ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για την περιβαλλοντική καταστροφή στον Σαρωνικό

Copyright 2017 The Associated

Ερώτηση για τη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή και τις αποζημιώσεις των πληγέντων κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε ανακοίνωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αναφέρει τα ακόλουθα:

«Το υπερήλικο και υποσυντήρητο, γεμάτο μαζούτ, δεξαμενόπλοιο "ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ", που βυθίστηκε, ενώ ήταν αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι του Πειραιά, έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή ναυτεργατών και προκάλεσε μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή στη θάλασσα του Σαρωνικού, γενικότερα σε ακτές της Αττικής, με οδυνηρές συνέπειες για τους κατοίκους, τους αλιείς και επαγγελματίες που ήδη αντιμετωπίζουν πολύ οξυμένα προβλήματα από την κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική.

Πρόκειται για έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των εφοπλιστικών εγκλημάτων σε βάρος της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και του περιβάλλοντος για την αύξηση των κερδών τους. Το περιστατικό κατέδειξε την έλλειψη κρατικών μέσων και υποδομών για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης, ενώ μια τόσο σοβαρή επιχείρηση (απορρύπανσης) ανατέθηκε σε ιδιωτικές εταιρείες σύμφωνα και με τη νομοθεσία της ΕΕ και με τα γνωστά οδυνηρά αποτελέσματα.

Βαρύτατες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων στην Ελλάδα για τη διατήρηση και συνέχιση του καθεστώτος ασυλίας των εφοπλιστών, που στο πλαίσιο της νομοθεσίας της ΕΕ, με διάφορες μεθοδεύσεις και τη στήριξη του κράτους (σαθρά πιστοποιητικά αξιοπλοΐας, παρατάσεις, ανύπαρκτοι ή σαθροί έλεγχοι και επιθεωρήσεις κ.ά.) κυκλοφορούν στη θάλασσα υπέργηρα και υποσυντήρητα πλοία, με μειωμένες οργανικές συνθέσεις, που αποτελούν διαρκή κίνδυνο για τη ζωή ναυτεργατών, των επιβατών και το περιβάλλον. Η δε κυβερνητική θέση στήριξης των νηογνωμόνων αποκρύπτει το γεγονός πως πρόκειται για ιδιωτικές επιχειρήσεις που ενεργούν με βάση τα δικά τους συμφέροντα, καλύπτουν προβληματικά και αναξιόπλοα πλοία, όπως έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις ναυτικών ατυχημάτων.

Συνολικά κι αυτό το "ναυτικό ατύχημα" αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, που αποδεικνύει ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από την καπιταλιστική ανάπτυξη που διαφημίζουν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης έθεσε τα παρακάτω ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

-- Πώς τοποθετείται στα προβλήματα που αφορούν την ασφάλεια των πλοίων, την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και του περιβάλλοντος;

-- Με δεδομένη την ευθύνη της πλοιοκτήτριας επιχείρησης για καταβολή αποζημιώσεων, τι θα κάνει για τη διάθεση κονδυλίων για αποζημιώσεις στους επαγγελματίες, τους παράκτιους αλιείς για την απώλεια εισοδήματος, τις ζημιές και τις επιβαρύνσεις στα αλιευτικά σκάφη και τα μέσα εργασίας τους;».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ας αλωνίζουν τα μονοπώλια αλλά με ... διαφάνεια!

Συμβουλές και συστάσεις «καλής συμπεριφοράς» στα όργανα της ΕΕ και τους αξιωματούχους της, ώστε να μην προκαλούν το λαϊκό αίσθημα, και αυταπάτες στο λαό ότι οι τέτοιες ρυθμίσεις μπορούν να αλλάξουν έστω και στο ελάχιστο τον χαρακτήρα της ΕΕ ως ένωσης του κεφαλαίου ή να αντιμετωπίσουν τη διαπλοκή και διαφθορά, φαινόμενα σύμφυτα του καπιταλισμού, περιλαμβάνει η έκθεση για τη διαφάνεια που ενέκρινε πρόσφατα το Ευρωκοινοβούλιο.

Χαρακτηριστικά των «ανησυχιών» των αστικών επιτελείων είναι όσα καταγράφονται στην έκθεση, όπως ότι «η απόσταση από τους πολίτες απαιτεί τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα διαφάνειας, λογοδοσίας και ακεραιότητας (...) Η πολιτική των Βρυξελλών είναι πιο απομακρυσμένη από τους πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ. Το συνολικό επίπεδο εμπιστοσύνης των πολιτών στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, όπως κατέδειξε έρευνα της Eurostat, ανερχόταν το 2014 στο 42% (...) Πολλοί πολίτες αισθάνονται ότι η πολιτική της ΕΕ είναι πιο απομακρυσμένη από αυτούς (...) Η σημερινή Ευρωπαϊκή Ενωση φαίνεται μερικές φορές να είναι περισσότερο μια Ευρώπη των εκπροσώπων των ομάδων συμφερόντων παρά μια Ευρώπη των πολιτών. Υπάρχουν περισσότεροι ενεργοί εκπρόσωποι ομάδων συμφερόντων στις Βρυξέλλες παρά στην Ουάσιγκτον».

Ενώ υποκριτικά καταγράφεται η «τεράστια ανισορροπία μεταξύ της πρόσβασης και της επιρροής ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων στους φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΕ και της αντίστοιχης πρόσβασης και επιρροής ασθενέστερων κοινωνικών συμφερόντων».

Στο πλαίσιο αυτό... συστήνεται στα θεσμικά όργανα της ΕΕ να ενισχύσουν τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την ακεραιότητα, να σταματήσουν την «προνομιακή πρόσβαση ισχυρών ομάδων συμφερόντων στους φορείς λήψης αποφάσεων της ΕΕ», να επιτρέψουν στους πολίτες να γνωρίζουν «ποιος άσκησε επιρροή κατά την εκπόνηση της νομοθεσίας» κ.λπ. Το Ευρωκοινοβούλιο εισηγείται και ενίσχυση του Μητρώου που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιό του για την καταγραφή των διαφόρων «λόμπι» που αλωνίζουν εκεί, δικτύων επιθετικής παρέμβασης του κεφαλαίου στους ευρωενωσιακούς, αλλά και σε κρατικούς μηχανισμούς, για την άσκηση «πίεσης», ώστε τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων να αποτυπώνονται άμεσα και στη νομοθεσία της ΕΕ (κανονισμοί, οδηγίες, αποφάσεις κ.λπ.). Η υποχρεωτική εγγραφή των «λόμπι» σε ένα «μητρώο διαφάνειας», δήθεν για την «καταπολέμηση της διαφθοράς», δεν εμπόδισε ούτε τη διαφθορά ούτε τη διαπλοκή, πολύ περισσότερο δεν επηρέασε στο παραμικρό ούτε και θα μπορούσε το ρόλο της ΕΕ ως θεματοφύλακα των συμφερόντων των μονοπωλίων.

Με ή χωρίς «διαφάνεια» η ΕΕ υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε σχέση με την καταψήφιση της έκθεσης για τη «διαφάνεια, λογοδοσία και ακεραιότητα στα θεσμικά όργανα της ΕΕ» στην πρόσφατη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο αναφέρει τα ακόλουθα: «Η έκθεση επιχειρεί να συσκοτίσει την ταξική φύση των οργάνων της ΕΕ, να εξωραΐσει την ΕΕ και την αντιλαϊκή πολιτική της. Οι συστάσεις περί αναγραφής των συναντήσεων των ευρωβουλευτών (εισηγητών και άλλων) με εκπροσώπους των "λόμπι" που είναι εγγεγραμμένα σε σχετικό μητρώο του Ευρωκοινοβουλίου ουσιαστικά νομιμοποιούν την ανοιχτή παρέμβαση των μονοπωλιακών ομίλων (που ούτως ή άλλως λαμβάνει χώρα), αρκεί αυτή να γίνεται με "διαφάνεια".

Οι διάφορες άλλες προτάσεις για πρόσβαση στα έγγραφα, για ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις υπό σύναψη διεθνών συμφωνιών της ΕΕ και για έλεγχο συμφερόντων των εμπειρογνωμόνων που συμμετέχουν σε επιτροπές κ.ά., αν και αυτονόητες, έχουν μόνο τυπικό χαρακτήρα.

Η ΕΕ ιδρύθηκε και υπάρχει για να υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων. Το Ευρωκοινοβούλιο και τα άλλα όργανα της ΕΕ είναι ταγμένα από τη φύση και το χαρακτήρα τους να προωθούν τις επιδιώξεις της τάξης των καπιταλιστών, να διαιωνίζουν την εκμετάλλευση, να ενισχύουν την κερδοφορία των ομίλων. Οσους τυπικούς κανόνες "διαφάνειας" κι αν θεσπίσουν η ΕΕ και τα όργανά της ούτε αλλάζουν ούτε φιλολαϊκά γίνονται.

Σημασία για τους εργαζόμενους δεν έχει αν θα υπηρετούνται τα συμφέροντα των καπιταλιστών με ή χωρίς "διαφάνεια", αλλά να παλέψουν για την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών, ανατρέποντας την εξουσία των μονοπωλίων και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις τους».

Στην τελική ευθεία η δίκη Διώτη

Στην τελική ευθεία μπαίνει η δίκη του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ και πρώην εισαγγελέα, Ι. Διώτη, για την υπόθεση της αποκαλούμενης λίστας Λαγκάρντ και συγκεκριμένα τους χειρισμούς του από τη στιγμή που έλαβε στα χέρια του τη λίστα με τους μεγαλοκαταθέτες στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας. Να υπενθυμίσουμε ότι η κατηγορία αφορά το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος. Σύμφωνα με το βούλευμα δεν αξιοποίησε τη λίστα, προκειμένου να αντλήσει στοιχεία και να προχωρήσει σε φορολογικούς ελέγχους.

Στη χτεσινή του απολογία, ο Ι. Διώτης ανέφερε ότι δεν τέλεσε καμία αξιόποινη πράξη, επιμένοντας στην άποψη που είχε εκφράσει εξαρχής ότι η λίστα Λαγκάρντ δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση ελέγχου από το ΣΔΟΕ, καθώς αποτελούσε παράνομο αποκτηθέν υλικό. «Σας προσκόμισα στοιχεία ότι και σε άλλες χώρες όχι μόνο δεν δέχθηκαν τα στοιχεία Φαλτσιανί (σ.σ. η αποκαλούμενη λίστα Λαγκάρντ) αλλά τα κατέστρεψαν κιόλας. Το Γαλλικό Ακυρωτικό Δικαστήριο δεν τα δέχτηκε. Εξαρχής φώναζα και φωνάζω ότι απαγορευόταν από τις νομοθετικές διατάξεις η χρήση της λίστας».

Ο κατηγορούμενος επανέλαβε στο δικαστήριο απαντώντας σχετικά, ότι όταν πήρε το cd, έβγαλε ένα αντίγραφο ασφαλείας και το παρέδωσε στον Ευ. Βενιζέλο και μετά κατέστρεψε το αντίγραφο. Τόνισε, επίσης, ότι τότε ήταν ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, δεν ήταν εισαγγελέας. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο του δικαστηρίου «αν δηλαδή σας έλεγε η κυβέρνηση να μην χρησιμοποιήσετε τη λίστα, δεν θα την χρησιμοποιούσατε;», απάντησε: «Η κυβέρνηση είπε ότι δεν ήθελε να διαταραχθούν οι σχέσεις με την Ελβετία..»

Απαντώντας, επίσης, σχετικά για το κριτήριο που δίνονταν οι εντολές για έλεγχο είπε: «Με βάση καταγγελίες ή με στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες ομάδες». Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε από τον εισαγγελέα αν θα μπορούσαν τα πρόσωπα στη λίστα Λαγκάρντ να ενταχθούν σε κάποια κριτήρια επαγγελματικά, ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι «το έκανα με μεγάλη έρευνα...».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα Σάββατο:

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟ Θήβας προβάλλει το ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ΔΣΕ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε», στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας.

-- Η ΚΟΒ Ναυπλίου, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου καλεί σε εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Οκτώβρης 1917, η πορεία των μπολσεβίκων προς τη νίκη», των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή». Θα μιλήσει ο Βασίλης Μπαβέλας, μέλος της ΤΕ Αργολίδας.

Αύριο Κυριακή:

-- Οι Οργανώσεις Περιστερίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής στους αγωνιστές του μπλόκου Περιστερίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Μπλόκου (λόφος Αξιωματικών). Θα μιλήσει η Αθανασία Ζαρκαδούλα, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας της ΤΕ Περιστερίου του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα με αντάρτικα τραγούδια, ενώ στο χώρο θα υπάρχει έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας.

-- Στις 11 π.μ, η ΚΟΒ Χορτιάτη διοργανώνει εκδήλωση για τα 73 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, στο χώρο του Μνημείου του Ολοκαυτώματος. Θα μιλήσει ο Σάκης Βαρδαλής, βουλευτής του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 2 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 1ος όροφος), η ΤΟ Δικαιοσύνης της ΚΟ Αττικής καλεί σε σύσκεψη για την παρουσίαση της Διακήρυξης της ΚΕ για τα 100χρονα της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ και θα ακολουθήσει προβολή βίντεο.

Την Τρίτη 3 Οκτώβρη:

-- Στις 7.30 μ.μ., οι ΚΟΒ Δ. Πύλης Τρικάλων του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, στην καφετέρια «Λέων». Θα παρουσιαστεί η Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ και θα προβληθεί σχετικό βίντεο - αφιέρωμα.

-- Στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης, η ΚΟΒ Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πιερίας καλεί σε εκδήλωση με θέμα «Οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ».

Την Τετάρτη 4 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., η ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση στην ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21), με θέμα «Εξελίξεις στην Υγεία - Πρόνοια - Ειδική Αγωγή και η οργάνωση του αγώνα μας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ