ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 1 Νοέμβρη 2020
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Νέες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη

Τουρκία και Ιράν ζητούν ρόλο στην «ειρηνευτική διαδικασία», ενώ συνεχίζεται το αιματοκύλισμα

Οι άνθρωποι στο Στεπανακέρτ, πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, θάβουν τους νεκρούς τους

Copyright 2020 The Associated

Οι άνθρωποι στο Στεπανακέρτ, πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, θάβουν τους νεκρούς τους
ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ.--

Αιματηρές συγκρούσεις σημειώθηκαν όλη την περασμένη βδομάδα στον αποσχισθέντα θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Παρά την απόφαση για κατάπαυση πυρός, που έχει συμφωνηθεί τρεις φορές με τη μεσολάβηση Ρωσίας, Γαλλίας και ΗΠΑ, οι εχθροπραξίες συνεχίζονται, με το Αζερμπαϊτζάν να τονίζει πως εκεχειρία θα επιτευχθεί μόνο αν η Αρμενία ανακοινώσει «αποχώρηση από τα εδάφη μας».

Την Παρασκευή οι ΥΠΕΞ της Αρμενίας, Ζόραμπ Μνατσακανιάν, και του Αζερμπαϊτζάν, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, συναντήθηκαν στη Γενεύη με εκπροσώπους της Ομάδας του Μινσκ (συμπροεδρεύουν Ρωσία, ΗΠΑ και Γαλλία) του ΟΑΣΕ, για νέο γύρο διαπραγματεύσεων.

Την ίδια μέρα οι Ενοπλες Δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσαν την αιχμαλώτιση «ενός ακόμη Σύρου τρομοκράτη», προσθέτοντας πως «υπάρχουν κι άλλοι τρομοκράτες στην πρώτη γραμμή του στρατού του Αζερμπαϊτζάν».

Παράλληλα, περιφερειακοί «παίκτες» του Νότιου Καυκάσου, η Τουρκία και το Ιράν, διεκδικούν αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή και μια θέση στο τραπέζι των «ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων».

Το Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζει σθεναρά τη συμμετοχή της Τουρκίας στην «ειρηνευτική διαδικασία». Ο Αζέρος Πρόεδρος, Ιλχάμ Αλίεφ, που έχει αναφερθεί επανειλημμένα στον ρόλο της Τουρκίας στον Νότιο Καύκασο ως «παγκόσμιας δύναμης», δήλωσε την περασμένη βδομάδα: «Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που έχει σύνορα με τις τρεις χώρες του Καυκάσου (...) επομένως φυσικά πρέπει να συμμετέχει ενεργά και έχει ήδη εμπλακεί και το υποστηρίζουμε σθεναρά». Πρόσθεσε εξάλλου πως οι Ρώσοι αξιωματούχοι (Πρόεδρος, ΥΠΕΞ και υπουργός Αμυνας) συνομιλούν καθημερινά με τους Τούρκους ομολόγους τους για τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Πάντως η Αρμενία - και μέσω αυτής και η Ρωσία - απορρίπτει επανειλημμένα τη συμμετοχή της Τουρκίας, που υποστηρίζει ανοιχτά το Αζερμπαϊτζάν.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη το Ιράν πρότεινε σε Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία και Τουρκία συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις προκειμένου «να βρεθεί μια λύση για τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με τη βοήθεια των περιφερειακών χωρών», καθώς η Ομάδα του Μινσκ «περιλαμβάνει χώρες που βρίσκονται πολύ μακριά από εμάς και δεν μπορούν να αισθανθούν πραγματικά τον πόνο των ανθρώπων της περιοχής μας».

Νωρίτερα ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ του Ιράν, Αμπάς Αράχτσι, είχε δηλώσει ότι το ιρανικό σχέδιο προβλέπει «τερματισμό της κατοχής, σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων». Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν απέρριψαν εμμέσως πλην σαφώς την ιρανική πρόταση.

ΣΥΡΙΑ
Συγκρούσεις ρωσικών δυνάμεων με τζιχαντιστές στο Ιντλίμπ

Ακόμα πιο εύθραυστη φαντάζει η ρωσο-τουρκική εκεχειρία της 5ης Μάρτη στη λεγόμενη «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας. Αφορμή δίνουν οι δύο διαδοχικές επιθέσεις του ρωσικού στρατού σε θέσεις τζιχαντιστών την περασμένη Κυριακή και Δευτέρα, με αποτέλεσμα πολλές δεκάδες νεκρούς και τραυματίες τζιχαντιστές της οργάνωσης «Φάιλακ αλ Σαμ», που έχουν τη στήριξη της Τουρκίας, ένα κατεστραμμένο στρατόπεδο νεοσύλλεκτων και μία αποθήκη λαθραίου συριακού πετρελαίου που έγινε παρανάλωμα του πυρός.

Ο Τούρκος αρθρογράφος Σεμίχ Ιντίζ, σχολιάζοντας τις επιθέσεις στο Ιντλίμπ σε δημοσιογράφο του «Αλ Τζαζίρα», εκτίμησε ότι η επιλογή του χρόνου των ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων σχετίζεται με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο. «Η αρμενο-αζερική διένεξη είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητο θέμα, γιατί συμβαίνει σε χώρο που η Μόσχα εκλαμβάνει ως δική της "πίσω αυλή" και "σφαίρα επιρροής"», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εκτίμησε ότι υπάρχουν κι άλλοι λόγοι, μεταξύ των οποίων η ρωσική δυσαρέσκεια για τη συνέχιση της δράσης οργανώσεων τζιχαντιστών - παρακλαδιών της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους» (π.χ. «Tahrir al-Sham»), τις οποίες η Τουρκία υποτίθεται ότι θα «εξουδετέρωνε».

Οι εξελίξεις στο Ιντλίμπ απασχόλησαν στα μέσα της βδομάδας τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με πρωτοβουλία του τελευταίου. Δεν έγινε γνωστό ούτε το τι συζήτησαν, ούτε αν κατέληξαν κάπου. Την ίδια περίοδο όμως η αντίδραση οργανώσεων ενόπλων που συμμετέχουν στον φιλοτουρκικό «Ελεύθερο Συριακό Στρατό» ήταν χαρακτηριστική και ενδεχομένως δηλωτική της τουρκικής στάσης. Οι ένοπλοι της οργάνωσης «Φάιλακ αλ Σαμ» πραγματοποίησαν την Πέμπτη δεκάδες επιθέσεις με κινητές μονάδες πυροβολικού κατά συριακών και ρωσικών στρατευμάτων, χωρίς να επιβεβαιωθούν τυχόν πλήγματα στο έμψυχο δυναμικό των δύο στρατών.

ΔΥΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΜΕ
Μεταφορά πείρας από Τουρκία και Ιταλία

Δύο πολύ ενδιαφέροντα βίντεο έχει δώσει το ΠΑΜΕ στη δημοσιότητα, στα οποία μιλούν συνδικαλιστές από την Τουρκία και την Ιταλία, δείχνοντας ότι σε κάθε χώρα η συνδικαλιστική δράση, η οργάνωση και τα δικαιώματα των εργαζομένων βρίσκονται στο στόχαστρο κυβερνήσεων και εργοδοσίας!

Το βίντεο της Τουρκίας βρίσκεται στη διεύθυνση https://youtu.be/7OUqfXjyhMIs και της Ιταλίας στη διεύθυνση https://youtube/H5NQB5wUulA και στις ιστοσελίδες του ΠΑΜΕ στην κατηγορία Πολυμέσα και του «902.gr» αντίστοιχα. Και τα δύο έχουν ελληνικούς υπότιτλους οι οποίοι ενεργοποιούνται με το τετράγωνο εικονίδιο, κάτω δεξιά της οθόνης.

Ο πρόεδρος του συνδικάτου Nakliyat Is της Τουρκίας (των μεταφορών), Αλί Ριζά Κουτσουκοσμάνογλου, μεταξύ άλλων αναφέρεται στο νομοθετικό πλαίσιο που χτυπά τη συλλογική δράση, την υπογραφή ΣΣΕ, γενικότερα το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Κάνοντας σύγκριση ανάμεσα στο τι επικρατούσε πριν το στρατιωτικό πραξικόπημα τον Νοέμβρη του 1980 στην Τουρκία και τι σήμερα, σημειώνει: Πριν υπήρχαν 878 συνδικάτα, σήμερα υπάρχουν μόνο 90 και μόνο 50 από αυτά έχουν δικαίωμα σύναψης ΣΣΕ. Πριν το μερίδιο της εργατικής τάξης στο εθνικό εισόδημα ήταν 36% και τώρα 12%. Πριν τα μέλη των Συνδικάτων ήταν το 35% του συνόλου των εργαζομένων και τώρα το 13%. Πριν ο αριθμός των εργαζομένων που καλύπτονταν από ΣΣΕ ήταν 35% και τώρα είναι μόλις 5%.

Η Σίνθα ντε λα Πόρτα, εκπρόσωπος της USB (Συνδικαλιστική Ενωση Βάσης) της Ιταλίας, σημείωσε ότι εδώ και τριάντα χρόνια όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, «κεντροαριστέρες» και «κεντροδεξιές», προώθησαν και εφάρμοσαν τους νόμους περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης. Πρόσθεσε πως σε ορισμένες εργασιακές δραστηριότητες υπάρχουν αυξημένοι περιορισμοί, όπως η κήρυξη της απεργίας ένα μήνα πριν από την πραγματοποίησή της και η απαγόρευση πλήρους διακοπής τους. Τώρα, σε καιρό πανδημίας η κυβέρνηση προώθησε μέτρο αναστολής των απεργιών, ωστόσο η USΒ κάλεσε σε απεργία τον περασμένο Μάρτη και για τη δράση της αυτή της επιβλήθηκε πρόστιμο.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Κυπριακό και σχέσεις με ΕΕ μόνιμα στο παζάρι

Το «κρυφτούλι» με τις NAVTEX για ασκήσεις της Τουρκίας ανήμερα εθνικών εορτών και στις δύο χώρες (28 και 29 Οκτώβρη) και οι τουρκικές αναλύσεις για το «Διεθνές Δίκαιο», τις «σχέσεις καλής γειτονίας», τον «διάλογο και την εξεύρεση πολιτικής λύσης στα προβλήματα» που υποστηρίζει η κυβέρνηση του Ρ. Τ. Ερντογάν, συνοδεύτηκε από παράταση των επιχειρήσεων του ερευνητικού πλοίου «Ορούτς Ρέις», νέες προκλήσεις και πέρα - δώθε κοντά στην ελληνική ΑΟΖ. Ο Ερντογάν υποδέχτηκε στην Αγκυρα ως αρχηγό κράτους τον νέο ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, ενώ ανακοινώθηκε ότι στις 15 Νοέμβρη (ανήμερα της «ανακήρυξης» της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου») θα βρεθεί και ο ίδιος στα Κατεχόμενα. Μάλιστα, πρότεινε να γίνει και... πικ νικ στα Βαρώσια, όπου ήδη η Αγκυρα και οι κατοχικές αρχές σχεδιάζουν τις πρώτες επενδύσεις. Κυπριακά ΜΜΕ μετέδιδαν την Παρασκευή ότι το ψευδοκράτος μες στο επόμενο 15ήμερο θα «τρέξει» μια σειρά επιχειρηματικών σχεδίων για να γίνουν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο χώροι πρασίνου, ποδηλατόδρομοι και άλλα. Οπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, που παραβρέθηκε στην «ορκωμοσία» Τατάρ, «η κλοπή μιας τέτοιας οικονομικής αξίας από το μέλλον των παιδιών μας δεν είναι σύμφωνη με τα δικαιώματά μας» και πρόσθεσε ότι τα Βαρώσια θα πάψουν πλέον να είναι «πατρίδα των ποντικιών» και θα γίνουν «ένα μέρος όπου όλοι θα βγάζουν το ψωμί τους».

Σε ό,τι αφορά την έκτακτη Σύνοδο (μέσω τηλεδιάσκεψης) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Πέμπτη, το θέμα της Τουρκίας δεν συζητήθηκε ιδιαίτερα. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σημείωσε: «Τον Οκτώβρη (σ.σ. στην τελευταία Σύνοδο της ΕΕ) είχαμε έναν διάλογο στρατηγικής σημασίας για την Ανατολική Μεσόγειο και για τη σχέση μας με την Τουρκία. Εκφράσαμε την αποφασιστικότητά μας αυτή να γίνει σεβαστή. Και συμφωνήσαμε να εργαστούμε πάνω σε δύο σενάρια. Ενα θετικό και ένα λιγότερο θετικό. Προσφέραμε έναν καθαρό τρόπο συνεργασίας προς μια θετική ατζέντα μαζί με την Τουρκία». Ετσι ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι παραμένει προτεραιότητα της ΕΕ η συνεργασία με την Τουρκία και ότι υπάρχουν προσδοκίες αλλά παρατήρησε πως «μέχρι στιγμής, η Τουρκία δεν έχει επιλέξει αυτό το μονοπάτι (σ.σ. της θετικής ατζέντας)», ενώ για ακόμα μια φορά, εντελώς αόριστα και ανέξοδα, καταδίκασε την «πρόσφατη μονομερή δράση» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, και κατέληξε απλά ότι «θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε σε αυτό το θέμα το Δεκέμβρη».

ΒΙΕΤΝΑΜ
Περιοδεία Πομπέο με το βλέμμα στην Κίνα

ΑΝΟΪ.--

Κάνοντας έκκληση για «περιφερειακή ενότητα», αν και απέφυγε ανοιχτά να κατονομάσει τον μεγάλο αντίπαλο των ΗΠΑ, την Κίνα, όπως κάνει συνήθως, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ολοκλήρωσε την Παρασκευή στο Βιετνάμ περιοδεία σε 5 ασιατικές χώρες.

«Εχουμε απέραντο σεβασμό προς το λαό του Βιετνάμ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σας», είπε ο Αμερικανός υπουργός συναντώντας τον πρωθυπουργό της χώρας, Νγκουγέν Σουάν Φουκ, με αφορμή την 25η επέτειο σύναψης διπλωματικών σχέσεων.

Ο Πομπέο εξέφρασε το ζωηρό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για στενότερη συνεργασία με το Βιετνάμ, επιχειρώντας παράλληλα να αξιοποιήσει τις συνοριακές διαφορές με την Κίνα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπως έκανε νωρίτερα επισκεπτόμενος την Ινδία, τη Σρι Λάνκα, τις Μαλδίβες, την Ινδονησία. Ο Φουκ, από τη μεριά του, δήλωσε πως επιδιώκει την «ειλικρινή συνεργασία» με τις ΗΠΑ για «ειρήνη στην περιοχή».

Η επιλογή των ΗΠΑ πριν από λίγες μέρες να εγκρίνουν την πώληση στην Ταϊβάν πυραύλων «Harpoon» (έναντι 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων) έχει προκαλέσει τις εύλογες αντιδράσεις της Κίνας, που θεωρεί την περιοχή επικράτειά της.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ