ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Καθοριστική η σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ

Αναμένεται να επικυρώσει την πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής για εκλογή του νέου αρχηγού από την οργανωμένη βάση

Καθοριστική για το κλίμα που θα επικρατήσει στο εσωτερικό της ΝΔ στην πορεία προς το έκτακτο συνέδριο και την εκλογή του νέου αρχηγού από τη βάση, θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ, η οποία θα αποφασίσει και για τον τρόπο ανάδειξης του νέου προέδρου του κόμματος. Η Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να επικυρώσει την απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής για εκλογή του νέου αρχηγού από τα μέλη, δίχως να αποκλείεται να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση της τελευταίας στιγμής που θα «καλύψει» και την πρόταση του Δ. Αβραμόπουλου για συμμετοχή στην ψηφοφορία και των «φίλων».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μέχρι την τελευταία στιγμή καταβάλλονταν συστηματικές προσπάθειες τόσο από τη Ρηγίλλης όσο και από τα επιτελεία των υποψήφιων αρχηγών να υπάρξει «αυτοσυγκράτηση» των στελεχών κατά τη σημερινή συνεδρίαση και να αποτραπεί μια εκτόνωση που «θα τα τίναζε όλα στον αέρα». Στην κατεύθυνση αυτή, σημαντικό ρόλο θα παίξει η ομιλία του Κ. Καραμανλή, αλλά και των τεσσάρων υποψήφιων αρχηγών που θα πάρουν στη συνέχεια το λόγο.

Πάντως αν δεν υπάρξει μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών για τη διαδικασία εκλογής του αρχηγού, τότε θα τεθεί σε ψηφοφορία μόνο η πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής, που υποστηρίζεται όπως είναι γνωστό από την Ντ. Μπακογιάννη και μάλλον από τον Αντ. Σαμαρά. Από την άλλη, οι Δ. Αβραμόπουλος και Π. Ψωμιάδης εμφανίζονταν μέχρι και χτες αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τη θέση τους για συμμετοχή και των «φίλων» στην εκλογή του αρχηγού.

Προτάσεις για καταστατικές αλλαγές

Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της εσωκομματικής έντασης η Οργανωτική Επιτροπή έδωσε χτες στη δημοσιότητα τόσο τις προτάσεις της για την αλλαγή του καταστατικού, ώστε ο νέος πρόεδρος να εκλέγεται από την βάση, όσο και τις τροποποιήσεις που ζήτησαν οι Δ. Αβραμόπουλος και Π. Ψωμιάδης για τη συμμετοχή των φίλων. Σύμφωνα με την πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής, στη διαδικασία εκλογής του προέδρου του κόμματος συμμετέχουν «όλοι όσοι προσέρχονται, κατά την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, για να ψηφίσουν, υποβάλλουν αυτοπροσώπως αίτηση είτε επαναβεβαίωσης, εφόσον πρόκειται για μέλη, είτε πρώτης εγγραφής, εφόσον πρόκειται για μη μέλη». Η αίτηση αυτή, σύμφωνα με την πρόταση, καταχωρίζεται αυτόματα στη νέα βάση μελών του κόμματος με τη χρήση ειδικού on line συστήματος. «Στην αίτηση εγγραφής περιλαμβάνεται, οπωσδήποτε, διαβεβαίωση του αιτούντος ότι αποδέχεται τις ιδεολογικές και προγραμματικές αρχές και πολιτικές θέσεις του κόμματος».

Η πρόταση του Δ. Αβραμόπουλου προβλέπει δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία και σε όσους «προσερχόμενοι δηλώσουν την επιθυμία τους να εγγραφούν στον εκλογικό κατάλογο οπαδών και προσκείμενων στις αρχές και την ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας κατά τον πρώτο γύρο της εκλογικής διαδικασίας με επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή του διαβατηρίου ή του διπλώματος οδήγησης και καταχώρησή τους στο on line σύστημα κατά αναλογία και παράλληλα της διαδικασίας εγγραφής». Μιλώντας χτες στο «Φλας», επέμεινε στην πρότασή του υποστηρίζοντας ότι «είναι η μεγάλη ευκαιρία, η μεγάλη στιγμή για την ιστορική παράταξη να ανοίξει τις πόρτες της διάπλατα, να ανοίξει τα παράθυρα να μπει φρέσκος αέρας και να ανοίξουν και τα μυαλά. Η διαδικασία σκοτώνει την πολιτική ουσία».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Π. Ψωμιάδης, λέγοντας «ο καθένας να έρθει να ψηφίσει». Απαντώντας στις διαμαρτυρίες των κομματικών μελών για τη συμμετοχή των «φίλων», αναρωτήθηκε: «Τι έκανε η Νέα Δημοκρατία για τα μέλη τα προηγούμενα χρόνια; Τίποτα». Την άποψη ότι «η διαφορά δεν είναι πολύ μεγάλη» (σ.σ. ανάμεσα στην πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής και αυτής του Δ. Αβραμόπουλου) εξέφρασε ο Κ. Χατζηδάκης, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο «να βρεθεί μέχρι αύριο (σ.σ. σήμερα) κάποιος κοινός τόπος». Επίσης, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας της Ντ. Μπακογιάννη.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σημαιοφόρος του ιμπεριαλιστικού δόγματος του ΟΑΣΕ

Μήνυμα του Γ. Παπανδρέου στη διάσκεψη του Οργανισμού που έγινε στη Βιέννη

Τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους στρατούς κατοχής όπου Γης στηρίζει ο ΟΑΣΕ
Τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους στρατούς κατοχής όπου Γης στηρίζει ο ΟΑΣΕ
Στο ρόλο του «έντιμου μεσολαβητή» εκ μέρους των ιμπεριαλιστικών κέντρων, ως προεδρία του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), παρουσιάστηκε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και προεδρεύων του Οργανισμού, με το μήνυμα που έστειλε στη διάσκεψη του Οργανισμού που έγινε στη Βιέννη.

Αναφερόμενος στους σύγχρονους στόχους του ΟΑΣΕ ταυτίστηκε με τις στρατηγικές στοχεύσεις του ιμπεριαλισμού, επισημαίνοντας: «Η ασφάλεια των ενεργειακών πηγών, το οργανωμένο έγκλημα, η παράνομη μετανάστευση, η παράνομη διακίνηση ανθρώπων, η τρομοκρατία, η απολυταρχία και ο φονταμενταλισμός, αλλά και το ηλεκτρονικό έγκλημα είναι προβλήματα που προκαλούν έντονη ανησυχία σε όλους μας».

Θέτοντας το πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής στρατηγικής, μίλησε για «ευημερία και περιφερειακή σταθερότητα», που χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Μάλιστα έφθασε στο σημείο να επαναφέρει στο όνομα της «ασφάλειας της Ευρώπης» τη θεωρία περί ζωτικού χώρου. «Η αστάθεια, είπε, ανάμεσα σε γειτονικά μας κράτη, άρα και η ασφάλεια στην Ευρώπη είναι άμεσα συνδεδεμένες με την ασφάλεια των γειτονικών μας περιοχών».

Και συνέχισε: «Η ασφάλεια και η προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αποτελούν το θεμέλιο της βασικής αρχής του ΟΑΣΕ για ενιαία ασφάλεια. Η συνεργασία μας, που βασίζεται σε αυτές τις αρχές, καλύπτει όλες τις συνιστώσες, τις καθαρά στρατιωτικές, τις οικονομικές, τις περιβαλλοντικές και τις ανθρώπινες». Σε άλλο σημείο επισήμανε: «Πρέπει να σημειωθεί ότι η πεμπτουσία των προσπαθειών μας είναι η πολιτική θέλησή μας να διατηρήσουμε μια ενιαία ασφάλεια στην ευρύτερη Ευρώπη, μέσα από τη συνεργασία μας».

Βάζοντας τους στόχους δράσης του ΟΑΣΕ, περιέγραψε στην ουσία το νεοταξικό ιμπεριαλιστικό δόγμα. Επισήμανε: «Είμαστε ακόμα ευάλωτοι στις απειλές των όπλων μαζικής καταστροφής. Επίσης, είμαστε ευάλωτοι στις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, στην περιβαλλοντική υποβάθμιση και στις κλιματολογικές αλλαγές».

Αναφερόμενος στους στόχους της ελληνικής προεδρίας δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την «πράσινη ανάπτυξη». Στόχος είπε είναι «η προώθηση ενός Οργανισμού περισσότερο φιλικού προς το περιβάλλον, με τη σκέψη να γίνει ο ΟΑΣΕ πιο "πράσινος", με μια νέα γενιά περιβαλλοντικών έργων και με την ανάπτυξη "πράσινης" διπλωματίας. Τελικά, οι κλιματολογικές αλλαγές μπορεί να επισκιάσουν πλήρως όλες τις περιφερειακές συγκρούσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα και που προσπαθούμε να επιλύσουμε».

Για το Μνημείο του ΔΣΕ στη Φλώρινα

Για την ενημέρωση σχετικά με την ανέγερση του Μνημείου του ΔΣΕ στη Φλώρινα, το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ πραγματοποιεί πλατιά συγκέντρωση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, του ΔΣΕ, Φίλων και Απογόνων της Αντίστασης, επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων, μαζικών φορέων και προσωπικοτήτων, αφιερωμένη στα 60 χρόνια της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ και της πολιτικής προσφυγιάς. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» (Πανεπιστημίου), την Τετάρτη 11 Νοέμβρη και ώρα 6 το απόγευμα.

Σήμερα η κηδεία της Ελλης Παππά

Κηδεύεται σήμερα Σάββατο με πολιτική τελετή στο τρίτο νεκροταφείο η αγωνίστρια της ΕΑΜικής αντίστασης, δημοσιογράφος και συγγραφέας Ελλη Παππά. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 - 1944 αποχαιρετά με βαθιά λύπη την Ελλη Παππά και εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά του στους οικείους της. Τονίζει ότι «η Ελλη Παππά με τη στάση της στις πολύκροτες δίκες του Ν. Μπελογιάννη και των συντρόφων του, έδωσε υψηλό παράδειγμα, που αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές».

Αυτοκτονία ΕΠΟΠ στην Πολεμική Αεροπορία

Σε αυτοκτονία αποδίδεται από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ο θάνατος του 27χρονου υποσμηνία, που βρέθηκε χτες τα ξημερώματα στις 3.45 θανάσιμα τραυματισμένος, ενώ εκτελούσε υπηρεσία σε Μονάδα της Αττικής. Ο άτυχος υποσμηνίας υπηρετούσε από το 2005 σαν Επαγγελματίας Οπλίτης στην Πολεμική Αεροπορία και πρόσφατα, πριν 40 ημέρες, είχε μετατεθεί στη συγκεκριμένη μονάδα στα Λιόσια.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ