ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Συνέχεια επαφών με έμφαση στην «ευρωπαϊκή ασφάλεια»

Συναντήσεις Μακρόν και στο Ελσίνκι, μετά την Κοπεγχάγη

Από την επίσκεψη του Μακρόν στη Δανία

Copyright 2018 The Associated

Από την επίσκεψη του Μακρόν στη Δανία
ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ - ΕΛΣΙΝΚΙ.--

Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η τριήμερη περιοδεία του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε Δανία και Φινλανδία, με έμφαση στις ανάγκες της «ασφάλειας της Ευρώπης» και ενόψει του σχεδίου που τους επόμενους μήνες θα παρουσιάσει για την ενίσχυση της «ασφάλειας της ΕΕ», αλλά και της ακόμα πιο αυτόνομης δράσης της λυκοσυμμαχίας σε αυτόν τον τομέα.

Χτες, ο Μακρόν αναμενόταν να φτάσει στο Ελσίνκι, όπου θα είχε επαφές με την πολιτική ηγεσία της Φινλανδίας.

Αναχωρώντας από την Κοπεγχάγη, είχε στις αποσκευές του την υπογραφή: Κοινής Διακήρυξης Γαλλίας - Δανίας για την «ευρωπαϊκή ασφάλεια». Κοινής Διακήρυξης για τη διμερή συνεργασία σε Ενέργεια και Κλίμα. Διακήρυξης για τη διμερή συνεργασία στην ανάπτυξη, ειδικά στην περιοχή Σαχέλ (υποσαχάρια Αφρική, όπου μαζεύονται όλο και περισσότεροι «μνηστήρες», με άφθονα γεωστρατηγικά αλλά και επενδυτικά σχέδια). Αλλά και διμερές σχέδιο προθέσεων για συνεργασία στους τομείς της Ανώτατης Εκπαίδευσης, της Ερευνας και της Καινοτομίας.

Στη «Γαλλο-δανέζικη Διακήρυξη για την ασφάλεια στην Ευρώπη», οι δύο πλευρές επαναβεβαιώνουν «την κοινή κληρονομιά, με ειδική έμφαση στη δέσμευσή μας για μια πιο ασφαλή Ευρώπη. Μέσα σε ένα πλαίσιο αυξανόμενης αστάθειας στη γειτονιά της Ευρώπης και τις πολλές προκλήσεις που απειλούν την ασφάλεια των Ευρωπαίων, Γαλλία και Δανία δεσμεύονται για τη διασφάλιση μιας αξιόπιστης Ευρώπης με την ικανότητα να ενεργεί αυτόνομα όταν και όπου είναι απαραίτητο...».

ΙΡΑΝ
«Μέσο και όχι αυτοσκοπός» η διεθνής συμφωνία του 2015, λέει ο Χαμενεΐ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Την ετοιμότητα της ιρανικής κυβέρνησης να εγκαταλείψει τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, εφόσον κριθεί πως δεν εξυπηρετεί πλέον τα εθνικά συμφέροντα του Ιράν, εξέφρασε χτες ο ανώτατος σιίτης ιερωμένος Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, συγκαλώντας υπουργικό συμβούλιο, παρουσία του Προέδρου της χώρας Χασάν Ροχανί.

Ο Χαμενεΐ τόνισε ότι η συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «είναι μέσο, όχι αυτοσκοπός». Πρόσθεσε πως οι διαπραγματεύσεις και οι συνομιλίες με την ΕΕ θα πρέπει να συνεχιστούν δίχως η ιρανική κυβέρνηση να «δένει κόμπο» τις ελπίδες και τις υποσχέσεις των Ευρωενωσιακών αξιωματούχων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη διεθνή συμφωνία του 2015 και την ιρανική οικονομία. «Θα πρέπει να εξετάσουμε τις υποσχέσεις τους με σκεπτικισμό», τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι το Ιράν δεν θα εμπλακεί σε κανενός είδους διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ και την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. «Οι Αμερικανοί θέλουν να λένε ότι μπορούν να φέρουν τους πάντες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ακόμα και την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν», είπε ο Χαμενεΐ, χαρακτηρίζοντας σε άλλο σημείο «φυσικές» τις διαφωνίες μεταξύ αξιωματούχων γύρω από τις πολιτικές που θα πρέπει να εφαρμοστούν για να ξεπεραστούν τα σοβαρά προβλήματα της ιρανικής οικονομίας και κοινωνίας. Υποστήριξε πάντως ότι οι διαφωνίες μεταξύ αξιωματούχων «δεν θα πρέπει» να καλύπτονται από τα Μέσα Ενημέρωσης, «γιατί ο λαός μπορεί να ανησυχήσει». Υποστήριξε ότι τα προβλήματα στην ιρανική οικονομία «προκλήθηκαν από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες» και ότι ο «εχθρός» στοχοποίησε την οικονομία του Ιράν αξιοποιώντας ήδη υπάρχοντα προβλήματα, που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν «γρήγορα και σε βάθος».

Νωρίτερα, το ιρανικό κοινοβούλιο είχε ξεκινήσει συζήτηση για πρόταση μομφής κατά του υπουργού Βιομηχανίας, Ορυκτών και Επιχειρήσεων, Μοχάμαντ Σαριατματάρι, και κατά του υπουργού Παιδείας Μοχάμαντ Μπατάι. Η εξέλιξη σημειώνεται μετά τις πρόσφατες αποπομπές των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Στο μεταξύ, λίγες ώρες πριν αναχωρήσει εκτάκτως χτες το απόγευμα για την Αγκυρα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση με αφορμή τη Διεθνή Μέρα κατά των Πυρηνικών Δοκιμών, τονίζοντας αφενός ότι «οι μόνες πυρηνικές βόμβες στην περιοχή μας ανήκουν στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ», αφετέρου ότι το Ιράν έχει υποστηρίξει από το 1974 τη δημιουργία μίας «Ζώνης Ελεύθερης από Πυρηνικά Οπλα».

Τέλος, χτες, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών στην Τεχεράνη δήλωσε πως η χώρα του θα πρέπει να επαγρυπνεί απέναντι στους «εχθρούς», που προσπαθούν να επηρεάσουν τις σχέσεις με τη Γαλλία, αντιδρώντας έτσι σε προχτεσινό ρεπορτάζ του πρακτορείου «Ρόιτερς» ότι η Γαλλία προέτρεψε τους διπλωμάτες της να αναβάλουν όλα τα μη αναγκαία ταξίδια τους στο Ιράν.

ΕΕ
Προειδοποιεί την Ιταλία με πρόστιμο

Συνεχίζονται οι αντεγκλήσεις Ρώμης - Βρυξελλών

ΡΩΜΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Ολα τα μέλη της ΕΕ είναι υποχρεωμένα να καταβάλουν εγκαίρως τις εισφορές τους. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν παραβίαση της συνθήκης και θα πυροδοτούσε την καταβολή τόκων», είπε χτες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Προϋπολογισμού Γκίντερ Ετινγκερ, απαντώντας σε δηλώσεις Ιταλών αξιωματούχων που επιφυλάχτηκαν για μη καταβολή της ιταλικής εισφοράς στην ΕΕ αν οι Βρυξέλλες δεν προσφέρουν στήριξη στο Μεταναστευτικό.

«Μπορούμε μόνο να προειδοποιήσουμε τη Ρώμη να μην μπλέκει τα ζητήματα της μεταναστευτικής πολιτικής με τον προϋπολογισμό της ΕΕ», είπε ο Ετινγκερ.

Από τη μεριά του, απαντώντας στις επικρίσεις Ετινγκερ, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας και Βιομηχανίας, ηγέτης ενός από τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν, του «M5S», Λουίτζι ντι Μάγιο, είπε ότι «το μόνο πράγμα που η ΕΕ καταλαβαίνει είναι όταν αρχίζεις να της κόβεις χρήματα... Ποτέ δεν ακούσαμε κουβέντα όταν τους ζητήσαμε να βοηθήσουν στο ζήτημα με τους μετανάστες... Η θέση μας για το ζήτημα του "βέτο στον προϋπολογισμό" (σ.σ. της μη καταβολής της εισφοράς της Ιταλίας στην ΕΕ) μένει ίδια. Αν τις επόμενες μέρες αρχίσουν να ανακαλύπτουν ξανά το πνεύμα της αλληλεγγύης με το οποίο ιδρύθηκε η ΕΕ, τότε θα συζητήσουμε για αυτό».

Αλλά και ο άλλος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, που προχτές συνάντησε τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν (γνωστό για τις σκληρές του θέσεις στο Μεταναστευτικό), έκρινε σκόπιμο χτες να συνεχίσει το γύρο των αντεγκλήσεων που ξεκίνησε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Ετσι, σχολίασε ότι «βασικός αντίπαλος του Μακρόν, στο δρόμο προς τις κάλπες (σ.σ. την άνοιξη έχει ευρωεκλογές) είναι ο γαλλικός λαός...» και ότι «αντί να παραχωρεί διαλέξεις σε άλλες κυβερνήσεις, πρέπει να ανοίξει τα δικά του σύνορα, ξεκινώντας από τη συνοριακή φύλαξη στη Βεντιμίλια (σ.σ. μεθόριο με Γαλλία)». Και εκφράζοντας την ανησυχία του ιταλικού κεφαλαίου μήπως βρεθεί πίσω στην κούρσα για τη διείσδυση στην Αφρική, πρόσθεσε: «Και πρέπει να σταματήσει να αποσταθεροποιεί τη Λιβύη για οικονομικά συμφέροντα».

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Μακρόν ότι Ορμπάν και Σαλβίνι «έχουν δίκιο» να τον βλέπουν ως τον «κύριο αντίπαλό» τους στην Ευρώπη στο ζήτημα των μεταναστών. «Δεν θα παραχωρήσω τίποτε στους εθνικιστές και σ' αυτούς που προωθούν αυτόν το λόγο μίσους...», είπε ακόμα.

ΗΠΑ - ΚΑΝΑΔΑΣ
Εντείνονται τα παζάρια για «εκσυγχρονισμό» της NAFTA

ΟΤΤΑΒΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Καναδοί και Αμερικανοί διαπραγματευτές διεξάγουν «πολύ συγκεκριμένες συνομιλίες» για τον «εκσυγχρονισμό» της Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου (NAFTA) και «υπάρχει πιθανότητα να έχουμε μια καλή συμφωνία για τον Καναδά μέχρι την Παρασκευή», δήλωσε χτες το βράδυ ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Καναδή υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ είχε ξεκινήσει νέες εντατικές διαβουλεύσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, υπό την απειλή των ΗΠΑ για ουσιαστική κατάργηση της NAFTA και επιβολή σκληρότερων δασμών σε βάρος καναδικών βιομηχανικών μονοπωλίων, όπως αυτά της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η Φρίλαντ δήλωσε ότι παραμένει «αισιόδοξη» για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων και χαρακτήρισε «καλές» τις συζητήσεις με τους Αμερικανούς, μετά τη λήξη ενός γύρου συνομιλιών με τον εκπρόσωπο των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου, Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ.

Σε κάθε περίπτωση, ο Καναδός πρωθυπουργός εμφανίστηκε σχετικά «επιφυλακτικός» για την κατάληξη των παζαριών, τονίζοντας ότι η επίτευξη νέας συμφωνίας θα εξαρτηθεί «από το αν είναι καλή η συμφωνία ή όχι για τον Καναδά». «Οπως έχω πει από την αρχή, είναι προτιμότερο να μην έχουμε καμία συμφωνία παρά να έχουμε μια κακή συμφωνία», πρόσθεσε.

Οι νέες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Καναδά ακολουθούν τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Μεξικανού απερχόμενου Προέδρου Π. Νιέτο για «σημαντική» συμφωνία στις διμερείς εμπορικές σχέσεις.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Βρετανικές συμφωνίες για αύξηση γεωπολιτικής επιρροής

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Αξιοποιώντας στο έπακρο τη δράση Νιγηριανών τζιχαντιστών της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» και του «Ισλαμικού Κράτους», η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συνέχισε τη μίνι αφρικανική περιοδεία της, μεταβαίνοντας στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα, όπου συναντήθηκε με τον Νιγηριανό Πρόεδρο Μουχαμάντου Μπουχάρι. Ανακοίνωσε την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών στρατιωτικής και «αντιτρομοκρατικής» συνεργασίας, επιδιώκοντας την αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής της χώρας της στη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της υποσαχάριας Αφρικής.

Σε συνεργασία με τη Γαλλία, ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα «συμβολής στην καλύτερη φύλαξη» των συνόρων Νιγηρίας και Νίγηρα, αλλά και πρόγραμμα εκπαίδευσης χιλιάδων Νιγηριανών στρατιωτών στη βορειοανατολική Νιγηρία (όπου δρουν τζιχαντιστές της «Μπόκο Χαράμ»), τάχα για να βελτιωθεί η ασφάλεια των Νιγηριανών πολιτών και των Βρετανών εργαζομένων στη χώρα. Ανακοίνωσε επίσης διμερή συμφωνία για τη συγκρότηση ενός νιγηριανού κρατικού «μηχανισμού αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων», που θα είναι ανάλογος με τη σύγκλιση της επιτροπής εκτάκτων καταστάσεων «Cobra» στη Βρετανία, με στόχο «την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της προπαγάνδας εξτρεμιστών». Τόνισε την απόφαση των δύο χωρών να συνεργαστούν πιο εντατικά στην αντιμετώπιση της πειρατείας (στον Κόλπο της Γουινέας, ανοιχτά των ακτών της Δυτικής Αφρικής) και στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, αλλά και της σύγχρονης δουλείας. Επιπλέον, ανακοινώθηκε η δημιουργία μίας «ομάδας κρούσης» που θα «βοηθήσει» τις προσπάθειες της Νιγηρίας να ανακτήσει κλεμμένα κρατικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μετά τη Νότια Αφρική και τη Νιγηρία, η Βρετανίδα πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στην Κένυα, όπου θα ολοκληρώσει τη μίνι αφρικανική περιοδεία της, συναντώντας μεταξύ άλλων και τον Κενυάτη Πρόεδρο Ουχούρου Κενυάτα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ