ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μια ακόμα προσφορά στα ζητούμενα του κεφαλαίου μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ
Να ολοκληρώσει τη θητεία της με μια ακόμα μείζονα προσφορά στα ζητούμενα του κεφαλαίου επιδιώκει η κυβέρνηση μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης, διαδικασία που εκκινεί με κατάθεση σχετικής πρότασης στη Βουλή από 50 βουλευτές της, όπως δήλωσε χτες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε με αυτό το θέμα, ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός, αφού πρώτα υπενθύμισε τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει η κυβέρνησή του στην αστική τάξη, επαναλαμβάνοντας ότι «εμείς πετύχαμε εκεί που τρεις συνεχόμενες κυβερνήσεις απέτυχαν παταγωδώς (...) Και πλέον περνάμε σε μια νέα φάση, δημοσιονομικής επέκτασης. Λελογισμένης μεν, αλλά δημοσιονομικής επέκτασης», εξήγησε ότι ήρθε η ώρα για την κυβέρνηση να αφοσιωθεί «και στις μεγάλες θεσμικές τομές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα», δηλαδή σε εκείνες τις προσαρμογές που χρειάζεται το κεφάλαιο σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες του.

Αυτό το αντιδραστικό - αντιλαϊκό περιεχόμενο επιχείρησε να περιβάλει με «φιλολαϊκό μανδύα», μιλώντας για συνταγματικές αλλαγές με στόχο την «ενίσχυση του κοινωνικού κράτους» και «εμβάθυνση της δημοκρατίας», για «αξιοκρατία και ισονομία», ενώ ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του έδωσε δείγματα γραφής τα προηγούμενα χρόνια, επικαλούμενος μεταξύ άλλων «σειρά νομοθετημάτων για τη διεύρυνση των ελευθεριών και την κατοχύρωση νέων κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων (...) Καταργήσαμε την πολιτική επιστράτευση των απεργών. Αποκαταστήσαμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις»! Παρέλειψε βέβαια να αναφέρει ότι η κυβέρνησή του κατάφερε ισχυρό πλήγμα στο απεργιακό δικαίωμα και σε σειρά άλλων εργασιακών δικαιωμάτων, όπως και σε κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, διατηρώντας αλώβητο και ενισχύοντας το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο των μνημονίων, των «τρομονόμων» κ.λπ.

Προτάσεις για σταθερές αντιλαϊκές κυβερνήσεις

Βασικό ζητούμενο της αναθεώρησης του Συντάγματος ο Αλ. Τσίπρας ομολόγησε πως είναι «η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό μας σύστημα», «να απαντήσουμε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η δημοκρατία και το κοινοβουλευτικό μας σύστημα (...) Τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής (...) απαξίωσαν θεσμούς αντιπροσώπευσης και βεβαίως απαξίωσαν και πολιτικούς φορείς. Διέρρηξαν την εμπιστοσύνη των πολιτών, όχι μόνο στο πολιτικό σύστημα, αλλά και στην ίδια τη δημοκρατία».

Σε αυτά τα ζητούμενα ενέταξε και τις προτάσεις που απαρίθμησε, μιλώντας για «καθιέρωση απλής αναλογικής και την ταυτόχρονη καθιέρωση της λεγόμενης εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας». Σε σχέση με το δεύτερο διευκρίνισε ότι «η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας αποτελεί τον θεσμό σύμφωνα με τον οποίο πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το Κοινοβούλιο, παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερψηφίζεται ταυτόχρονα και άλλος πρωθυπουργός. Και τούτο φυσικά δεν δημιουργεί μόνο συνθήκες πολιτικής σταθερότητας, καθώς διευκολύνει τη συνέχεια των κυβερνήσεων και δυσκολεύει την πρόωρη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου. Ταυτόχρονα δημιουργεί και τους όρους εκείνους για τετραετείς πολιτικούς κύκλους (...) Και είναι αλήθεια ότι το μέτρο αυτό είναι ένα μέτρο που ισχυροποιεί την εκάστοτε κυβέρνηση».

«Στο ίδιο πλαίσιο της ανάγκης για σταθερότητα της κυβέρνησης», πρόσθεσε, «εντάσσεται και η πρόταση που αποτρέπει τη διάλυση του Κοινοβουλίου με αφορμή την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με αυξημένη πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο».

Εδώ ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε δύο προτάσεις, αφήνοντας ανοιχτό ποια θα στηρίξει η κυβέρνηση, την εκλογή του ΠτΔ και με 151 ψήφους ή την απευθείας εκλογή του απ' το λαό.

Στο ίδιο πλαίσιο ενέταξε και την πρόταση για πρωθυπουργό απαραιτήτως εκλεγμένο βουλευτή.

Εισηγήθηκε ακόμα οι ανεξάρτητες αρχές να ιδρύονται μόνο με αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 του συνολικού αριθμού των βουλευτών. Κατοχύρωση των δημοψηφισμάτων «με λαϊκή πρωτοβουλία», είτε για κρίσιμο εθνικό θέμα είτε για ψηφισμένο νομοσχέδιο, όταν βεβαίως η κυβέρνησή του έδειξε εμπράκτως την αξία που αποδίδει στη λαϊκή ετυμηγορία πετώντας στο καλάθι των αχρήστων το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το καλοκαίρι του 2015. Ακόμα, πρότεινε τροποποίηση των διατάξεων περί ευθύνης υπουργών και αυτών που αφορούν στη βουλευτική ασυλία, όριο θητειών για τους βουλευτές κ.ά.

Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε...

Σε ό,τι αφορά το υπερώριμο πλέον αίτημα για διαχωρισμό κράτους και Εκκλησίας ο Αλ. Τσίπρας το παρέκαμψε, υποσχόμενος «εξορθολογισμό των σχέσεων», με κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους καθώς «ο αναγκαίος διαχωρισμός των ρόλων ανάμεσα στο κράτος και την Εκκλησία» «δεν είναι ένα αποκλειστικά συνταγματικό θέμα. Αλλά αφορά ένα δαιδαλώδες νομοθετικό και κανονιστικό πλέγμα το οποίο δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη»!

Για το τέλος άφησε τις προτάσεις για «ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων», ως όχημα ενσωμάτωσης των λαϊκών στρωμάτων και βέβαια απογειώνοντας την πρόκληση με αναφορές στην επίθεση που αυτά δέχτηκαν, σαν αυτή να προήλθε απ' το υπερπέραν και πάντως όχι απ' την κυβέρνησή του.

«Ολοι και όλες μας γνωρίζουμε την επίθεση στα κοινωνικά δικαιώματα, ιδιαίτερα τα χρόνια των μνημονίων (...) την απαξίωση του δικαιώματος στην εργασία, την τάση για απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, την αποδυνάμωση της προστασίας των κοινών αγαθών», υποστήριξε, υπερασπιζόμενος ένα Σύνταγμα που στα χαρτιά θα διακηρύττει την προστασία των δημόσιων αγαθών, όπως το νερό, της εργασίας και των εργαζομένων και «θα αναγνωρίζει την αποκλειστική αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων να ορίζουν τον κατώτατο μισθό», που στο μεταξύ η κυβέρνησή του αποφάσισε να ορίζεται με Υπουργική Απόφαση.

Ο Αλ. Τσίπρας φυσικά δεν άφησε αναπάντητη την πρώτη αντίδραση της ΝΔ, προχτές, για την εκκίνηση της συνταγματικής αναθεώρησης, μιλώντας για «έλλειψη θεσμικής ωριμότητας και θεσμικής υπευθυνότητας από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης» και κατηγορώντας τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι προσπαθεί να αποφύγει την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Βρήκαν νέο πεδίο κοκορομαχίας

Το όλο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης προσφέρεται ως άλλο ένα πεδίο κοκορομαχίας ανάμεσα στις αστικές πολιτικές δυνάμεις. Η ΝΔ, σχολιάζοντας την ομιλία Τσίπρα, είπε ότι ο πρωθυπουργός «επιδιώκει να ευτελίσει ακόμη και την αναθεώρηση του Συντάγματος, μήπως και αποκρύψει για λίγες μέρες την αποσύνθεση της κυβέρνησής του και τις δημόσιες αλληλοκατηγορίες των υπουργών του ότι χρηματίζονται», προσθέτοντας ότι «σε λίγους μήνες από σήμερα, η ευρεία συνταγματική αναθεώρηση που χρειάζεται ο τόπος θα συντελεστεί. Και εξυπακούεται ότι μετά τις εκλογές η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα συμπεριλάβει και κάποιες από τις αυτονόητες προτάσεις που υιοθέτησε όψιμα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως την αλλαγή του άρθρου 86».

Από πλευράς ΚΙΝΑΛ, η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι «τώρα που κλείνει οριστικά ο πολιτικός του κύκλος και με 3 χρόνια καθυστέρηση, θυμήθηκε την συνταγματική αναθεώρηση». Ωστόσο την χαρακτηρίζει «αναγκαιότητα» και ξεκαθαρίζει ότι το ΚΙΝΑΛ θα συμμετάσχει στον σχετικό διάλογο.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Υποσχέθηκε «μεγάλες αλλαγές» και «σταθερότητα» που θέλουν οι «επενδυτές»

Τα δικά του διαπιστευτήρια έδωσε στους «επενδυτές» ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες στην 3η Ευρωαραβική Σύνοδο, μια μέρα μετά την αντίστοιχη ομιλία εκεί του Αλ. Τσίπρα, συνεχίζοντας τη μεταξύ τους κοκορομαχία για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τους στόχους του κεφαλαίου.

«Η Ελλάδα είναι σήμερα, παρά τις δυσκολίες, ένας εξαιρετικά ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις στην Αν. Μεσόγειο», τόνισε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας προσήλωση στον «εθνικό στόχο» της προσέλκυσης «επενδύσεων» πάνω στα ερείπια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

Εσπευσε, δε, και αυτός, όπως προηγούμενα και ο πρωθυπουργός, να αναπτύξει τα «συγκριτικά πλεονεκτήματα» της Ελλάδας, όπως το γεγονός ότι η χώρα είναι μέλος της ΕΕ, ενεργειακός και μεταφορικός κόμβος, αλλά και πύλη εισόδου ανάμεσα στην Ευρώπη, στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. «Η χώρα μας προσφέρεται σήμερα για κάθε φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο», υπογράμμισε.

Εξάλλου, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, είπε πως «πριν το 2015, ο κ. Τσίπρας σάς καλούσε από αυτό εδώ το βήμα να μην επενδύσετε στην Ελλάδα, εγώ σήμερα μετά από 2,5 χρόνια στην ηγεσία της ΝΔ, σας κοιτάζω στα μάτια και σας προσκαλώ να επενδύσετε στην Ελλάδα και να αξιοποιήσετε τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζει ο τόπος».

Παράλληλα, δεν έκρυψε τις φιλοδοξίες του κόμματός του να υπηρετήσει το κεφάλαιο και από την κυβερνητική θέση. «Η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα ισχυρή κυβέρνηση, με καθαρή εντολή να κάνει μεγάλες αλλαγές στον τόπο, να εξασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα που θέλετε», ήταν η ξεκάθαρη δέσμευσή του προς τους «επενδυτές».

Ακολούθως, παρουσίασε στους «επενδυτές» τους βασικούς άξονες του προγράμματος της ΝΔ για «ενίσχυση της ρευστότητας με ένα υγιές τραπεζικό σύστημα», για «μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης» κ.λπ. Επιπλέον, δεν παρέλειψε να στείλει το μήνυμα ότι η ΝΔ στηρίζει την ευρωΝΑΤΟική ατζέντα της «ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία», σημειώνοντας πως «η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας εξασφαλίζεται και με τη διαφοροποίηση προμηθευτών φυσικού αερίου». Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε τη στήριξή του στη δημιουργία μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Υπηρεσίες στην αναπαλαίωση του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση:

«Μια ακόμη "προσφορά" του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του, πέρα απ' τη "δικαίωση" των μνημονίων, είναι κι ο ρόλος που έχουν αναλάβει στην αναπαλαίωση του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος, μέσα και απ' τη συνταγματική αναθεώρηση.

Αυτό επιδιώκουν τόσο με τις προτάσεις τους για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην άσκηση της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής (π.χ. ενίσχυση του ρόλου του ΠτΔ), όσο και με τα κάλπικα συνθήματα περί δήθεν "εμβάθυνσης της δημοκρατίας" και "προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων", που λειτουργούν ως όχημα ενσωμάτωσης και συσκοτίζουν τις αντιδραστικές αλλαγές και τον ταξικό χαρακτήρα του Συντάγματος. Ενώ την ίδια στιγμή ξεπερνάει μέσα από ημίμετρα δήθεν εξορθολογισμού υπερώριμα αιτήματα που θα έπρεπε να είχαν ικανοποιηθεί εδώ και δεκαετίες, όπως ο πλήρης διαχωρισμός κράτους - Εκκλησίας.

Αλλωστε, η "δημοκρατία" και η εφαρμογή της "συνταγματικής νομιμότητας" για το λαό κρίνεται απ' τη σωρεία αντιλαϊκών νόμων, που ψηφίζει το κοινοβούλιο, απ' τον αυταρχισμό στους χώρους δουλειάς, απ' την περιστολή λαϊκών δημοκρατικών δικαιωμάτων, όπως ο νόμος περιορισμού της απεργίας κ.ά., που ψήφισαν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Για την κρίση του αστικού πολιτικού συστήματος, για την οποία τόσο κόπτεται ο κ. Τσίπρας, δεν φταίνε κυρίως και μόνο τα σκάνδαλα, η διαφθορά ή τα λεγόμενα εξωθεσμικά κέντρα, που είναι άλλωστε σύμφυτα με αυτό το σύστημα. Φταίει πρωτίστως η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, η επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, μαζί με την ασυνέπεια λόγων και έργων, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρωταθλητής.

Ο αγώνας του λαού - και όχι οι δήθεν αλλαγές απ' τα πάνω - είναι εκείνος ο παράγοντας που μπορεί να κατοχυρώσει τα λαϊκά δημοκρατικά δικαιώματα, σε μια πορεία σύγκρουσης μ' ένα σάπιο σύστημα, που ούτε διορθώνεται ούτε εξυγιαίνεται».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org