ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οταν χτυπιέται ένας κλάδος, χάνουν όλοι οι εργαζόμενοι

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για το εργασιακό καθεστώς και το ωράριο των καταστημάτων

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, για τη δολοφονική επίθεση του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, ρωτήθηκε σχετικά με την τριήμερη εργασία που προτείνει η κυβέρνηση της Ιταλίας με τη σύμφωνη γνώμη των συνδικάτων και σημείωσε:

«Στην Ιταλία συμβαίνει ό,τι και στην Ελλάδα. Υπάρχουν συνδικάτα τα οποία δεν είναι γνήσιοι εκπρόσωποι των συμφερόντων των εργαζομένων. Τέτοια συνδικάτα, με τέτοιες διοικήσεις πρέπει να παραμερίζονται, πρέπει να αντικαθίστανται, πρέπει οι εργαζόμενοι να τους κάνουν στην άκρη.

Ακόμα αποδεικνύεται το εξής: Οτι το θέμα των ανοιχτών μαγαζιών την Κυριακή και όλα αυτά που λέγονταν ότι αν δεν ανοίξουν τα μαγαζιά την Κυριακή θα απολυθούν 4.000 από την οδό Ερμού ήταν υποκρισία. Λέτε οι ΕΒΕ στην Ερμού να απασχολούν τόσο κόσμο; Ολα αυτά ήταν απειλές και εκβιασμοί και πολύ γρήγορα θα φέρουν στην επιφάνεια είτε αυτή τη μορφή της Ιταλίας, είτε τα 65ωρα, είτε τα ανοιχτά μαγαζιά 7 μέρες τη βδομάδα. Πρόκειται για ένα μέτρο που πλήττει όχι μόνο τους εμποροϋπαλλήλους, πλήττει τους μικρομεσαίους και πλήττει συνολικά τους εργαζόμενους.

Και με την ευκαιρία, θα ήθελα να πω το εξής: Υπάρχουν και αρκετές γυναίκες που πραγματικά μοχθούν, παλεύουν, δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους και θεωρούν ότι είναι χρήσιμο να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή για να ψωνίζουν. Οταν όμως χτυπιέται ένας κλάδος, όταν συγκεντρώνεται η δύναμη στα μονοπώλια, τότε χάνουν όλοι οι εργαζόμενοι. Οταν έχεις επαρκή αγοραστική ικανότητα, σταθερό χρόνο εργασίας και σίγουρη δουλειά τότε βρίσκεις και το χρόνο να ψωνίσεις. Και, εν πάση περιπτώσει, δε νομίζω ότι ένας φτωχός εργάτης, μια φτωχή εργάτρια κάνει "shopping therapy" όπως λέγεται, κάνει βόλτες για ψώνια. Τα ψώνια είναι μια ανάγκη που την ικανοποιείς όταν έχεις λεφτά στην τσέπη.

Μόνο η αλληλεγγύη όλων των εργατοϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολουμένων και της φτωχής αγροτιάς μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Οταν αφήνεται ένας κλάδος μόνος του να αντιμετωπίζει τα προβλήματά του, τότε θα χειροτερέψει η ζωή όλων».

ΠΑΜΕ
Απάντηση στη νέα πρόκληση του ΕΒΕΑ

Οι μεγαλοεργοδότες απαιτούν εκ περιτροπής εργασία και τα ...σπασμένα να τα πληρώνει ο ΟΑΕΔ

Στις 8 Δεκέμβρη, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είχαν καταλάβει το κτίριο του ΕΒΕΑ, αντιδρώντας στις προκλήσεις των μεγαλοεργοδοτών
Στις 8 Δεκέμβρη, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είχαν καταλάβει το κτίριο του ΕΒΕΑ, αντιδρώντας στις προκλήσεις των μεγαλοεργοδοτών
Απάντηση στη νέα πρόκληση του προέδρου του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλου, που σε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας πρότεινε, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, την εκ περιτροπής εργασία για τρεις ή τέσσερις μέρες τη βδομάδα, ζητώντας - σύμφωνα με πληροφορίες - να αναλάβει ο ΟΑΕΔ το «συμπλήρωμα» του εισοδήματος των εργαζομένων, δίνει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

«Επιβεβαιώνεται ότι ο κύριος αυτός πρακτορεύει επάξια τις αντεργατικές πολιτικές του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δείχνει την ταξική εχθρότητα απέναντι στην εργατική τάξη», σημειώνει το ΠΑΜΕ και συνεχίζει: «Με αυτές τις κατάπτυστες προτάσεις του Μίχαλου, γίνεται φανερό ότι το κεφάλαιο, η κυβέρνηση και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις που το υπηρετούν, επιδιώκουν να διαφυλάξουν τα καπιταλιστικά κέρδη και να φορτώσουν την κρίση του δικού τους καπιταλιστικού συστήματος, στους εργαζόμενους και μέσω του ΟΑΕΔ, που χρηματοδοτείται από τους εργάτες. Δηλαδή, συλλογικά η εργατική τάξη και όλοι οι εργαζόμενοι να πληρώνουν και την ανακύκλωση της φτώχειας τους».

«Αυτή η πρόκληση πρέπει να απαντηθεί με τη δυναμική αγωνιστική αντεπίθεση της εργατικής τάξης και όχι μόνο να χαλάσει τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, αλλά να συμβάλει έτσι ώστε οι εργατικές κατακτήσεις του σήμερα για την κάλυψη των σημερινών συγχρόνων αναγκών, να ανοίγουν προοπτικές για γενικότερες κοινωνικοοικονομικές αλλαγές προς όφελος όλων των εργαζομένων», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΛΑΡΚΟ
Ετοιμάζουν μαζικές απολύσεις

Σχεδιάζουν να αφήσουν χωρίς δουλειά περισσότερους από τους μισούς εργαζόμενους στις εργολαβίες. Σε συγκέντρωση καλεί σήμερα η Γραμματεία Φθιώτιδας του ΠΑΜΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ
Τους 150 φτάνουν οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ που μέχρι τις αρχές Γενάρη αναμένεται να απολυθούν, όπως δήλωσε χτες εκπρόσωπος της εργοδοσίας. Ηδη προχτές, μετά τη λήξη της πρωινής βάρδιας, η ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ ανακοίνωσε πως 25 άτομα μένουν χωρίς δουλειά. Αμεση ήταν η απάντηση που έδωσαν στα αντεργατικά σχέδια οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου, με παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε χτες, στα γραφεία της διοίκησης, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας. Σε συνάντηση που έγινε, εκπρόσωπος της εργοδοσίας είπε ότι, τις επόμενες μέρες, από τους 270 εργαζόμενους που σήμερα απασχολούνται στις εργολαβίες θα μείνουν 120.

Η ανάγκη, όλοι οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ να αντιπαλέψουν ενωμένοι τα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας, αλλά και συνολικά την πολιτική που στηρίζει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, την πολιτική που οδηγεί τη ΛΑΡΚΟ στην εγκατάλειψη και την πλήρη παράδοση στους ιδιώτες, γίνεται σήμερα όλο και πιο επιτακτική. Συνέπεια άλλωστε αυτής της πολιτικής είναι και η εισβολή των εργολαβικών συνεργείων στη ΛΑΡΚΟ, με ραγδαία κλιμάκωση της επίθεσης στα εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, με συνέπεια τα εξαντλητικά ωράρια, τον πολλαπλασιασμό των εργατικών «ατυχημάτων», την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας.

Καλώντας τους εργαζόμενους να οργανώσουν αποφασιστικά τον αγώνα τους και αποφασιστικά να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στη σταθερή εργασία, με πλήρη δικαιώματα, η Γραμματεία Φθιώτιδας του ΠΑΜΕ καλεί σήμερα σε κινητοποίηση, στη 1 μ.μ., στην πύλη του εργοστασίου.

ΙΤΑΛΙΑ
Εκ περιτροπής εργασία με συνδικαλιστική συναίνεση

Η συμβιβασμένη ηγεσία της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων βλέπει θετικά την πρόταση κυβέρνησης - εργοδοτών για εργάσιμη εβδομάδα τεσσάρων ημερών

ΡΩΜΗ.--

Με τη συναίνεση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, όπως της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων της Ιταλίας (Cgil), προωθείται το σχέδιο του κεφαλαίου να πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης με μείωση των ημερών εργασίας. Το ζήτημα έθεσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Εργασίας, Μαουρίτσιο Σακόνι, που δήλωσε απροκάλυπτα ότι «θα μπορούσε κάποιος να εργάζεται μόνο κάποιες ημέρες μέσα στην εβδομάδα και το υπόλοιπο των απολαβών να καλύπτεται από το ταμείο ανεργίας». Η πρότασή του συνοψίζεται στη φράση στο: «Ας εργαστούμε λιγότερο, για να μπορέσουμε να εργαστούμε όλοι».

Και αντί η απάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος να είναι υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ο Γκουλιέλμο Επιφάνι, γραμματέας του Cgil, δήλωσε: «Βλέπουμε θετικά την υιοθέτηση νέων μέτρων κοινωνικής αλληλεγγύης (σ.σ. έτσι χαρακτήρισε την προσπάθεια μοιράσματος της ανεργίας για να διατηρηθούν τα υπερκέρδη του κεφαλαίου), υπό την προϋπόθεση να προστατευτούν οι εποχικοί εργαζόμενοι, να μη γίνουν απολύσεις και να μην πρόκειται για τέχνασμα ώστε να μη διαθέσει το κράτος όλους τους αναγκαίους πόρους». Ολα αυτά για να συγκαλύψει την υποταγή και τη λογική της ταξικής συνεργασίας.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο και τα σενάρια που αναπαράγει, ιδίως σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, θα μπορούσε να υιοθετηθεί η λεγόμενη «βραχεία εβδομάδα» (settimana corta) τεσσάρων εργάσιμων ημερών, με ένα ποσοστό του μισθού που θα καλύπτεται από το εθνικό ταμείο ανεργίας, αλλά και, ενδεχομένως, από ευρωπαϊκούς πόρους (δηλαδή πάλι από λεφτά των ίδιων των εργαζομένων). Υπενθυμίζεται ότι το 2007 τα συμβιβασμένα συνδικάτα είχαν σπρώξει τους Ιταλούς εργάτες να ψηφίσουν σε δημοψήφισμα τι θα περικόψουν από τα δικαιώματα τους στην κοινωνική ασφάλιση. Φωτεινή εξαίρεση ήταν το Συνδικάτο των Μεταλλεργατών, που είχε καταγγείλει αυτή την απαράδεκτη λογική.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ