ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΗΚΟΟΥ ΣΤΙΣ ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
Συνεχίζεται η προσπάθεια εκμετάλλευσης από εθνικιστικούς κύκλους

«Θολά» παραμένουν ακόμα τα ακριβή περιστατικά που οδήγησαν στο θάνατο του ομογενή
«Θολά» παραμένουν ακόμα τα ακριβή περιστατικά που οδήγησαν στο θάνατο του ομογενή
Συνεχίζεται η προσπάθεια εκμετάλλευσης από εθνικιστικούς κύκλους των δυο χωρών, του θανάτου του 35χρονου Ελληνα υπηκόου Κων. Κατσίφα, την Κυριακή στην Αλβανία, στο μειονοτικό χωριό Βουλιαράτες, στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας της Αλβανίας.

Η κυβέρνηση, προς ώρας πάντως, μετά την αρχικά έντονη αντίδραση του ΥΠΕΞ, επιχειρεί να ρίξει τους τόνους. Ο αναπ. υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας χτες στο ΑΠΕ, είπε ότι «προτεραιότητα έχει η διαλεύκανση των φυσικών συνθηκών υπό τις οποίες έγινε το τραγικό αυτό γεγονός, η προστασία των δικαιωμάτων της ομογένειάς μας στη γειτονική χώρα και βέβαια να μην επιδεινωθούν οι σχέσεις των δυο χωρών. Το τελευταίο, όμως, όχι σε βλάβη των δύο προηγούμενων, απλώς με αποφυγή ρητορικών εκφράσεων που μπορούν να επιδεινώσουν τις σχέσεις αυτές και βέβαια, πάντα με τον όρο της αμοιβαιότητας. Αυτό ισχύει προφανώς και για τις δυο χώρες, για τους αξιωματούχους και των δυο χωρών». Μια επισήμανση που αφορούσε σχόλιο του Αλβανού πρωθυπουργού Ε. Ράμα, ότι ο νεκρός ήταν «τρελός» και εξτρεμιστής.

«Θα πρέπει ν' αποφεύγονται γενικά οι πρόωρες δηλώσεις, γιατί δεν μπορούμε να ζητάμε διαλεύκανση των γεγονότων κι από την άλλη μεριά να σπεύδουμε να καταλήγουμε σε συμπεράσματα. Ξέρετε, υπάρχει κινητοποίηση απ' όλες τις πλευρές, έχει ζητηθεί δικαστική συνδρομή, οι αρχηγοί της Αστυνομίας και από τις δυο πλευρές επικοινωνούν, γίνεται καθετί που είναι ανθρωπίνως δυνατό για να μπορέσουμε πράγματι να διαλευκάνουμε το τι έγινε», συμπλήρωσε.

Αλλωστε, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες προκειμένου να συμμετάσχουν και οι αρμόδιες ελληνικές αρχές στις έρευνες για τη διαλεύκανση των αιτίων της συμπλοκής. Οι αλβανικές αρχές έκαναν χτες τελικά αποδεκτό το αίτημα της οικογένειας του Κωνσταντίνου Κατσίφα, να σταλεί από την Ελλάδα πραγματογνώμονας, μετά από διπλωματικές επαφές και παρέμβαση του ελληνικού προξενείου. Η ιατροδικαστική εξέταση από τον Ελληνα πραγματογνώμονα θα γίνει στο Αργυρόκαστρο, όπου βρίσκεται η σορός.

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας θα ερευνήσει τις ακριβείς συνθήκες θανάτου του Κ. Κατσίφα. Η δικογραφία διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες, προσήλθε η αδελφή του θύματος και προσκόμισε την ταυτότητά του, από την οποία προκύπτει ότι ο 35χρονος είχε ελληνική υπηκοότητα. Η υπόθεση έρχεται στην Αθήνα λόγω αρμοδιότητας, καθώς αφορά Ελληνα υπήκοο για έγκλημα που έχει τελεστεί στην αλλοδαπή και μάλιστα κακούργημα. Η δικογραφία σχηματίστηκε μετά από δημοσίευμα και καταθέσεις συγγενών του, που φέρονται να ενέχουν θέση μηνυτήριας αναφοράς.

Η μάνα του Κατσίφα, πάντως, μιλώντας χτες στο ρ/σ «ΣΚΑΪ», κατηγόρησε τους Αλβανούς ότι εκτέλεσαν τον γιο της επειδή «δεν μας χωνεύουν γιατί είμαστε Ελληνες. Εχουν μίσος αυτοί εδώ για τον Ελληνισμό. Το παιδί μου το μόνο που έκανε ήταν να σηκώνει ελληνικές σημαίες κάθε χρόνο την 28η Οκτωβρίου», προσθέτοντας ότι «ήταν περήφανος που είμαστε Ελληνες και ήθελε πάντα την ένωση της Βόρειας Ηπείρου με την Ελλάδα».

Να σημειωθεί ότι σε αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Κ. Κατσίφας εξέφραζε απόψεις περί απόσχισης των μειονοτικών και ένωσης με την Ελλάδα, φωτογραφιζόταν με στολές παραλλαγής, με εθνικιστικά σήματα, έκανε αναφορές στην εθνικιστική οργάνωση «Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου» κ.λπ. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας, είχε συλληφθεί το 2009 μετά από επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών στο Χαλάνδρι και είχε ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικά.

Εξάλλου, στη δημοσιότητα δόθηκε χτες φωτογραφία με το όπλο που είχε ο ομογενής κατά τη διάρκεια της συμπλοκής με την αλβανική Αστυνομία την περασμένη Κυριακή. Το «syri.net» έδωσε τη φωτογραφία από το σημείο που έπεσε νεκρός ο 35χρονος. Το όπλο του είναι ένα τροποποιημένο «Καλάσνικοφ», εξοπλισμένο με διόπτρα. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, το αλβανικό τηλεοπτικό κανάλι «Report TV» δημοσίευσε ένα βίντεο από το περιστατικό, όπου φαίνεται ο 35χρονος να έχει στα χέρια του ένα όπλο και να πυροβολεί τρέχοντας σε δρόμο του χωριού.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, επίθεση με βόμβες μολότοφ εξαπέλυσε ομάδα αγνώστων σε αλβανικό τουριστικό γραφείο της Αθήνας, επί της οδού Δεληγιάννη 31-33, χτες λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα. Από την επίθεση προκλήθηκαν υλικές ζημιές, ενώ αμέσως μετά οι δράστες εξαφανίστηκαν. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, εξετάζεται, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο η επίθεση να σχετίζεται με τον θάνατο του Κατσίφα.

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ - ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Οργανώνουν μεγάλη άσκηση την Παρασκευή με Αμερικανούς κομάντο

Σε τοποθεσία στην Αττική που «δεν ανακοινώνεται»

Ολο και πιο βαθιά εμπλέκει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τις Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά και στα Σώματα Ασφαλείας στα σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο, μετατρέποντας όλη τη χώρα σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση και πραγματοποιώντας απανωτές ασκήσεις - «πρόβες πολέμου» με τους Αμερικανούς φονιάδες.

Αλλη μια επιβεβαίωση ήρθε να προστεθεί χτες, αφού όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, την Παρασκευή το μεσημέρι «θα πραγματοποιηθεί άσκηση σε χώρο της Αττικής, με τη συμμετοχή των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού, του Πολεμικού Ναυτικού, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος. Στην άσκηση θα πάρουν μέρος και τμήματα των Ειδικών Δυνάμεων του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και του Αμερικανικού Στρατού».

Αντικείμενο της άσκησης θα είναι «η αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών και η προστασία και διάσωση πολιτών από θεομηνίες και άλλου είδους καταστροφές», σε άλλη μια επιβεβαίωση για τα προσχήματα που αξιοποιούν κάθε φορά οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί για να «ντύσουν» τα επικίνδυνα σχέδιά τους, αλλά και για την προσπάθεια να εντάξουν τους μηχανισμούς Πολιτικής Προστασίας στα σχέδια αυτά.

Οπως ανακοινώνεται μάλιστα από το υπουργείο, «θα ακολουθήσει εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα παραλάβει σκάφη του Λιμενικού Σώματος και άλλον εξοπλισμό, που παραχωρούν στη χώρα μας οι ΗΠΑ». Μέσα που οι Αμερικανοί παραχωρούν με το αζημίωτο, εφόσον (και) το Λιμενικό αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας αποστολές που του χρεώνουν οι ΗΠΑ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ο έλεγχος θαλάσσιων διαύλων, ακολουθώντας τη ρότα του Πολεμικού Ναυτικού, που έχει αναλάβει ακόμα και αποστολές συνοδείας σημαντικών μονάδων του αμερικανικού στόλου, όπως και τον έλεγχο των ρωσικών πολεμικών πλοίων που πηγαινοέρχονται από τη Μαύρη Θάλασσα, μέσω του Αιγαίου, στη Συρία.

Θυμίζουμε άλλωστε ότι - όπως αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» σε προηγούμενο φύλλο του - από τους κόλπους του Λιμενικού διακινούνται αιτήματα προς την πολιτική ηγεσία για παρουσία Αμερικανών αξιωματικών των Ειδικών Δυνάμεων που ήδη «φιλοξενούνται» σε βάσεις στην Ελλάδα, ως συμβουλατόρων - καθοδηγητών στις επιχειρήσεις του ΛΣ. Η δε κυβέρνηση, αξιοποιώντας την «πάσα» αυτή, ετοιμάζει, σε συνεννόηση με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, σχετικό «μνημόνιο συνεργασίας», προκειμένου να «θεσμοθετήσει» την ακόμα βαθύτερη εμπλοκή.

Η άσκηση της Παρασκευής και η εκδήλωση πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Επιπλέον, σε άλλη μία απόδειξη της πρεμούρας της κυβέρνησης να κρατήσει τους επικίνδυνους εναγκαλισμούς της με τους Αμερικανούς «προστατευμένους» από λαϊκές αντιδράσεις, το υπουργείο ενημέρωσε ότι «για λόγους ασφαλείας δεν ανακοινώνεται στην παρούσα φάση ο χώρος διεξαγωγής της άσκησης». Ενώ στο σχετικό δελτίο Τύπου δεν παραλείπει να σημειώσει ότι οι δημοσιογράφοι που θα παρακολουθήσουν την άσκηση «θα ελεγχθούν κατά την είσοδό τους στο σημείο της άσκησης».

Εκδηλώσεις για τα 100χρονα του ΚΚΕ
  • Εκδήλωση με θέμα «Η ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ στην περιοχή των Σερρών» διοργανώνει η ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των 100χρονων του Κόμματος, το Σάββατο 3 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Σερρών. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί μπροσούρα - έκδοση της ΤΟ Σερρών, για τη δράση του Κόμματος στην περιοχή από το 1918 έως και σήμερα. Θα παρουσιαστεί επίσης μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στους αγώνες των λιγνιτωρύχων της δεκαετίας του '30, ενώ θα υπάρχει και έκθεση για την Ιστορία του Κόμματος στην περιοχή.
  • Με παρουσίαση του Λευκώματος για τα 100χρονα του ΚΚΕ ξεκινούν την Οικονομική Εξόρμηση Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2018 οι Κομματικές Οργανώσεις Βάσης της Νέας Ιωνίας του Κόμματος. Συγκεκριμένα, αύριο, Πέμπτη 1η Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., το Λεύκωμα θα παρουσιαστεί στον δημοτικό κινηματογράφο «Αστέρας», στην οδό Ασκληπιού 4, Νέα Ιωνία.
  • Διήμερο εκδηλώσεων για τα 100χρονα του ΚΚΕ διοργανώνουν οι ΚΟ Καλαμαριάς του ΚΚΕ, την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Νοέμβρη, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη». Και τις δύο μέρες θα παρουσιαστεί μεγάλη θεατρική παράσταση με τίτλο «Το ΚΚΕ στους λαϊκούς αγώνες της Καλαμαριάς». Την Παρασκευή 2/11, στις 7 μ.μ., θα μιλήσει ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Το Σάββατο 3/11, στις 7 μ.μ., θα χαιρετίσει ο Βικέντιος Αντωνάκης, μέλος της ΤΕ Κεντροανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας. Το πρωί του Σαββάτου, θα τοποθετηθεί αναμνηστική πλάκα στα πρώην γραφεία της Ασφάλειας στον πεζόδρομο Καλαμαριάς, προς τιμήν των αλύγιστων της ταξικής πάλης.
  • Η ΚΟΒ Πάρου του ΚΚΕ προγραμματίζει στο νησί σειρά δράσεων το διάστημα 3 - 10 Νοέμβρη, με πρώτη την έκθεση της συλλογής «τα αγριολούλουδα» του Γιώργη Βαρλάμου, στην Αίθουσα Τέχνης του δήμου Πάρου (η Πάρος είναι η γενέτειρα του Γ. Βαρλάμου). Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 3 Νοέμβρη στις 6 μ.μ., και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Νοέμβρη. Ωρες επίσκεψης: 6 μ.μ. - 8.30 μ.μ.
Δραστηριότητα Επιτροπών Ειρήνης

Σήμερα Τετάρτη:

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Επιμελητήριο Εβρου, στην Αλεξανδρούπολη, η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια - Ο ρόλος των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ».

-- Στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας (Φιλελλήνων - Δημητριάδος), η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου καλεί σε σύσκεψη συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικούς φορείς της Μαγνησίας για να συζητήσουν και να οργανώσουν τον αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στο Στεφανοβίκειο, στον Βόλο, στη Λάρισα και γενικότερα στη χώρα μας.

-- Στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων, η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων καλεί σε σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων της περιοχής, προκειμένου να οργανωθούν και συντονιστούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη Θεσσαλία και σε όλη την Ελλάδα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ