ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Το ΚΚΡΟ μπροστά στις προεδρικές εκλογές

Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ κατά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές

Associated Press

Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ κατά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές
Στο 9ο έκτακτο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), που πραγματοποιήθηκε στις 28 Δεκέμβρη, καθορίστηκε η στάση του κόμματος στις προσεχείς προεδρικές εκλογές κι ο υποψήφιος του κόμματος σ' αυτές. Υποψήφιος του ΚΚΡΟ θα είναι ο Νικολάι Χαριτόνοφ, βουλευτής του ΚΚΡΟ, γεωπόνος, στέλεχος της «Αγροτοβιομηχανικής Ενωσης Ρωσίας».

Η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΡΟ

Πριν το συνέδριο του ΚΚΡΟ, προηγήθηκαν το Σάββατο 27 Δεκέμβρη οι εργασίες της Ολομέλειας της ΚΕ του κόμματος. Την εισήγηση έκανε ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ. Αρχικά στη συνεδρίαση τέθηκε ζήτημα εμπιστοσύνης προς την ηγεσία του κόμματος και κατατέθηκε πρόταση συνολικής καθαίρεσης κι επανεκλογής του Προεδρείου και της Γραμματείας της ΚΕ του Κόμματος. Η πρόταση αυτή πήρε 26 ψήφους υπέρ, 84 κατά και υπήρχαν και 8 λευκά.

Στη συνέχεια η Ολομέλεια της ΚΕ συζήτησε το ζήτημα της συμμετοχής ή όχι στις εκλογές. Να σημειωθεί εδώ ότι στις παραμονές αρκετά στελέχη του κόμματος δημόσια υποστήριξαν το ενδεχόμενο του «ενεργού μποϊκοταρίσματος» των προεδρικών εκλογών. Οπως χαρακτηριστικά έγραφε η εφημερίδα «Γκαζέτα», σε περίπτωση που η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές του Μάρτη είναι μικρότερη του 50%, τότε οι εκλογές θεωρούνται άκυρες και στις επαναληπτικές εκλογές, που θα πρέπει να διεξαχθούν μετά από 4 μήνες, δε θα είναι δυνατή η συμμετοχή των υποψηφίων (και του Β. Πούτιν) που θα θέσουν υποψηφιότητες το Μάρτη. Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές το ποσοστό της συμμετοχής ήταν στο 55%. Ετσι το ενδεχόμενο του «ενεργού μποϊκοταρίσματος» των εκλογών υποστήριξε με άρθρο του στην εφημερίδα του ΚΚΡΟ «Σοβιετική Ρωσία» ο Γιεγκόρ Λιγκατσόφ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΡΟ και πρώην μέλος του ΠΓ του ΚΚΣΕ. Ο ίδιος στις πρόσφατες εκλογές ήταν υποψήφιος σε μονοεδρική περιφέρεια, αλλά οι 100 χιλιάδες ψήφοι που έλαβε δεν ήταν αρκετές για την επανεκλογή του στην Κρατική Δούμα. Ο Γ. Λιγκατσόφ θεωρεί πως βασικό ζήτημα είναι η ισχυροποίηση του κόμματος και της ενότητας των πατριωτικών δυνάμεων κι ένα δεδομένο κακό αποτέλεσμα στις προεδρικές εκλογές, εξαιτίας της πρωτοφανούς πίεσης του κρατικού μηχανισμού και των ΜΜΕ που ασκείται στο κόμμα τους τελευταίους μήνες, μπορεί να κλονίσει το ίδιο το κόμμα. Υπέρ της αποχής στην ίδια εφημερίδα τοποθετήθηκε και ο Αλεξάντρ Ζινόβιεφ, πρώην «αντιφρονών» στα σοβιετικά χρόνια, που τώρα υποστηρίζει το ΚΚΡΟ. Ο Α. Ζινόβιεφ τάχθηκε υπέρ του συνολικού αναπροσανατολισμού της κομματικής δουλιάς από τη σφαίρα των εκλογών, στην προσπάθεια να αποκτήσει το κόμμα δεσμούς με τους εργαζόμενους που υποφέρουν.

Αλλα όμως στελέχη του ΚΚΡΟ υποστήριζαν πως το καθεστώς θα φροντίσει με κάθε μέσο οι εκλογές να έχουν την απαραίτητη συμμετοχή, ενώ την ίδια ώρα η εκλογική νομοθεσία δεν επιτρέπει να καλέσει το λαό σε αποχή. Σ' αυτές τις συνθήκες, υποστήριζε αυτή η άποψη, θα ήταν μεγάλο λάθος αν το κόμμα δεν πρόβαλε τον δικό του υποψήφιο πρόεδρο.

Τελικά, η ΚΕ απέρριψε την ιδέα της αποχής και του μποϊκοταρίσματος των εκλογών. Ακολούθησε η παρέμβαση του Γκ. Ζιουγκάνοφ, ο οποίος ζήτησε από τα μέλη της ΚΕ να μην είναι ο υποψήφιος που θα στηρίξει το ΚΚΡΟ στις προεδρικές εκλογές. Η ΚΕ του ΚΚΡΟ κατέληξε να καταθέσει στο συνέδριο του κόμματος πέντε υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές. Αυτές των: Ν. Κοντρατιένκο (βουλευτή του ΚΚΡΟ, προερχόμενο από την πατριωτική αντιπολίτευση, πρώην κυβερνήτη στην περιοχή του Κρασναντάρ), Σ. Σαβίτσκαγια (βουλευτή του ΚΚΡΟ, κοσμοναύτη), Ν. Χαριτόνοφ (βουλευτή του ΚΚΡΟ, αγροτιστή), Β. Ιλιούχιν (βουλευτή του ΚΚΡΟ, πρώην εισαγγελέα, προέδρου του κινήματος υπεράσπισης του στρατού) και Γκ. Σεμίγκιν (βουλευτή του ΚΚΡΟ, επιχειρηματία, πρώην προέδρου της εκτελεστικής επιτροπής της Λαϊκο-πατριωτικής ένωσης Ρωσίας).

Η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΡΟ αποφάσισε επίσης να συγκαλέσει το τακτικό 10ο συνέδριο του κόμματος τον Ιούνη του 2004.

Στο περιθώριο μεταξύ της Ολομέλειας της ΚΕ και του συνεδρίου, ο Γκ. Ζιουγκάνοφ τοποθετήθηκε στα ρωσικά ΜΜΕ υπέρ της υποψηφιότητας του Ν. Κοντρατιένκο, ως υποψηφίου του ΚΚΡΟ στις προεδρικές εκλογές και κατά της επιλογής του Γκ. Σεμίγκιν, λέγοντας: «Το κόμμα που η ιδεολογία του έχει κοινωνικό προσανατολισμό δεν μπορεί να στηρίξει έναν αστό». Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΚΚΡΟ και στο πρόσφατο παρελθόν είχε ταχθεί ενάντια στην εκλογή του Σεμίγκιν στην Κρατική Δούμα με την υποστήριξη του ΚΚΡΟ, ενώ τον είχε χαρακτηρίσει και «άνθρωπο του Κρεμλίνου», που έχει εξεπίτηδες τοποθετηθεί στις γραμμές της αντιπολίτευσης και μάλιστα τον είχε κατηγορήσει ότι προσπαθεί να εξαγοράσει τις περιφερειακές οργανώσεις του ΚΚΡΟ.

Σ' ό,τι αφορά το πρόσωπό του και τις αιτίες της άρνησής του να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της χώρας, ο Γκ. Ζιουγκάνοφ δήλωσε ότι «στις σημερινές συνθήκες ο πρόεδρος του κόμματος πρέπει να συγκεντρώσει την προσοχή του στη δουλιά στις μάζες, στις πρωτοβάθμιας κομματικές οργανώσεις, για να οδηγήσει το κόμμα στο επόμενο συνέδριο».

Το συνέδριο του ΚΚΡΟ

Στο συνέδριο του ΚΚΡΟ, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, ο Ν. Κοντρατιένκο απόσυρε την υποψηφιότητά του, αιτιολογώντας τη θέση του με την εκτίμηση ότι οι προσεχείς εκλογές θα είναι μια φάρσα στην οποία οι κομμουνιστές δε θα πρέπει να πάρουν μέρος. Την ίδια άποψη υποστήριξε και Ν. Χαριτόνοφ, αν και αποδέχτηκε να είναι υποψήφιος, αν πάρει τελικά τέτοια απόφαση το ΚΚΡΟ. Λίγο αργότερα οι Σ. Σαβίτσκαγια και Β. Ιλιούχιν απόσυραν τις υποψηφιότητές τους υπέρ του Ν. Χαριτόνοφ. Στη μυστική ψηφοφορία που ακολούθησε ο Ν. Χαριτόνοφ πήρε 123 ψήφους και ο Γκ. Σεμίγκιν 105, ενώ υπήρχαν και 3 λευκά.


ΣΕΡΒΙΑ
Διαβουλεύσεις με τις παραινέσεις της Δύσης

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Συνεχίστηκαν χτες οι επαφές μεταξύ των ηγετών των «μεταρρυθμιστικών» κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης ανάλογα με τις επιταγές των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο, όπως έγινε φανερό, οι έριδες μεταξύ των πολιτικών εκπροσώπων της αστικής τάξης για το ποιος θα αποσπάσει μεγαλύτερο κομμάτι από την «πίτα» της εξουσίας, είναι αυτές που θα καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και μια καινούρια εκλογική διαδικασία μέσα στο 2004.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός και ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Ζόραν Ζίβκοβιτς, δήλωσε χτες ότι το κόμμα του μπορεί να υποστηρίξει μια «μεταρρυθμιστική» κυβέρνηση αλλά δε θα συμμετάσχει σε αυτή. Πράγμα που σίγουρα θα τον ωφελούσε αφού ήδη το κόμμα του πλήρωσε το πρόγραμμα λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων που απαιτεί σύσσωμη η «διεθνής κοινότητα».

Παράλληλα, χτες ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη επανέλαβε εκ νέου ότι τα κόμματα του «κέντρου» δεν έχουν και πολλές επιλογές σε ό,τι αφορά το σχηματισμό κυβέρνησης. Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στο Βελιγράδι, Μαουρίτσιο Μάσαρι, μάλιστα, απεύθυνε και έκκληση στους πολιτικούς αρχηγούς αυτών των κομμάτων να «ξεπεράσουν τις προσωπικές αντιδικίες και να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη νέα κυβέρνηση... έτσι ώστε να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις για το καλό της Σερβίας και το μέλλον της στην Ευρώπη»...

Οσον αφορά την άποψη των ΗΠΑ για τα αποτελέσματα των εκλογών, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Ανταμ Ερελι, δήλωσε πως «είναι πιθανό ότι μία μελλοντική κυβέρνηση θα προέλθει από την πλειοψηφία των κομμάτων της δημοκρατικής μετάβασης» και εξέφρασε την ελπίδα της κυβέρνησης του πως οι μελλοντικοί ηγέτες της Σερβίας θα σεβαστούν τις οικονομικές, δικαστικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και τις συμφωνίες του Ντέιτον, και πως θα συμφωνήσουν να παραδώσουν στη Δικαιοσύνη τους φυγόδικους ηγέτες των Σέρβων της Βοσνίας. Σχετικά με την εκλογή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο σερβικό Κοινοβούλιο, ο Ερελι υπογράμμισε με ειρωνεία ότι «ο Μιλόσεβιτς είναι απασχολημένος με τη Χάγη, και φρονώ πως αυτό ρυθμίζει το ζήτημα».

Τέλος, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, το Ριζοσπαστικό Κόμμα του Βόισλαβ Σέσελι κατέλαβε 82 έδρες και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Μιλόσεβιτς 22 έδρες. Το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα του Βόισλαβ Κουστούνιτσα καταλαμβάνει 53 έδρες, το Δημοκρατικό Κόμμα του Ζίβκοβιτς 37, το «G-17 plus» του οικονομολόγου Μίρολιουμπ Λάμπους 34 και ο συνασπισμός του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης (SPO) του Βουκ Ντράσκοβιτς και του κόμματος Νέα Σερβία (NS) του Βελιμίρ Ιλιτς 22.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ