ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Σημαντική η μείωση του αγροτικού εισοδήματος

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών
Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους κ. υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Μακεδονίας - Θράκης, με θέμα τα προβλήματα με τους απλήρωτους αγρότες στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, Σοφία Καλαντίδου, Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Γκατζής. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική μείωση του αγροτικού εισοδήματος ως αποτέλεσμα της διαχρονικής αντιαγροτικής και πολιτικής των κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) που υπαγορεύεται από τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν σοβαρές συνέπειες για τους μικρομεσαίους παραγωγούς και τις οικογένειές τους, οι οποίοι βλέπουν καθημερινά το εισόδημά τους να μειώνεται και να οδηγούνται σε μαζικό ξεκλήρισμα.

Στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας όπου μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού είναι αγρότες, έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα με 34.000 παραγωγούς.

Ειδικότερα, στους νομούς της Πέλλας και της Ημαθίας, οι παραγωγοί είναι σε αδιέξοδο αφού περιμένουν να πληρωθούν από το Σεπτέμβρη τα χρήματα που τους ανήκουν από την παραγωγή του ροδάκινου που πούλησαν το καλοκαίρι. Οι περισσότεροι έχουν λάβει ένα μικρό μέρος από τα οφειλόμενα χρήματα. Το ποσό που τους οφείλεται υπολογίζεται σε 4.000.000. ευρώ.

Στο νομό Σερρών, 2.000 παραγωγοί βιομηχανικής τομάτας εδώ και μήνες δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από τις βιομηχανίες για προϊόν που παρέδωσαν από πέρυσι. Το ποσό που τους οφείλεται υπολογίζεται σε 3.000.000. ευρώ.

Για την κατάσταση αυτή ευθύνονται οι μεταποιητές-βιομήχανοι που αν και παρέλαβαν και μεταποίησαν τα προϊόντα, αρνούνται να εξοφλήσουν τους παραγωγούς. Αυτό είναι αποτέλεσμα της ελεύθερης αγοράς, της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας που προωθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα των εμποροβιομήχανων σε βάρος των παραγωγών, των εργαζόμενων και των καταναλωτών.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί, τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την άμεση καταβολή των οφειλόμενων χρημάτων στους δικαιούχους αγρότες από τους εμποροβιομήχανους».

ΚΕΡΚΥΡΑ
Σοβαρά προβλήματα παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον υπουργό Εσωτερικών, με θέμα τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δημοτικοί Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Κερκυραίων, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους, Κώστας Αλυσανδράκης και Νίκος Μωραΐτης. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

Από το 2003 στο Δήμο Κερκυραίων λειτουργεί ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Δημοτικοί Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί» που αποτελείται από τέσσερις (4) παιδικούς σταθμούς και ένα (1) βρεφονηπιακό. Φιλοξενούνται 340 και πλέον νήπια και 14 βρέφη.

Το προσωπικό του Νομικού Προσώπου με όλες τις σχέσεις εργασίας (μόνιμοι, απασχολούμενοι με σύμβαση έργου, τετράωρη απασχόληση και με προγραμματική σύμβαση από την Αναπτυξιακή επιχείρηση του Δήμου Κερκυραίων), αποτελείται από 43 υπαλλήλους, το οποίο, βέβαια, δεν επαρκεί για το μεγάλο αριθμό των παιδιών που φιλοξενούνται.

Η περιουσία του Νομικού Προσώπου, κινητή και ακίνητη, είναι σχεδόν μηδενική γι' αυτό και το κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι τεράστιο. Οι κτιριακές υποδομές που λειτουργούν οι σταθμοί δεν είναι ιδιόκτητες και είναι ακατάλληλες, σύμφωνα με την έκθεση των ελεγκτών του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, που έγινε το 2002. Η μία μονάδα λειτουργεί σε μισθωμένο κτίριο (1.100 ευρώ μηνιαίο μίσθωμα), η δεύτερη μονάδα στεγάζεται σε κτίριο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, το οποίο απαιτεί μηνιαίο μίσθωμα 4.000 ευρώ), η τρίτη σε κτίριο που έχει παραχωρηθεί από το ΟΓΕΕΚΑ (πρώην ΚΕΓΕ), ενώ οι άλλες 2 μονάδες στεγάζονται σε παλιά κτίρια του Δήμου και χρειάζονται για συντήρηση πολλές χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο. Ειδικά υπάρχει ανάγκη για άμεση επισκευή του κτιρίου Βασιλάκη, κόστους περίπου 100.000 ευρώ

Το Νομικό Πρόσωπο καλείται να καταβάλλει 35.000 ευρώ για επιδότηση πρώτης κατοικίας, (αυτό καταβάλλεται για πρώτη φορά), ενώ υπάρχει άμεση ανάγκη 70.000 ευρώ για εφάπαξ υπαλλήλων που συνταξιοδοτούνται. Συνολικά και με τους μετριότερους υπολογισμούς τα πάγια έξοδα αυτού του ΝΠΔΔ είναι 1.300.000 ευρώ. (Το 2007 το ποσό αυτό ήταν 1.270.000 ευρώ). Η κρατική επιχορήγηση είναι μόλις 871.716 ευρώ. Καλύπτεται δηλ. μόνο η μισθοδοσία των μόνιμων υπαλλήλων και πέραν τούτου ουδέν. Είναι ολοφάνερο πως για την ομαλή λειτουργία των Δημοτικών Σταθμών του Δήμου Κερκυραίων χρειάζεται γενναία, μόνιμη και σταθερή αύξηση της κρατικής επιχορήγησης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, αν προτίθεται να δώσει ως έκτακτη επιχορήγηση, 400.000 ευρώ συνολικά, για αντιμετώπιση των τρεχουσών αναγκών των Παιδικών Σταθμών και αν σκοπεύει να αυξήσει σε μόνιμη βάση την κρατική επιχορήγηση στο ύψος των πραγματικών ετήσιων δαπανών τού ως άνω ΝΠΔΔ;

ΔΩΣΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης, Νίκος Μωραΐτης και Μπάμπης Χαραλάμπους ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους αγροτικούς ιατρούς του νομού Ιωαννίνων και τι μέτρα θα λάβει για να μη επαναληφθεί το ίδιο πρόβλημα.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Γιάννης Γκιόκας, Διαμάντω Μανωλάκου και Γιάννης Πρωτούλης ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό αν προτίθεται η κυβέρνηση να καλύψει άμεσα όλα τα κενά με μόνιμο επιστημονικό προσωπικό στη Σχολή Σ.Δ.Ο. του ΤΕΙ Χαλκίδας και τι μέτρα πρόκειται να πάρει, ώστε να καταβληθούν άμεσα όλοι οι χρωστούμενοι μισθοί των εκτάκτων καθηγητών.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Νίκος Γκατζής και Αχιλλέας Κανταρτζής ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα πρόκειται αν λάβει για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και των Αγροτικών Συλλόγων της επαρχίας Αγιάς Λάρισας.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Λίλα Καφαντάρη ΕΡΩΤΟΥΝτους αρμόδιους υπουργούς αν θα προχωρήσουν άμεσα σε ενέργειες για να καλυφθούν τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ στο Ν. Ευβοίας με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, ώστε να διεξάγεται χωρίς προβλήματα η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους και Κώστας Αλυσανδράκης ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα άμεσα προτίθεται να πάρει για την κατασκευή πυκνού δικτύου πυροσβεστικών κρουνών στα σοκάκια της παλιάς πόλης της Κέρκυρας, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στο έργο της Πυροσβεστικής και για τη δημιουργία γενικότερα απαιτούμενων συνθηκών ασφάλειας, όπως επίσης και για τον εφοδιασμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Κέρκυρας με μικρά πυροσβεστικά οχήματα, κατάλληλα για πυρόσβεση στην παλιά πόλη της Κέρκυρας.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους, Κώστας Αλυσανδράκης, Γιάννης Ζιώγας, Λιάνα Κανέλλη και Εύα Μελά ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να εκλείψει η παραπάνω περιττή και παράλογη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ που πάσχουν από το σύνδρομο της αποφρακτικής άπνοιας.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργο τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για να αποδοθεί η ελληνική ιθαγένεια στην κ. Τούσιου Ειρήνη και για την έκδοση αστυνομικής ταυτότητας.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΔΕΣΥΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ, ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΘΩΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ» (ΑΔΗΚ) ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ Χ. ΜΑΣΤΟΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ»: Στις 5/2/09 εκδικάστηκαν οι αγωγές που είχαν ασκηθεί από την εταιρεία ΔΕΣΥΛΛΑΣ Α.Ε. εναντίον του επικεφαλής της ΑΔΗΚ Χάρη Μάστορα και της τοπικής εφημερίδας «Ενημέρωση».

Οι δύο αγωγές είχαν σαν στόχο την επιβολή κλίματος τρομοκρατίας, την καταστολή του δικαιώματος της πολιτικής και δημοτικής δράσης, του δικαιώματος της έκφρασης γνώμης, τον περιορισμό της ελευθεροτυπίας, τη φυσική και οικονομική εξόντωση των εναγομένων.

Το δικαστήριο απέρριψε τις αγωγές, αφού μεταξύ των άλλων πήρε υπόψη του το έγγραφο της υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων, για διακοπή των εργασιών και την αποκατάσταση του εγκλήματος που συντελείται στο οικόπεδο του πρώην εργοστασίου Δεσύλλα, όσον αφορά την τσιμεντοποίησή του και την «αξιοποίησή» του με χαριστικές - ευνοϊκές ρυθμίσεις στην εταιρεία ΔΕΣΥΛΛΑΣ ΑΕ.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους και Κώστας Αλυσανδράκης ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα προτίθενται να πάρουν:

  • Για την απαλλοτρίωση του εργοστασίου ώστε τα αρχαιολογικά ευρήματα να παύσουν να βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, αλλά και για την συνέχιση των ανασκαφών, αφού υπάρχουν βάσιμες υποψίες πως στα «σπλάχνα» του κρύβονται σημαντικές αρχαιότητες (Αρχαία Αγορά, Λιμάνι του Αλκινόου κ.ά.).
  • Την έναρξη συστηματικής έρευνας και μελέτης στο συγκεκριμένο οικόπεδο, για την ανάδειξη της σημαντικής βιομηχανικής και ταξικής ιστορίας της Κέρκυρας και τελικά της δημιουργίας μουσείου της βιομηχανικής ιστορίας του τόπου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ