ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας με αφορμή τον Ασαντ συνεχίζεται

Επιβεβαίωση αυτού ήταν η χτεσινή συνάντηση Ομπάμα - Πούτιν

Από τη συνάντηση των ηγετών ΗΠΑ - Ρωσίας
Από τη συνάντηση των ηγετών ΗΠΑ - Ρωσίας
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Οι ενδοϊμπεριαλιστικές διαφορές ΗΠΑ - Ρωσίας με φόντο τον πόλεμο στη Συρία επιβεβαιώθηκαν και στην πρώτη μετά από δύο χρόνια συνάντηση που είχαν, προχτές βράδυ, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, οι Πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη.

Μέσα στα 90 λεπτά «ειλικρινούς και επαγγελματικής» συνάντησής τους (όπως την χαρακτήρισε ο Ρώσος Πρόεδρος) οι δύο ηγέτες διαφώνησαν για το πολιτικό μέλλον του Σύρου ηγέτη, Μπασάρ Ασαντ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, φέρεται πως επέμεινε (όπως είχε νωρίτερα σημειώσει στην ομιλία του) ότι η πολιτική μετάβαση στη Συρία δεν γίνεται με τον Ασαντ στην εξουσία, ενώ ο Ρώσος ομόλογός του, Βλ. Πούτιν, υποστήριξε ότι είναι ο μόνος νόμιμος ηγέτης στην περιοχή που αντιστέκεται στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ). Συμφώνησαν ωστόσο σε δύο σημεία: α) Οτι γενικά υπάρχει ανάγκη τερματισμού του πολέμου και β) ότι θα πρέπει να υπάρχει μία συνέχεια στις συναντήσεις και επαφές μεταξύ στρατιωτικών αξιωματούχων ΗΠΑ - Ρωσίας ώστε να αποφευχθούν μεταξύ τους «παρεξηγήσεις» και «τριβές» στη Συρία.

Ο Πούτιν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η Ρωσία σε αεροπορικές επιδρομές κατά του ΙΚ, μόνο όμως υπό τη Χάρτα του ΟΗΕ ή έπειτα από αίτημα της συριακής κυβέρνησης.

Η αντιπαράθεση όμως ανάμεσα σε Ομπάμα - Πούτιν (που περιελάμβανε και την αντιπαράθεση για την Ουκρανία), σχολιάστηκε από τους «Τάιμς της Ν. Υόρκης» σαν «σκληρό διπλωματικό πόκερ», και είχε και συνέχεια...

Διάσκεψη υπό τον Ομπάμα

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συγκάλεσε χτες, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Σύνοδο Κορυφής με θέμα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, γνωρίζοντας ότι σήμερα ο Πούτιν έχει συγκαλέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπουργική σύνοδο με κεντρικό θέμα τις εξελίξεις στη Συρία, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και απώτερο στόχο την έκδοση ψηφίσματος για πολιτική και στρατιωτική συνεργασία κατά των τζιχαντιστών του ΙΚ στη Συρία, που θα συμπεριλαμβάνει όμως το Ιράν και την κυβέρνηση Ασαντ.

Ετσι, χτες, ο Ομπάμα στην υπουργική «σύνοδο κατά της τρομοκρατίας», με συμμετοχή δεκάδων χωρών, ανακοίνωσε ότι το ΙΚ «έχει ριζώσει στη Συρία και το Ιράκ», ότι «η αντιμετώπισή του δεν είναι εύκολη υπόθεση και θα χρειαστεί χρόνος για να νικηθεί». Εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος ότι θα συντριβεί γιατί προσφέρει «μόνο βάσανα και θάνατο». Ανακοίνωσε, δε, ότι ο 60μελής συνασπισμός που έχουν συγκροτήσει οι ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών θα έχει από σήμερα τρία νέα μέλη: Τη Νιγηρία, την Τυνησία και τη Μαλαισία. Διαβεβαίωσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα διαθέσουν «στρατιωτικά, οικονομικά μέσα αλλά και τις δυνατότητες των μυστικών υπηρεσιών» για να νικήσουν το ΙΚ. Βεβαίως, το ΙΚ είναι δημιούργημα των ΗΠΑ και της ΕΕ, της Τουρκίας και των μοναρχιών του Περσικού Κόλπου, που σήμερα χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για συνέχιση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή, που σχετίζονται με τον έλεγχο ενεργειακών πόρων, αγωγών, αγορών και σφαιρών επιρροής.

Ενδεικτικό είναι επίσης ότι την ώρα που ο Ομπάμα συγκαλούσε τη σύνοδο, διακομματική επιτροπή του Κογκρέσου που μελετούσε τις κινήσεις του ΙΚ επί ένα εξάμηνο διαπίστωνε, μεταξύ άλλων, ότι παρά τις υποτιθέμενες επιδρομές και τις άλλες επιχειρήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά των τζιχαντιστών, αυτοί διπλασίασαν μέσα στον τελευταίο χρόνο τους μισθοφόρους τους, αφού 30.000 νέα μέλη ενίσχυσαν τις θέσεις της οργάνωσης σε Συρία και Ιράκ. Παρά τα μέτρα και τις απαγορεύσεις που υποτίθεται πως είχε επιβάλει η Τουρκία.

Παράλληλα, ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, επικαλούμενος χτες τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ σημείωσε ότι υπήρξε 70% αύξηση ξένων τζιχαντιστών από 100 χώρες στις τάξεις του ΙΚ μέσα στον τελευταίο χρόνο, προσθέτοντας ότι ένα μέρος αυτών ήταν νέοι που στρατολογήθηκαν μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Στη Σύνοδο Κορυφής του Ομπάμα στον ΟΗΕ η Ρωσία επέλεξε να εκπροσωπηθεί από υποβαθμισμένη αντιπροσωπεία μέσω του αναπληρωτή πρέσβη Γ. Ζαγκάινοφ.

Στο περιθώριο των συναντήσεων στον ΟΗΕ οι αντιδράσεις ξένων αξιωματούχων σε σχέση με τις εξελίξεις στη Συρία συνεχίστηκαν, με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, να δηλώνει πως δεν μπορεί να γίνει μετάβαση όσο ο Ασαντ παραμένει Πρόεδρος γιατί «είναι η ρίζα του προβλήματος», ενώ ο Σαουδάραβας ομόλογός του, Αμπντέλ αλ Τζουμπέιρ, δήλωσε πως το Ιράν «είναι το τελευταίο που θα μπορούσε να μιλήσει για εδραίωση της σταθερότητας στη Συρία», με αφορμή τη δήλωση του Ιρανού Προέδρου, Χασάν Ροχανί, ότι η Τεχεράνη είναι πρόθυμη να βοηθήσει στην εδραίωση της δημοκρατίας και της ειρήνης σε Συρία και Υεμένη, «όπως έκανε σε Ιράκ και Αφγανιστάν».

ΚΥΠΡΟΣ
Κι άλλα μονοπώλια ψάχνουν πεδία για μπίζνες

Η αμερικανική «NEOS GeoSolutions» ξεκινά έρευνες για υδρογονάνθρακες

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Οτι η Κύπρος και συνολικά η Ανατολική Μεσόγειος μεταφέρεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλο και περισσότερων μονοπωλίων, αναδεικνύει η συμφωνία που υπέγραψαν η κυπριακή κυβέρνηση και η αμερικανική εταιρεία «NEOS GeoSolutions», με στόχο τον εντοπισμό φυσικού αερίου και πετρελαίου, αλλά και τη λεπτομερή χαρτογράφηση του υπεδάφους της.

Η συγκεκριμένη εταιρεία εμφανίζεται ως ένας σημαντικός ανερχόμενος «παίκτης» στις γεωλογικές έρευνες που προηγούνται των γεωτρήσεων και των μπίζνες που αναπτύσσουν ισχυρά μονοπώλια, λεηλατώντας το φυσικό πλούτο λαών σε πολλές χώρες. Μέχρι σήμερα έχει παρουσία σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ, αλλά και σε Λίβανο, Αργεντινή κ.τ.λ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, χρησιμοποιεί μερικές από τις πιο σύγχρονες μεθόδους χαρτογράφησης υπεδάφους, ενώ στους μετόχους της συγκαταλέγονται ο πολυεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς, το γνωστό μονοπώλιο της «Γκόλντμαν Σακς», ενώ μέσω επιχειρηματικών συμπράξεων εμπλέκονται και κεφάλαια των εταιρειών «Αμαζον», «Γκουγκλ» κ.τ.λ.

Η «NEOS GeoSolutions» είχε υποβάλλει σχετικό αίτημα από το τέλος του 2014. Η συμφωνία που υπογράφτηκε την περασμένη βδομάδα με το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, προβλέπει ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση θα διεξάγει έρευνες σε όλο το χερσαίο έδαφος που ελέγχει σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και τη θαλάσσια ζώνη των 12 ναυτικών μιλίων από τις ακτές.

Συμφωνίες σαν και την παραπάνω πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα, στο φόντο της έντασης των διπλωματικών διεργασιών για την «επίλυση» του Κυπριακού, με όλους όσους εμπλέκονται να επισημαίνουν τις επενδυτικές ευκαιρίες που μπορεί ν' ανοίξει μια «λύση», διασφαλίζοντας τη «σταθερότητα» στην περιοχή (σ.σ. δηλαδή τη σταθερότητα που απαιτεί η υλοποίηση μονοπωλιακών σχεδιασμών).

Στο μεταξύ, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, είχε χτες συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, «κοινή πεποίθηση» των δύο ηγετών είναι «ότι μέσα από την ακόμη πιο ισχυρή συνεργασία της Κύπρου και της Αιγύπτου στον τομέα της ενέργειας και μέσα από συνέργειες, θα μπορούν να υπάρξουν οφέλη τόσο για την περιοχή, όσο και για τα δύο κράτη». Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αναμένεται νέα τριμερής Σύνοδος Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, στην Αθήνα, με ημερομηνία που πιθανώς θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. Τέλος, δήλωσε πως ο Σίσι εξέφρασε «ικανοποίηση» για την κυπριακή «πρωτοβουλία» για το Παλαιστινιακό, με στόχο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής να μιλήσουν στο Συμβούλιο της ΕΕ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Παραμένει κρίσιμη η κατάσταση στα ανατολικά

ΑΓΚΥΡΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας - στρατού, αστυνομίας κ.τ.λ. - στις ανατολικές επαρχίες, όπου στο όνομα της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας» επιβάλλεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα απαγόρευση κυκλοφορίας σε μεγάλες ζώνες αστικών κέντρων και πυρά από μάχες με το ΡΚΚ σκοτώνουν και αμάχους. Προχτές, τραυματίστηκαν πέντε παιδιά από έκρηξη βόμβας στο Ντιγιαρμπακίρ, όπου η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Κούρδοι.

Σύμφωνα με τις αρχές, για τους θανάτους ευθύνεται το ΡΚΚ, ωστόσο διαφορετικά μεταδίδονται οι σχετικές ειδήσεις από φιλοκουρδικά ΜΜΕ, όπως το πρακτορείο «Diha», που αποδίδει τους θανάτους και τους τραυματισμούς πολλών αμάχων στη στάση του τουρκικού στρατού. Οπως μετέδιδε και χτες το «Diha», μετά από επιχείρηση ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στην περιοχή Μπισμίλ του Ντιγιαρμπακίρ, σκοτώθηκε ένας 19χρονος. Η ίδια πηγή υποστήριζε ότι στην απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλαν οι αρχές σε πολλές γειτονιές της πόλης, σε συνδυασμό με τη βαρβαρότητα που επιδεικνύει ο στρατός απέναντι στους κατοίκους, οφείλονται και οι θάνατοι παιδιών, όπως το μικρό κορίτσι που άφησε την τελευταία του πνοή το Σαββατοκύριακο.

Χτες, μετά από επιχείρηση της αστυνομίας στα γραφεία του «Diha», συνελήφθησαν πάνω από 30 άτομα, τα οποία τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση, στο πλαίσιο έρευνας για συνεργασία με «τρομοκρατική οργάνωση».

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας στη ΓΣ του ΟΗΕ, επισήμανε ότι η Αγκυρα είναι έτοιμη να αυξήσει τη συμμετοχή της στις «ειρηνευτικές αποστολές» του Οργανισμού, διαμηνύοντας δηλαδή ότι η τουρκική αστική τάξη θα διεκδικήσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα μερίδιο στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό. Τις επαφές του στο εξωτερικό συνεχίζει και ο πρόεδρος του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που είχε επαφές με τον γγ του Συμβουλίου της Ευρώπης (οργανισμού γνωστού για την προώθηση του Αντικομμουνιστικού Μνημονίου), Θόρμπιορν Γιάγκλαντ. Ο Ντεμιρτάς από τη μεριά του έθεσε με έμφαση την ανάγκη τερματισμού των εχθροπραξιών με το ΡΚΚ, ενώ σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ οι συμμετέχοντες στη συνάντηση εξέφρασαν ανησυχίες και για τις αυξανόμενες επιθέσεις στο HDP, με στόχο να μείνει εκτός Βουλής μετά τις προσεχείς εκλογές.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακ Κέιν δήλωσε, μιλώντας στην 34η συνάντηση του Αμερικανο-τουρκικού Συμβουλίου, πως η Τουρκία διαθέτει έναν «ουσιαστικό ρόλο για τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της».

ΥΕΜΕΝΗ
Νέα σφαγή

ΣΑΝΑΑ.--

Η σφαγή του λαού της Υεμένης από τις βόμβες των Σαουδαράβων και των συμμάχων τους (Αράβων και Δυτικών), που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτη, όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά κλιμακώνεται επικίνδυνα, στη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου με τη στρατηγική θέση για το διεθνές εμπόριο και τη διεθνή ναυτιλία.

Μόνο μέσα στο τελευταίο 48ωρο, πάνω από 160 άμαχοι σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές των Σαουδαράβων ή πυρά πολιτοφυλακών που τους στηρίζουν, πέφτοντας και αυτοί, όπως και πάνω από 2.300 συμπατριώτες τους πριν από αυτούς, θύματα στο βωμό της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και Ιράν, με στόχο τον έλεγχο της περιοχής. Η μεγαλύτερη σφαγή αμάχων έγινε προχτές, στη διάρκεια ενός γαμήλιου γλεντιού στο χωριό Ουαχίτζα, κοντά στο λιμάνι αλ Μόχα της Ερυθράς Θάλασσας στη νοτιοδυτική Υεμένη, καθώς σκοτώθηκαν πάνω από 135 άνθρωποι. Αλλοι τριάντα χωρικοί (σιίτες Χούτι) είχαν σκοτωθεί λίγες ώρες νωρίτερα, σε χωριό της βόρειας Υεμένης.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν καταδίκασε χτες τις επιδρομές, ζητώντας «εντός και εκτός Υεμένης την άμεση παύση όλων των στρατιωτικών δραστηριοτήτων», αποφεύγοντας βεβαίως να κατηγορήσει το Σαουδάραβα μονάρχη Σαλμάν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ