καταθέσει στο λαό και στη Βουλή, όπως το σχέδιο νόμου για την κατάργηση των μνημονίων, των άλλων αντιλαϊκών νόμων και συμφωνιών σε συνδυασμό με την πρόταση για μονομερή διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία. Και προβάλλει επίσης άμεσα μέτρα ανακούφισης του λαού με την Επίκαιρη Ερώτηση στον πρωθυπουργό που κατέθεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με επείγοντα χαρακτήρα και σε ευθεία αντίθεση με την εφαρμοζόμενη πολιτική.

Το ΚΚΕ δεν μιλάει για «κακές συνταγές» αλλά ονομάζει τα πράγματα με το όνομά τους, λέγοντας ότι τα μνημόνια, οι δανειακές συμβάσεις και οι σχετικοί νόμοι, τα αντιλαϊκά μέτρα υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των άλλων τμημάτων της πλουτοκρατίας, προβλέπονταν ακόμα στη συμφωνία του Μάαστριχτ και στη χώρα μας καθυστέρησαν λόγω των εργατικών αγώνων. Ολα αυτά χρησιμοποιούνται για τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, την κατάργηση βασικών εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων, όχι μόνο την περίοδο της κρίσης αλλά και για την περίοδο όποιας ανάπτυξης υπάρξει. Υπογραμμίζει ότι η διέξοδος για το λαό βρίσκεται στη γραμμή της μονομερούς διαγραφής του χρέους, στην αποδέσμευση από την ΕΕ, με εργατική, λαϊκή εξουσία, με το λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει, για να αξιοποιηθούν σχεδιασμένα οι μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας μας, να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ