ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ - ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΟΛ
Να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα, να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας

Πραγματοποίησαν χτες κινητοποίηση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους του ΔΟΛ, στο φόντο των ανακοινώσεων της εργοδοσίας

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από τα γραφεία του ΔΟΛ
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από τα γραφεία του ΔΟΛ
Κινητοποίηση αλληλεγγύης στους απλήρωτους εργαζόμενους στον ΔΟΛ πραγματοποίησαν χτες έξω από τα γραφεία του συγκροτήματος, συνδικάτα του κλάδου που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στο φόντο της ανακοίνωσης της εργοδοσίας για αναστολή «εντός των ημερών» της έκδοσης των εφημερίδων του ΔΟΛ, η οποία γνωστοποιήθηκε μέσω του κύριου άρθρου στο «Βήμα της Κυριακής».

Τα ταξικά συνδικάτα, με ανακοινώσεις τους και με τη χτεσινή κινητοποίηση, τόνισαν ότι οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ δεν έχουν κανένα κοινό συμφέρον με την εργοδοσία, ότι κυβέρνηση, εκδότες, συνδικαλιστικές πλειοψηφίες και μεγαλοδημοσιογράφοι δεν είναι μαζί τους, αλλά απέναντί τους.

«Καταβολή όλων των δεδουλευμένων, διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας», υπογράμμιζε το πανό του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, ενώ χαρακτηριστικό ήταν και το σύνθημα στο πανό της Πανελλήνιας Ενωσης Λιθογράφων:«Κυβέρνηση και εργοδοσία κάνουν παζάρια στις πλάτες των εργαζομένων του ΔΟΛ». Στην κινητοποίηση, συμμετείχαν επίσης η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου και η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών.

Να μη γίνουν «μπαλάκι» οι εργαζόμενοι στα επιχειρηματικά και πολιτικά παζάρια

Για την «εντός των ημερών» αναστολή της έκδοσης του «Βήματος» και των «Νέων», ο ΔΟΛ επικαλείται οικονομικούς λόγους, «γιατί οι πιστώτριες τράπεζες αποφάσισαν να δεσμεύσουν - και δέσμευσαν - προς όφελός τους, έναντι των δανείων που έχουν χορηγήσει, κάθε έσοδο του Οργανισμού, είτε αυτό προέρχεται από την πώληση των εφημερίδων είτε από την καταχώριση εμπορικών διαφημίσεων». Στο ίδιο κείμενο η εργοδοσία επιδεικνύει όψιμο ενδιαφέρον για τους πάνω από 500 εργαζόμενους που απασχολεί και τους έχει πάνω από έξι μήνες απλήρωτους, λέγοντας ότι οι τράπεζες αδιαφορούν για την τύχη τους...

Σε ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις, το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ σημειώνει ότι σε κάθε περίπτωση η εργοδοσία του ΔΟΛ «επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τους πάνω από 500 - για έξι μήνες απλήρωτους - εργαζόμενους ως ασπίδα προστασίας για να εξασφαλίσει τα ενθυλακωμένα κέρδη πολλών δεκαετιών, αλλά και την προοπτική να συνεχίσει να κερδοφορεί στο μέλλον. Στο κάδρο αυτού του αισχρού αντεργατικού εκβιασμού μπαίνουν, αναγκαστικά, και οι εργαζόμενοι του τυπογραφείου της "Ιριδας" και του πρακτορείου "Αργος", αφού τα έντυπα του ΔΟΛ τυπώνονται και διανέμονται μέσω αυτών των επιχειρήσεων, στις οποίες έχει συμφέροντα και ο Ψυχάρης».

Επίσης, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, απαντώντας, μεταξύ άλλων, στη συζήτηση που γίνεται «για τη διάσωση των "ιστορικών εφημερίδων"» σημειώνει ότι «για τα Σωματεία του κλάδου που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αλλά και για κάθε λογικό άνθρωπο, υπάρχει ένα σοβαρότερο θέμα (...) Η "διάσωση των εφημερίδων" έχει νόημα, μόνο στην περίπτωση που περιλαμβάνει εξόφληση των εργαζομένων, διαφορετικά θα είναι σαν να βάζουμε το κάρο μπροστά από τα άλογα. Για αυτό το λόγο διεκδικούμε: Να εξοφληθούν όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται στο προσωπικό. Να μη χάσει κανείς συνάδελφος την δουλειά του».

Τις θέσεις αυτές επανέλαβαν οι αντιπρόσωποι των συνδικάτων και στελέχη του ΠΑΜΕ στη χτεσινή γενική συνέλευση των εργαζομένων στο ΔΟΛ, δείχνοντας καθαρά ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να παραμερίσουν τα στελέχη της εργοδοσίας και να αναλάβουν την οργάνωση του αγώνα τους, σε σύγκρουση τόσο με την κυβέρνηση, όσο και με τη διοίκηση του ομίλου.

Από την άλλη μεριά, στελέχη της εργοδοσίας, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για το τι έχει συμβεί μέχρι τώρα, ουσιαστικά επιβεβαίωσαν τα παζάρια μεταξύ εκδοτών, επίδοξων επενδυτών, τραπεζών και κυβέρνησης και κάλεσαν τους εργαζόμενους να πάρουν κι αυτοί μέρος σε αυτά. Να στραφούν δηλαδή σε νομικίστικες διαδικασίες και να αναζητήσουν «λύσεις» μαζί με την εργοδοσία και τις τράπεζες. Ομως, αυτές οι «λύσεις», εκτός του ότι κάνουν τους εργαζόμενους «μπαλάκι» σε επιχειρηματικά και πολιτικά παζάρια, δεν προβλέπουν την καταβολή των δεδουλευμένων και πολύ περισσότερο στέκονται απέναντι στο αίτημα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας...

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Κινητοποιήσεις για την υγιεινή και ασφάλεια

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται από την περασμένη Τετάρτη εργαζόμενοι στην καθαριότητα στο Δήμο Ζωγράφου, απαιτώντας από τη δημοτική αρχή (στηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ) να πράξει το αυτονόητο, να τους παράσχει μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) τα οποία δεν τους έχουν παρασχεθεί από το 2009, βάζοντας σε καθημερινό κίνδυνο την υγεία τους!

Οι κινητοποιήσεις που γίνονται με τη μορφή της αποχής από την εργασία (με εξαίρεση την αποκομιδή σκουπιδιών από παιδικούς σταθμούς, σχολεία και λαϊκές αγορές), ξεκίνησαν από τους ίδιους τους εργαζόμενους και έχοντας απέναντί τους την πλειοψηφία στο ΔΣ του Σωματείου, δηλαδή τις «Συνδικαλιστική Ανατροπή» (πρώην ΠΑΣΚ) και «ΑΣΚ» (πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ). Οι δυνάμεις αυτές αρχικά απέρριψαν την πρόταση για κινητοποιήσεις, όμως μετά από πέντε μέρες αγώνα και με τους εργαζόμενους αποφασισμένους να συνεχίσουν αναγκάστηκαν να συμφωνήσουν κι αυτές μόλις χτες...

Σε ανακοίνωσή της, η ΔΑΣ ΟΤΑ χαιρετίζει την αποφασιστικότητα των εργαζομένων «που παρά τις απειλές (θα έρθει η αστυνομία, ο εισαγγελέας κ.λπ.) δεν έκαναν ούτε βήμα πίσω, διεκδικώντας την ασφάλεια και την υγεία τους. (...) Προσπέρασαν την πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου (ΑΣΚ - ΟΤΑ, Συνδικαλιστική Ανατροπή) που έδωσε μάχη για να μην πραγματοποιηθεί καμία κινητοποίηση για να μη χαλάσει η "κουμπαριά" με τη δημοτική αρχή».

Ακόμα, η ΔΑΣ καταγγέλλει την προκλητική στάση της δημοτικής αρχής που συνεχίζει την πολιτική των προκατόχων της, με στόχο «τη μείωση του κόστους εργασίας, αδιαφορώντας για την ασφάλεια και την υγεία των συναδέλφων. Με ανακοίνωσή της η σημερινή δημοτική αρχή προσπαθεί να προβοκάρει τις κινητοποιήσεις των συναδέλφων, δεν λέει κουβέντα για τα εμβόλια, τις ιατρικές εξετάσεις, τον γιατρό Εργασίας, τον τεχνικό Ασφαλείας που θα έπρεπε να έχουν. (...) Η δημοτική αρχή του Δήμου Ζωγράφου στηρίζει την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που ετοιμάζεται να καταργήσει τα ΒΑΕ, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ».

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει πως «η δημοτική αρχή γνωρίζει ότι τα Μέσα Ατομικής Προστασίας δεν εξαντλούνται μόνο στα γάντια, αλλά σε μια γκάμα παροχών όπως είναι οι εμβολιασμοί, οι ιατρικές εξετάσεις, το γάλα κ.λπ. που για αυτά δεν λέει κουβέντα» και καλεί τους εργαζόμενους «να αντεπιτεθούμε συνολικά απέναντι σε αυτήν την πολιτική. Σήμερα, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά με ασφαλείς συνθήκες εργασίας».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ
Επιτυχημένες στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις

Από τη συγκέντρωση της βραδινής βάρδιας, που έγινε στο χώρο της «Ιριδας»
Από τη συγκέντρωση της βραδινής βάρδιας, που έγινε στο χώρο της «Ιριδας»
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου οι στάσεις εργασίας ενάντια στις καθυστερήσεις των πληρωμών και διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που προκήρυξε η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών. Στη βραδινή βάρδια, η στάση εργασίας ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και ολοκληρώθηκε στις 4 τα ξημερώματα του Σαββάτου. Οι εργαζόμενοι των πρακτορείων έκαναν συγκέντρωση στο χώρο της «Ιριδας», όπου συζήτησαν για την οργάνωση του αγώνα και τη συνέχεια που πρέπει να δώσουν στη διεκδίκηση των δεδουλευμένων, αλλά και ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Είχε προηγηθεί στάση εργασίας για την πρωινή βάρδια την Παρασκευή (9.00 - 13.00) και ανάλογη συγκέντρωση στο προαύλιο του πρακτορείου «Ευρώπη».

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις για μόνιμη και σταθερή δουλειά

-- Με παραστάσεις διαμαρτυρίας στα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην Αθήνα συνεχίζουν σήμερα Τρίτη τις κινητοποιήσεις τους οι 42 συμβασιούχοι που απασχολούνταν στο Δήμο Κορίνθου, καθώς η δημοτική αρχή αρνείται να ανανεώσει τις συμβάσεις τους. Την κινητοποίηση αποφάσισε η Επιτροπή Αγώνα που έχουν δημιουργήσει.

-- Τις αγωνιστικές παρεμβάσεις συνεχίζουν και οι απολυμένοι συμβασιούχοι του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά. Στο πλευρό τους, βρίσκεται ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης. Χτες, οι απολυμένοι συγκεντρώθηκαν στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, όπου εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει, για να κριθούν παράνομες οι απολύσεις τους. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες. Θυμίζουμε ότι με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΦΟΔΣΑ, τον περασμένο μήνα απολύθηκαν 72 συμβασιούχοι που είχαν προσληφθεί Δεκέμβρη του 2014, παρά το γεγονός ότι παρατάθηκαν οι συμβάσεις τους με νόμο, μετά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους δήμους. Οι απολυμένοι επανειλημμένα γίνονται δέκτες των γνωστών καθησυχαστικών δηλώσεων ότι η κυβέρνηση προτίθεται να διευθετήσει την παραμονή τους στην εργασία μέχρι το τέλος του 2017 και την πληρωμή τους.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org