ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τραμπούκικη επίθεση σε μέλη της ΚΝΕ στο Πάντειο

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια ομάδας κουκουλοφόρων να τρομοκρατήσει τους ΚΝίτες και τους φοιτητές που αγωνίζονται

Διαφημίζουν το «κατόρθωμά» τους να ποδοπατούν το σφυροδρέπανο... όπως θα έκαναν και οι χρυσαυγίτες
Διαφημίζουν το «κατόρθωμά» τους να ποδοπατούν το σφυροδρέπανο... όπως θα έκαναν και οι χρυσαυγίτες
Πολλά ερωτήματα προκαλεί η χτεσινή μαφιόζικη επίθεση σε μέλη της ΚΝΕ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από περίπου 60 κουκουλοφόρους, οπλισμένους με καδρόνια, κράνη, πτυσσόμενα κλομπς και άλλα υλικά, που παραπέμπουν σε παρακρατική συμμορία. Ο τρόπος δράσης των δεκάδων τραμπούκων, που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, με την πρώτη να επιτίθεται απρόκλητα σε ελάχιστους ΚΝίτες και τη δεύτερη να τους στήνει ενέδρα μερικά μέτρα πιο κάτω, δείχνει ότι η επίθεσή τους ήταν σχεδιασμένη με κάθε λεπτομέρεια, με στόχο τον εγκλωβισμό και τον τραυματισμό των μελών της Οργάνωσης.

Η επίθεση στους ΚΝίτες, που τελικά έπεσε στο κενό, έγινε ενώ εκείνοι καλούσαν τους φοιτητές του Πανεπιστημίου να κλιμακώσουν την πάλη τους συμμετέχοντας στο αυριανό φοιτητικό συλλαλητήριο και στην απεργία στις 14 Νοέμβρη ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μετά το επιτυχημένο προχτεσινό συλλαλητήριο μαθητών και φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας.

Τα ερωτήματα που προκαλεί η επίθεση γιγαντώνονται αν αναλογιστεί κανείς ότι έγινε σε μια περίοδο που το φοιτητικό και το μαθητικό κίνημα είναι σε αναβρασμό, οι κινητοποιήσεις τους είναι πολύμορφες και μάλιστα με ελπιδοφόρο στοιχείο τη μαζική συμμετοχή μαθητών και φοιτητών στην οργάνωση της πάλης τους μετά από πολύ καιρό.

Σημειώνεται ότι η χτεσινή τραμπούκικη επίθεση ήρθε μία μέρα μετά από άλλες προβοκατόρικες ενέργειες με στόχο την ΚΝΕ και την παρέμβασή της στους φοιτητές. Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Δευτέρας, λίγες ώρες μετά το συλλαλητήριο, ομάδα αγνώστων επιτέθηκε στα στέκια της ΚΝΕ στο Πάντειο και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ), ξεσπώντας με λύσσα στα υλικά της Οργάνωσης. Μάλιστα, φωτογράφισαν και ανάρτησαν τα κατορθώματά τους σε «αντιεξουσιαστική» ιστοσελίδα, καμαρώνοντας που ποδοπατούν τη σημαία με το σφυροδρέπανο, σε μια κίνηση που θα τη ζήλευαν ακόμα και τα ναζιστικά τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής.

Η στοχοποίηση μελών του ΚΚΕ της ΚΝΕ από ομάδες χαφιέδων που κινούνται στο σκοτάδι, πότε φορώντας κουκούλες με «αλφάδια» και πότε με αγκυλωτούς σταυρούς μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί. Αναζητώντας τα «ελατήριά» τους, αντικειμενικά τίθεται το ερώτημα «ποιος ωφελείται» από μια τέτοια δράση.

Μήπως ωφελούνται διάφορα κέντρα που επιθυμούν να υπάρχει «σιγή νεκροταφείου», να μην κουνιέται φύλλο ενάντια στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που περιλαμβάνει και την επικίνδυνη εμπλοκή της σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ; Μήπως ενεργοποιείται σχεδιασμός προβοκάτσιας ενόψει της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, για να χτυπηθεί το γνήσιο αντιιμπεριαλιστικό - αντιΝΑΤΟικό περιεχόμενό της στοχεύοντας την ΚΝΕ και το ΚΚΕ που πρωτοστατούν σε αυτήν την κατεύθυνση; Θυμίζουμε άλλωστε ότι πέρυσι, ο τριήμερος εορτασμός του Πολυτεχνείου επιχειρήθηκε να χτυπηθεί από ολιγομελή ομάδα κουκουλοφόρων που κατέλαβαν το ιστορικό κτίριο στην Πατησίων, με συνθήματα ενάντια στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ...

Είναι σίγουρο ότι τέτοια σχέδια θα πρέπει να καταδικαστούν μαζικά από τους φοιτητές και γενικά το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κάλεσμα στην απεργία στις 14 Νοέμβρη

Με σύνθημα «Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες στη μόρφωση, στη δουλειά και τη ζωή!» η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 14 Νοέμβρη. Καλεί επίσης σε συγκεντρώσεις στις 9 Νοέμβρη στο υπουργείο Παιδείας και στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και την εξίσωση των δικαιωμάτων τους με αυτά των μόνιμων εκπαιδευτικών.

«Στις 14 Νοέμβρη το μάθημα γίνεται στην απεργία! Η συμμετοχή μας στην απεργία γίνεται μάθημα!», σημειώνει στο κάλεσμά της η Πανελλαδική Γραμματεία και αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Απεργούμε γιατί θέλουμε να εργαζόμαστε και να ζούμε με αξιοπρέπεια. Γι' αυτό απαιτούμε εδώ και τώρα να επανέλθει με ευθύνη της κυβέρνησης ο 13ος και 14ος μισθός.

Απεργούμε γιατί θέλουμε να στεκόμαστε με αξιοπρέπεια μέσα στην τάξη, απέναντι στους μαθητές μας και όχι να δουλεύουμε μέχρι τα 67 χρόνια, με τη μαγκούρα στο χέρι κάνοντας μάθημα στα εγγόνια μας. Γι' αυτό απαιτούμε εδώ και τώρα την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Απεργούμε γιατί δεν ανεχόμαστε να υπάρχουν 25.000 συνάδελφοί μας συμβασιούχοι, πολλοί απ' αυτούς για πάνω από 16 χρόνια, που γυρίζουν όλη τη χώρα χωρίς να έχουν δικαίωμα να αρρωστήσουν, να κάνουν οικογένεια και παιδιά, να σχεδιάσουν τη ζωή τους. Απεργούμε για να μπει τέρμα στο αίσχος της αναπλήρωσης, για να γίνουν εδώ και τώρα 25.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών (...)

Απεργούμε γιατί ως εκπαιδευτικοί - παιδαγωγοί δεν συμβιβαζόμαστε με ένα σχολείο στο οποίο δεν υπάρχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί, ώστε ο καθένας να διδάσκει το αντικείμενό του, το Ολοήμερο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο έχουν μετατραπεί καθαρά σε φύλαξη, τα παιδιά με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες δεν έχουν τον ειδικό παιδαγωγό που δικαιούνται ή δεν βρίσκονται στη δομή που έχουν ανάγκη.

Απεργούμε γιατί οφείλουμε να δώσουμε τον αγώνα από κοινού με τους μαθητές μας και τους γονείς, ώστε να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για το Λύκειο και την πλήρη μετατροπή του σε ένα απέραντο εξεταστικό κέντρο, σε ένα πεδίο ταξικού "ξεσκαρταρίσματος" μαθητών. Γιατί ο ρόλος μας ως εκπαιδευτικών είναι να παλεύουμε κάθε παιδί να έχει το δικαίωμα στη μόρφωση, ανεξάρτητα από το επάγγελμα που θα ακολουθήσει (...)

Απεργούμε γιατί την ίδια μέρα απεργούν τα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα, οι εργάτες, οι γονείς των μαθητών μας για αυξήσεις στους μισθούς, για Συλλογικές Συμβάσεις και δικαιώματα στους χώρους δουλειάς. Γιατί ο κοινός αγώνας των εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, κόντρα στα εμπόδια και τη λογική της υποταγής στην αντιλαϊκή πολιτική, που καλλιεργεί ο κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, είναι η δύναμή μας, η μοναδική ελπιδοφόρα προοπτική».

ΚΙΝΑΛ - ΠΟΤΑΜΙ
Πρόθυμοι για συμμετοχή σε κυβέρνηση στο όνομα της «σταθερότητας»

Σήματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ για κυβερνητική συνεργασία έστειλε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Π. Χρηστίδης, μιλώντας στον ρ/σ «247», επαναλαμβάνοντας τα περί «αυτόνομης πορείας» του δικού του χώρου. Υποστήριξε ότι υπάρχουν δύο «φωνές» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, από τη μία εκείνοι που λένε ότι «δεν πάει άλλο με τον κ. Καμμένο» και ψάχνουν «άλλες προοδευτικές δυνάμεις και πώς μπορούν να συγκυβερνήσουν» και από την άλλη εκείνοι που εκφράζουν τη «σκληρή γραμμή». Σε αυτό το πλαίσιο, το στέλεχος του ΚΙΝΑΛ κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα «να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει», εγκαλώντας τον γιατί «μέχρι τώρα, αυτούς που αφήνει είναι αυτοί που έχουν αριστερό πρόσημο. Από τον Λαφαζάνη μέχρι τον Φίλη κι από τον Κοτζιά μέχρι τους συντρόφους της Αριστερής Πρωτοβουλίας...». Σχετικά με τις κινήσεις της κυβέρνησης για συνταγματική αναθεώρηση, δηλώνουν μεν «επιφυλακτικοί» με τις προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά συμφωνούν ότι «πρέπει να συγχρονιστεί το νέο Σύνταγμά μας με τις νέες ανάγκες της εποχής». Ο Π. Χρηστίδης διευκρίνισε, έχοντας κατά νου και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020 και την κυβερνητική σταθερότητα, ότι το ΚΙΝΑΛ πιστεύει «στους σταθερούς πολιτικούς κύκλους», ξορκίζοντας διάλυση της Βουλής και πρόωρες κάλπες.

Τη χρησιμότητά του στο αστικό πολιτικό σύστημα, στην επόμενη Βουλή, έσπευσε να διαφημίσει ο Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας χτες στο ρ/σ «ΣΚΑΪ», ενόψει και του συνεδρίου του κόμματός του το Σαββατοκύριακο. Οπως είπε, «ο προοδευτισμός και η νεωτερικότητα του Ποταμιού θα πρέπει να σημαδεύσουν την επόμενη διακυβέρνηση», προσθέτοντας ότι θα συμβάλουν σε «μια φιλελεύθερη, σύγχρονη ευρωπαϊκή διακυβέρνηση». Διευκρίνισε δε ότι το Ποτάμι θα συμβάλει σε «κυβερνητικές λύσεις», όχι απαραίτητα με τη συμμετοχή του σε κυβέρνηση, αλλά και με τη στήριξη «μιας κυβέρνησης που θα προσφέρει στην ελληνική κοινωνία σύγχρονες ευρωπαϊκές φιλελεύθερες λύσεις».

ΚΝΕ
Θρασύδειλη επίθεση με στόχο τους νεολαιίστικους αγώνες

Την επίθεση κουκουλοφόρων ενάντια σε μέλη της ΚΝΕ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Καταγγέλλουμε την απρόκλητη και θρασύδειλη επίθεση σε φοιτητές, μέλη της ΚΝΕ, από ομάδα κουκουλοφόρων και κρανοφόρων με πτυσσόμενα κλομπς και καδρόνια που έγινε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο σήμερα το πρωί. Η σημερινή ενέργεια είναι συνέχεια της χτεσινής εισβολής σε Πάντειο και Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

Αυτή η επίθεση γίνεται τη στιγμή που αναπτύσσονται αγώνες στους χώρους της νεολαίας ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, που επιτίθεται στα δικαιώματα της νέας γενιάς και την εμπλέκει στους επικίνδυνους δολοφονικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Μόνο τυχαία, λοιπόν, δεν είναι αυτήν την περίοδο η στοχοποίηση των μελών της ΚΝΕ από διάφορες ομάδες με ύποπτο ρόλο. Αυτή η επίθεση αντικειμενικά ωφελεί όσους δεν θέλουν να κουνιέται φύλλο αμφισβήτησης στην κυρίαρχη πολιτική, όσους θέλουν τη νεολαία με σκυμμένο κεφάλι. Παράλληλα, ενέργειες τέτοιων ομάδων αξιοποιούνται από αντιδραστικούς κύκλους που επιθυμούν την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ δεν τρομοκρατούνται και δεν πτοούνται από θρασύδειλους χαφιέδες και προβοκάτορες. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο οι συλλογικές διαδικασίες, οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες, οι εστίες αντίστασης σε κάθε χώρο νεολαίας. Ενάντια στο σύστημα και τις κυβερνήσεις του, ενάντια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά και σε κάθε μηχανισμό καταστολής, χαφιεδισμού και προβοκάτσιας ενάντια στο κίνημα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ