ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Αντίσταση στο ρατσισμό και την ξενοφοβία

Στα 125 εκατ. έφτασαν μέσα στο 1995 οι οικονομικοί και πολιτικοί πρόσφυγες! Σε έξαρση η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και ο θρησκευτικός φανατισμός, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν χτες στη δημοσιότητα η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Αλληλεγγύης και η ΓΣΕΕ

Περίπου 125 εκατ. οικονομικοί και πολιτικοί πρόσφυγες έφυγαν από τον τόπο τους το 1995, κατατρεγμένοι από την πείνα και την εξαθλίωση, από τυραννικά πολιτικά καθεστώτα, από εμπόλεμες συγκρούσεις, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο σε ευρωπαϊκές, κατά κύριο λόγο, χώρες. Αυτό που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν, όμως, είναι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, η εκμετάλλευση και ο διωγμός, για μια ακόμα φορά.

Στοιχεία αυτής της κατάστασης παρουσιάστηκαν χτες, σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΑ), σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ στα γραφεία της Συνομοσπονδίας.

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΑ, Θ. Παπαμάργαρης,υπογράμμισε την ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, για να προστατευτεί το κοινό μέλλον όλων, ενάντια στη βία, στον πόλεμο, στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Από τη ΓΣΕΕ τοποθετήθηκαν η Ζ. Σώκου,μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και η Μ. Φραγκιαδάκη,γραμματέας Ενημέρωσης της ΓΣΕΕ. Εισηγητικά τοποθετήθηκαν επίσης ο Χουσεϊν Αμπέλ Ραζίκ,αρχισυντάκτης του αιγυπτιακού περιοδικού "Αλ - Γιασάρ" και ο Ζαν - Ζακ Κιρκισαριάν,πρόεδρος της Γαλλικής Κίνησης ενάντια στο ρατσισμό. Χαιρετισμό απεύθυνε ο Μπ. Αγγουράκης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η Ζ. Σώκου τόνισε ότι είναι εκρηκτικές οι διαστάσεις του προβλήματος του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της εκμετάλλευσης των αλλοδαπών, σημείωσε ότι στη χώρα μας βρίσκονται 500 χιλ. αλλοδαποί και ότι επιβάλλεται άμεσα η νομιμοποίησή τους, η χορήγηση πολιτικών δικαιωμάτων, η εφαρμογή και γι' αυτούς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η ενίσχυσή τους για τη δημιουργία συλλόγων κ.ά.

Η Μ. Φραγκιαδάκη σημείωσε ότι η σύνδεση παθολογικών κοινωνικών φαινομένων, όπως η εγκληματικότητα, με την παρουσία αλλοδαπών δημιουργεί μια ψεύτικη εικόνα, "αφού οι αλλοδαποί, παράνομα απασχολούμενοι είναι τα πρώτα θύματα του κινδύνου, για τον οποίον οι ίδιοι κατηγορούνται".

Ο Χουσεϊν Αμπέλ Ραζίκ σημείωσε ότι η ανεργία στην Αίγυπτο είναι 20%, η απεργία θεωρείται έγκλημα, ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει στα συνδικάτα και ότι πολλοί νέοι παρασύρονται από τον ισλαμικό φανατισμό,επειδή δεν έχουν εργασία και πολλοί ζουν σε περιοχές χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.

Αγώνας για την ΠΥΡΚΑΛ

Στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας, στον Υμηττό, διαδήλωσαν χτες οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Ελευσίνας, οι οποίοι φέρονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, καθώς η επιχείρηση έχει περιέλθει σε οριακό σημείο

"Αμυνα σημαίνει ΠΥΡΚΑΛ αναπτυγμένη",βροντοφώναξαν αγανακτισμένοι χτες οι εργαζόμενοι της ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας,έξω από τα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης στον Υμηττό, όπου μεταφέρθηκαν, κατά τη διάρκεια της τρίωρης στάσης εργασίας, που πραγματοποίησαν από τις 10 π.μ. ως τη 1 μ.μ. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της εταιρίας, τα οποία, αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, θα αποτελέσουν - όπως τονίζουν - βόμβα στα θεμέλιά της.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου της Ελευσίνας συναντήθηκε με τη Διοίκηση της εταιρίας και ζήτησε να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της προχτεσινής της συνάντησης με τον υπουργό Αμυνας Γερ. Αρσένη.Η απάντηση που πήραν από τον διευθύνοντα σύμβουλο ήταν η εξής: "Δεν καταλαβαίνω το νόημα της στάσης εργασίας. Ο κόσμος έπρεπε να βρίσκεται στη θέση του, γιατί υπάρχουν παραγγελίες που πρέπει να βγουν"! Κι αυτό, παρότι κι ίδιος παραδέχτηκε ότι μέχρι το τέλος του Ιούνη θα υπάρχει πρόβλημα με την καταβολή των μισθών των εργαζομένων. Οταν οι συνδικαλιστές ζήτησαν να μάθουν για τη συνάντηση με τον υπουργό, απάντησε "εγώ δεν κάνω κουτσομπολιό" (!), για να αποχωρήσει στη συνέχεια από τη συνάντηση. Δεν έλειψαν, ωστόσο, και οι υποσχέσεις ότι, ως το τέλος του Ιούνη, θα εξεταστεί το θέμα της ανάπτυξης της εταιρίας.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, το Σωματείο της Ελευσίνας ανακοίνωσε ότι τις δύο επόμενες βδομάδες, θα πραγματοποιηθούν και πάλι στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις στο υπουργείο Αμυνας και στη Βουλή.Στη στάση εργασίας συμμετείχαν και οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ στη διοίκηση του Σωματείου του Υμηττού, αφού η πλειοψηφία του συγκεκριμένου σωματείου αποφάσισε να μην συμμετάσχει στην κινητοποίηση, παρότι τα προβλήματα είναι κοινά και για τα τρία εργοστάσια της εταιρίας.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ελευσίνας, Α. Κοντούλης,μετά τη συνάντηση τόνισε στους εργαζόμενους: "Εχουμε ιερή αποστολή να είμαστε ενωμένοι και να παλέψουμε, χάνοντας και μεροκάματα, αν χρειαστεί. Μέχρι σήμερα, δεν έχει ασχοληθεί κανένας με την ΠΥΡΚΑΛ, ούτε το υπουργείο Αμυνας. Η πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση τελείωσε. Γι' αυτό, σας καλώ να είστε σε ετοιμότητα και πάνω απ' όλα ενωμένοι".

Αντίθετοι στη συρρίκνωση της ΕΛΠΑ

Απέργησαν χτες οι εργαζόμενοι, ενώ σε ιδιωτικές επιχειρήσεις παραδίδεται σταδιακά το έργο της ΕΛΠΑ

Την αντίθεσή τους στη συρρίκνωση της ΕΛΠΑ και στις ομαδικές απολύσεις εξέφρασαν οι εργαζόμενοι σε αυτήν, συμμετέχοντας μαζικά στην 24ωρη απεργία που είχε κηρύξει το σωματείο τους και στη συγκέντρωση χτες το πρωί μπροστά στα κεντρικά γραφεία της Λέσχης. Σε ορισμένες δεσμεύσεις - κατά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία του σωματείου - σχετικά με το πλαίσιο αιτημάτων για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του '96, υποχρεώθηκε η διοίκηση, ενώ το μέγα θέμα του κλεισίματος των περιφερειακών γραφείων το παρέπεμψε σε νέα συνάντηση στις 10 Ιούνη. Με νέα 24ωρη απεργία σήμερα συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις τους για την υλοποίηση των όποιων δεσμεύσεων.

Από τις αρχές του χρόνου η διοίκηση της ΕΛΠΑ προχώρησε στο κλείσιμο πάνω από δέκα επαρχιακών γραφείων (π. χ. Σέρρες, Δράμα, Χανιά, Ιεράπετρα, Ορεστιάδα κλπ.), τα οποία παραχώρησε σε ιδιωτικές εταιρίες! Το επόμενο διάστημα αναμένεται να κλείσουν αρκετά ακόμα, ενώ ήδη έχουν απολυθεί 60 εργαζόμενοι και έπεται συνέχεια. Μάλιστα, η διοίκηση της ΕΛΠΑ είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει συνολικά στην απόλυση του 30% του προσωπικού. Το σωματείο εδώ και αρκετό καιρό, με αλλεπάλληλα υπομνήματα είχε ζητήσει συνάντηση με τη διοίκηση για το θέμα αυτό, αλλά χρειάστηκε η πραγματοποίηση συνεχών απεργιακών κινητοποιήσεων για να καθοριστεί συνάντηση, έστω και στις 10 Ιούνη.

Ο γενικός διευθυντής, Δ. Νέγκας,δεσμεύτηκε χτες στην αντιπροσωπεία για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το '96 - παρόλο που βρίσκεται στη διαδικασία μεσολάβησης στον ΟΜΕΔ - με αυξήσεις 8,5% (σε προηγούμενη συνάντηση είχαν προτείνει μόλις 4%), την πλήρη εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης του '95, την οποία η διοίκηση καταστρατηγούσε από την υπογραφή της ακόμα, καθώς και την εφαρμογή του εσωτερικού κανονισμού εργασίας και τη θεώρηση του προγράμματος εργασίας.

Καθυστερεί η σύμβαση στο ΟΑΚΑ

Την άμεση προώθηση τροπολογίας για την ενοποίηση του ΟΑΚΑ, αλλά και την παρέμβαση του υφυπουργείου Αθλητισμού, ώστε να συγκληθεί το ΔΣ του ΟΑΚΑ για την άμεση υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας, ζητά σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΑΚΑ.

Η παράταξη σημειώνει ότι το ΔΣ του ΟΑΚΑ μεταθέτει από συνεδρίαση σε συνεδρίαση την απόφαση για την υπογραφή της σύμβασης και τονίζει ότι το ποδηλατοδρόμιο, το κολυμβητήριο και άλλοι χώροι μένουν χωρίς προσωπικό, επειδή έληξαν οι οχτάμηνες συμβάσεις των εργαζομένων σ' αυτούς, ενώ ειδικά το κολυμβητήριο το υφυπουργείο Αθλητισμού το έχει αφήσει να λειτουργεί με προσωπικό του αθλητικού σωματείου "Νηρέας".

Συνέλευση ηλεκτρολόγων

Γενική συνέλευση, με θέμα την τροποποίηση άρθρων του Καταστατικού, πραγματοποιεί η Ενωση Ηλεκτρολόγων Νομού Αττικής,την Τετάρτη 5 Ιούνη, στις 5 το απόγευμα, στο 2ο όροφο του ΕΚΑ."Στόχος όλων μας πρέπει να είναι ένα γερό μαζικό σωματείο, που να μπορεί να παίζει πιο αποφασιστικά το ρόλο του", τονίζει η διοίκηση της Ενωσης στην πρόσκλησή της.

ΕΚ Β. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Δημοψήφισμα για το Μάαστριχτ

Δημοψήφισμα για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ ζητάει με ψήφισμά του το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Νομού Δωδεκανήσου,ενώ στο ίδιο ψήφισμα καταγγέλλει το "ρόλο που έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι" στην κρίση στις βραχονησίδες Ιμια. Το ΕΚΒΣ ζητάει ακόμα, την καθιέρωση του 35ωρου χωρίς μείωση αποδοχών, τη νομιμοποίηση των ξένων εργατών βάσει των προτάσεων του συνδικαλιστικού κινήματος, να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για την... ανεργία, να μην καταργηθεί το καμποτάζ, δίκαιο φορολογικό σύστημα. Απορρίπτει επίσης τα νομοσχέδια για τις ΔΕΚΟ και τα νοσοκομεία και εκφράζει την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των συνταξιούχων, των ναυτεργατών και των νοσοκομειακών γιατρών.

Κι άλλο εργατικό ατύχημα στην Ηλεία

Σε έξαρση είναι τα εργατικά ατυχήματα στις οικοδομές στην περιοχή της Ηλείας. Αλλο ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα, που συνέβη προχτές σε οικοδομή στα Ολύμπια, ήρθε να προστεθεί στη μακρά λίστα. Θύμα αυτή τη φορά ο Σπήλιος Ντέμος,πατέρας 3 παιδιών, ο οποίος καθώς έριχνε μπετόν με πρέσα της εταιρίας ΔΟΞΑ ΑΒΕΤΕ,αυτή τον εκτίναξε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στη μέση και στα πλευρά.

"Η κατάσταση είναι πολύ τραγική - επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Πύργου - τα εργατικά ατυχήματα στις οικοδομές της περιοχής πληθαίνουν και παρά τα επαναλειμμένα υπομνήματα διαμαρτυρίας, δεν έχουν παρθεί μέτρα". Οπως σημειώνει, η τοπική Επιθεώρηση Εργασίας είναι υπό διάλυση, λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ δεν υπάρχει καν αυτοκίνητο για τη διενέργεια ελέγχων. Αναφέρει, μάλιστα, πως η παραπάνω εταιρία ευθύνεται και για ένα ακόμη εργατικό ατύχημα. Τέλος, ζητά από τους αρμόδιους να δώσουν άμεσα λύσεις στο πρόβλημα, καθώς και να τιμωρηθούν τέλος πάντων οι υπεύθυνοι.

Από τη χτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων της ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας, στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org