Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μεθοδεύσεις παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης

Αλλεπάλληλες είναι οι μεθοδεύσεις της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ ενάντια στη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων
Αλλεπάλληλες είναι οι μεθοδεύσεις της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ ενάντια στη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων
Τη στάση της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ που τους καλεί σε απολογία, σε μια προφανή προσπάθεια να βάλει εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση τους, καταγγέλλουν με επιστολή τους οι Π. Πολίτης και Σ. Ανδριώτης, εργαζόμενοι στην επιχείρηση, πρόεδρος και γραμματέας, αντίστοιχα, του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ εγκαλεί τους δύο συνδικαλιστές για απουσία από τα τμήματά τους σε μέρα που εργαζόμενοι σε εργολάβο βρίσκονταν σε κινητοποίηση και ως εκλεγμένοι συνδικαλιστές ήταν στο πλευρό τους!

Στην επιστολή τους οι δύο συνδικαλιστές τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι η διοίκηση της εταιρείας όχι μόνο γνώρισε πού βρίσκονταν, «όχι μόνο δεν επικοινωνήσατε μαζί μας όπως ήσασταν υποχρεωμένοι, αλλά ακόμη και όταν η διαμαρτυρία έληξε, με δική σας εντολή δεν αφήσατε να μπουν μέσα για εργασία οι εργαζόμενοι, μαζί τους και εμείς. Επομένως ο λόγος που μας ζητάτε να απολογηθούμε είναι κατασκευασμένος από εσάς τους ίδιους. επιδιώκοντας να παρεμποδίσετε την συνδικαλιστική μας δράση και να περάσετε κλίμα τρομοκρατίας στους εργαζόμενους».

Αναδεικνύοντας τις συνεχόμενες μεθοδεύσεις της διοίκησης απέναντι στη συνδικαλιστική δράση, υπογραμμίζουν:

«Η τακτική σας για το συγκεκριμένο θέμα με την πρόσκληση για απολογία είναι συνέχεια:

-- Της εντολής που έχετε δώσει στους φύλακες να καταγράφουν τα ονόματα εργαζομένων που συμμετέχουν στις γενικές συνελεύσεις του Συνδικάτου μας.

-- Της εντολής σας να απολυθούν από την εργολαβία Καρατσώλη οι εργαζόμενοι που διαμαρτυρήθηκαν διότι ήταν ανασφάλιστοι και απλήρωτοι.

-- Της ενέργειάς σας δυο φορές μέχρι σήμερα να ξεκρεμαστεί το πανό του Συνδικάτου μας που αναγράφει "Πάρτε πίσω τις απολύσεις".

-- Της άρνησής σας να δοθούν οι ωροκτυπήσεις στους απολυμένους συναδέλφους που προσκομίζοντάς τες στις αρμόδιες υπηρεσίες αποδεικνύουν ότι εργάζονταν ανασφάλιστοι.

-- Της άσκησης τρομοκρατίας στους εργαζόμενους που απήργησαν στις 29/8/17 - μια απεργία που σας γνωστοποιήθηκε με δικαστικό επιμελητή - να δηλωθούν απόντες αντί απεργοί.

-- Των εκδικητικών μέτρων ενάντια σε συναδέλφους μας που διαμαρτυρήθηκαν επειδή ήταν απλήρωτοι, ενώ συνάδελφοί μας είχαν κάνει προγραμματισμένα το ρεπό τους για να εργαστούν το Σαββατοκύριακο, με εντολή σας τους κόψανε, χτυπώντας τους έτσι οικονομικά».

Οι δύο συνδικαλιστές εργάτες τονίζουν: «Ημασταν μαζί με τους συνάδελφους μας που ήταν απλήρωτοι και θα το ξανακάνουμε αν χρειαστεί. Οχι μόνο γιατί είμαστε εκλεγμένα μέλη του ΔΣ του Συνδικάτου μας, θα το ξανακάνουμε κυρίως γιατί έτσι λέει η συνείδησή μας, είμαστε εργάτες και έχουμε υποχρέωση να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας, έχουμε κάνει επιλογή ζωής τασσόμενοι στον αγώνα για την υπεράσπιση των συμφερόντων της τάξης μας, της εργατικής τάξης».

Εμπόδια και από την εργοδοσία στην «Pricewaterhouse Coopers» (PWC)

Την ίδια ώρα, παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης από την εταιρεία «Price Waterhouse Coopers» (PWC), καταγγέλλει και η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ).

Συγκεκριμένα, η εταιρεία απαγόρευσε σε εργαζομένους της, εκλεγμένους συνδικαλιστές της ΕΛΕΠΑ και της Ομοσπονδίας Λογιστών, την είσοδο στα γραφεία της προκειμένου να κάνουν περιοδεία στους συναδέλφους τους. Μάλιστα, δεν επέτρεψαν την περιοδεία με την αιτιολογία ότι ήταν προγραμματισμένη «εντός εργάσιμων ωρών», ενώ «κλείδωσε τις πόρτες των κτιρίων και ενίσχυσε τη φύλαξη με επιπλέον υπαλλήλους της εταιρείας σεκιούριτι», όπως εξηγεί το σωματείο, με σκοπό «να δημιουργήσουν κλίμα εκφοβισμού».

Ο εμπαιγμός συνεχίστηκε και όταν οι εργαζόμενοι ζήτησαν να μπουν στα γραφεία μετά το πέρας του ωραρίου, με την εταιρεία να αλλάζει την κασέτα και να τους απαντά ότι δεν μπορούν να μπουν στο χώρο, αφού «δεν έχουν δηλωθεί για υπερωριακή απασχόληση»!

Το σωματείο εξηγεί ότι η στάση της εργοδοσίας δεν είναι άσχετη με τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι για να τηρείται το 8ωρο και να πληρώνονται τις υπερωρίες τους. Καλεί όλους τους εργαζόμενους «να καταδικάσουν αυτές τις πρακτικές και να απαιτήσουν την ανεμπόδιστη παρουσία και δράση των συνδικαλιστικών οργάνων στους χώρους εργασίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ