Τρίτη 31 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ» ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Απαιτούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων

Επιτυχημένη η στάση εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα

Από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η στάση εργασίας (12.00 - 15.00) στα καταστήματα και τις αποθήκες του ομίλου «Μαρινόπουλος» που προκήρυξε το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ομίλου στη Βόρεια Ελλάδα. Στη διάρκεια της στάσης, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις στα καταστήματα του ομίλου στα εμπορικά κέντρα «Μακεδονία» και «One Salonica».

Με τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση, οι εργαζόμενοι έδωσαν μία πρώτη απάντηση στην απληρωσιά και την εργασιακή ανασφάλεια, απαίτησαν άμεση εξόφληση του μισθού του Δεκέμβρη, σταθερή καταβολή της μισθοδοσίας στο τέλος κάθε μήνα και διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Ξεκαθάρισαν επίσης ότι παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση, συσπειρωμένοι με το σωματείο τους στη Βόρεια Ελλάδα, σε συντονισμό με τα ταξικά κλαδικά σωματεία του εμπορίου σε όλη την Ελλάδα και τις Επιτροπές Αγώνα που έχουν συγκροτηθεί από εργαζόμενους στον όμιλο.

Ανακοίνωση από τις Επιτροπές Αγώνα στην Αττική

Να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στο «Μαρινόπουλο» τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η εργοδοσία, διεκδικούν οι Επιτροπές Αγώνα που έχουν δημιουργηθεί σε μια σειρά καταστήματα στην Αττική. Στους εργαζόμενους έχει καταβληθεί μόνο το 30% από τη μισθοδοσία του Δεκέμβρη. Συνεχίζουν να δουλεύουν απλήρωτοι και σε αβεβαιότητα για τις θέσεις εργασίας τους, παρά την έγκριση της συμφωνίας μεταξύ «Μαρινόπουλου» και «Σκλαβενίτη».

Οι Επιτροπές προτρέπουν τους εργαζόμενους να έρχονται σε επαφή μαζί τους, καθώς και με τα κλαδικά σωματεία, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της απληρωσιάς όσον αφορά στους λογαριασμούς, τα δάνεια, την εφορία, ακόμα και την καθημερινή τους μετακίνηση από και προς τη δουλειά, ώστε να οργανωθούν παρεμβάσεις για να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα ανακούφισης.

«Απαιτούμε τώρα να πληρωθούμε τα δεδουλευμένα μας από την όποια εργοδοσία. Να σταματήσουν να κρύβονται, πίσω από δικαστικές αποφάσεις, συμφωνίες κ.τ.λ.», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι Επιτροπές Αγώνα και συνεχίζουν: «Καταγγέλλουμε τις εργοδοσίες "Μαρινόπουλου" - "Σκλαβενίτη" που παρά τη συμφωνία και την έκδοση της δικαστικής απόφασης μάς έχουν απλήρωτους από το μήνα Δεκέμβρη χωρίς καμία ενημέρωση, ούτε για το μισθό μας, ούτε για αυτά που μαθαίνουμε από τα ΜΜΕ, για κλεισίματα καταστημάτων από την επιτροπή ανταγωνισμού και από ιδιοκτήτες ακινήτων».

Οι Επιτροπές Αγώνα υπενθυμίζουν πως από την πρώτη στιγμή είχαν επισημάνει ότι η επιχειρηματική συμφωνία δεν σημαίνει βελτίωση της ζωής των εργαζομένων. «Δεν εξασφαλίζει ότι συνάδελφοί μας δε θα βρεθούν στο δρόμο, δεν σημαίνει πως θα αποκατασταθούν οι μισθοί μας και οι συμβάσεις μας», υπογραμμίζουν και παραπέμπουν στην πείρα που υπάρχει στον κλάδο του Εμπορίου από τις εξαγορές και συγχωνεύσεις, καθώς και στις συνθήκες δουλειάς που κυριαρχούν σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Τέλος, στηλιτεύουν το ρόλο του επιχειρησιακού σωματείου που καλεί τους εργαζόμενους να αναμένουν τις τελικές συμφωνίες, «την ώρα που είμαστε απλήρωτοι, σε μαγαζιά άδεια, χωρίς να έχουμε αντικείμενο εργασίας, μη γνωρίζοντας αν την επόμενη μέρα θα έχουμε τη δουλειά μας και με τι όρους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χαιρετίζει τους εργαζόμενους που στήριξαν το ψηφοδέλτιό της(4/12/2018)
Σήμερα το δικαστήριο για την «Μαρινόπουλος»(19/10/2016)
Τους θέλουν θεατές στη γωνία(14/9/2016)
Συμφωνία «Σκλαβενίτη» με «Μαρινόπουλο»(13/2/2016)
Την Κυριακή η συγκέντρωση στο «Ιμπέριαλ»(3/2/2012)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org