ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΣΩΜΑΤΕΙΟ» - ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Ζέχνει όλο και περισσότερο το όργιο της εργοδοσίας

Σταθερό μέτωπο κρατούν οι ταξικές δυνάμεις απέναντι στο εργοδοτικό όργιο που βρίσκεται σε εξέλιξη στον κλάδο του εμπορίου, με τις αρχαιρεσίες του «σωματείου» - μηχανισμού με τον τίτλο «Ενωση Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ Αθηνών».

Το ΠΑΜΕ έχει καταγγείλει στα σωματεία και στους εργαζόμενους πως οι αρχαιρεσίες οργανώνονται από την ίδια την εργοδοσία. Διευθυντικά στελέχη των μεγάλων επιχειρήσεων συμμετέχουν στο εργοδοτικό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα εκβιάζουν καθημερινά τους εργαζόμενους με απαράδεκτες μεθόδους, για να συμμετάσχουν σε αυτήν την άθλια διαδικασία.

Μεταξύ των πολλών πρωτοβουλιών που ανέλαβαν τις προηγούμενες μέρες οι ταξικές δυνάμεις απέναντι σε αυτήν την απροκάλυπτη εργοδοτική παρέμβαση στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα, η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, καταγγέλλοντας το «κουρέλιασμα» του νόμου 1264 για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και της πρόβλεψης που απαγορεύει τη συμμετοχή, την επιρροή και την παρέμβαση της εργοδοσίας στις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ από την πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας (ΟΙΥΕ), χωρίς καμία προηγούμενη συνεδρίαση ή απόφαση της διοίκησης, έκαναν πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του συγκεκριμένου «σωματείου» - μηχανισμού κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, ενώ στη συνέχεια ο γγ της ΟΙΥΕ, κάνοντας το άσπρο μαύρο, έκανε λόγο για «δήθεν πρόσθετη παρέμβαση» και κατηγορούσε για «τραμπουκισμούς» και «τρομοκρατία» το ΠΑΜΕ...

Για το ζήτημα αυτό, μετά από απόφαση της πλειοψηφίας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΙΥΕ, χωρίς τις υπογραφές των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ, συγκαλείται την Παρασκευή 6/10 το ΔΣ της Ομοσπονδίας. Στην πρόσκληση που αποστέλλει η ΟΙΥΕ στα μέλη του ΔΣ της, χαρακτηρίζει αντικαταστατική και παράνομη την πρόσθετη παρέμβαση που έγινε εκ μέρους της Ομοσπονδίας υπέρ του «σωματείου» και ζητά την ανάκλησή της.

Τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται...

Στο μεταξύ, τη σχετική δήλωση του γγ της ΟΙΥΕ, Π. Κυριακούλια, η οποία αναρτήθηκε σε μέσα «κοινωνικής δικτύωσης», προσυπέγραψε και ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ, Ν. Κιουτσούκης. Είχε προηγηθεί... η δικηγόρος που διεξάγει τις εκλογές (!), που δεν δίστασε να πάρει θέση στην οξυμένη αντιπαράθεση και να μεροληπτήσει φανερά υπέρ του εργοδοτικού ψηφοδελτίου.

«Θα μπορούσε να προσδιορίσει κάποιος ως τυχαίο γεγονός την αποχώρηση της ΔΑΚΕ από τη συζήτηση στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας με θέμα τις αρχαιρεσίες στο "σωματείο" - μηχανισμό των σούπερ μάρκετ», σχολιάζει σε δελτίο Τύπου το ΠΑΜΕ. «Οταν όμως ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ επισημοποιεί δημόσια τη στήριξή του στη δήλωση του γγ της ΟΙΥΕ, όπως και η πρόεδρος - δικηγόρος της εφορευτικής επιτροπής, τότε τίποτα δεν είναι τυχαίο. Είναι προφανές ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ προχωρούν από κοινού στην άλωση των σωματείων, επιχειρούν να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος της παρέμβασης και του ελέγχου της εργοδοσίας στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα», προσθέτει και επαναλαμβάνει το συμπέρασμα που βγαίνει από τις εξελίξεις των τελευταίων βδομάδων: «Οι "αρχαιρεσίες" σε αυτό το "σωματείο" - μηχανισμό ζέχνουν από την κορυφή ως τα νύχια».

Στο μεταξύ, στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν προχωρήσει σε σχετικές καταγγελίες προστίθενται το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Καθαριστριών - Καθαριστών Αττικής, η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών και το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις «Αρβανιτίδης».


Μεθοδεύσεις παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης

Αλλεπάλληλες είναι οι μεθοδεύσεις της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ ενάντια στη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων
Αλλεπάλληλες είναι οι μεθοδεύσεις της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ ενάντια στη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων
Τη στάση της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ που τους καλεί σε απολογία, σε μια προφανή προσπάθεια να βάλει εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση τους, καταγγέλλουν με επιστολή τους οι Π. Πολίτης και Σ. Ανδριώτης, εργαζόμενοι στην επιχείρηση, πρόεδρος και γραμματέας, αντίστοιχα, του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ εγκαλεί τους δύο συνδικαλιστές για απουσία από τα τμήματά τους σε μέρα που εργαζόμενοι σε εργολάβο βρίσκονταν σε κινητοποίηση και ως εκλεγμένοι συνδικαλιστές ήταν στο πλευρό τους!

Στην επιστολή τους οι δύο συνδικαλιστές τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι η διοίκηση της εταιρείας όχι μόνο γνώρισε πού βρίσκονταν, «όχι μόνο δεν επικοινωνήσατε μαζί μας όπως ήσασταν υποχρεωμένοι, αλλά ακόμη και όταν η διαμαρτυρία έληξε, με δική σας εντολή δεν αφήσατε να μπουν μέσα για εργασία οι εργαζόμενοι, μαζί τους και εμείς. Επομένως ο λόγος που μας ζητάτε να απολογηθούμε είναι κατασκευασμένος από εσάς τους ίδιους. επιδιώκοντας να παρεμποδίσετε την συνδικαλιστική μας δράση και να περάσετε κλίμα τρομοκρατίας στους εργαζόμενους».

Αναδεικνύοντας τις συνεχόμενες μεθοδεύσεις της διοίκησης απέναντι στη συνδικαλιστική δράση, υπογραμμίζουν:

«Η τακτική σας για το συγκεκριμένο θέμα με την πρόσκληση για απολογία είναι συνέχεια:

-- Της εντολής που έχετε δώσει στους φύλακες να καταγράφουν τα ονόματα εργαζομένων που συμμετέχουν στις γενικές συνελεύσεις του Συνδικάτου μας.

-- Της εντολής σας να απολυθούν από την εργολαβία Καρατσώλη οι εργαζόμενοι που διαμαρτυρήθηκαν διότι ήταν ανασφάλιστοι και απλήρωτοι.

-- Της ενέργειάς σας δυο φορές μέχρι σήμερα να ξεκρεμαστεί το πανό του Συνδικάτου μας που αναγράφει "Πάρτε πίσω τις απολύσεις".

-- Της άρνησής σας να δοθούν οι ωροκτυπήσεις στους απολυμένους συναδέλφους που προσκομίζοντάς τες στις αρμόδιες υπηρεσίες αποδεικνύουν ότι εργάζονταν ανασφάλιστοι.

-- Της άσκησης τρομοκρατίας στους εργαζόμενους που απήργησαν στις 29/8/17 - μια απεργία που σας γνωστοποιήθηκε με δικαστικό επιμελητή - να δηλωθούν απόντες αντί απεργοί.

-- Των εκδικητικών μέτρων ενάντια σε συναδέλφους μας που διαμαρτυρήθηκαν επειδή ήταν απλήρωτοι, ενώ συνάδελφοί μας είχαν κάνει προγραμματισμένα το ρεπό τους για να εργαστούν το Σαββατοκύριακο, με εντολή σας τους κόψανε, χτυπώντας τους έτσι οικονομικά».

Οι δύο συνδικαλιστές εργάτες τονίζουν: «Ημασταν μαζί με τους συνάδελφους μας που ήταν απλήρωτοι και θα το ξανακάνουμε αν χρειαστεί. Οχι μόνο γιατί είμαστε εκλεγμένα μέλη του ΔΣ του Συνδικάτου μας, θα το ξανακάνουμε κυρίως γιατί έτσι λέει η συνείδησή μας, είμαστε εργάτες και έχουμε υποχρέωση να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας, έχουμε κάνει επιλογή ζωής τασσόμενοι στον αγώνα για την υπεράσπιση των συμφερόντων της τάξης μας, της εργατικής τάξης».

Εμπόδια και από την εργοδοσία στην «Pricewaterhouse Coopers» (PWC)

Την ίδια ώρα, παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης από την εταιρεία «Price Waterhouse Coopers» (PWC), καταγγέλλει και η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ).

Συγκεκριμένα, η εταιρεία απαγόρευσε σε εργαζομένους της, εκλεγμένους συνδικαλιστές της ΕΛΕΠΑ και της Ομοσπονδίας Λογιστών, την είσοδο στα γραφεία της προκειμένου να κάνουν περιοδεία στους συναδέλφους τους. Μάλιστα, δεν επέτρεψαν την περιοδεία με την αιτιολογία ότι ήταν προγραμματισμένη «εντός εργάσιμων ωρών», ενώ «κλείδωσε τις πόρτες των κτιρίων και ενίσχυσε τη φύλαξη με επιπλέον υπαλλήλους της εταιρείας σεκιούριτι», όπως εξηγεί το σωματείο, με σκοπό «να δημιουργήσουν κλίμα εκφοβισμού».

Ο εμπαιγμός συνεχίστηκε και όταν οι εργαζόμενοι ζήτησαν να μπουν στα γραφεία μετά το πέρας του ωραρίου, με την εταιρεία να αλλάζει την κασέτα και να τους απαντά ότι δεν μπορούν να μπουν στο χώρο, αφού «δεν έχουν δηλωθεί για υπερωριακή απασχόληση»!

Το σωματείο εξηγεί ότι η στάση της εργοδοσίας δεν είναι άσχετη με τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι για να τηρείται το 8ωρο και να πληρώνονται τις υπερωρίες τους. Καλεί όλους τους εργαζόμενους «να καταδικάσουν αυτές τις πρακτικές και να απαιτήσουν την ανεμπόδιστη παρουσία και δράση των συνδικαλιστικών οργάνων στους χώρους εργασίας».


ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο απέναντι στη νέα κυβερνητική φιέστα

Με πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στη Λάρισα, τη μέρα της ομιλίας του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στο νέο «αναπτυξιακό συνέδριο» που διοργανώνει η κυβέρνηση από κοινού με την περιφέρεια Θεσσαλίας, στις 10 - 11 Οκτώβρη στη Λάρισα, θα απαντήσουν οι Θεσσαλοί εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι αγρότες και άλλα λαϊκά στρώματα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εξωραΐσει τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της.

Την πρωτοβουλία για την οργάνωση του συλλαλητηρίου πήραν το Εργατικό Κέντρο Νομού Λάρισας, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία, αγροτικοί σύλλογοι και άλλοι μαζικοί φορείς της Θεσσαλίας, εκπρόσωποι των οποίων έδωσαν χτες σχετική συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα.

Μέσα στην ερχόμενη βδομάδα θα πραγματοποιηθούν ανά νομό συσκέψεις εργατικών σωματείων, αγροτικών συλλόγων κι άλλων μαζικών οργανώσεων, με στόχο την πλατιά ενημέρωση του λαού για το πραγματικό περιεχόμενο της «δίκαιης ανάπτυξης» που προπαγανδίζει η κυβέρνηση και την εξασφάλιση της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης λαϊκής συμμετοχής στο συλλαλητήριο. Ηδη, στη συνεδρίασή του, το ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας αποφάσισε τη συμμετοχή των αγροτών στο συλλαλητήριο με τρακτέρ.

Μιλώντας χτες στους δημοσιογράφους, ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, και ο Κώστας Στεργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας», υπογράμμισαν ότι η «δίκαιη ανάπτυξη» που διαλαλεί η κυβέρνηση στα «αναπτυξιακά συνέδρια» που διοργανώνει ανά την ελληνική επικράτεια, με τη στήριξη περιφερειών, δήμων, μεγαλοεργοδοτικών οργανώσεων και κυβερνητικών - εργοδοτικών συνδικαλιστών, θα φέρει νέα ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, πρόσθετα προβλήματα στους μικρομεσαίους αγρότες κι άλλα βάσανα στα άλλα λαϊκά στρώματα.

Κάλεσαν το λαό της Θεσσαλίας να συμμετάσχει μαζικά στο συλλαλητήριο, διεκδικώντας κατάργηση των μνημονίων και όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων, πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, μέτρα στήριξης των ανέργων, άμεση υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις, ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, κατάργηση της βαριάς έμμεσης και άμεσης φορολογίας, κατάργηση όλων των μέτρων της ΕΕ και των μνημονίων που ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους αγρότες, αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία, Πρόνοια και Παιδεία.

Σύσκεψη μαζικών φορέων στα Τρίκαλα

Στο μεταξύ, σύσκεψη με θέμα την οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ οργανώνουν την Τρίτη 3/10, στα Τρίκαλα, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, τα Σωματεία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Οικοδόμων, Λογιστών και Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Τα εργατικά σωματεία που οργανώνουν τη σύσκεψη απευθύνουν αγωνιστικό κάλεσμα προς όλα τα σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους εκλεγμένους σε Διοικητικά Συμβούλια, τους εργαζόμενους που πρωτοστατούν σε χώρους δουλειάς, τα ΔΣ συνδικαλιστικών οργανώσεων των ΕΒΕ, των αγροτών, της νεολαίας, των γυναικών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ