ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάη 2007
Σελ. /48
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
3η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
«Στο πόδι» οι ταξικές δυνάμεις

Πλατιές συσκέψεις για τον προγραμματισμό της δράσης και την ανάδειξη αντιπροσώπων

Η αφίσα του ΠΑΜΕ για την 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη
Η αφίσα του ΠΑΜΕ για την 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη
Πλατύ άνοιγμα σε κάθε κλάδο επιδιώκουν οι ταξικές δυνάμεις μπροστά στις εργασίες της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 16 και 17 Ιούνη. Με σκοπό να καταγραφεί η πείρα που συγκεντρώνεται από το 1999, αλλά και ο προβληματισμός των εργατοϋπαλλήλων, να εμπλουτιστεί το σχέδιο δράσης και να μπουν νέοι στόχοι, τα ταξικά συνδικάτα έχουν ήδη ξεκινήσει εξορμήσεις.

Η κεντρική σύσκεψη της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 9/6, στις 10 π.μ., στο ξενοδοχείο «Τιτάνια». Χτες, έγινε κοινή σύσκεψη των διοικήσεων από τα συνδικάτα στον κλάδο του Μετάλλου, ενώ για την οργάνωση της δουλιάς μπροστά στη Συνδιάσκεψη συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή και η διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, όπου, μεταξύ άλλων, προχώρησε σε ανασύνθεση του προεδρείου και εξέλεξε νέο πρόεδρο τον Γιάννη Τασιούλα.

Αύριο, 31/5, προγραμματίζεται σύσκεψη με εργαζόμενους της ΔΕΗ (6.30 μ.μ., Χαλκοκονδύλη 37). Την ίδια μέρα, σύσκεψη θα γίνει με πρωτοβουλία του παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας στο Μενίδι, στις 7 μ.μ., για ίδρυση τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στους Δήμους Αχαρνών - Α. Λιοσίων - Ζεφυρίου και εκλογή αντιπροσώπων για τη Συνδιάσκεψη.

Επίσης συσκέψεις διοργανώνουν:

  • Στις 3/6, οι εμποροϋπάλληλοι της Αθήνας, η Γραμματεία Εκπαιδευτικών Αθήνας του ΠΑΜΕ (αίθουσα Γκίνη, ΕΜΠ) και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων.
  • Στις 4/6, το Συνδικάτο Τροφίμων, οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ (6.30 μ.μ., Ζήνωνος 2), οι Λογιστές Αθήνας, οι εργαζόμενοι στις μεταφορές (7μ.μ., στο χώρο του συνδικάτου της ΕΘΕΛ) και οι Ξενοδοχοϋπάλληλοι της Ζακύνθου.
  • Στις 5/6, το ΠΑΜΕ στο Χρηματοπιστωτικό Τομέα (4.30 μ.μ., «Τιτάνια»), οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια, το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών, το ΕΚ Ζακύνθου και οι εργαζόμενοι στην Υγεία (7 μ.μ., αίθουσα Συνδικάτου Οικοδόμων).
  • Στις 6/6, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού, οι καθαρίστριες στα ιδιωτικά συνεργεία, οι οδοντοτεχνίτες και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ (6 μ.μ., Συνδικάτο Οικοδόμων).

Ακόμα, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ζακύνθου καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 2/6, στις 8 μ.μ., ενώ το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, στις 5/6, στις 7 μ.μ. Η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ προγραμματίζει σύσκεψη στις 10/6.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Διαδηλώνουν σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ακούραστοι και μαχητικοί, οι συνταξιούχοι βγαίνουν ξανά σήμερα στους δρόμους

Eurokinissi

Ακούραστοι και μαχητικοί, οι συνταξιούχοι βγαίνουν ξανά σήμερα στους δρόμους
Σήμερα θα βρεθούν ξανά στους δρόμους οι χιλιάδες συνταξιούχοι της χώρας, δίνοντας αποφασιστικά τη μάχη για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση που έχουν αποφασίσει οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες των Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΤΕΒΕ, ΟΤΑ, ΤΣΑ, ΤΑΕ και ΟΣΕ, θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και θα συμμετέχουν οι συνταξιούχοι της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας.

Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση έχει οριστεί για σήμερα στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο και θα συμμετέχουν οι συνταξιούχοι Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας. Ενόψει της κινητοποίησης, χτες το πρωί εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Συνταξιουχικών Οργανώσεων έδωσαν συνέντευξη Τύπου. Ο Μ. Πολίτης, εκπρόσωπος των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ, και η Σ. Φραγγή, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, παρουσίασαν το πλαίσιο πάλης των απόμαχων της δουλιάς.

Οπως τονίζουν οι συνταξιουχικές Ομοσπονδίες σε ανακοίνωσή τους: «Εκείνο που φοβούνται είναι ο αγώνας στους δρόμους, αλλά και η τιμωρία στην κάλπη, αφού πολιτικά είναι τα προβλήματα που δημιουργούν τα κόμματα της εξουσίας και δεν κάνουν διάκριση σε ποιο κόμμα ανήκουμε».

Οι συνταξιούχοι μεταξύ άλλων διεκδικούν κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, να αποδώσουν το κράτος και η εργοδοσία όλα τα κλεμμένα από τα Ταμεία αναδρομικά από το 1950 κ.ά.

ΝΙΚΑΙΑ
Συνεπής στις δεσμεύσεις της η δημοτική αρχή

Εληξε χτες η κινητοποίηση των εργαζομένων στο Δήμο Νίκαιας με τις θετικές κινήσεις της Δημοτικής Αρχής, τις οποίες είχε εξαγγείλει στο Σύλλογο Εργαζομένων πριν ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις.

Η Δημοτική Αρχή της Νίκαιας, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, έχει λάβει όλες τις αποφάσεις που χρειάζονται για να γίνουν αορίστου όλοι οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση, με επόμενο βήμα το κλείσιμο της Δημοτικής Επιχείρησης και το πέρασμα των εργαζομένων στο Δήμο, όταν σε άλλους Δήμους οι απολύσεις εργαζομένων έχουν πάρει μορφή «χιονοστιβάδας».

Ολοι οι εργαζόμενοι του Δήμου είναι πληρωμένοι όλους τους μισθούς τους. Ολες οι υπερωρίες του 2006 έχουν αποδοθεί στους εργαζομένους και οι υπερωρίες του 2007 έχουν υπογραφεί για να αποδοθούν στους εργαζόμενους, όταν σε άλλους Δήμους υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι μέχρι και 11 μήνες.

Το 20% από το ειδικό επίδομα των εργαζόμενων αορίστου χρόνου θα αποδοθεί στους εργαζόμενους μόλις το Ελεγκτικό Συνέδριο γνωμοδοτήσει ότι δε θα καταλογιστεί στη Δημοτική Αρχή, αφού είναι η μοναδική Δημοτική Αρχή πανελλαδικά που δεν έκανε έφεση, ώστε να το λάβουν οι εργαζόμενοι.

Σήμερα η Δημοτική Αρχή της Νίκαιας, αναφέρει η ανακοίνωση, συνεχίζει τη δράση της μαζί με τους εργαζόμενους του Δήμου και της πόλης, ενάντια στους αντιδραστικούς νόμους λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο που έχουν αποφασίσει οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, είναι αυτό που στρέφεται εναντίον των εργαζομένων και των δημοτών. Είναι αυτό που παρακρατά πόρους από τους Δήμους, που ορίζει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, που ωθεί τους Δήμους προς την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών όπως η καθαριότητα, που ωθεί τους Δήμους στο «χαράτσωμα» των δημοτών για την εξεύρεση πόρων, που ωθεί τους Δήμους στη σύμπραξη με τον ιδιωτικό Τομέα για την κατασκευή έργων.

Αυτό το νομοθετικό πλαίσιο αντιστρατεύεται η Δημοτική Αρχή της Νίκαιας 5 χρόνια και μαζί με τους εργαζόμενους του Δήμου και της πόλης θα συνεχίσει τον αγώνα της για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση διεκδικητική, προς όφελος του λαού και της πόλης.

Βαφτίζουν την εκμετάλλευση «αξιοπρεπή εργασία»...

Η συμπαιγνία της πολιτικής συμμαχίας στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποκαλύπτεται για μια ακόμη φορά, με την υπερψήφιση της Εκθεσης «Σχετικά με την προώθηση της αξιοπρεπούς εργασίας» από τους ευρωβουλευτές του Λαϊκού Κόμματος, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθερους, Πράσινους κ.ά. με την οποία ενισχύεται ακόμη παραπέρα ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της πολιτικής της ΕΕ.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, καταψηφίζοντας την έκθεση, σημείωσε στην παρέμβασή του ότι στον όρο «αξιοπρεπή εργασία» το ευρωενωσιακό κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του συμπεριλαμβάνουν μεταξύ των άλλων τη διά βίου κατάρτιση, την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τη χειροτέρευση των όρων ασφάλισης και συνταξιοδότησης, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, της Υγείας και γενικότερα των δημόσιων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Επίσης, τον καθορισμό ενός ελάχιστου εισοδήματος για τους εργαζόμενους, «δίχτυ» προστασίας στο επίπεδο της φτώχειας, προκειμένου να αποφευχθούν εργατικές - λαϊκές αντιδράσεις, ενώ η πλουτοκρατία αποκομίζει τεράστια κέρδη από την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org