ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ
Με εκλογές ή όχι... στις υπηρεσίες ΝΑΤΟ - ΗΠΑ

Από το ξεφόρτωμα των οχημάτων των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη
Από το ξεφόρτωμα των οχημάτων των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη
Εκλογές ή όχι, η παροχή πάσης φύσεως υπηρεσιών στον ευρωατλαντικό άξονα συνεχίζεται κανονικά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τη σύμφωνη γνώμη και την «πλάτη» που απλόχερα προσφέρει στα τέτοια ζητήματα η ΝΔ, σε ανταγωνισμό μάλιστα μεταξύ τους, για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τους στόχους της «αναβάθμισης» της αστικής τάξης, μέσα από την υπηρέτηση των επικίνδυνων σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σε Βαλκάνια, Ανατ. Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες μέρες η γιγαντιαίων διαστάσεων διεκπεραίωση αμερικανικών στρατευμάτων από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τον Εβρο προς άλλες βαλκανικές χώρες. Θυμίζουμε, την προηγούμενη Δευτέρα έπιασε λιμάνι στην ακριτική πόλη το αμερικανικό οχηματαγωγό «GREEN RIDGE» και παρουσία του Αμερικανού προξένου στη Θεσσαλονίκη, Γκ. Φλέγκερ, την επομένη ξεκίνησε να ξεφορτώνει, κατά πληροφορίες, 800 οχήματα.

Για να συντονίσει την όλη διαδικασία, στην Αλεξανδρούπολη μετέβη υπομονάδα του 39ου Τάγματος Μεταφορών της 21ης Διοίκησης του Αμερικανικού Στρατού που εδρεύει στην Ευρώπη (USAREUR, με έδρα το Καϊζερσλάουτερν στη Γερμανία) και κατέλυσε γι' αυτό σε στρατόπεδο της πόλης. Κατά πληροφορίες, εκτός από τα οχήματα, διεκπεραιώθηκαν και εκατοντάδες Αμερικανών στρατιωτών, με κάποιες πηγές να δίνουν και έναν αριθμό κοντά στα 2.500 άτομα.

Σε κάθε περίπτωση, θα πάρουν μέρος το αμέσως επόμενο διάστημα στην άσκηση «Saber Guardian 2019», που με συμμετοχή και επίβλεψη των Αμερικανών γίνεται στο διάστημα 3 - 24/6 σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία με συμμετοχή συνολικά 8.000 προσωπικού από Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Τουρκία και ΗΠΑ.

Θα πάρουν μέρος στην άσκηση «Decisive Strike 2019», επίσης τον Ιούνη, στη Βόρεια Μακεδονία, στο πεδίο ασκήσεων του Κρίβολακ, όπου θα συμμετάσχουν και δυνάμεις από Αλβανία, Βουλγαρία, Λιθουανία και Μαυροβούνιο.

Σημειωτέον, τα Σκόπια επισκέπτεται 2-3/6 ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ως επικεφαλής του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC, ανώτατο πολιτικό όργανο της λυκοσυμμαχίας) στη σύνθεση των πρέσβεων - μονίμων αντιπροσώπων των κρατών - μελών, σε συνέχεια των διεργασιών για την ένταξη της γείτονα στη λυκοσυμμαχία. Διαδικασία που ξεμπλόκαρε μετά την περιλάλητη συμφωνία των Πρεσπών, που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, ελληνικά τμήματα ετοιμάζονται για τη συμμετοχή τους στην «Strike Back 2019», άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλγαρίας, στο πεδίο ασκήσεων του Νόβο Σέλο, στο διάστημα 6 - 20/6, με συμμετοχή και τμημάτων από ΗΠΑ, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Οπως αναφέρουν αμερικανικές πηγές, όλη αυτή η δραστηριότητα ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων κουμπώνει πάνω στην ευρύτερη επιχείρηση του ΝΑΤΟ «Atlantic Resolve», που από τα γεγονότα του 2014 στην Κριμαία και έπειτα συγκεντρώνει και παρατάσσει δυνάμεις σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, χρησιμοποιώντας ως βασικό κόμβο διεκπεραίωσης στα νότια την Ελλάδα.

Θυμίζουμε άλλωστε πως στην πρόσφατη «πανηγυρική» Σύνοδο για τα 70χρονά του, το ΝΑΤΟ αποφάσισε την ακόμα «ενεργότερη» παρουσία της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας - ανάμεσα στα άλλα και με το πρόσχημα των συνεκπαιδεύσεων με χώρες της περιοχής - στη Μαύρη Θάλασσα.


ΚΚΕ
Να λειτουργήσουν τώρα τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας που έκλεισαν στο ΝΙΜΤΣ

Να λειτουργήσουν τώρα τα έξι κρεβάτια εντατικής θεραπείας που έκλεισε στο ΝΙΜΤΣ η κυβέρνηση, ζητάνε με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, προς τους υπουργούς Αμυνας και Υγείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Λιάνα Κανέλλη, Γιώργος Λαμπρούλης και Σταύρος Τάσσος.

Στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν πως «η Διοίκηση του ΝΙΜΤΣ ανακοίνωσε το κλείσιμο έξι κρεβατιών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε περαιτέρω επιδείνωση τον ήδη ανεπαρκή αριθμό κρεβατιών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, τομέα κρίσιμο για την αποκατάσταση της υγείας των ασθενών.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των προηγούμενων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είναι μεγάλες, διότι παραμένει κλειστό το 25% των κρεβατιών των δημόσιων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ενώ ακόμη κι αν λειτουργούσαν όλα τα κρεβάτια, ο αριθμός τους (750) απέχει πολύ από τις πραγματικές ανάγκες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικολόγων, η χώρα χρειάζεται περίπου 3.000 κρεβάτια ΜΕΘ. Την ίδια ώρα, από τα νοσοκομεία της χώρας λείπουν τουλάχιστον 7.000 γιατροί. Τα παραπάνω στοιχεία αποκαλύπτουν την εκρηκτική κατάσταση που κυριαρχεί στο χώρο της Υγείας, ως αποτέλεσμα της πολιτικής των περικοπών και της εμπορευματοποίησής της.

Αμεσα απαιτείται με ευθύνη της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει, από τον κρατικό προϋπολογισμό, την πρόσληψη όλου του αναγκαίου αριθμού ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να λειτουργήσουν τα κρεβάτια της ΜΕΘ του ΝΙΜΤΣ».

Για τη χορήγηση επιδόματος πυροτεχνουργών

Εξάλλου, σε Ερώτησή τους προς τον υπουργό Αμυνας, με θέμα τη χορήγηση επιδόματος πυροτεχνουργών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Λιάνα Κανέλλη και Σταύρος Τάσσος σημειώνουν πως «σύμφωνα με έγγραφο της Ενωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, διαπιστώνεται ότι υφίσταται διαφορά σε βάρος των πυροτεχνουργών του Στρατού Ξηράς και των οπλουργών με εξειδίκευση πυροτεχνουργού της Πολεμικής Αεροπορίας που εκτελούν εργασίες επιθεώρησης, ανασκευής, εξουδετέρωσης, καταστροφής και αποστρατικοποίησης πυρομαχικών.

Στην ανακοίνωση επισημαίνουν ότι η επικινδυνότητα της εργασίας καταστροφής άχρηστων, επικίνδυνων και δυσλειτουργούντων πυρομαχικών με έκρηξη οφείλεται στην ίδια τη διαδικασία καταστροφής και όχι στον τόπο που αυτή πραγματοποιείται. Με το ισχύον καθεστώς δίδεται μεγαλύτερη βαρύτητα στο χώρο, παρά στην ίδια την εργασία. Τονίζουν μάλιστα ότι η ενασχόληση με τον τομέα των πυρομαχικών αποτελεί επικίνδυνη εργασία και ενέχει ιδιαίτερο άγχος, ανασφάλεια και φόβο για την ίδια τη σωματική ακεραιότητα του ατόμου, χωρίς αυτή να αποζημιώνεται και κυρίως εξαιτίας αυτής να χορηγείται πρόωρη συνταξιοδότηση, με αναγνώριση του χρόνου της εργασίας τους συνταξιοδοτικά στο διπλάσιο, όπως ισχύει με τους ναρκαλιευτές, ιπταμένους, βατραχανθρώπους κ.λπ.».

Και ερωτάται ο υπουργός, αν η κυβέρνηση προτίθεται: Να αυξήσει το ποσό της ημερήσιας αποζημίωσης για καταστροφή πυρομαχικών, ανεξάρτητα του χώρου καταστροφής, για τους πυροτεχνουργούς του Στρατού Ξηράς και τους οπλουργούς με εξειδίκευση πυροτεχνουργού της Πολεμικής Αεροπορίας. Να θεσπίσει επίδομα επικίνδυνης, ανθυγιεινής και επαυξημένης ευθύνης στους πυροτεχνουργούς των Ενόπλων Δυνάμεων για εργασίες επιθεώρησης και ανασκευής πυρομαχικών ύψους όχι μικρότερου της ημερήσιας αποζημίωσης για τη μετακίνηση του μόνιμου στρατιωτικού προσωπικού ανά ημέρα. Να αναγνωρίσει την εργασία των πυροτεχνουργών των Ενόπλων Δυνάμεων, με συντάξιμο χρόνο στο διπλάσιο, όπως ισχύει με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους που εκτελούν επικίνδυνη εργασία (ιπταμένους, ναρκαλιευτές, βατραχανθρώπους κ.λπ.).

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org