ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Συνεχείς εκπαιδεύσεις στην «καταστολή πλήθους»

Η εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων στην καταστολή του «εχθρού λαού» εντάσσεται στους σχεδιασμούς της ΕΕ (φωτ. από σχετική άσκηση της δύναμης του Ευρωστρατού στη Βοσνία)
Η εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων στην καταστολή του «εχθρού λαού» εντάσσεται στους σχεδιασμούς της ΕΕ (φωτ. από σχετική άσκηση της δύναμης του Ευρωστρατού στη Βοσνία)
Εντονο προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν νεότερες πληροφορίες για εκπαίδευση μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων στην «καταστολή πλήθους». Ο προσανατολισμός που δίνεται ολοένα και πιο ανοιχτά στο στράτευμα είναι προφανώς σύμφωνος με τους σχεδιασμούς της εγχώριας αστικής τάξης στις σύγχρονες συνθήκες, τις νόρμες του ΝΑΤΟ και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ, του στρατιωτικού - πολεμικού βραχίονα της λυκοσυμμαχίας που προετοιμάζει και παρατάσσει όλες τις δομές και μονάδες του αστικού κράτους ενάντια στον «εχθρό λαό».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν στο διαδίκτυο, πριν από μερικές μέρες πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση «καταστολής κινητοποιήσεων» από το Μεικτό Λόχο Στρατονομίας (ΜΛΣΝ), μέσα στο «Πεντάγωνο». Στρατονόμοι - στρατιώτες που υπηρετούν τη θητεία τους - εξοπλίστηκαν με στολές τύπου «ΜΑΤ», με προστατευτικές περικνημίδες, θώρακες, γκλομπ, κράνη και πλαστικές ασπίδες. Στη συνέχεια, αφού τοποθετούνταν σε διάφορους σχηματισμούς, στελέχη του στρατεύματος παίζοντας το ρόλο «διαδηλωτών» (βλ. προβοκατόρων) τους εκτόξευαν αντικείμενα, όπως πλαστικά μπουκάλια νερού.

Ανώτατες πηγές του ΓΕΕΘΑ από την πλευρά τους επιβεβαιώνουν μεν ότι οι στρατονόμοι φορούσαν την ειδική στολή, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται για άσκηση, αλλά για «προβλεπόμενη» εκπαίδευση των στρατονόμων που έγινε μεταξύ Ιούλη - Αυγούστου. Αυτό φυσικά σημαίνει στην πράξη ότι η τέτοιου είδους εκπαίδευση επεκτείνεται σε όλες τις «σειρές» στρατονόμων. Παραπέρα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η εκπαίδευση αφορούσε την εσωτερική ασφάλεια των στρατοπέδων για «αποτροπή παράνομης εισόδου σε στρατόπεδο σε άτομα που δεν τους επιτρέπεται η είσοδος». Συμπληρώνουν ότι έτσι αποφεύγεται η χρήση όπλων για την «αποτροπή» της «παράνομης εισόδου»...

Πληθαίνουν οι σχετικές «εκπαιδεύσεις»

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός είναι ότι πληθαίνουν τα περιστατικά που υποδηλώνουν την προετοιμασία του στρατεύματος για αντιμετώπιση του «εχθρού λαού». Υπενθυμίζεται πως η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «Πόντος» στις 4 Φλεβάρη 2011 πραγματοποίησε στην Αργυρούπολη του Κιλκίς την άσκηση καταστολής πλήθους «Καλλίμαχος» του ευρωστρατού, με χρήση πυροβόλων όπλων, τεθωρακισμένων και ελικοπτέρων.

Υπενθυμίζεται, ακόμα, ότι μέσα στην τελευταία δεκαετία έχουν γίνει σειρά ασκήσεων από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, τόσο για την καταστολή διαδηλώσεων, όσο και για «αγώνα σε αστικό περιβάλλον».

Αλλωστε, ένας τέτοιος προσανατολισμός είναι σαφής τόσο στο πλαίσιο του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, όσο και στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι ανώτατα στελέχη της στρατιωτικής ηγεσίας σημειώνουν με νόημα αυτό ακριβώς, πως «η ΚΠΑΑ αναφέρεται τόσο στην Αμυνα όσο και στην Ασφάλεια», συνδυάζοντας μέσα και δομές για την προάσπιση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων εντός και εκτός τειχών της ΕΕ, απέναντι σε οποιονδήποτε αμφισβητεί την εξουσία τους.

ΑΓΩΓΟΣ «SOUTH STREAM»
Στην «Gazprom» το 100% των μετοχών της κοινοπραξίας κατασκευής

Η «Gazprom» ανακοίνωσε χτες την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας κατασκευής του αγωγού «South Stream Transport BV», από την ιταλική «Eni» (20%), τη γερμανική «Wintershall» (15%) και τη γαλλική «EDF» (15%), δίχως να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για τη συναλλαγή. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS μετέδωσε δηλώσεις του εκπροσώπου της γερμανικής «Wintershall», σύμφωνα με τις οποίες οι μέτοχοι της κοινοπραξίας «South Stream Transport BV» αποφάσισαν να πουλήσουν τα ποσοστά τους, καθώς δεν υπάρχουν πλέον εγγυήσεις ότι θα συνεχιστεί η κατασκευή του αγωγού και ήδη οι οικονομικές επιπτώσεις των καθυστερήσεων στην υλοποίηση του έργου είναι τεράστιες.

Η κοινοπραξία κατασκευής του «South Stream» είχε επωμιστεί με την κατασκευή του υπεράκτιου τμήματος του αγωγού από την Anapa της Ρωσίας (βρίσκεται στις ανατολικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας) στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Το έργο συνολικού κόστους 23,5 δισ. δολαρίων είχε σχεδιαστεί να εφοδιάζει την Ευρώπη με 63 δισ. m3 ρωσικού φυσικού αερίου ετησίως, σε μία προσπάθεια παράκαμψης της Ουκρανίας και μείωσης του ειδικού της βάρους ως χώρας - κόμβου μεταφοράς των ρωσικών ενεργειακών προϊόντων στην αγορά της ΕΕ.

Στις αρχές του Δεκέμβρη, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλ. Πούτιν είχε ανακοινώσει την ακύρωση του έργου, αναφέροντας ότι αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση, εξαιτίας της στάσης που τηρούσε η ΕΕ για το ζήτημα, παρά το γεγονός ότι σκοπός του «South Stream» ήταν να «παράσχει ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή», όπως είχε δηλώσει τότε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, ο Ρώσος Πρόεδρος ανακοίνωσε την αλλαγή «δρομολογίου» του αγωγού: Εχοντας την ίδια δυναμικότητα, θα διασχίζει και πάλι τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά θα καταλήγει στην Τουρκία και στα ελληνοτουρκικά σύνορα, σύμφωνα πάντα με τα όσα επίσημα εξαγγέλλει η ρωσική πλευρά.

ΕΦΟΡΙΑ
Λήξεις προθεσμιών

Σήμερα λήγουν οι προθεσμίες για τα χαράτσια που αφορούν στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων έτους 2015, καθώς και για την πληρωμή της 4ης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Ειδικότερα:

-- Σήμερα, Τετάρτη 31 Δεκέμβρη, εκπνέει η προθεσμία για τα τέλη κυκλοφορίας. Μετά τη λήξη της προθεσμίας επιβάλλεται πρόστιμο, ισόποσο με το τέλος που ισχύει σε κάθε κατηγορία οχήματος, δηλαδή οι κάτοχοι των οχημάτων θα κληθούν από την Εφορία να καταβάλουν το διπλάσιο ποσό. Η ίδια προθεσμία (31/12) ισχύει για την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας στις Εφορίες. Να σημειωθεί ότι για το 2015 δε θα ισχύσει η ρύθμιση της πληρωμής ανάλογα με τους μήνες κυκλοφορίας που ίσχυσε για το 2014, καθώς η σχετική τροπολογία δεν κατατέθηκε στη Βουλή και αυτό παρά το μπαράζ των νομοθετικών παρεμβάσεων της περασμένης βδομάδας. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι κάτοχοι οχημάτων που έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους, αν θελήσουν κάποια στιγμή στη διάρκεια του επόμενου έτους να τις πάρουν πίσω, θα πρέπει να πληρώσουν το σύνολο των προβλεπόμενων ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

-- Σήμερα, Τετάρτη 31 Δεκέμβρη, λήγει και η προθεσμία για την 4η δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ και η όποια καθυστέρηση συνεπάγεται την επιβολή τόκων και προσαυξήσεων.

Στο μεταξύ, χτες έληξε η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή τυχόν διορθωτικών δηλώσεων στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας (Ε9).

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Στα 212,4 δισ. ευρώ το Νοέμβρη

Στα 212,4 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν στο τέλος Νοέμβρη 2014 τα υπόλοιπα των τραπεζικών δανείων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Σε ετήσια βάση καταγράφεται ρυθμός υποχώρησης 3% (έναντι ρυθμών υποχώρησης 3,2% τον Οκτώβρη και 3,5% το Σεπτέμβρη του 2014).

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, τα χρωστούμενα από τα νοικοκυριά για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια εμφανίζονται στα 95,9 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, τα στεγαστικά δάνεια διαμορφώνονται στα 69,6 δισ. (με μείωση 3,1%) και τα καταναλωτικά στα 26,3 δισ. ευρώ (μείωση 2,5%).

Ο τραπεζικός δανεισμός προς τις επιχειρήσεις διαμορφώνεται στα 101,6 δισ. ευρώ (μείωση 3%), ενώ στην κατηγορία «ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις» εμφανίζονται υπόλοιπα ύψους 13,5 δισ. ευρώ.

Οριακή μείωση εμφάνισαν και οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων το Νοέμβρη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η μάζα των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών υποχώρησε στα 164,3 δισ. ευρώ από 164,5 δισ. ευρώ που ήταν τον Οκτώβρη. Σε σχέση με το Νοέμβρη του 2013, καταγράφεται αύξηση των καταθέσεων κατά περίπου 3,3 δισ. ευρώ.

Χριστουγεννιάτικο παζάρι της ΕΕΔΔΑ

Τελευταία μέρα σήμερα, Τετάρτη, για το χριστουγεννιάτικο παζάρι της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), που πραγματοποιείται στα γραφεία της, στην οδό Ηπείρου 5 (5ος όροφος), απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο, από 10 π.μ. έως 3 μ.μ.

Εκκληση ενίσχυσης του έργου της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Η «Δημοκρατική Μέριμνα» απευθύνει κάλεσμα ενίσχυσης του έργου της. Οσοι επιθυμούν να συνεισφέρουν, μπορούν να το κάνουν με κατάθεση στην Εθνική Τράπεζα, στο λογαριασμό 129/592361-13 ή στα γραφεία της (Ακαδημίας 78, Αθήνα) που είναι κάθε μέρα ανοιχτά. Τηλέφωνο επικοινωνίας 210.38.22.776.

Απαλλαγή από ποινές

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, με την ευκαιρία της πρώτης του νέου έτους, απαλλάσσει όλους τους τιμωρημένους με πειθαρχικές ποινές αξιωματικούς, ανθυπασπιστές, υπαξιωματικούς και οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και τους σπουδαστές των Σχολών αυτών («όπου δύναται εφαρμοσθεί»), από την έκτιση του υπολοίπου των πειθαρχικών ποινών. Η απαλλαγή ισχύει από σήμερα, 31 Δεκέμβρη, για όλες τις μέχρι τώρα επιβληθείσες ποινές.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org