Σάββατο 31 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 1 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΙΕΤΝΑΜ
Περιοδεία Πομπέο με το βλέμμα στην Κίνα

ΑΝΟΪ.--

Κάνοντας έκκληση για «περιφερειακή ενότητα», αν και απέφυγε ανοιχτά να κατονομάσει τον μεγάλο αντίπαλο των ΗΠΑ, την Κίνα, όπως κάνει συνήθως, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ολοκλήρωσε την Παρασκευή στο Βιετνάμ περιοδεία σε 5 ασιατικές χώρες.

«Εχουμε απέραντο σεβασμό προς το λαό του Βιετνάμ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σας», είπε ο Αμερικανός υπουργός συναντώντας τον πρωθυπουργό της χώρας, Νγκουγέν Σουάν Φουκ, με αφορμή την 25η επέτειο σύναψης διπλωματικών σχέσεων.

Ο Πομπέο εξέφρασε το ζωηρό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για στενότερη συνεργασία με το Βιετνάμ, επιχειρώντας παράλληλα να αξιοποιήσει τις συνοριακές διαφορές με την Κίνα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπως έκανε νωρίτερα επισκεπτόμενος την Ινδία, τη Σρι Λάνκα, τις Μαλδίβες, την Ινδονησία. Ο Φουκ, από τη μεριά του, δήλωσε πως επιδιώκει την «ειλικρινή συνεργασία» με τις ΗΠΑ για «ειρήνη στην περιοχή».

Η επιλογή των ΗΠΑ πριν από λίγες μέρες να εγκρίνουν την πώληση στην Ταϊβάν πυραύλων «Harpoon» (έναντι 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων) έχει προκαλέσει τις εύλογες αντιδράσεις της Κίνας, που θεωρεί την περιοχή επικράτειά της.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ