ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενίσχυση της καταστολής στα σύνορα

Αυτό προέκυψε από τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης με τον πρωθυπουργό

Την ενίσχυση της καταστολής στα σύνορα ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης - Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδιας. Μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε πως «1.800 συνοριοφύλακες μετακινούνται ήδη προς τον ποταμό Εβρο, μαζί με πλωτά σε πρώτη φάση. Ηδη σήμερα (σ.σ. χτες) μετακινούνται έξι πλωτά και μέχρι το τέλος του μήνα θα φτάσουμε στα 26 νέα πλωτά στον Εβρο, ώστε επιτέλους να επιχειρήσουμε τη "σφράγιση" του Εβρου».

Τα μέτρα αυτά αποτελούν τμήμα των σχεδίων εντατικοποίησης των ελέγχων στα ελληνοτουρκικά σύνορα με στόχο τους πρόσφυγες του ιμπεριαλισμού και της παγκοσμιοποίησης. Εξάλλου από την περασμένη Πέμπτη ο Ν. Δένδιας είχε ανακοινώσει, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στον Εβρο, την ολοκλήρωση του τείχους ανάσχεσης των προσφύγων και των μεταναστών, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να τελειώσει στις αρχές του Οκτώβρη. Παράλληλα, είχε πει ότι θα υπάρξει εγκατάσταση ηλεκτρονικών μέσων όπως και άλλες «συναφείς ενέργειες».

Το έργο κατασκευής του «τείχους» βρίσκεται στο στάδιο της θεμελίωσης στήριξης του πλαισίου της περίφραξης, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η εγκατάσταση των πλαισίων της περίφραξης και στη συνέχεια η τοποθέτηση του συρματοπλέγματος. Το συνολικό μήκος του «τείχους» θα είναι 10,310 χιλιόμετρα, με τοποθέτηση πασάλων ανά μέτρο, ενώ θα κατασκευαστούν και 2.000 πλαίσια που θα στηριχθεί το συρματόπλεγμα. Το έργο, ύψους 3,2 εκατομμύρια ευρώ, θα διαθέτει δυο σειρές συρματοπλέγματα, εξωτερικό ύψους 2,5 μέτρων και εσωτερικό ύψους τριών μέτρων. Στο μεσοδιάστημα των δυο συρματοπλεγμάτων, που θα έχει μήκος 1,20 μ, θα τοποθετηθούν κονσερτίνες, των οποίων το ύψος θα υπερβαίνει τα τέσσερα μέτρα.

Επίσης, την περασμένη βδομάδα 5.023 μετανάστες προσήχθησαν από τις αστυνομικές αρχές σε όλη την επικράτεια. Συνολικά 368 συνελήφθησαν για παραβάσεις που αφορούν τη νομοθεσία για τους αλλοδαπούς. Στην Αττική ελέγχθηκαν 8.718 αλλοδαποί και προσήχθησαν 4.257 σε διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες. Συνελήφθησαν 218 για παραβάσεις του νόμου που αφορά στους αλλοδαπούς.

Ο Ν. Δένδιας ανακοίνωσε επιπλέον πως 1.500 αστυνομικοί, οι οποίοι μέχρι σήμερα διατίθεντο για τη φύλαξη προσώπων και ειδικών στόχων, θα «μετατεθούν» στη δημόσια ασφάλεια. Συμπλήρωσε δε ότι αποδεσμεύονται 100 οχήματα και 60 μοτοσικλέτες.

ΚΡΗΤΗ
Σε πύρινη κόλαση η Βιάννος

Πύρινα μέτωπα σε όλο το νησί

Σε πύρινη κόλαση έχει μετατραπεί η περιοχή της Βιάννου στο Νομό Ηρακλείου μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε προχτές το βράδυ από άγνωστη ακόμα αιτία και μέχρι αργά χτες το βράδυ ήταν ανεξέλεγκτη. Από χτες τα ξημερώματα εκκενώθηκε η Κάτω Βιάννος και μέρος του χωριού Χόνδρος, ενώ χτες το μεσημέρι παραδόθηκαν στις φλόγες σπίτια στον Κερατόκαμπο με αποτέλεσμα την εκκένωση και αυτού του οικισμού.

Από την αποπνικτική κατάσταση που έχει δημιουργήσει η φωτιά, η οποία συνεχίζει το καταστροφικό της έργο λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, δύο ηλικιωμένα άτομα διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Ηρακλείου με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ενώ τραυματίστηκαν και τρεις πυροσβέστες, οι δύο στα μάτια και ο τρίτος στο πόδι. Στην περιοχή από χτες το μεσημέρι έχει μεταφερθεί το Ειδικό Τμήμα Ιατρικών Καταστροφών του ΕΚΑΒ Κρήτης με συνολικά έξι ασθενοφόρα, τέσσερα ασθενοφόρα από το Ηράκλειο και άλλα δύο από τα Κέντρα Υγείας Βιάννου και Καστελίου, προκειμένου να εξυπηρετήσουν άμεσα έκτακτα περιστατικά.

Η πυρκαγιά μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές σε ελαιοκαλλιέργειες και αιγοπρόβατα.

Το έργο της κατάσβεσης είναι ιδιαίτερα δύσκολο αφού οι θυελλώδεις άνεμοι δε λένε να κοπάσουν. Πυροσβεστικές δυνάμεις ενεργούν και από αέρος και από εδάφους, ενώ και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής έχουν ριχτεί με κάθε μέσο στη μάχη. Μάλιστα, χτες το μεσημέρι το πυροσβεστικό ελικόπτερο από το Ηράκλειο ακινητοποιήθηκε για περίπου δύο ώρες λόγω βλάβης με αποτέλεσμα το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής να ζητήσει τη συνδρομή «Καναντέρ» από την Αθήνα. Το απόγευμα έφτασαν στην Κρήτη 5 «Καναντέρ» και 1 ελικόπτερο «Ericson» λαμβάνοντας μέρος στην πυρόσβεση.

Φωτιές εκδηλώθηκαν επίσης στο Σμάρι Πεδιάδος (είναι σε εξέλιξη), ενώ σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που καίει από το Σάββατο σε περιοχές του Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο. Επίσης, πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο Βελονάδο του Ρεθύμνου, στο Μακρύ Γιαλό της Ιεράπετρας, στο Αντισκάρι Ηρακλείου, ενώ μικρότερης έκτασης πυρκαγιά στον Τσούτσουρο στο Νότιο Ηράκλειο.

  • Αργά χτες το βράδυ έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική ότι από τις υπόλοιπες εστίες της φωτιάς που μαίνονταν διακομίστηκαν σε νοσοκομεία 8 ακόμα πυροσβέστες. Συγκεκριμένα, πέντε πυροσβέστες υπέστησαν θερμοπληξία κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της φωτιάς στη Ρόδο, ενώ τρεις ακόμα τραυματίστηκαν ελαφρά στη φωτιά της Ελασσόνας.
ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΙΧΝΗ ΓΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ εντοπίστηκαν τόσο στα χέρια όσο και στο σώμα της 15χρονης που μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση την περασμένη βδομάδα από την Πάρο στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται πως η ανήλικη εντοπίστηκε με σοβαρότατα τραύματα σε όλο το κορμί της στην παραλία Χρυσή Ακτή του νησιού και αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του νησιού. Στη συνέχεια όμως, διακομίσθηκε στην Αθήνα όπου και υποβλήθηκε σε σειρά χειρουργικών επεμβάσεων. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Νίκο Καλογριά, εκτός από το γενετικό υλικό που εντοπίστηκε, αναμένονται και τα αποτελέσματα άλλων εξετάσεων που ήταν σε εξέλιξη, ώστε να συγκεντρωθούν τα ευρήματα και να προχωρήσει η ΕΛΑΣ στον εντοπισμό του άνδρα.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ επτά άτομα συνελήφθησαν από άνδρες της ΕΛΑΣ ενώ αναζητούνται άλλοι οκτώ οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται σε κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας.

ΣΕ ΚΑΘΕΙΡΞΗ 12 χρόνια χωρίς κανένα ελαφρυντικό για κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος καταδικάστηκε χτες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η πρώην ανακρίτρια Κ. Μπουρμπούλια, η οποία βρίσκεται ήδη στη φυλακή για την εμπλοκή της στο παραδικαστικό κύκλωμα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Κ. Μπουρμπούλια δωροδοκήθηκε στην υπόθεση με τις «μετοχές φούσκες», προκειμένου να μην ασκήσει δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος των υπευθύνων της εταιρείας Σ. ΣΙΓΑΛΑΣ, που φέρονται να εξαπάτησαν χιλιάδες επενδυτές του Χρηματιστηρίου, αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη, κατά την περίοδο 1999-2000.

ΠΕΑΕΑ–ΔΣΕ ΝΑΟΥΣΑΣ
Εκδρομή στη Ρουμανία

Πενθήμερη εκδρομή στη Ρουμανία, από τις 25 έως 29 Αυγούστου, διοργανώνει το παράρτημα Νάουσας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Η τιμή συμμετοχής στην εκδρομή είναι 235 ευρώ το άτομο. Πληροφορίες και κρατήσεις γίνονται στα τηλέφωνα 6949178428 και 2332026501.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ διοργανώνει το ερχόμενο Σάββατο 4 Αυγούστου στις 11.00 π.μ., εκδήλωση μνήμης στη θέση «ΑΝΑΒΟ» Σελίνου στην περιοχή των Φλωρίων, όπου δυνάμεις του ΕΛΑΣ έδωσαν μάχη και συντριπτικό χτύπημα ενάντια των χιτλερικών κατακτητών.

Επίσης την Κυριακή 5 Αυγούστου στις 11.00 π.μ. θα γίνει εκδήλωση στο Κατσωματάδο σε συνεργασία με το Δήμο Κισσάμου στο μνημείο για την επέτειο της μάχης της σήραγγας που έδωσε ο ΕΛΑΣ ενάντια στους Γερμανούς.

-- Το Παράρτημα Φωκίδας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ πραγματοποιεί εκδήλωση - προσκύνημα στις Καρούτες, την Κυριακή 5 Αυγούστου στις 11.30 π.μ. προς τιμήν των μαχητών του ΕΛΑΣ που έπεσαν μαχόμενοι κατά των Γερμανών κατακτητών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ