ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Γενάρη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Της φτώχειας την οργή... » κάνουμε αγώνα για την ανατροπή!

Μεγάλη συγκέντρωση στις 5 Φλεβάρη στο Σπόρτινγκ, με ομιλητή τον Δ. Κουτσούμπα

Οι Κλαδικές Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ πραγματοποιούν συγκέντρωση τη Δευτέρα 5 Φλεβάρη στις 7 μ.μ. στο γήπεδο του Σπόρτινγκ (σταθμός ΗΣΑΠ «Αγ. Ελευθέριος») με θέμα «"Της φτώχειας την οργή..." κάνουμε αγώνα για την ανατροπή!». Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις και συναυλία με τους «Υπεραστικούς».

Στο κάλεσμά τους οι Οργανώσεις τονίζουν ανάμεσα σε άλλα:

«Το σύνθημα "`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας", που βροντοφωνάξαμε εκατοντάδες χιλιάδες μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, είναι το πραγματικό δίλημμα για τους εργαζόμενους, τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, τη νεολαία.

Εχουμε επιλογή και την κάνουμε: Με τις ζωές μας! Στον δρόμο του οργανωμένου αγώνα και της συλλογικής διεκδίκησης για τις ανάγκες μας!

Τον δρόμο που βαδίσαμε μαζί με πολλούς στις καθημερινές μάχες στους χώρους δουλειάς και Εκπαίδευσης, στις γειτονιές, και που βαδίζουμε και τώρα για την οργάνωση της πανεργατικής απεργίας στις 28 Φλεβάρη. Τον δρόμο που επιβεβαιώνει ότι όταν ο εργαζόμενος λαός σηκώνει το ανάστημά του, έχει τη δύναμη να αποκρούσει την αντιλαϊκή πολιτική, να πάρει ανάσες ανακούφισης, να ανοίξει τον δρόμο για την αντεπίθεση απέναντι στον πραγματικό ένοχο και αντίπαλο, το εκμεταλλευτικό σύστημα και το εχθρικό αντιλαϊκό κράτος που το υπηρετεί, την εγκληματική πολιτική που μοναδικό κριτήριο έχει την κερδοφορία των ομίλων.

Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά στον μεγάλο αυτό αγώνα!».

Περιοδείες σε χώρους δουλειάς

Περιοδείες σε χώρους δουλειάς πραγματοποιεί η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ ενόψει της συγκέντρωσης στις 5 Φλεβάρη.

Σήμερα, Τετάρτη:

- Στις 7.30 π.μ., ο Γιώργος Βαρδάκης, μέλος του Τομεακού Γραφείου της ΤΕ Μεταφορών της ΚΟ Αττικής, θα επισκεφτεί το αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στο Μπραχάμι.

- Στις 9.30 π.μ., ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το αμαξοστάσιο της ΣΤΑΣΥ στα Σεπόλια.

- Στις 10 π.μ., ο Μάρκος Μπεκρής, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής, θα περιοδεύσει στο μηχανοστάσιο της «Hellenic Train» στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη και στη 1 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων στο εργοστάσιο της «Hellenic Train» στον Πειραιά.

Επικίνδυνα φαινόμενα στις συνθήκες σίτισης και υγιεινής σε Κέντρα Νεοσύλλεκτων

Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Την πληθώρα των διαμαρτυριών νεοσύλλεκτων από Κέντρα Εκπαίδευσης για τις απαράδεκτες συνθήκες σίτισης και διαβίωσης μετέφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης, μέσω Επίκαιρης Ερώτησης που συζητήθηκε την περασμένη Δευτέρα.

Οπως είπε, υπάρχουν καταγγελίες σε μια σειρά Κέντρα Εκπαίδευσης για μερίδες του φαγητού που δεν φτάνουν για όλους, ενώ ανέφερε ακόμα ότι δεν τηρούνται βασικές συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δηλητηριάσεις και άλλες ασθένειες.

Ακόμα, νέοι στρατευμένοι έχουν καταγγείλει ότι δεν υπάρχει πόσιμο νερό και αναγκάζονται να αγοράζουν εμφιαλωμένο από τα κυλικεία των στρατοπέδων, καθώς και μέσα ατομικής υγιεινής, ακόμα και στρατιωτικά ρούχα που δεν τους παρέχονται όπως θα έπρεπε.

Επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι έχει καταγγελθεί η μη παρουσία σε 24ωρη βάση του απαραίτητου ιατρικού προσωπικού στα ιατρεία των Μονάδων, η μη φαρμακευτική κάλυψη σε παρουσιαζόμενα προβλήματα, αλλά και η μη διάθεση ασθενοφόρου οχήματος όλο το 24ωρο.

Με βάση τα παραπάνω ο Ν. Παπαναστάσης κάλεσε την κυβέρνηση να μεριμνήσει, ώστε να μην επαναληφθούν στις επόμενες ΕΣΣΟ τα ίδια επικίνδυνα και απαράδεκτα φαινόμενα στις συνθήκες σίτισης, υγιεινής και ασφάλειας στα Κέντρα Νεοσύλλεκτων, να εξασφαλιστεί το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό όλο το 24ωρο και να καλυφθούν οι ελλείψεις σε φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό και ασθενοφόρα, σε σχέση με τους οπλίτες που παρουσιάζονται και να υπάρχουν επαρκείς ποσότητες δωρεάν φαγητού και νερού στα γεύματα.

Στην απάντησή του ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Ι. Κεφαλογιάννης, προσπάθησε να πείσει ότι η παραπάνω εικόνα απέχει από την πραγματικότητα και να εμφανίσει τις καταγγελίες ως «μεμονωμένα περιστατικά» και «στιγμιαία προβλήματα», χωρίς ωστόσο να αρνηθεί την ύπαρξή τους.

Ο Ν. Παπαναστάσης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στη Νέα Πέραμο Αττικής, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα, στο 2/39 ΣΕ Μεσολογγίου και τέλος ανέφερε ότι σημειώθηκαν πρόσφατα κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης και γαστρεντερίτιδας στο Μεγάλο Πεύκο.

Μάλιστα, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι σύμφωνα με το στρατιωτικό λογιστικό σύστημα, σημαντικό μέρος του καθορισμένου ποσοστού κέρδους των κυλικείων από τις πωλήσεις υποτίθεται ότι προορίζεται για την κάλυψη αναγκών συντήρησης των υποδομών των στρατοπέδων. Δηλαδή οι στρατιώτες, οι αμειβόμενοι με το «υπέρογκο» ποσό των 8,70 ευρώ, καλούνται σχεδόν αναγκαστικά να συμμετέχουν οικονομικά και στη συντήρηση των στρατοπέδων που υπηρετούν.

Και ξεκαθάρισε ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες τόσο για την υποχρηματοδότηση των στρατοπέδων όσο και για τον ουσιαστικό εξαναγκασμό των στρατιωτών και των οικογενειών τους στην κάλυψη μέρους αυτής της υποχρηματοδότησης.

ΕΝΩΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΞΑΝΘΗΣ
Στην κοπή πίτας παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της έκοψε, το Σάββατο 27 Γενάρη, η Ενωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, με τη συμμετοχή πλήθους μελών του σωματείου και των οικογενειών τους.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Παναγή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος της ΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, ο οποίος παρέλαβε από τον πρόεδρο της Ενωσης, Υπολοχαγό Βάιο Τσαπρούνη, αναμνηστική πλακέτα ως τιμητική διάκριση για την υποστήριξη του ΚΚΕ, όπως τόνισε, στη συνδικαλιστική δραστηριότητα των εν ενεργεία στρατιωτικών για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Ο Γ. Παναγής στον χαιρετισμό του δήλωσε ότι το ΚΚΕ στάθηκε διαχρονικά δίπλα στα αιτήματα των στρατιωτικών και στα μαχητικά συνδικαλιστικά σωματεία τους, αναδεικνύοντας και κοινοβουλευτικά, με πλήθος Ερωτήσεων, τα αιτήματά τους, διεκδικώντας λύσεις, ενώ δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα να στηρίζει τα δίκαια αιτήματα της Ενωσης, να αναδεικνύει τα προβλήματα των στρατιωτικών και των οικογενειών τους που αυξάνονται από την κυβερνητική πολιτική σε ό,τι αφορά το κόστος ζωής τους, τα προβλήματα στη δημόσια Υγεία, στην Εκπαίδευση των παιδιών τους, αλλά και τους μεγάλους κινδύνους από την εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους, με την αποστολή στρατιωτικών έξω από τα σύνορα σε βάρος άλλων λαών.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό εκ μέρους του ΚΚΕ, δώρισε στην Ενωση πίνακα του μεγάλου ζωγράφου Γιώργη Βαρλάμου, για τα γραφεία της, τον οποίο παρέλαβε ο πρόεδρος, Β. Τσαπρούνης.

ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Με υπουργική σφραγίδα τα μέτρα - καπαμάς

Με την υπογραφή των Υπουργικών Αποφάσεων, ολοκληρώθηκε χτες ένας ακόμα κύκλος κοροϊδίας της κυβέρνησης σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, σχετικά με την ακρίβεια. Τα μέτρα - καπαμάς που προβλέπονται είναι κυριολεκτικά εμπαιγμός, την ώρα που τα λαϊκά σπίτια στενάζουν από την κούρσα της ακρίβειας εδώ και σχεδόν 2,5 χρόνια και οι επιχειρηματικοί όμιλοι των σούπερ μάρκετ εκτινάσσουν τα κέρδη τους.

Μάλιστα, η πρόκληση απογειώθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, ο οποίος δήλωσε ότι «τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση έχουν αρχίσει να αποδίδουν... Εταιρείες ήδη ανακαλούν ανατιμήσεις που έχουν κοινοποιήσει σε σούπερ μάρκετ».

Βέβαια, η κατάσταση στα βασικά προϊόντα έχει ξεφύγει και οι λαϊκές οικογένειες «ματώνουν» και κόβουν διαρκώς από τα ψώνια τους και τις ανάγκες τους για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν. Να σημειωθεί ότι οι ανατιμήσεις συνεχίζονται, καθώς οι κατάλογοι των προμηθευτών που φτάνουν στα σούπερ μάρκετ δείχνουν νέες αυξήσεις και σε μια σειρά από είδη, όπως προϊόντα κονσέρβας (14%), όσπρια και ρύζι (10%), δημητριακά (8%) και αλλαντικά (8%).

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στην Ελλάδα σε επίπεδο διετίας είναι στο 25%, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ελαιόλαδο, που η τιμή του αυξήθηκε κατά 212% τους τελευταίους 14 μήνες. Την ίδια ώρα, οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι, ενώ η φοροαφαίμαξη του λαού θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση το 2024.

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να κρύψει τις αιτίες της ακρίβειας, οι αυξημένες τιμές των προϊόντων εμπεριέχουν και το κόστος για τη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση» και την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, έχουν ενσωματωμένους τους «αναπτυξιακούς στόχους» και τα «πλεονάσματα» που διαφημίζει σήμερα η ΝΔ (τα «μαξιλάρια» για τα οποία περηφανεύονται ο ΣΥΡΙΖΑ και η «Νέα Αριστερά»), τη φοροληστεία (πάνω από το 50% όσων πληρώνουμε για καύσιμα είναι φόροι!), ενώ οι αυξήσεις των τιμών σε γάλα και κρέας εμπεριέχουν τις αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων, που με τη σειρά τους εμπεριέχουν και τις αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος... Οι κερδισμένοι, δηλαδή οι μεγάλοι όμιλοι των σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, στο δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη 2023 έκαναν τζίρους που έφτασαν στα 7,467 δισ. ευρώ, έναντι 6,821 δισ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2022, δηλαδή ήδη αύξηση 9,5% πριν λήξει ο χρόνος.

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ
Καταθέτει στεφάνι για τους νεκρούς των Ιμίων

Η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) τιμά τους νεκρούς των Ιμίων, αντιναύαρχο Χ. Καραθανάση, 34 ετών, κυβερνήτη, αντιναύαρχο Π. Βλαχάκο, 31 ετών, συγκυβερνήτη, πλοίαρχο Ε. Γιαλοψό, 29 ετών, χειριστή συσκευών, καθώς και όλους όσοι μέχρι σήμερα δώσανε τη ζωή τους ασκώντας τα καθήκοντά τους για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της απώλειάς τους, η ΚΕΘΑ θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων, που βρίσκεται στη συμβολή της λεωφ. Β. Σοφίας και των οδών Ρηγίλλης και Μουρούζη, σήμερα, Τετάρτη, στις 11.30 π.μ.

ΤΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ ΚΑΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Αντώνη Αμπατιέλο θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 3 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. στο θέατρο «Ο ΚΕΦΑΛΟΣ», στο Αργοστόλι, η ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ. Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.

Εκδήλωση τιμής για την πρωτοπόρα αγωνίστρια, κομμουνίστρια Λούλα Λογαρά θα πραγματοποιήσει η ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ, την Κυριακή 4 Φλεβάρη στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΠΑΤΡΑ
Ψεύτικα προφίλ του δημάρχου στο Facebook

Από το Γραφείο Τύπου του δήμου Πατρέων έγιναν γνωστά τα εξής: «Εντοπίστηκαν στο Facebook τουλάχιστον δύο σελίδες με ψεύτικα προφίλ του δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη. Το ίδιο είχε συμβεί και κατά το παρελθόν, και είχε και τότε καταγγελθεί.

Ενημερώνουμε εκ νέου ότι ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης δεν διατηρεί σελίδα ούτε στο Facebook ούτε σε κανένα άλλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ως εκ τούτου σελίδες όπως η συγκεκριμένη είναι παντελώς ψεύτικες και δεν γνωρίζουμε τι σκοπό εξυπηρετούν. Θα γίνει και πάλι αναφορά στο FB και θα αναμένουμε τις ενέργειές του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ