ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο δρόμο του αγώνα

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης για το αντιπολεμικό συλλαλητήριο

Motion Team

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης για το αντιπολεμικό συλλαλητήριο
Στο δρόμο του αγώνα βγαίνει σήμερα ο λαός της Θεσσαλονίκης, σε συστράτευση με τον υπόλοιπο λαό της χώρας και όλου του κόσμου, για να διαδηλώσει την αντίθεσή του στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στην πρόθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να μετατρέψουν σε «καμένη γη» το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Σήμερα στις 6.30 το απόγευμα θα συμμετέχει μαζικά στο πανθεσσαλονίκειο αντιπολεμικό συλλαλητήριο, που θα ξεκινήσει από το άγαλμα του Βενιζέλου και θα συνεχιστεί με πορεία προς το Αμερικάνικο Προξενείο.

Χτες οι εκπρόσωποι των φορέων που οργανώνουν το σημερινό αντιπολεμικό συλλαλητήριο, μέσα από συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο ΕΚΘ, έκρουσαν το καμπανάκι του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι στο επόμενο διάστημα θα οξυνθεί η επιθετική πολιτική του ιμπεριαλισμού σε βάρος των λαών. Και κάλεσαν τους εργαζόμενους, το φιλειρηνικό κίνημα και το λαό της πόλης να εντείνουν τις προσπάθειές τους, να οικοδομήσουν την πλατιά, μαζική, αντιπολεμική, αντιιμπεριαλιστική συσπείρωση δυνάμεων, με στόχο την αποτροπή του νέου εγκληματικού πολέμου, που ετοιμάζονται να εξαπολύσουν κατά του λαού του Ιράκ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους.

Οι διοργανωτές φορείς είναι: Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, Φοιτητική Ενωση ΑΠΘ, Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών, Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», «Πρωτοβουλία για το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ», «Πρωτοβουλία για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ στην Ελλάδα», «Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο», Αντιπολεμική - Αντιιμπεριαλιστική Επιτροπή, «Θεσσαλονίκη Αντίσταση 2003».

Οι εκπρόσωποι των φορέων δήλωσαν ότι έχει επιτευχθεί κοινό πλαίσιο από όλες τις φιλειρηνικές δυνάμεις της πόλης για το σημερινό συλλαλητήριο και την παραπέρα ανάπτυξη του αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση και τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ «να πουν ΟΧΙ στον πόλεμο, να προωθήσουν τις αρχές αυτοδιάθεσης των λαών και τη διεθνή συνεργασία». Απηύθυναν ακόμα επείγουσα έκκληση αντιπολεμικής συστράτευσης όλων των συνδικαλιστικών και φιλειρηνικών οργανώσεων, των κοινωνικών κινημάτων, της νεολαίας, των φορέων της Αυτοδιοίκησης και των πολιτικών φορέων, όλων των ανθρώπων καλής θέλησης που αντιλαμβάνονται την ιστορική κρισιμότητα των ημερών και επιθυμούν να δώσουν τη μάχη για να εμποδίσουν τα σχέδια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και των συμμάχων του.

Υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα στη συνέντευξη Τύπου ότι κανένας δεν πρέπει να παραπλανηθεί από τις υποκριτικές εξαγγελίες της κυβέρνησης Μπους και των «γερακιών» του Πενταγώνου, ότι δήθεν ο πόλεμος θα εξαπολυθεί για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράκ. «Τα κίνητρα και οι στόχοι αυτού του πολέμου», τονίστηκε, «δεν έχουν να κάνουν ούτε με την υπεράσπιση της δημοκρατίας ούτε με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που παραβιάζονται συστηματικά από το απαράδεκτο - αντιδημοκρατικό καθεστώς του Σαντάμ. Μοναδική επιδίωξη των ΗΠΑ είναι ο έλεγχος των πετρελαίων και η επιβεβαίωση της παγκόσμιας ηγεμονίας τους».

Με χτεσινή του ανακοίνωση το ΔΣ του Σωματείου Συνταξιούχων ΤΕΒΕ κάνει γνωστή τη συμμετοχή του στη σημερινή αντιπολεμική αγωνιστική εκδήλωση και καλεί τα μέλη του να πάρουν μαζικά μέρος, γιατί «οι καιροί είναι δύσκολοι».

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ολοι στις συγκεντρώσεις!

Αντιπολεμικές συγκεντρώσεις σήμερα σε Βόλο, Καρδίτσα και Τρίκαλα, αύριο στη Λάρισα

«Οχι» στο βρώμικο πόλεμο που ετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστές σε βάρος του ιρακινού λαού θα βροντοφωνάξει ο λαός της Θεσσαλίας, συμμετέχοντας στις συγκεντρώσεις, που θα γίνουν στις πρωτεύουσες και των τεσσάρων νομών της περιοχής. Και θ' απαιτήσει να μην εμπλακεί, με κανένα τρόπο, η χώρα μας στον πόλεμο, διαμηνύοντας την αποφασιστικότητά του ν' εντείνει την αντιιμπεριαλιστική του πάλη.

Οι αντιπολεμικές συγκεντρώσεις, που διοργανώνουν μαζικοί φορείς, θα πραγματοποιηθούν σήμερα σε Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα και αύριο στη Λάρισα.

Η συγκέντρωση στο Βόλο θα γίνει, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας. Η διοργάνωσή της αποφασίστηκε σε σύσκεψη εκπροσώπων της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου, του ΠΑΜΕ, του Εργατικού Κέντρου, του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών, του παραρτήματος της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων, του Ευρωπαϊκού και του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ.

Στην Καρδίτσα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, ενώ θ' ακολουθήσει πορεία στους δρόμους της πόλης. Η διοργάνωση της αντιπολεμικής κινητοποίησης αποφασίστηκε σε σύσκεψη φορέων που συγκάλεσε το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας και στην οποία, μεταξύ των άλλων, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Επιτροπής Ειρήνης, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του Νομού, ο Γ. Χαντζοπλάκης, αντιδήμαρχος Καρδίτσας, ο Β. Μόσχος, δήμαρχος Ταμασίου κ.ά.

Στα Τρίκαλα, η αντιπολεμική συγκέντρωση αποφασίστηκε σε σύσκεψη εκπροσώπων φορέων του νομού, που συγκάλεσε η Επιτροπή Ειρήνης και θα γίνει στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, ενώ θ' ακολουθήσει πορεία προς τη Σχολή Μονίμων Αξιωματικών (ΣΜΥ).

Στη Λάρισα, η συγκέντρωση που αποφασίστηκε σε σύσκεψη της Επιτροπής Φορέων Κατά του Πολέμου θα γίνει αύριο στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Στο πόδι η Πελοπόννησος

Τη δική του φωνή αντίστασης υψώνει σήμερα ο λαός του Μοριά απέναντι στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΗΠΑ και ετοιμάζεται να ενώσει τη δική του φωνή μαζί με αυτήν των φίλων της ειρήνης όπου Γης, που σήμερα διαδηλώνουν για μια ακόμη φορά ενάντια στον προετοιμαζόμενο πόλεμο των γερακιών της Ουάσιγκτον κατά του ιρακινού λαού, στέλνοντας το μήνυμα πως όταν οι λαοί θέλουν, μπορούν.

Μάλιστα, μέχρι και χθες το βράδυ, πολλοί σύλλογοι και φορείς δήλωναν συμμετοχή στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια που θα γίνουν σήμερα Πέμπτη σε πολλές πρωτεύουσες νομών της Πελοποννήσου.

Συγκεκριμένα:

Στην Πάτρα, σε αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο, καλεί η Αντιπολεμική Επιτροπή Αχαΐας - την απαρτίζουν περισσότεροι από 35 φορείς - μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, στις 7.30 μ.μ.

Στην Καλαμάτα, σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο στην πλατεία 23ης Μάρτη στις 8 μ.μ. καλεί για την ίδια ημέρα η Επιτροπή Ειρήνης Καλαμάτας.

Στην Τρίπολη, μαζικοί φορείς της πόλης καλούν το λαό της Αρκαδίας, στην κεντρική πλατεία της πόλης, στις 8 μ.μ.

Παράλληλα, στην Κεφαλονιά, η Επιτροπή Ειρήνης Κεφαλονιάς και Ιθάκης καλεί σε σύσκεψη φορέων σήμερα Πέμπτη στις 8.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, προκειμένου να οργανωθεί η ειρηνική αντεπίθεση στο νομό, ενόψει και του αντιπολεμικού συλλαλητηρίου την Τρίτη 5 Νοέμβρη στις 7.30 μ.μ. μπροστά από το Εργατικό Κέντρο.

Σε σύσκεψη επίσης, σήμερα Πέμπτη, στις 6.30 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο του Πύργου Ηλείας, καλούν οι Επιτροπές Ειρήνης Πύργου και Αμαλιάδας, καθώς και η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» του Νομού Ηλείας.

Κάλεσμα από τη ΝΑΣΥ

Να συμμετάσχουν μαζικά στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι φορείς της πόλης σήμερα στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου, καλεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΝΑΣΥ).

Σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι όλοι οι φορείς, οι δήμαρχοι και ο νομάρχης πρέπει να συστρατευτούν μαζί με το αντιπολεμικό κίνημα της πόλης. Και τονίζει: «Σ' αυτές τις κρίσιμες στιγμές που αναπτύσσονται μεγάλες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις μέσα στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, χρειάζεται η ενεργός αντίσταση όλων μας».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org