ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμερα το παλλαϊκό ΟΧΙ στον πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή

Στις 6.00 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος η προσυγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ, του ΠΑΜΕ και άλλων φορέων

Παλλαϊκό «όχι» στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό θα ηχήσει σήμερα στον κέντρο της Αθήνας. Ο λαός του Λεκανοπεδίου, με τη συμμετοχή του στο μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος και στην πορεία, που θα ακολουθήσει στην αμερικανική πρεσβεία, που διοργανώνουν οι φιλειρηνικές οργανώσεις, μαζικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, θα διαδηλώσει την απόφασή του να αντισταθεί σθεναρά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και στην εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτά. Ταυτόχρονα, συντονίζει τα βήματά του με τους άλλους λαούς, ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τα μέλη της σε προσυγκέντρωση, στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 6.00 μ.μ. Στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα καλούν το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και η Επιτροπή Αθήνας της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και άλλοι φορείς. Στη συνέχεια θα πορευτούν στην πλατεία Συντάγματος όπου στις 6.30 μ.μ. θα ξεκινήσει η κεντρική εκδήλωση.

Θ' ακολουθήσει πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία, όπου εργαζόμενοι, μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι, κάθε προοδευτικός άνθρωπος, θα ενώσουν τη φωνή τους με τους χιλιάδες άλλους διαδηλωτές, που τόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη θα διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στο βρώμικο πόλεμο της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, εναντίον του λαού του Ιράκ.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), στο κάλεσμά της, υπογραμμίζει ότι το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της πατρίδας μας αγωνίζεται και απαιτεί:

- ΟΧΙ στο σχεδιαζόμενο βρώμικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών κατά του Ιράκ.

- Καμιά εμπλοκή της χώρας μας σε οποιαδήποτε μορφή στον πόλεμο.

- Αμεσος τερματισμός του φονικού εμπάργκο κατά του ιρακινού λαού.

- Λευτεριά στον παλαιστινιακό λαό. Ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, με πρωτεύουσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η ΕΕΔΥΕ, παράλληλα, επισημαίνει: «Οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές μετά τις ΝΑΤΟικές δολοφονικές επιθέσεις κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας και του Αφγανιστάν ετοιμάζονται να αιματοκυλήσουν και το λαό του Ιράκ». Με τον σχεδιαζόμενο πόλεμο, τονίζεται, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θέλουν να ενισχύσουν το ρόλο του τυράννου - χωροφύλακα των συμφερόντων των ισχυρών όπου Γης, να εντείνουν την καταλήστευση του μόχθου και πλούτου των λαών.

Στην υπόθεση αυτή σημειώνεται, της πολεμικής προετοιμασίας για την εξαπόλυση από τους Αμερικανούς επίθεσης κατά του Ιράκ, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά, με τη διάθεση της αμερικανικής βάσης της Σούδας, που παίζει καθοριστικό ρόλο για τη διεξαγωγή των αμερικανικών πολεμικών επιχειρήσεων, ενώ η χώρα μας συμμετέχει στον λεγόμενο αντιτρομοκρατικό πόλεμο με τέσσερα πολεμικά πλοία, στη Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο, που «κυνηγούν» τη «διεθνή τρομοκρατία».

Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του σημερινού συλλαλητηρίου έχουν πάρει οι παρακάτω φορείς: ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, ΕΚΠ, Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), Αδέσμευτη Κίνηση Ειρήνης (ΑΚΕ), «Δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης μεταναστών και προσφύγων», «Ελληνες Γιατροί κατά των Πυρηνικών», ΚΕΑΔΕΑ, «Πολίτες του κόσμου για την ειρήνη, την αλληλεγγύη, τα δικαιώματα, το περιβάλλον», «Πρωτοβουλία για το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ», «Πρωτοβουλία Γένοβα 2001», «Συμμαχία Σταματήστε Τον Πόλεμο», Σύλλογος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) '67-'74.

Καλέσματα για συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο έχουν εκδώσει πλήθος μαζικών φορέων. Ανάμεσά τους οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΝΑΤ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΕΛΤΑ, ΟΤΑ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων Αναπήρων Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΣΑΘΕΑ), το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ), ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Συλλαλητήρια καταδίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου

Avaton

ΓΙΑΝΝΕΝΑ (Ανταπόκριση).--

Στο αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό συλλαλητήριο που γίνεται σήμερα, στις 8 το απόγευμα, με αφετηρία το παλιό Εργατικό Κέντρο, καλεί η Επιτροπή Ειρήνης Ιωαννίνων, με ανακοίνωσή της, αλλά και με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μέλος της Επιτροπής Γ. Λαδογιάννη, χτες το πρωί. Η Γ. Λαδογιάννη προέτρεψε το λαό της περιοχής να πλημμυρίσει την πόλη, διαδηλώνοντας εναντίον αυτού του πολέμου, που, όπως τόνισε, αποτελεί καθαρή περίπτωση συμφερόντων για το πετρέλαιο, αλλά και κάθε πολέμου που τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών δε θα σταματήσουν να υπαγορεύουν.

Το συλλαλητήριο συνδιοργανώνουν με την Επιτροπή Ειρήνης, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, οι Δήμοι Πασσαρώνας, Ζίτσας και Δελβινακίου, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, ο Σύλλογος Γυναικών Ιωαννίνων, ο Σύλλογος Συνταξιούχων του ΙΚΑ, ο Σύλλογος Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων Νομού Ιωαννίνων, η ΠΕΑΕΑ Νομού Ιωαννίνων, ο φοιτητικός σύλλογος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, ο φοιτητικός σύλλογος Χημικού, ο σύλλογος φοιτητικών κατοικιών Δομπόλης.

Στην Ηγουμενίτσα, η Αντιπολεμική Συντονιστική Επιτροπή Ηγουμενίτσας διοργανώνει συγκέντρωση στον πεζόδρομο της πόλης, στις 6.30 μ.μ. Στην αντιπολεμική εκδήλωση συμμετέχουν το Εργατικό Κέντρο Ηγουμενίτσας, ο Εμπορικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Δασκάλων, ο Σύλλογος Καθηγητών, η ΤΕΔΚ.

Στην Αρτα, η Αντιπολεμική Επιτροπή Φορέων Νομού Αρτας καλεί σε συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Κιλκίς. Επίσης, αγωνιστικό, αντιπολεμικό ραντεβού έχουν δώσει, για σήμερα στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Σαρόκο, οι μαθητές στην Κέρκυρα, ύστερα από κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Κέρκυρας.

ΠΑΜΕ
Ολοι στο συλλαλητήριο

Κάλεσμα προς τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο σημερινό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος και την πορεία στην αμερικανική πρεσβεία, εξέδωσε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), που καλεί επίσης και στην προσυγκέντρωση, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος.

«Οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές, τονίζει το ΠΑΜΕ, ετοιμάζονται για μια ακόμα φορά να αιματοκυλήσουν το λαό του Ιράκ. Μαζί με τους συμμάχους τους, ενισχύουν το ρόλο του χωροφύλακα για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Οι εξελίξεις επιβάλλουν την εγρήγορση των εργαζομένων και του λαού. Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να δώσουν το αγωνιστικό τους "παρών" στο Παλλαϊκό Αντιπολεμικό Αντιιμπεριαλιστικό Συλλαλητήριο.

Να απαιτήσουμε:

- Οχι στο βρώμικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών κατά του Ιράκ.

- Καμία εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο.

- Να σταματήσει άμεσα το φονικό εμπάργκο κατά του ιρακινού λαού.

- Λευτεριά στον Παλαιστινιακό Λαό.

- Ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org