ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συντηρείται η διαδοχολογία

Σε συνειδητή επιχείρηση αποπροσανατολισμού εξελίσσεται η διαδοχολογία στο κυβερνών κόμμα, μετά και την παρέμβαση του Κ. Καραμανλή, που σκόπιμα άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την «επόμενη μέρα» των εθνικών εκλογών.

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και το κλίμα ηττοπάθειας που προκλήθηκαν από την ανεπίσημη δήλωσή του ότι είναι «κουρασμένος» από τη 12χρονη παραμονή του στην ηγεσία της ΝΔ, αλλά δεν αποσαφήνισε τις προθέσεις του για την περίπτωση που χάσει τις εκλογές, συντηρώντας με αυτό τον τρόπο τα σενάρια διαδοχής και την εσωκομματική αναταραχή. «Παλεύω και θα παλεύω ασταμάτητα, για να εξασφαλίσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που εγγυώνται ένα καλύτερο αύριο, για όλους τους πολίτες», δήλωσε χαρακτηριστικά από τη Ζάκυνθο, συμπληρώνοντας ότι «έγνοια μου δεν είναι η καρέκλα και τα αξιώματα». Μιλώντας πάντα σε πρώτο πρόσωπο ανέφερε ότι τον απασχολούν «οι πολιτικές που χρειάζονται απέναντι στη διεθνή κρίση», ενώ όλα τα άλλα τα χαρακτήρισε «πυροτεχνήματα, σενάρια και παρερμηνείες ανευθυνότητας».

Στο ίδιο μήκος κύματος χτες ο Ευ. Αντώναρος θέλησε να σταματήσει τη συζήτηση υποστηρίζοντας ότι ανήκει στη σφαίρα της παραπολιτικής, ενώ χαρακτήρισε ανύπαρκτο το θέμα που προέκυψε με το γεύμα μεταξύ της Ντ. Μπακογιάννη και του Γ. Σουφλιά.

Στις δημόσιες δηλώσεις τους τα κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται ικανοποιημένα από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ωστόσο «κατ' ιδίαν» εκτιμούν ότι το ζήτημα της διαδοχής παραμένει ανοιχτό και πυροδοτεί διεργασίες στο εσωκομματικό μέτωπο. Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη αναλάβει δράση η ομάδα των φιλοκαραμανλικών βουλευτών ζητώντας εκ νέου συσπείρωση υπό τον Κ. Καραμανλή προτείνοντας μάλιστα την παραμονή του στην αρχηγία ακόμα και αν χάσει η ΝΔ τις επόμενες εθνικές εκλογές. «Εάν μετά από δύο θητείες ένας νέος άνθρωπος, όπως είναι ο Κώστας Καραμανλής, χάσει και μάλιστα με ελάχιστη διαφορά, δε βλέπω ότι πρέπει να φύγει, σώνει και καλά», δήλωσε χτες η Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία συναντήθηκε πρόσφατα με τον πρωθυπουργό. Τη σύγκληση των κομματικών οργάνων ώστε «να μην αφήνουμε χώρο σε συζητήσεις περί δείπνων, γευμάτων και προσωπικών διαδρομών» ζήτησε ο Σ. Τσιτουρίδης. «Επικοινωνιακό Βατερλό» για τη ΝΔ χαρακτήρισε την περασμένη βδομάδα ο Μ. Χαρακόπουλος, ασκώντας κριτική στην καθυστερημένη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου στα περί «κούρασης» του πρωθυπουργού. «Νομίζω ότι έπρεπε να κοπούν μαχαίρι από την πρώτη στιγμή τα όποια σενάρια και να μπει ένα τέλος από τον ίδιο τον πρωθυπουργό», δήλωσε (στην ΕΡΑ). «Για μένα το ζήτημα δεν είναι αν κουράζεται κάποιος γιατί δουλεύει. Το πρόβλημα είναι όταν δεν κουράζεται, γιατί δε δουλεύει...», επανέλαβε ο υπουργός Παιδείας Αρ. Σπηλιωτόπουλος.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Η αντιπαράθεση καλά κρατεί

Με το ένα πόδι εκτός ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται το ΔΗΚΚΙ, καθώς όπως φαίνεται δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά του να καταλάβει τη δεύτερη θέση του ευρωψηφοδελτίου, που κατά πάσα πιθανότητα θα δοθεί στην ΚΟΕ, ενώ στελέχη του ανέφεραν χτες ανάμεσα στους λόγους της εν εξελίξει σύγκρουσης και τη διαφωνία τους με το πρόγραμμα. Την τελική απόφαση για αποχώρηση ή όχι απ' τον ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει η ΚΕ του κόμματος που συνεδριάζει στις 11 Απρίλη.

Στο μεταξύ πεδία εκδήλωσης της αντιπαράθεσης αναμένεται να είναι και η συνεδρίαση το επόμενο Σαββατοκύριακο της ΚΠΕ του ΣΥΝ η οποία θα συζητήσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τη διακήρυξη για τις ευρωεκλογές και η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο που θα εγκρίνει τα σχετικά ντοκουμέντα.

Η «Ανανεωτική Πτέρυγα» του ΣΥΝ έχει ήδη δηλώσει ότι θα καταψηφίσει τα ντοκουμέντα, ενώ και στελέχη του «ρεύματος» εκφράζουν επιφυλάξεις για σημεία τους, παρά ταύτα όλοι δηλώνουν συστρατευμένοι στη μάχη των ευρωεκλογών, με τους «ανανεωτές» να δηλώνουν λακωνικά ότι «μετά τις ευρωεκλογές θα κάνουμε ταμείο». Οπως όμως επισημάνθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου απ' τον Δ. Τσακνιά, μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ: «Θέλω να πω όσον αφορά στα ευρωπαϊκά ζητήματα, δεν υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με την προγραμματική πρόταση του ΣΥΝ. Είναι στην ίδια γενική γραμμή. Τώρα αν κάποιες διατυπώσεις γέρνουν λίγο προς τα εδώ ή προς τα εκεί, δεν είναι ουσιαστικές διαφοροποιήσεις. Είναι στην ίδια γραμμή. Αυτά που λέει και το πρόγραμμα, η συμβολή του ΣΥΝ για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αυτά έχουν γενικά γίνει δεκτά από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν διατυπωθεί στο προγραμματικό κείμενο» (...) «τα κείμενα είναι σαφή και μια απλή σύγκριση πείθει γι' αυτά που σας είπα».

Την Κυριακή σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο Μ. Παπαγιαννάκης σχολίασε πως «ο συνασπισμός 20 χρόνια μετά τη γέννησή του δεν απέδωσε πολιτικά ούτε καν αυτά που πίστευαν οι πλέον ειλικρινείς αρχιτέκτονες εκείνης της εποχής και πολιτικής» και συμπλήρωσε πως «δυστυχώς παραμερίστηκαν οι απόψεις και οι προτάσεις της ανανεωτικής αριστεράς». Πρόσθεσε ότι «αν ένα κόμμα πιστεύει ότι δεν πρόκειται ποτέ να κληθεί να συμμετάσχει στη διακυβέρνηση της χώρας του, δεν καταλαβαίνω γιατί ασχολείται με την πολιτική. Και ελπίζω να μην ξανακούσω ότι βάζω απ' το παράθυρο συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ (...) ένα σοβαρό κόμμα έχει και απόψεις και πρόγραμμα για τις αρχές διακυβέρνησης της χώρας, αυτό στο πλαίσιο μιας κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σημαίνει και συμμαχίες, πώς τις αποκλείεις εξαρχής;».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, επανέλαβε ότι «ο ΣΥΝ είναι το κοινό μας σπίτι, δε χωρούν ιδιοκτησιακά σύνδρομα». Εξέφρασε τον αντικομμουνισμό του λέγοντας «ο τόπος χρειάζεται μια μαχητική σύγχρονη αριστερά, που να μη λατρεύει τα εικονίσματα του Στάλιν», ενώ διαμήνυσε στην πλειοψηφία του ΣΥΝ ότι έχουν δεσμευτεί υπέρ της Ενωμένης Ευρώπης.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Δυσαρέσκεια δίχως «διέξοδο»...

Το «έργο» και την κυρίαρχη πολιτική που εφαρμόζουν από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αποδοκιμάζει η συντριπτική πλειοψηφία της «κοινής γνώμης», δίχως όμως να φτάνει στο κρίσιμο σημείο της αποφασιστικής και αμετάκλητης απομάκρυνσης από τους δύο μονομάχους.

Πάνω από επτά στους δέκα (ποσοστό 71,7%) κρίνει αρνητικά το «έργο» της κυβέρνησης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το ΠΑΣΟΚ ανέρχεται στο 64,9%. Οι θετικές κρίσεις διαμορφώνονται για μεν την κυβέρνηση στο 28,2% για δε το ΠΑΣΟΚ στο 34,4%. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στη δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του «Μέγκα», που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.400 ατόμων στο διάστημα 26, 27 και 30 Μάρτη. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, σχεδόν ένας στους τρεις (27,5%) θεωρεί ότι ούτε μια κυβέρνηση της ΝΔ ούτε του ΠΑΣΟΚ θα αντιμετώπιζε αποτελεσματικά την κρίση. Στο ίδιο ερώτημα θετικά σε μια κυβέρνηση της ΝΔ διάκειται το 32,2%, ενώ σε μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 34%. Αίσθηση προκαλεί πάντως ότι το 52,1% αντιμετωπίζει θετικά το πρόσφατο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ενώ το 58% συμφωνεί με την πρόταση του πρωθυπουργού για συναίνεση όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης. Στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ προηγείται κατά 4,8% έναντι της ΝΔ. Τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 28,6% (από 29,4% στην προηγούμενη μηνιαία δημοσκόπηση), ΠΑΣΟΚ 33,4% (έναντι 33,6%), ΚΚΕ 7,9% (7,7%), ΣΥΡΙΖΑ 7% (7,2%), ΛΑ.Ο.Σ. 5,5% (5,7%), Οικολόγοι -Πράσινοι 3,3% (3%). Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές η ΝΔ συγκεντρώνει 28%, το ΠΑΣΟΚ 32,4%, το ΚΚΕ 8,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 8,8%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 6,9%, οι Οικολόγοι 4,4%.

Σε άλλη έρευνα της εταιρείας «Marc» για το «Εθνος της Κυριακής» τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου καταγράφονται ως εξής: ΝΔ 29,7%, ΠΑΣΟΚ 34,8%, ΚΚΕ 7,5%, ΣΥΡΙΖΑ 6,5%, ΛΑ.Ο.Σ. 4,1% και Οικολόγοι Πράσινοι 2,9%. Σύμφωνα με την εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος που γίνεται από την ίδια εταιρεία το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 40,1%, η ΝΔ 34,2%, το ΚΚΕ 8,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 7,5%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 5%, οι Οικολόγοι 3,2%. Το 71% δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην εφαρμοζόμενη πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ το 77,1% θεωρεί ότι από την πολιτική της αυτή ευνοούνται οι έχοντες και κατέχοντες. Ενας στους τρεις και πλέον (ποσοστό 34,8%) πιστεύει ότι καμία κυβέρνηση ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, έναντι 34,8% που «ψηφίζει» κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και 26,9% κυβέρνηση ΝΔ.

Οκτώ στους δέκα ψηφοφόρους της ΝΔ θα ήθελαν να παραμείνει ο Κ. Καραμανλής επικεφαλής της παράταξης ακόμα και αν χάσει τις εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB για τον «Ελεύθερο Τύπο».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ