Πέμπτη 30 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Να λειτουργήσουν τώρα τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας που έκλεισαν στο ΝΙΜΤΣ

Να λειτουργήσουν τώρα τα έξι κρεβάτια εντατικής θεραπείας που έκλεισε στο ΝΙΜΤΣ η κυβέρνηση, ζητάνε με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, προς τους υπουργούς Αμυνας και Υγείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Λιάνα Κανέλλη, Γιώργος Λαμπρούλης και Σταύρος Τάσσος.

Στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν πως «η Διοίκηση του ΝΙΜΤΣ ανακοίνωσε το κλείσιμο έξι κρεβατιών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε περαιτέρω επιδείνωση τον ήδη ανεπαρκή αριθμό κρεβατιών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, τομέα κρίσιμο για την αποκατάσταση της υγείας των ασθενών.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των προηγούμενων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είναι μεγάλες, διότι παραμένει κλειστό το 25% των κρεβατιών των δημόσιων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ενώ ακόμη κι αν λειτουργούσαν όλα τα κρεβάτια, ο αριθμός τους (750) απέχει πολύ από τις πραγματικές ανάγκες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικολόγων, η χώρα χρειάζεται περίπου 3.000 κρεβάτια ΜΕΘ. Την ίδια ώρα, από τα νοσοκομεία της χώρας λείπουν τουλάχιστον 7.000 γιατροί. Τα παραπάνω στοιχεία αποκαλύπτουν την εκρηκτική κατάσταση που κυριαρχεί στο χώρο της Υγείας, ως αποτέλεσμα της πολιτικής των περικοπών και της εμπορευματοποίησής της.

Αμεσα απαιτείται με ευθύνη της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει, από τον κρατικό προϋπολογισμό, την πρόσληψη όλου του αναγκαίου αριθμού ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να λειτουργήσουν τα κρεβάτια της ΜΕΘ του ΝΙΜΤΣ».

Για τη χορήγηση επιδόματος πυροτεχνουργών

Εξάλλου, σε Ερώτησή τους προς τον υπουργό Αμυνας, με θέμα τη χορήγηση επιδόματος πυροτεχνουργών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Λιάνα Κανέλλη και Σταύρος Τάσσος σημειώνουν πως «σύμφωνα με έγγραφο της Ενωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, διαπιστώνεται ότι υφίσταται διαφορά σε βάρος των πυροτεχνουργών του Στρατού Ξηράς και των οπλουργών με εξειδίκευση πυροτεχνουργού της Πολεμικής Αεροπορίας που εκτελούν εργασίες επιθεώρησης, ανασκευής, εξουδετέρωσης, καταστροφής και αποστρατικοποίησης πυρομαχικών.

Στην ανακοίνωση επισημαίνουν ότι η επικινδυνότητα της εργασίας καταστροφής άχρηστων, επικίνδυνων και δυσλειτουργούντων πυρομαχικών με έκρηξη οφείλεται στην ίδια τη διαδικασία καταστροφής και όχι στον τόπο που αυτή πραγματοποιείται. Με το ισχύον καθεστώς δίδεται μεγαλύτερη βαρύτητα στο χώρο, παρά στην ίδια την εργασία. Τονίζουν μάλιστα ότι η ενασχόληση με τον τομέα των πυρομαχικών αποτελεί επικίνδυνη εργασία και ενέχει ιδιαίτερο άγχος, ανασφάλεια και φόβο για την ίδια τη σωματική ακεραιότητα του ατόμου, χωρίς αυτή να αποζημιώνεται και κυρίως εξαιτίας αυτής να χορηγείται πρόωρη συνταξιοδότηση, με αναγνώριση του χρόνου της εργασίας τους συνταξιοδοτικά στο διπλάσιο, όπως ισχύει με τους ναρκαλιευτές, ιπταμένους, βατραχανθρώπους κ.λπ.».

Και ερωτάται ο υπουργός, αν η κυβέρνηση προτίθεται: Να αυξήσει το ποσό της ημερήσιας αποζημίωσης για καταστροφή πυρομαχικών, ανεξάρτητα του χώρου καταστροφής, για τους πυροτεχνουργούς του Στρατού Ξηράς και τους οπλουργούς με εξειδίκευση πυροτεχνουργού της Πολεμικής Αεροπορίας. Να θεσπίσει επίδομα επικίνδυνης, ανθυγιεινής και επαυξημένης ευθύνης στους πυροτεχνουργούς των Ενόπλων Δυνάμεων για εργασίες επιθεώρησης και ανασκευής πυρομαχικών ύψους όχι μικρότερου της ημερήσιας αποζημίωσης για τη μετακίνηση του μόνιμου στρατιωτικού προσωπικού ανά ημέρα. Να αναγνωρίσει την εργασία των πυροτεχνουργών των Ενόπλων Δυνάμεων, με συντάξιμο χρόνο στο διπλάσιο, όπως ισχύει με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους που εκτελούν επικίνδυνη εργασία (ιπταμένους, ναρκαλιευτές, βατραχανθρώπους κ.λπ.).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ