ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ»
Καταδικάστηκε για την επιχείρηση παρακολούθησης σε βάρος των εργαζομένων

Καταδικάστηκε χτες από το Γ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης η τρομοκρατική επιχείρηση παρακολούθησης με στόχο την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης, που είχε στήσει το Φλεβάρη του 2012 η εργοδοσία της επιχείρησης «Αρβανιτίδης» (μετέπειτα «Καρυπίδης») σε βάρος των εργαζομένων της.

Το δικαστήριο καταδίκασε τους πέντε κατηγορούμενους, ανάμεσά τους και τους δύο ιδιοκτήτες της επιχείρησης, Γιώργο και Χαρίλαο Αρβανιτίδη, για την υπόθεση της παρακολούθησης των εργαζομένων που αποκαλύφθηκε στις 26/2/2012, όταν άτομα κατέγραφαν με κάμερα έξω από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης τους εργαζομένους που θα συμμετείχαν στη συνέλευση που είχε καλέσει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης για την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων της επιχείρησης, με τη δημιουργία επιχειρησιακού σωματείου. Συνδικαλιστές του σωματείου εντόπισαν τον εικονολήπτη, που όπως αποκαλύφθηκε κατέγραφε τους εργαζόμενους που προσέρχονταν στο ΕΚΘ, με εντολή ενός ιδιοκτήτη και διαχειριστή ενός site και για λογαριασμό της εργοδοσίας. Κάλεσαν την αστυνομία, η οποία συνέλαβε τον εικονολήπτη και έναν εργαζόμενο της επιχείρησης που του είχε διαθέσει το αυτοκίνητό του...

Ο εικονολήπτης Σ. Μανίκας καταδικάστηκε με την κατηγορία της παραβίασης προσωπικών δεδομένων σε ένα χρόνο φυλάκιση με αναστολή και 3.000 ευρώ πρόστιμο. Ο αποθηκάριος της επιχείρησης, Γ. Διαμαντής, που παραχώρησε το όχημά του στον εικονολήπτη καταδικάστηκε για απλή συνεργία σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή. Ο διαχειριστής του site, Μ. Μελιόπουλος, και οι αδερφοί Αρβανιτίδη καταδικάστηκαν για ηθική αυτουργία σε ένα χρόνο φυλάκιση και 3.000 ευρώ πρόστιμο. Για τους αδελφούς Αρβανιτίδη η ποινή δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και ορίστηκε ως εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ τη μέρα με διπλασιασμό.

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, οι κατηγορούμενοι έπεσαν σε πολλές αντιφάσεις. Προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την παρουσία στο ΕΚΘ και την καταγραφή των εργαζομένων με βιντεοκάμερα, αρχικά επικαλούμενοι μια καρναβαλική εκδήλωση, μετά επικαλέστηκαν την παρουσία της τότε προέδρου της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων και βουλευτή του ΚΚΕ Σοφίας Καλαντίδου, από την οποία δήθεν ήθελαν να πάρουν δήλωση και διάφορα άλλα τέτοια.

Το δικαστήριο αποδέχθηκε ότι τελέστηκε το αδίκημα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων και μάλιστα ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων που άπτονται του δικαιώματος της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης.

Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης έδωσαν τότε απάντηση, με τη δημιουργία του Πανελλαδικού Επιχειρησιακού Σωματείου τους, κόντρα στην επιχείρηση εκβιασμών και απειλών που είχε στηθεί προκειμένου να υποταχθούν στις αξιώσεις της εργοδοσίας για υπογραφή ατομικών συμβάσεων με μειώσεις μισθών.

Και σήμερα, συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στην επίθεση της νέας εργοδοσίας. Παλεύουν για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους, τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων, αλλά και για μέτρα προστασίας των οικογενειών τους.

Εκδήλωση αλληλεγγύης στην Αθήνα

Με σκοπό την ενίσχυση των εργαζομένων στην επιχείρηση «Καρυπίδης», ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας οργανώνει εκδήλωση αλληλεγγύης το Σάββατο 4/2, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5β).

Καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους συναδέλφους τους που δίνουν αγώνα για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα 8 περίπου μηνών και να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ» ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Απαιτούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων

Επιτυχημένη η στάση εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα

Από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η στάση εργασίας (12.00 - 15.00) στα καταστήματα και τις αποθήκες του ομίλου «Μαρινόπουλος» που προκήρυξε το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ομίλου στη Βόρεια Ελλάδα. Στη διάρκεια της στάσης, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις στα καταστήματα του ομίλου στα εμπορικά κέντρα «Μακεδονία» και «One Salonica».

Με τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση, οι εργαζόμενοι έδωσαν μία πρώτη απάντηση στην απληρωσιά και την εργασιακή ανασφάλεια, απαίτησαν άμεση εξόφληση του μισθού του Δεκέμβρη, σταθερή καταβολή της μισθοδοσίας στο τέλος κάθε μήνα και διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Ξεκαθάρισαν επίσης ότι παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση, συσπειρωμένοι με το σωματείο τους στη Βόρεια Ελλάδα, σε συντονισμό με τα ταξικά κλαδικά σωματεία του εμπορίου σε όλη την Ελλάδα και τις Επιτροπές Αγώνα που έχουν συγκροτηθεί από εργαζόμενους στον όμιλο.

Ανακοίνωση από τις Επιτροπές Αγώνα στην Αττική

Να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στο «Μαρινόπουλο» τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η εργοδοσία, διεκδικούν οι Επιτροπές Αγώνα που έχουν δημιουργηθεί σε μια σειρά καταστήματα στην Αττική. Στους εργαζόμενους έχει καταβληθεί μόνο το 30% από τη μισθοδοσία του Δεκέμβρη. Συνεχίζουν να δουλεύουν απλήρωτοι και σε αβεβαιότητα για τις θέσεις εργασίας τους, παρά την έγκριση της συμφωνίας μεταξύ «Μαρινόπουλου» και «Σκλαβενίτη».

Οι Επιτροπές προτρέπουν τους εργαζόμενους να έρχονται σε επαφή μαζί τους, καθώς και με τα κλαδικά σωματεία, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της απληρωσιάς όσον αφορά στους λογαριασμούς, τα δάνεια, την εφορία, ακόμα και την καθημερινή τους μετακίνηση από και προς τη δουλειά, ώστε να οργανωθούν παρεμβάσεις για να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα ανακούφισης.

«Απαιτούμε τώρα να πληρωθούμε τα δεδουλευμένα μας από την όποια εργοδοσία. Να σταματήσουν να κρύβονται, πίσω από δικαστικές αποφάσεις, συμφωνίες κ.τ.λ.», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι Επιτροπές Αγώνα και συνεχίζουν: «Καταγγέλλουμε τις εργοδοσίες "Μαρινόπουλου" - "Σκλαβενίτη" που παρά τη συμφωνία και την έκδοση της δικαστικής απόφασης μάς έχουν απλήρωτους από το μήνα Δεκέμβρη χωρίς καμία ενημέρωση, ούτε για το μισθό μας, ούτε για αυτά που μαθαίνουμε από τα ΜΜΕ, για κλεισίματα καταστημάτων από την επιτροπή ανταγωνισμού και από ιδιοκτήτες ακινήτων».

Οι Επιτροπές Αγώνα υπενθυμίζουν πως από την πρώτη στιγμή είχαν επισημάνει ότι η επιχειρηματική συμφωνία δεν σημαίνει βελτίωση της ζωής των εργαζομένων. «Δεν εξασφαλίζει ότι συνάδελφοί μας δε θα βρεθούν στο δρόμο, δεν σημαίνει πως θα αποκατασταθούν οι μισθοί μας και οι συμβάσεις μας», υπογραμμίζουν και παραπέμπουν στην πείρα που υπάρχει στον κλάδο του Εμπορίου από τις εξαγορές και συγχωνεύσεις, καθώς και στις συνθήκες δουλειάς που κυριαρχούν σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Τέλος, στηλιτεύουν το ρόλο του επιχειρησιακού σωματείου που καλεί τους εργαζόμενους να αναμένουν τις τελικές συμφωνίες, «την ώρα που είμαστε απλήρωτοι, σε μαγαζιά άδεια, χωρίς να έχουμε αντικείμενο εργασίας, μη γνωρίζοντας αν την επόμενη μέρα θα έχουμε τη δουλειά μας και με τι όρους».

Ο

ΛΑΜΙΑ: Σε παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις απολύσεις στο κατάστημα της επιχείρησης «Κωτσόβολος» στη Λαμία καλεί σήμερα, στις 6 μ.μ., το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας. Οι τρεις απολύσεις έγιναν την Τετάρτη 25/1 και αφορούσαν πωλητές που δούλευαν για περισσότερα από δέκα χρόνια στην εταιρεία. Το Σωματείο επισημαίνει ότι στόχος της εργοδοσίας είναι να αντικαταστήσει τους παλιότερους εργαζόμενους, αφού στο μεταξύ έχει προσλάβει νέους εργαζόμενους με χαμηλότερους μισθούς και λιγότερα δικαιώματα.

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ: Σε στάσεις εργασίας προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στη «ΝΟΚΙΑ» (14.00 - 16.00) και αύριο οι εργαζόμενοι στη «CYTA Hellas» (15.00 - 17.00). Κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις, οργάνωσης στα επιχειρησιακά αλλά και στο κλαδικό σωματείο, το ΣΕΤΗΠ, απευθύνει στους συναδέλφους τους και στις δύο επιχειρήσεις η «Ταξική Ενότητα».

ΕΚ ΣΑΜΟΥ: Την Κυριακή 12/2 θα γίνει το 32ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου ν. Σάμου. Το Συνέδριο θα εγκρίνει τον διοικητικό και τον οικονομικό απολογισμό, θα αναδείξει νέο Διοικητικό Συμβούλιο και Εξελεγκτική Επιτροπή, καθώς και τους αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ.

Συγκέντρωση συμπαράστασης

Μαζική ήταν η συμμετοχή εργαζομένων στη συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια του Βόλου την περασμένη Παρασκευή, για συμπαράσταση στην συνδικαλίστρια Χρυσούλα Τασολάμπρου, η οποία με αγωγή που εκδικαζόταν στο δικαστήριο απαιτεί την επαναπρόσληψή της από την εταιρεία ΒΕΜΕΚΕΠ, που την είχε απολύσει στις 31/3/2016, λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης.

Τη μέρα της συγκέντρωσης στο δικαστήριο, που έγινε με κάλεσμα του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας κι άλλων ταξικών σωματείων, τόσο το Εργατικό Κέντρο Βόλου, όσο και το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ είχαν προκηρύξει 4ωρη στάση εργασίας.

Βασικός μάρτυρας στο δικαστήριο ήταν ο Κώστας Στεργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου και βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, ενώ μάρτυρας υπεράσπισης στην πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της αγωγής που είχε καταθέσει η ΓΣΕΕ, ήταν ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, της ΠΟΕΜ και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής.

Στην ακροαματική διαδικασία αποδείχτηκε με ακράδαντα επιχειρήματα και στοιχεία η εξαρτημένη σχέση εργασίας που είχε η Χρ. Τασολάμπρου, καθώς και η συνδικαλιστική της δράση για την οποία απολύθηκε. Η απόφαση του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί αργότερα.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org