ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάη 2007
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Η κατάσταση συναγερμού παραμένει...

Δεν πέρασε η προσπάθεια εκτεταμένων βίαιων επεισοδίων από την αντίδραση, με αφορμή την αναστολή άδειας ιδιωτικού εκπαιδευτικού σταθμού

Το σύνθημα της διαδηλώτριας εύγλωττο: «Κανένας συμβιβασμός με τους πραξικοπηματίες - RCTV... φεύγεις»

Associated Press

Το σύνθημα της διαδηλώτριας εύγλωττο: «Κανένας συμβιβασμός με τους πραξικοπηματίες - RCTV... φεύγεις»
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Η λαϊκή κινητοποίηση και επαγρύπνηση έχει οδηγήσει προς τα παρόν σε αποτυχία τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών και της εγχώριας ολιγαρχίας να προκαλέσουν εκτεταμένα αιματηρά επεισόδια, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και ανατροπή της κυβέρνησης Ούγο Τσάβες... μέσω πραξικοπήματος όπως τον Απρίλη του 2002. Αφορμή η αναστολή λειτουργίας του Radio Caracas Television (RCTV), που εκπέμπει μεν από το 1953, αλλά ήταν από τους πρωταγωνιστές του πραξικοπήματος...

Η αναστολή λειτουργίας του RCTV, δηλαδή η αφαίρεση της δημόσιας συχνότητας, έγινε «σημαία» για το «πολεμικό κλίμα» που προσπάθησαν να δημιουργήσουν οι διάφορες υποκινούμενες ομάδες. Ορισμένα επεισόδια σημειώθηκαν μόνο όταν προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτίριο όπου στεγάζεται η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (CONATEL). Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και το βρετανικό ΒΒC αναφέρει πως η μεγαλύτερη διαδήλωση αυτή έξω από το CONATEL με το ζόρι συγκέντρωσε 5.000 ανθρώπους, ενώ οι διαδηλωτές ήταν αυτοί που επιτέθηκαν με κάθε μέσο στις αστυνομικές δυνάμεις που φύλατταν το χώρο περιμετρικά και γι' αυτό οι 4 τραυματίες είναι αστυνομικοί.

Την ίδια στιγμή διαδήλωση πραγματοποιούνταν υπέρ της απόφασης της αναστολής λειτουργίας του RCTV και πανηγυρισμοί ακολουθούσαν όταν στη δημόσια συχνότητα, τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, εμφανίστηκε το σήμα του πρώτου τηλεοπτικού σταθμού που διαχειρίζεται από κοινωνικές οργανώσεις, το TEVES (Κοινωνική Βενεζουελάνικη Τηλεόραση).

Εκκληση του ΚΚ Βενεζουέλας

Τίποτα δεν έχει τελειώσει και ο λαός «πρέπει να παραμείνει σε επαναστατική επαγρύπνηση και ετοιμότητα» θα δηλώσει ο Κάρλος Ακίνο, Οργανωτικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας - PCV στην Tribuna Popular, όργανο του PCV. Πρόσθεσε ότι το PCV χαιρετίζει την αγωνιστική ετοιμότητα και υπευθυνότητα που έδειξαν οι ταξικές και λαϊκές δυνάμεις μέχρι σήμερα αλλά προειδοποιεί ότι «πρέπει να παραμείνουμε σε κατάσταση συναγερμού για την υπεράσπιση της επανάστασής μας γιατί ο εχθρός θα αναζητήσει νέους και ίσως πιο βίαιους δρόμους για την ανατροπή της κυβέρνησης Τσάβες και των σχεδίων ανάκτησης του εθνικού μας πλούτου και της ανεξαρτησίας μας». Ενα ακόμη όπλο που διαθέτει η Βενεζουέλα είναι και η αλληλεγγύη. Διαδηλώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης έγιναν στο Ελ Σαλβαδόρ και τη Νικαράγουα, ενώ δεκάδες είναι τα κομμουνιστικά κόμματα, οι πολιτικές, ιθαγένικες, κοινωνικές ακόμη και θρησκευτικές οργανώσεις από δεκάδες χώρες που βρίσκονται στο πλευρό της κυβέρνησης και της μπολιβαριανής διαδικασίας.

Αγωγή κατά του CNN

Εν τω μεταξύ, αγωγή κατά του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN κατέθεσε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, καταγγέλλοντας υποκίνηση σε βία πίσω από την κάλυψη «βίαιων ταραχών» μετά την αναστολή λειτουργίας του αντιπολιτευόμενου τηλεοπτικού σταθμού RCTV. «Το τηλεοπτικό δίκτυο αυτό μεταδίδει μηνύματα που σχετίζουν τον πρόεδρο Ούγκο Τσάβες με τη βία και τον θάνατο» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Επικοινωνιών της Βενεζουέλας Ουίλιαμ Λάρα, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και τις εικόνες που προέβαλε το CNN.

Εν τω μεταξύ, υπό αξιολόγηση είναι και η άδεια λειτουργίας του σταθμού Globovision (εκπέμπει στο Καράκας) όπου κατατέθηκε μήνυση με την κατηγορία ότι υποκινεί στη δολοφονία του Ούγκο Τσάβες.

ΚΟΥΒΑ
Κάστρο: «Δεν μπορείς να σκοτώσεις τις ιδέες»

ΑΒΑΝΑ.--

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους συμβολίζει τις περισσότερες κακουχίες της ανθρωπότητας, τόνισε σε άρθρο του τη Δευτέρα ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο. «Προσθέστε την πείνα που πλήττει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, την ιδέα μετατροπής τροφίμων σε καύσιμα και αναζητήστε ένα σύμβολο και αυτό θα είναι ο Τζορτζ Μπους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο Φιντέλ Κάστρο τόνισε επίσης πως για τα εκατό δισεκατομμύρια δολάρια που ξοδεύει ετησίως ο Μπους για τον πόλεμο στο Ιράκ θα μπορούσαν να είχαν εκπαιδευτεί 999.990 γιατροί για να φροντίσουν 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους που σήμερα δε λαμβάνουν καμία ιατρική περίθαλψη. Ο ίδιος κατηγόρησε τον Μπους ότι διέταξε το θάνατό του προσθέτοντας ότι «δεν είμαι ο πρώτος και δε θα είμαι ο τελευταίος από αυτούς που ο Μπους διέταξε να τους στερήσουν τη ζωή». Ομως «δεν μπορείς να σκοτώσεις τις ιδέες», συνέχισε ο Κάστρο αποδίδοντας τα λόγια αυτά σε έναν μαύρο υπολοχαγό του στρατού του Μπατίστα κατά την προσπάθεια κατάληψης του στρατοπέδου Μονκάδα το 1953. «Αυτά τα σπουδαία λόγια σας τα αφιερώνω, κύριε Μπους», κατέληξε.

Συμφωνία για αγορά διατροφικών προϊόντων

Ξεκίνησαν τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις για την εξαγορά αμερικανικών διατροφικών προϊόντων, ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων ανάμεσα στις κουβανικές αρχές και αντιπροσώπους από 10 αμερικανικές επιχειρήσεις.

Η Εκθεση για τον Τσε και την αλληλεγγύη

Συνεχίζεται η Εκθεση της Πολιτικής Αφίσας στην (Πειραιώς 256) που συνδιοργανώνεται από την Οργάνωση για την Αλληλεγγύη με τους Λαούς της Αφρικής, Ασίας, Λατινικής Αμερικής OSPAAAL, το περιοδικό που εκδίδει, «TRICONTINENTAL», την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και τη NEW STAR, υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κούβας. Θα λειτουργεί έως και 10 Ιούνη, τις καθημερινές από 10 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 10 μ.μ., Σάββατο και Κυριακή από τις 10 π.μ. - 10 μ.μ. Κατά τη διάρκειά της πραγματοποιούνται διαλέξεις, ομιλίες και μουσικές βραδιές και προβάλλονται ντοκιμαντέρ.

ΡΑΟΥΛ ΡΟΑ ΓΚΑΡΣΙΑ
Ενας διανοούμενος επαναστάτης

«Ο Ρόα ήταν πατέρας μου κι όχι μόνο. Ηταν επίσης ένας διανοούμενος ταγμένος στην υπηρεσία του λαού». Μ' αυτά τα λόγια ξεκίνησε να διηγείται τη βιογραφία του Κουβανού διανοούμενου κι υπερασπιστή της επανάστασης Ραούλ Ρόα Γκαρσία, ο γιος του, πρέσβης της Κούβας στο Βατικανό, Ραούλ Ρόα Κουρί, σε εκδήλωση που διοργάνωσε χτες το απόγευμα η πρεσβεία της Κούβας στην Αθήνα για τα 100χρονα από τη γέννησή του. Ο Ραούλ Ρόα γεννήθηκε το 1907 στην Αβάνα και ήταν ο πρώτος διορισμένος πρέσβης, μετά τη νίκη της Επανάστασης, στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, υπουργός Εξωτερικών της Κούβας και από το 1976 μέχρι το θάνατό του το 1982, αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας. Ο Ρόα, καθηγητής πανεπιστημίου στην Αβάνα, έζησε ως ένας στρατευμένος της Αριστεράς συμμεριζόμενος την αντίληψη του μαρξισμού για την κοινωνία και την επανάσταση. Στάλθηκε εξορία από τα αντιδραστικά αμερικανοκίνητα καθεστώτα της Κούβας στη Φλόριδα, στη Νέα Υόρκη και το Μεξικό.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρέσβης της Κούβας στην Αθήνα Ερμες Ερέρα. Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των πρεσβειών της Βραζιλίας, του Μεξικό, της Αλγερίας, της Βενεζουέλας, της Ουρουγουάης, του Παναμά και της Αργεντινής, του Κουβέιτ καθώς επίσης και η Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ