ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Προς συμβιβασμό με όλους ικανοποιημένους

Στο τελικό στάδιο οι διαβουλεύσεις για τη νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράκ, που δεν αναμένεται, όμως, πριν την επόμενη βδομάδα

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ενώ συνεδριάζουν

Associated Press

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ενώ συνεδριάζουν
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Στην τελική ευθεία για τη λήψη οριστικής απόφασης για το Ιράκ φαίνεται ότι βρίσκονται τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς Αμερικανοί και Γάλλοι διπλωμάτες μοιάζουν να βρίσκονται κοντά σε ένα συμβιβασμό. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, όπως και ο Αμερικανός ομόλογός του, Κόλιν Πάουελ, εμφανίστηκαν αισιόδοξοι, ενώ το Παρίσι φερόταν ικανοποιημένο από τους όρους του συμβιβασμού. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής των επιθεωρητών καθώς και ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας μετέβαιναν στο Λευκό Οίκο για συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Σημάδια επίτευξης συμβιβασμού άρχισαν να διαφαίνονται μέσα από τις πολύωρες διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Αμερικανούς και Γάλλους διπλωμάτες. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες δημοσιογραφικές πληροφορίες, το νέο κείμενο ψηφίσματος που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση θα προειδοποιεί το Ιράκ ότι σε περίπτωση που δε συμμορφωθεί «θα προκαλέσει περαιτέρω ρήξη με τον ΟΗΕ» και θα παραπέμπει το θέμα σε νέο κύκλο διαβουλεύσεων εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Ουάσιγκτον φέρεται να συμφωνεί να επανασυγκληθεί το Συμβούλιο και δηλώνει έτοιμη να συμμετάσχει σε αυτές τις συνομιλίες, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να περιοριστεί από το αποτέλεσμά τους.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, δήλωνε, χθες, ότι οι διαβουλεύσεις «βρίσκονται κοντά στο σημείο της οριστικής ή όχι γεφύρωσης των διαφωνιών». Σύμφωνα, μάλιστα, με την εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ο Πάουελ τόνισε ότι «η άποψη της Ουάσινγκτον είναι πως καταφέραμε να ικανοποιήσουμε και όσους θέλουν μια επιπλέον ευκαιρία να πάρουν μια τελική απόφαση σε περίπτωση που το Ιράκ δε συμμορφωθεί» αλλά αρκέστηκε να ξεκαθαρίσει ότι «οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν σε μια τέτοια συζήτηση», χωρίς να δεσμεύεται για τίποτε άλλο. Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, ο οποίος μιλώντας στο BBC, εκτιμούσε ότι «η πρόοδος είναι αργή, αλλά αποδεικνύεται δημιουργική» και ότι «το τελικό αποτέλεσμα θα είναι θετικό».

Από τις εξελίξεις αυτές, σε πρώτο επίπεδο, ικανοποιημένη δηλώνει και η γαλλική ηγεσία, καθώς πέτυχε τον αρχικό της στόχο, δηλαδή να υποχρεώσει τις ΗΠΑ να επανέλθουν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του Ιράκ. Σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον, αγνοήσει τη νέα απόφαση και προχωρήσει σε μονομερή δράση, τότε το Παρίσι θεωρεί ότι έχει πετύχει η δράση αυτή να μην καλύπτεται από τον ΟΗΕ. Από την πλευρά του, πάντως, ο πρώην ΥΠΕΞ της Γαλλίας, Υμπέρ Βεντρίν, θεωρούσε ότι «οι ΗΠΑ σίγουρα θα πλήξουν το Ιράκ γιατί θέλουν να ανατρέψουν το καθεστώς του Σαντάμ. Από τις 11 Σεπτέμβρη 2001 έχουν την αίσθηση ότι δικαιούνται να διαχειρίζονται ακόμη και με προληπτικές επιθέσεις, οποιαδήποτε πρόκληση ή απειλή, έστω και αν δεν έχουν αποδείξεις», υποστήριξε ο Γάλλος πολιτικός.

Χτες, το Συμβούλιο Ασφαλείας επρόκειτο να συνεδριάσει εκ νέου για το θέμα, αν και δε θεωρούνταν πιθανή η λήψη μιας οριστικής απόφασης πριν από την προηγούμενη βδομάδα και πιθανότατα ούτε πριν την ολοκλήρωση των εκλογών για το αμερικανικό Κογκρέσο την επόμενη Τρίτη. Στο περιθώριο, πάντως, των γαλλο-αμερικανικών διαβουλεύσεων, Αμερικανοί διπλωμάτες κατάφεραν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη ενός ακόμη μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου, του Μαυρίκιου, συγκεντρώνοντας, έτσι, 5, εν δυνάμει, θετικές ψήφους από τα μη μόνιμα μέλη.

Ενημέρωση και ενστάσεις

Με τον Πρόεδρο Μπους, τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσέινι, αλλά και την σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, επρόκειτο να συναντηθούν, αργά χτες, ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, και ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμαντ αλ Μπαραντάι. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, χαρακτήρισε τη συνάντηση «προγραμματισμένη», διευκρινίζοντας ότι θα έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, αφού ο Μπλιξ έχει, ήδη, συναντηθεί με τη ρωσική, τη γαλλική, την κινεζική και τη βρετανική ηγεσία.

Ο Μπλιξ έχει αποσαφηνίσει ότι μια σκληρή και ομόφωνη απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας θα διευκολύνει το έργο των επιθεωρητών, αλλά έχει εκφράσει και επιφυλάξεις για ορισμένα σημεία του κειμένου της αμερικανικής πρότασης. Συγκεκριμένα, φέρεται να εκτιμά ως ανέφικτη την αναλυτική καταγραφή και παρουσίαση του συνόλου του ιρακινού οπλοστασίου από τη Βαγδάτη σε διάστημα 30 ημερών, όπως ζητούν οι ΗΠΑ. Επίσης, χαρακτήρισε «εξαιρετικά δυσλειτουργική πρακτικώς» την αμερικανική πρόταση για παροχή της δυνατότητας στους επιθεωρητές να βγάζουν εκτός Ιράκ επιστήμονες, που θα συνεργαστούν μαζί τους.

Ο Φλάισερ απέφυγε να σχολιάσει τις ενστάσεις του Μπλιξ, αλλά και την έγκριση από το Κογκρέσο πρότασης του Αμερικανού Προέδρου να χορηγείται το καθεστώς του νόμιμου πρόσφυγα σε όσους Ιρακινούς δώσουν πληροφορίες στις ΗΠΑ για τυχόν Αμερικανούς αιχμαλώτους πολέμου. Επιβεβαίωσε, όμως, εμμέσως το δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ», όπου υποστηριζόταν ότι η αμερικανική ηγεσία θα παραπέμψει τον Σαντάμ Χουσεΐν και τους στενούς συνεργάτες του στο Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου σε περίπτωση ανατροπής του καθεστώτος.

«Εκβιάζουν οι ΗΠΑ»

«Οι ΗΠΑ δεν επιτρέπουν στους επιθεωρητές και στο Συμβούλιο Ασφαλείας να εργαστεί ελεύθερα» επαναλάμβανε, χτες, η Βαγδάτη, διά στόματος του υπουργού Εμπορίου, Μοχάμεντ Μεχντί Σάλεχ, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι θέλει να επιβάλει την πολιτική της αποικιοκρατίας. Χτες, αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά έπληξαν στόχους της ιρακινής αεράμυνας, στη βόρεια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», όπως ανακοινώθηκε από την κεντρική αμερικανική διοίκηση της Στουτγκάρδης, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα, εντός των ημερών, αναμένεται να μεταφερθούν στη βρετανική βάση Ντιέγκο Γκαρσία του Ινδικού Ωκεανού αμερικανικά βομβαρδιστικά Β2.

ΚΡΗΤΗ
Διαδηλώνουν σήμερα σε Ηράκλειο και Χανιά

Οχι τον πόλεμο διαδηλώνουν σήμερα Πέμπτη 31 του Οκτώβρη, φιλειρηνικές οργανώσεις, συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς σε Ηράκλειο και Χανιά, στέλνοντας μήνυμα αντίστασης και πάλης στα σχέδια των ιμπεριαλιστών για νέα σφαγή σε βάρος του ιρακινού λαού, με σκοπό την αύξηση των κερδών των ισχυρών της Γης.

Στο Ηράκλειο η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία των Λιονταριών στις 7.30 το απόγευμα, μετά από κάλεσμα μαζικών και συνδικαλιστικών φορέων, ενάντια στα πολεμικά σχέδια του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και των συμμάχων τους.

Στα Χανιά η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στις 7 το απόγευμα. Οι φορείς καλούν το Χανιώτικο λαό και τη νεολαία να πάρει μαζικά μέρος διατρανώνοντας την αντίθεσή του στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών, που δε διστάζουν στο όνομα της αύξησης των κερδών των πολυεθνικών του πετρελαίου, να θυσιάσουν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές με τη νέα σφαγή που ετοιμάζεται στο Ιράκ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΟΧΙ στο βρώμικο πόλεμο

Οχι στο βρώμικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών κατά του Ιράκ θα βροντοφωνάξει σήμερα και ο φιλειρηνικός λαός της Αλεξανδρούπολης που ετοιμάζεται να συμμετάσχει μαζικά στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που οργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 6.30μ.μ. μπροστά στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης και θα ακολουθήσει πορεία στο κέντρο της πόλης.

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης καλεί όλο το λαό να υψώσει φωνή αντίστασης και να απαιτήσει καμία εμπλοκή της χώρας μας στο σχεδιαζόμενο πόλεμο, άμεσο τερματισμό του φονικού εμπάργκο κατά του ιρακινού λαού και λευτεριά στον παλαιστινιακό λαό.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Σύσκεψη φορέων

Στη Χαλκίδα, η Επιτροπή Ειρήνης και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, καλούν σε σύσκεψη φορέων αύριο, Παρασκευή 1 Νοέμβρη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, προκειμένου να συζητηθεί η δράση στο νομό ενόψει και του αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού συλλαλητηρίου την Τρίτη 5 του Νοέμβρη, στις 7.30 μ.μ., με αφετηρία το Εργατικό Κέντρο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ