Τρίτη 31 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΗΤΗ
Σε πύρινη κόλαση η Βιάννος

Πύρινα μέτωπα σε όλο το νησί

Σε πύρινη κόλαση έχει μετατραπεί η περιοχή της Βιάννου στο Νομό Ηρακλείου μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε προχτές το βράδυ από άγνωστη ακόμα αιτία και μέχρι αργά χτες το βράδυ ήταν ανεξέλεγκτη. Από χτες τα ξημερώματα εκκενώθηκε η Κάτω Βιάννος και μέρος του χωριού Χόνδρος, ενώ χτες το μεσημέρι παραδόθηκαν στις φλόγες σπίτια στον Κερατόκαμπο με αποτέλεσμα την εκκένωση και αυτού του οικισμού.

Από την αποπνικτική κατάσταση που έχει δημιουργήσει η φωτιά, η οποία συνεχίζει το καταστροφικό της έργο λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, δύο ηλικιωμένα άτομα διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Ηρακλείου με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ενώ τραυματίστηκαν και τρεις πυροσβέστες, οι δύο στα μάτια και ο τρίτος στο πόδι. Στην περιοχή από χτες το μεσημέρι έχει μεταφερθεί το Ειδικό Τμήμα Ιατρικών Καταστροφών του ΕΚΑΒ Κρήτης με συνολικά έξι ασθενοφόρα, τέσσερα ασθενοφόρα από το Ηράκλειο και άλλα δύο από τα Κέντρα Υγείας Βιάννου και Καστελίου, προκειμένου να εξυπηρετήσουν άμεσα έκτακτα περιστατικά.

Η πυρκαγιά μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές σε ελαιοκαλλιέργειες και αιγοπρόβατα.

Το έργο της κατάσβεσης είναι ιδιαίτερα δύσκολο αφού οι θυελλώδεις άνεμοι δε λένε να κοπάσουν. Πυροσβεστικές δυνάμεις ενεργούν και από αέρος και από εδάφους, ενώ και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής έχουν ριχτεί με κάθε μέσο στη μάχη. Μάλιστα, χτες το μεσημέρι το πυροσβεστικό ελικόπτερο από το Ηράκλειο ακινητοποιήθηκε για περίπου δύο ώρες λόγω βλάβης με αποτέλεσμα το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής να ζητήσει τη συνδρομή «Καναντέρ» από την Αθήνα. Το απόγευμα έφτασαν στην Κρήτη 5 «Καναντέρ» και 1 ελικόπτερο «Ericson» λαμβάνοντας μέρος στην πυρόσβεση.

Φωτιές εκδηλώθηκαν επίσης στο Σμάρι Πεδιάδος (είναι σε εξέλιξη), ενώ σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που καίει από το Σάββατο σε περιοχές του Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο. Επίσης, πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο Βελονάδο του Ρεθύμνου, στο Μακρύ Γιαλό της Ιεράπετρας, στο Αντισκάρι Ηρακλείου, ενώ μικρότερης έκτασης πυρκαγιά στον Τσούτσουρο στο Νότιο Ηράκλειο.

  • Αργά χτες το βράδυ έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική ότι από τις υπόλοιπες εστίες της φωτιάς που μαίνονταν διακομίστηκαν σε νοσοκομεία 8 ακόμα πυροσβέστες. Συγκεκριμένα, πέντε πυροσβέστες υπέστησαν θερμοπληξία κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της φωτιάς στη Ρόδο, ενώ τρεις ακόμα τραυματίστηκαν ελαφρά στη φωτιά της Ελασσόνας.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ