ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Πρωτοχρονιάτικη τρομολαγνεία

ΑΜΒΟΥΡΓΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΙΜΑ - ΜΠΟΛΟΝΙΑ - ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ - ΣΑΡΑΓΙΕΒΟ.--

Τρόμος πάνω από τις πόλεις... επεισόδιο μυριοστό, και συνεχίζεται καθώς φαίνεται.

Η Πρωτοχρονιά θέλουν - όσοι ορέγονται τρομοκρατικές επιθέσεις - να είναι εξαιρετικά κρίσιμη και επικίνδυνη. Ηδη τα σημάδια ανησυχητικά... Το επίπεδο ασφαλείας στις ΗΠΑ παραμένει, αρχής γενομένης από της 21ης Δεκέμβρη, στο πορτοκαλί και τα ήδη δρακόντεια μέτρα ασφαλείας εντείνονται. Οι ουρανοί πάνω από τη Νέα Υόρκη και άλλες αμερικανικές μεγαλουπόλεις θα είναι «σφραγισμένοι». Καμία πτήση. Επίσης επί του εδάφους ιδιαίτερα αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας στην Τάιμς Σκουέαρ αλλά και στη ζώνη του Λας Βέγκας κ.ά., κατά το «Ρόιτερ».

Παράδοξο αλλά αληθινό... αντίστοιχα τα μέτρα και στη Μόσχα. Πάνω από 300.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν στις πλατείες και τους δρόμους των ρωσικών πόλεων για την αποτροπή τυχόν δυσάρεστων απροόπτων τη νύχτα του Νέου Ετους, δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, στρατηγός Σεργκέι Τσαντρίν. Για τον ίδιο σκοπό θα επιστρατευτούν ακόμα και εκπαιδευμένα σκυλιά στους χώρους συγκέντρωσης πλήθους, ενώ θα υπάρχουν ενισχυμένοι αστυνομικοί έλεγχοι των οχημάτων στις εισόδους των ρωσικών πόλεων και τα μέτρα ασφαλείας στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τους σταθμούς του μετρό θα είναι δρακόντεια.

Στο μεταξύ, μέγας πανικός κατέλαβε χτες το Αμβούργο, τη γερμανική μεγαλούπολη, όπου βρίσκεται και το στρατιωτικό νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύονται Αμερικανοί στρατιώτες, τραυματίες του πολέμου του Ιράκ, εξαιτίας της «επίθεσης εν εξελίξει». Τελικά, όπως δήλωσε μερικές ώρες αργότερα, ο υπουργός Εσωτερικών της πόλης -κρατιδίου, Ντερκ Νόκεμαν, η ισλαμιστική οργάνωση «Ανσάρ-Αλ-Ισλάμ» ήταν αυτή που σχεδίαζε την τρομοκρατική επίθεση κατά του στρατιωτικού νοσοκομείου. Ο Νόκεμαν πρόσθεσε ότι - σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που ειδοποίησαν σχετικά τις αρχές του Αμβούργου - ένας εναλλακτικός στόχος των τρομοκρατών θα ήταν το αμερικανικό στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης αυτής. Εννοείται ότι η τρομοκρατική επίθεση δεν έγινε ποτέ...

Ανάλογος συναγερμός και στο αεροδρόμιο του Αμστερνταμ εξαιτίας μιας ύποπτης βαλίτσας. Μεγάλο τμήμα του αεροδρομίου Σίπχολ έκλεισε, αλλά τελικά δε βρέθηκαν εκρηκτικά στην ύποπτη αποσκευή.

Στην άλλη άκρη του πλανήτη και στην ανάποδη της Ευρώπης, στο Περού, η βρετανική πρεσβεία στη Λίμα έκλεισε για δύο μέρες «κατόπιν σχετικά συγκεκριμένων απειλών», όπως δήλωσε αξιωματούχος της πρεσβείας στο BBC.

Το ευρωπαϊκό «σίριαλ των επιστολών»

Επιστολή παγιδευμένη με εκρηκτικά παραδόθηκε στην έδρα της EUROJUST, του θεσμικού οργάνου της ΕΕ στο χώρο της δικαιοσύνης, στη Χάγη, αλλά ο μηχανισμός δεν εξερράγη, ανακοίνωσε δικαστική πηγή από την Εισαγγελία της Μπολόνιας.

Τη Δευτέρα δύο παρόμοιες επιστολές εστάλησαν στο αρχηγείο της EUROPOL και στο γραφείο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, που κατά την Αστυνομία της Φρανκφούρτης περιείχε μια εύφλεκτη ουσία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο. Το Σαββατοκύριακο ένα παγιδευμένο δέμα εξερράγη στα χέρια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, χωρίς ωστόσο να τραυματιστεί.

Επίσης, η αστυνομική αποστολή της ΕΕ στη Βοσνία ανακοίνωσε ότι έλαβε τα Χριστούγεννα πολλές ύποπτες επιστολές, οι οποίες εστάλησαν στο Ζάγκρεμπ για αναλύσεις. Παραλήπτες ήταν ο επικεφαλής της αποστολής, Σβεν Φρέντρικσεν, οι δύο βοηθοί του, όπως και δύο άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αποστολής, Κίλιαν Ουόλ.

Τέλος, η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) «δε θέλει ενόπλους στα αεροπλάνα και φυσικά όχι μέσα στο θάλαμο διακυβέρνησης», όπως αξιώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, και εκτιμά ότι το κόστος για ένα τέτοιο μέτρο, εφόσον επιβληθεί, πρέπει να το αναλάβουν οι κυβερνήσεις και όχι οι αεροπορικές εταιρίες, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντονι Κόνσιλ, εκπρόσωπος της Ενωσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν την παρουσία ενόπλων πρακτόρων ασφαλείας σε αεροπλάνα προερχόμενα από ή κατευθυνόμενα προς τις ΗΠΑ ή σε αεροπλάνα που πετούν πάνω από το έδαφος των ΗΠΑ, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο κατά περίπτωση.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Η «κρίση» κορυφώνεται

Σε διάλειμμα των αντιπροσώπων της «Λόγια Τζίργκα»...

Associated Press

Σε διάλειμμα των αντιπροσώπων της «Λόγια Τζίργκα»...
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ανεστάλη η ψηφοφορία για το Σύνταγμα στη Λόγια Τζίργκα, καθώς οι διαφορές των τζιχάντις με τους ανθρώπους του «Προέδρου» και ανθρώπου των Αμερικανών Χάμιντ Καρζάι, όχι μόνο παρέμειναν «αγεφύρωτες», αλλά «βάθαιναν» ώρα με την ώρα. Ο Σιγκμπατουλάχ Μουτζαντέντι, πρόεδρος του Μεγάλου Συμβουλίου, διέλυσε τις εργασίες και συγκάλεσε μια κλειστή συνεδρίαση των πιο ισχυρών πολεμάρχων με Αμερικανούς και αξιωματούχους του ΟΗΕ, καθώς και κυβερνητικά στελέχη (!) για να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο. Η... δημοκρατία στα καλύτερά της.

Οπως είπε ο Μουτζαντέντι, «ορισμένες φορές, η Λόγια Τζίργκα γίνεται τόσο καυτή που οι άνθρωποι παίρνουν φωτιά, και μερικές φορές είναι τόσο παγερή που χρειάζεσαι πιο ζεστά ρούχα. Με τη βοήθεια του Αλλάχ, αύριο (σήμερα) θα συναντηθούμε και δε θα χρειαστεί ούτε να ψηφίσουμε, ούτε καν να συζητήσουμε». Η «ελπίδα» του είναι ότι οι Αμερικανοί θα πειθαναγκάσουν τους αντιτιθέμενους στο κείμενο του Συντάγματος πολεμάρχους και πολιτικούς παράγοντες - που πάνω απ' όλα, δεν καλοβλέπουν τις υπερεξουσίες που προβλέπει το κείμενο 160 άρθρων για τον Καρζάι - να συναινέσουν στην έγκρισή του, παραχωρώντας τους ορισμένες «τροποποιήσεις» από τις 18 που προτείνουν, αλλά χωρίς να υπάρξει «μοίρασμα» των εξουσιών ανάμεσα στον Πρόεδρο και τη Βουλή.

Στο μεταξύ χτες οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν τον «απολογισμό» της «Επιχείρησης Χιονοστιβάδα»: 10 φερόμενοι ως «Ταλιμπάν» νεκροί, 100 συλληφθέντες...

ΝΕΠΑΛ
Οι φοιτητές συνεχίζουν να παλεύουν...

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Οι φοιτητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους στο Νεπάλ, παρά την απαγόρευση, από τις αρχές, των διαδηλώσεων. Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό δικτυακό τόπο «NepalNews», οι φοιτητές «συνεχίζουν να φωνάζουν συνθήματα εναντίον του βασιλιά», παρά το γεγονός ότι υπουργός της δοτής - από το παλάτι - κυβέρνησης είχε προειδοποιήσει ότι «αυτό είναι παράνομο» και όσοι το αποτολμούν θα συλλαμβάνονται πάραυτα. Η αστυνομία επενέβη αμέσως μόλις ακούστηκαν τα συνθήματα των φοιτητών και τραυμάτισε τουλάχιστον 12 εξ αυτών, κατά την ίδια πηγή, ενώ συνέλαβε δεκάδες. Ομως, οι φοιτητές - που αξιώνουν ειρήνη στη χώρα, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το πολιτειακό, κ.ά. - σε συνδιάσκεψή τους χτες προγραμμάτισαν νέα μαζική κινητοποίηση, για την 1η Γενάρη 2004.

Ο εμφύλιος, στο μεταξύ, συνεχίζει να κοστίζει ζωές, με μέλη του μαοϊκού αντάρτικου να επιτίθενται σε περίπολο αστυνομικών και να σκοτώνουν τρεις.

Στο πολιτικό σκηνικό, η - προφανώς σε συνεννόηση με το βασιλιά και την κυβέρνησή του - σύλληψη, από την Ινδία, του Ishwor Pokhrel, ηγετικού στελέχους του ΚΚ Νεπάλ - Ενωμένου Μαρξιστικού Λενινιστικού, στο Νέο Δελχί, προκάλεσε την αντίδραση του κόμματος, που μίλησε για «βρώμικες πολιτικές πρακτικές».

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
«Ο Πρόεδρος παραβίασε το Σύνταγμα»

ΒΙΛΝΙΟΥΣ.- Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Λιθουανίας έκρινε χτες ότι ο πρόεδρος της χώρας Ρολάντας Πάκσας παραβίασε το Σύνταγμα χορηγώντας τη λιθουανική υπηκοότητα στο Ρώσο επιχειρηματία, Γιούρι Μπορίσοφ, ο οποίος τον είχε υποστηρίξει οικονομικά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι τελεσίδικη.

Η απόφαση προσδίδει νομική στήριξη στην προσπάθεια αποπομπής του προέδρου που ξεκίνησε πριν από δυο εβδομάδες στο Κοινοβούλιο. Για την τελική αποπομπή του Πάκσας χρειάζεται το «πράσινο φως» από ειδική επιτροπή του Κοινοβουλίου προκειμένου να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες (πράγμα σχεδόν σίγουρο) και έπειτα 85 ψήφοι (από τους 141 βουλευτές). Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και έξι μήνες.

Ο Μπορίσοφ, που κατηγορείται για σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, θα χάσει τη λιθουανική υπηκοότητα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ